Health Mate-CycleLive verdwijnt uit peloton

donderdag 15 augustus 2019 om 10:06
Health Mate-CycleLive verdwijnt uit peloton

foto: Cor Vos

Het Health Mate-CycleLive Team houdt aan het einde van dit seizoen op te bestaan. Rensters van de ploeg laten aan WielerFlits weten dat de stekker er aan het eind van het seizoen uitgaat en dat zij vrij zijn om uit te kijken naar een nieuwe ploeg.

Het voortbestaan van de Belgische vrouwenploeg was al enige tijd onzeker. Als gevolg van beschuldigingen van ongepast gedrag en intimidatie aan het adres van teammanager Patrick van Gansen maakte hoofdsponsor Health Mate een maand geleden al bekend zich aan het einde van dit seizoen uit de wielersport terug te trekken. Van Gansen liet destijds weten dat dit nog niet het einde van de ploeg hoefde te betekenen, maar inmiddels is besloten om niet langer door te gaan.

Bij de ploeg rijden vier Belgische rensters: Lara Defour, Fien Delbaere, Lotte Rotman en Suzanne Verhoeven. Voor drie Nederlandse rensters zal het eveneens zaak zijn om uit te kijken naar een nieuwe ploeg om ook volgend jaar op UCI-niveau te kunnen acteren: Kirsten van Haaften, Elodie Kuijper en Kylie Waterreus rijden thans nog voor de formatie.

Dit jaar tekenden de twee Hongaarse rensters in de veelbesproken equipe voor de voornaamste successen: Veronika Anna Kormos won het Hongaars kampioenschap tijdrijden, Zsófia Szabó ging met het nationaal wegkampioenschap aan de haal.

Onderzoek
De ethische commissie van de UCI is bezig met een onderzoek naar ploegmanager Van Gansen. Onderzocht wordt of hij de ethische code van de UCI heeft overtreden. Van Gansen werd dit jaar door meerdere oud-rensters beschuldigd van ongepast gedrag en (seksuele) intimidatie. Via een uitgebreid artikel in Cyclingnews kwam de zaak aan het rollen. Daarin spraken Esther Meisels, Chloë Turblin en Sara Mustonen over hun ervaringen met Van Gansen. Vervolgens stuurden vijf rensters, waaronder Tara Gins, een open brief de wereld in. Later sprak ook Liz Hatch zich nog uit. De manager zelf ontkent de aantijgingen.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Mark 15 augustus 2019 om 10:29

Als er ook maar een beetje wat van klopt dan wil je dat hij niets meer iets te zoeken heeft in de sportwereld van vrouwen. Hopelijk leidt dit tot een gerechtelijke uitspraak.

Mark 15 augustus 2019 om 10:30

Ik geloof de rensters wel overigens.

FritsvanHoefelen 15 augustus 2019 om 10:45

Geeft wel aan hoe gevaarlijk het is om hiermee naar buiten te komen. Het kost je je brood

SnellePelle 15 augustus 2019 om 11:05

Zeg jij nu dat de dames beter hun mond hadden dicht gehouden?
Dat lijkt mij een voorfase van #metoo

FritsvanHoefelen 15 augustus 2019 om 13:47

Zeker niet. Maar het motiveert niet in nieuwe gevallen

Sagan=hulk 15 augustus 2019 om 10:54

Spijtige zaak, de huidige rensters lijken me een heel toffe bende die het goed met elkaar kunnen vinden. Van Gansen lijkt me meer een soort tiran die op een hevige manier prestaties eist dan iemand die aan ongepaste intimidaties doet. Er zit ook best nog wat talent in de ploeg, met een andere manager doorstarten was tof geweest.

Veloburto 15 augustus 2019 om 11:30

Is Kylie familie van?

josi 15 augustus 2019 om 11:45

Ze is het nichtje van Ronald Waterreus (dochter van z’n broer).

Plavka 15 augustus 2019 om 22:56

Van John, steengoede amateur in limburg in de jaren 80.

west 15 augustus 2019 om 11:51

Is over de gehele breedte een achterlijke situatie, dat van 90% van de ploegen, mannen en vrouwen, allemaal (semi-) professionele ondernemingen, het voortbestaan en de continuïteit afhangt van 1 manager/liefhebber/gelukszoeker/gekkie. Of dat nou Vaughters, Lefevre, Riis, Nuyens, Van Moorsel of deze gek is.
Mag lijen dat bij de meeste ondernemingen met 20-30+ werknemers dat als de directeur dood neervalt of de bak in moet, niet gelijk de hele zaak opgedoekt wordt…

Viktrodriguez 15 augustus 2019 om 12:27

De geschiedenis van de huidige Jumbo-ploeg gaat ook gewoon terug tot 1984 en daarvan is de huidige algemeen manager Richard Plugge ook allesbehalve de eerste. Ook een Movistar bestaat al lang (voorloper Banesto) en daarvan was Unzue ook niet altijd de algehele teambaas. Zeker de profteams hebben gewoon stichtingen, verenigingen en zo als licentiehouders, die niet altijd direct te linken zijn tot individuele personen.

Natuurlijk is dit het directe gevolg van zijn (vermeende) gedrag en de aanhoudende negatieve berichtgeving, maar het grote probleem is niet eens de afhankelijkheid van die ene manager. Het probleem in de wielrennerij is de afhankelijkheid van de sponsoring (95% van teambudget volgens Spekenbrink indertijd bij de NOS Avondetappe). Dat is in dit geval niet anders: de hoofdsponsor kapt ermee en er is geen vervanger, dus de ploeg wordt opgeheven.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair