Ex-rensters kaarten misbruik van Belgische manager Health Mate Ladies aan

dinsdag 11 juni 2019 om 13:13
Ex-rensters kaarten misbruik van Belgische manager Health Mate Ladies aan

Sara Mustonen - foto: Cor Vos

Drie oud-rensters van de vrouwenploeg Health Mate Ladies hebben zich uitgelaten over misbruik van ploegmanager Patrick Van Gansen. Vorige week maakte Esther Meisels bekend dat ze de ploeg heeft verlaten omwille van slechte behandeling en ongewenst gedrag door Van Gansen. De manager ontkent bij Cyclingnews de beschuldigingen.

Meisels (24) is de derde renster die dit seizoen vertrekt bij het team, na Sara Mustonen (38) en Chloë Turblin (23). Meisels zegt dat meerdere aanklachten tegen Van Gansen zijn ingediend, onder meer door Mustonen en de vader van Turblin. De UCI heeft laten weten dat het onderzoek loopt naar de aanklachten.

Mustonen: “Rensters zijn bang om contract kwijt te raken”
De ervaren Mustonen maakte in mei bekend dat ze wegens ‘persoonlijke redenen’ is vertrokken. In haar klacht bij de Ethische Commissie van de UCI heeft ze de nadruk gelegd op de artikelen die ingaan op psychologische en seksuele misbruik en intimidatie. Zo zou Van Gansen haar een nieuw contract toegezegd hebben op het moment dat zij zich omkleedde waar hij bij was.

Mustonen heeft intussen onderdak gevonden bij Chevalmeire, maar is nog wel bezorgd over enkele oud-ploeggenotes. “Sommige rensters zijn niet klaar om voor zichzelf op te komen, omdat zij nog steeds heel afhankelijk van hem zijn. Dat is het probleem in deze situatie. Hij voedt de dromen van deze meiden om prof te worden. Nu zijn ze bang om hun contract kwijt te raken”, zegt de Zweedse tegen Cyclingnews over de zaak.

Meisels: “Van Gansen laat je waardeloos voelen”
Ook Meisels doet een boekje open. “De Ethische Commissie van de UCI heeft meerdere klachten tegen Van Gansen ontvangen en ik hoop dat ze actie ondernemen. Tot dat moment weet ik dat ik me er van moet distantiëren. Mijn geluk, mentale gesteldheid en eigenwaarde zijn belangrijker dan de koers ooit zal zijn”, schrijft de renster op Instagram.

“Hij maakt het heel persoonlijk en hij laat je waardeloos voelen”, zegt Meisels over haar ervaringen met Van Gansen. “Ik voelde mij slecht behandeld en heb ongewenst gedrag ervaren, specifiek op mij gericht. Hoewel hij naar iedereen ongewenst gedrag kan vertonen, was het bij mij nog een stuk erger.”

De Israëlische renster benoemt het machtsmisbruik door Van Gansen: “Hij betaalde mij geen salaris en ik kon mij niet veroorloven om ergens anders te wonen. Ik heb geen huis in Europa, dus ik was gedwongen om in het huis van de ploeg te wonen, samen met Van Gansen. Dat wist ik niet toen ik hier kwam. Hij heeft een showroom in zijn huis voor een van zijn sponsoren en hij is daar altijd voor het geval klanten komen.”

Esther Meisels – foto: Cor Vos

‘Hij maakte vaak opmerkingen over mijn lichaam’
“Hij wilde altijd omhelzingen voor ik naar bed ging, en dit waren geen vriendschappelijke omhelzingen”, vervolgt Meisels. “Hij kuste mij vaak op mijn voorhoofd en hij vroeg hem zelfs te kussen. Hij maakte ook vaak opmerkingen over mijn lichaam. Hij zei me wat een mooie kont ik had en hoe sexy ik eruit zag. Hij probeerde ook altijd deals te maken met mij voor koersen. Als ik een bepaalde wedstrijd wilde rijden zei hij: ‘We zullen zien’. Er was een koers waarbij hij mijn naam opschreef, waarna hij tegen mij zei: Kijk, ik heb je naam op de lijst gezet. Geef me nu een kus.”

“Ik probeerde hem koste wat het kost te vermijden door de hele dag in mijn kamer te blijven. Ik ging niet naar beneden om eten klaar te maken als hij er was. Het liep volledig uit de hand en ik was bang voor hem. Ik wilde niet de confrontatie met hem aangaan.”

Meisels is duidelijk in haar oordeel: “Ik hoop dat Patrick verdwijnt uit het professionele wielrennen, zeker van het werken met vrouwenteams. Het is goed dat mensen zich nu uitspreken, er over praten en herkennen dat dit een probleem is. Dat is al een stap in de goede richting.”

Patrick Van Gansen weerlegt klachten: affaire met Turblin
Ploegmanager Van Gansen zelf ontkent alle aantijgingen. “Ik ben close met mijn rensters, maar dit was niet het geval met Mustonen en Meisels”, reageert hij bij Cyclingnews. “Ik heb ze nooit aangeraakt en ik heb ook nooit suggestieve opmerkingen gemaakt. Meisels was verschillende keren niet bij wedstrijden waar ze wel moest zijn. Haar houding was ook niet de meest motiverende voor het team. Ze heeft alle kansen gekregen om voor een UCI-team te rijden en ze heeft niet laten zien dat ze een echte UCI-renster is. Ze luistert niet naar de tips die de begeleiding haar geeft.”

Van Gansen weerspreekt de klachten en gelooft dat de zaak gesloten is. Hij heeft tot op heden geen straf of waarschuwing van de Ethische Commissie ontvangen. De zaak rond de 23-jarige Turblin doet de manager af als een liefdesaffaire. Dat heeft hij gezegd in zijn schriftelijke weerwoord aan de Ethische Commissie. De Française had een parttime contract bij het bedrijf van Van Gansen, waar ze ontslagen werd omdat ze haar werk niet goed deed. “Dat had niets met de ploeg te maken”, zegt Van Gansen.

De relatie die hij had met Turblin zou buiten medeweten van haar vader om zijn geweest. Turblin ontkent dat ze een relatie had met haar manager. Ze schaamt zich dat ze in deze zaak is beland en is verrast dat twee ploeggenotes dezelfde klachten hebben ingediend. “Als jij de eerste bent die een klacht indient, voel je je altijd schuldig. Ik denk dat meer rensters bang zijn om te praten. Maar ik wil dat dit niet bij meer mensen gebeurt”, zegt Turblin.


Pascal Van Gansen reageert morgen op WielerFlits met zijn volledige verhaal over de aantijgingen.

Dit artikel delen:

27 Reacties

sooike 11 juni 2019 om 13:35

Zware beschuldigingen en een compleet geciteerd artikel uit Cyclingnews. Het zou WF hwebben gesierd als ze zelf een reactie waren gaan halen bij Van Gansen. Nu wordt er wel erg gemakkelijk en ook een beetje goedkoop gepubliceerd.

0
52voor11achter 11 juni 2019 om 13:54

Niet mee eens. Of ze doen navraag bij iedereen of bij niemand.

0
LB108 11 juni 2019 om 13:45

Echt eerlijke verhaal zullen we nooit kennen. Wreemd dat enkele wel goede rensters er dan toch blijven en geen problemen hebben…

0
Duh 11 juni 2019 om 13:59

Waarom is dat vreemd?
Misschien worden niet alle rensters zo behandeld, een eng roofdier heeft vaak ook zo z'n voorkeuren, gaat eerst voor de zwaksten.

-"en geen problemen hebben…"
Waar maak je dat uit op? Dat er nog 'maar' 3 rensters naar buiten zijn getreden, betekent niet dat de rest geen problemen heeft.

0
Gilberto 12 juni 2019 om 08:31

De punten die je maakt, ben ik het wel mee eens. Maar net zo goed als jij je vraagtekens stelt bij zijn wantrouwen, vind ik dat uit jouw woorden wel heel duidelijk blijkt dat je er sowieso wel heel makkelijk vanuit gaat dat alles klopt wat die meiden zeggen… Net zo kwalijk als de kant van de ‘ontkenners’..

0
52voor11achter 11 juni 2019 om 13:53

De UCI moet snel actie ondernemen. Hier is duidelijk iets aan de hand. Die vrouwen zitten in een kwetsbare positie en dat is niet goed.
Het is ongehoord dat je als ploegmanager opmerkingen maakt over iemand haar/zijn lichaam. Dan mogen direct alle alarmbellen afgaan.
Dat Meisels in de showroom moet wonen is natuurlijk ook van de zotte.
Dat er nu drie aanklachten zijn mag ook genoeg aanwijzing zijn dat hier iets niet in de haak is.

0
Hoebele 11 juni 2019 om 14:15

Als je dit leest, hoop je dat Mustonen haar bokskwaliteiten heeft gebruikt. Enige goede aan het verhaal is, dat ze ermee naar buiten durven komen. Hoe vaak zal dit gebeuren maar komt er nooit iets naar buiten?

0
Verweggistan 11 juni 2019 om 15:04

Helaas best vaak. Er staat een heel hoofdstuk in dat UCI rapport dat onder Cookson is gemaakt. De aandacht ging vooral uit naar de dopingverhalen, maar dat was eigenlijk het meest schokkende. Vooral voorbeelden zoals dat van die Israëlische.

0
Mountainking 11 juni 2019 om 14:24

Voldoende om aangifte te doen bij politie en justitie.

0
Drossard Kudus 11 juni 2019 om 14:36

Hetgeen mij het meest schokt in dit verhaal is dat de beste man het schijnbaar een goed idee vond om te claimen dat hij een liefdesaffaire had met een van zijn rensters en tevens stagair op zijn bedrijf als tegenargument in een zaak over psychologisch misbruik en seksuele intimidatie. Betekent natuurlijk niet dat hij gelijk schuldig is, maar daarmee trekt hij zijn eigen ethiek flink in twijfel

0
Poeksel 11 juni 2019 om 14:58

Inderdaad. In het gunstigste geval voor hem (de rensters hebben alles verzonnen) heeft hij nog steeds een affaire gehad in een ongelijke machtsrelatie.

0
Vlinder 11 juni 2019 om 15:20

Dat vond ik ook heel schokkend en zeer alarmerend. Plus dat hij Meisels vraagt niet in korte broek en kort t- shirt rond te lopen omdat hij daar ‘niet mee om kan gaan’. Als je daar als man niet tegen kan heb je echt niets in de vrouwensport te zoeken. Hoe vaak lopen vrouwen wel niet in bijvoorbeeld een bikini rond, als je daar al niet tegen kan… Echt alle alarmbellen moeten afgaan bij het UCI en direct ingrijpen. Wat mij betreft op non-actief zetten tot het onderzoek is afgerond en er duidelijkheid is over of hij schuldig is of niet.

@LB108; Het is helemaal niet vreemd dat er nog goede rensters zijn. Zoals Mustonen aangeeft zijn er rensters die niet naar buiten durven te treden omdat ze zich afhankelijk van hem voelen. Daarnaast hoeven niet alle rensters door hem misbruikt te zijn. Ik vind deze 3 verhalen al 3 teveel. Bovendien is het ontzettend vaak het geval dat (onterechte) schaamtegevoelens van de slachtoffers overheerst waardoor ze hun verhaal niet naar de buitenwereld durven te doen. Ze krijgen steevast te maken met mensen die hun niet geloven.

0
Chris Van Uden 11 juni 2019 om 15:36

Vlinder +1

0
leegloper 11 juni 2019 om 14:43

In het originele artikel staan ook een paar quotes van Van Gansen:

Quote:
“I think that the problem with some ladies is that they want to do cycling as men do, but that they have a problem with accepting that they have to do things differently.
To me, it shows how people who fail for themselves try to put it on someone else and to save their own face towards their supporters have to blame someone else for it.”

Dat doet mijn wenkbrauwen fronsen. En verder:

Quote:
“Yes, I can imagine what she is referring to,” Van Gansen wrote. “At a certain moment, she came down from her room in a very short pant and with a shirt knocked up under her breasts with naked belly. She came standing like that before my desk and asking me some things.

“After answering her questions I told her: ‘Esther, it’s very sexy what you are wearing, but it’s maybe too sexy, I could get something from it, who knows?’

“On this, she reacted: ‘Patrick, you make me feel very uncomfortable saying this, you do this all the time.’ Me: ‘Oh yes I do this all the time?’ She: ‘Yes last week you mentioned about my nice pants and I don’t like this.’ Me: ‘Than maybe go dress yourself properly now!'”

Als het echt zo gegaan is, klinkt het een stuk minder erg, maar nog steeds raar. Je zou niet in zijn teamhuis willen wonen. In teams waar de eindjes aan elkaar moeten worden geknoopt, hebben managers de mogelijkheid hun macht te misbruiken. Gebeuren dit soort dingen ook bij kleinere mannelijke wielerploegen? Het verschil is wel dat het seksuele (waarschijnlijk) afvalt.

0
kleomantre 11 juni 2019 om 16:23

Heeft Van Gansen nog de moeite genomen om dat ”the problem with some ladies is that…. they have to do things differently.” uit te leggen?

Als hij dit zo heeft gezegd en in de context van het verhaal zo heeft bedoeld zonder verdere uitleg dan is dit een nogal seksistisch commentaar. Kan ook zijn dat de journalist zaken heeft weggelaten of het niet heeft aangevoeld hoe belangrijk het is om daarop door te vragen.

Niettemin als hij zo’n statements geeft als zijn verweer dan heeft hij sowieso weinig in de vrouwensport te zoeken, ongeacht of hij verder grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond.

0
NDI22 11 juni 2019 om 17:08

Eerlijk? Een stuk minder erg? Met dit soort quotes spoor je toch gewoon niet. En dat is dan wat hij zelf aangeeft alszijnde zijn “verdediging”.

‘Esther, it’s very sexy what you are wearing, but it’s maybe too sexy, I could get something from it, who knows?’

0
Sebas 12 juni 2019 om 08:30

Waarom raar? Ik loop toch ook niet in mn onderbroek over straat. Mannen moeten maar alles beteugelen terwijl de vrouw “de vrouw” moet kunnen zijn. Belachelijke redenering .. Trek wat normaals aan in zo’n omgeving.

Hij geeft het ook nog eens duidelijk aan. Wat wil je nog meer?

0
04398 11 juni 2019 om 16:40

“In teams waar de eindjes aan elkaar moeten worden, geknoopt hebben managers de mogelijkheden hun macht te misbruiken”
is dat een serieuze opmerking?
Dus omdat een manager niet genoeg geld van sponsoren krijgt of niet genoeg sponsoren vindt mag hij zijn macht misbruiken om vrouwen die bij hem onder contract staan op een seksuele manier te intimideren. Totale bullshit natuurlijk. Onder geen enkele omstandigheden heeft iemand het recht om ongevraagd mensen seksueel te intimideren zeker niet in het huidige “me-to” tijdperk.

0
albertooo 11 juni 2019 om 17:00

Ouders die hun dochter zulke fysieke beroepen (actrice, profsporter, leger) zien uitoefenen hoeven zich vaak niet eens meer illusies te maken. Sollicitaties gaan niet meer via CV maar met IG.

0
Vlinder 11 juni 2019 om 18:42

@04398: Dat is volgens mij niet echt wat leegloper aangeeft; dat hij dat goedkeurt maar wel dat het sneller gebeurd. En dat is denk ik wel waar. Er is in zo’n klein team minder toezicht van anderen waardoor een persoon (letterlijk) veel ruimte krijgt om te misbruiken. En een dader door ‘derden’ ook niet op grensoverschrijdend gedrag wordt aangesproken. Uitwassen als dit blijven dan langer onder de radar. Al gebeurd het natuurlijk ook in grotere teams.

Verder las ik net dat oudrenster Liz Hatch Fenn via social media laat weten dat ze 6 jaar geleden ook de werkwijze van van Gansen heeft ervaren en ze bevestigd wat de 3 wielrensters ook hebben aangegeven. Dit is echt niet pluis! Als je zijn antwoorden zo leest staat in ieder geval vast dat hij sowieso geen gezonde professionele relatie kan aangaan met wielrensters, even los van waarvan hij wordt beschuldigd.

0
leegloper 11 juni 2019 om 22:48

Ja, zo bedoelde ik het inderdaad. Ook naar aanleiding van eerdere berichten over Thomas Campana: https://www.wielerflits.nl/nieuws/oud-renster-slappendel-kaart-machtsmisbruik-binnen-vrouwenwielrennen-aan/
Daarin wordt ook aangegeven dat dit te vaak in het vrouwenpeloton voorkomt, maar werden nog niet veel namen genoemd, omdat het voor rensters moeilijk was om ermee naar buiten te komen.

0
leegloper 11 juni 2019 om 22:56

Doet Thomas Campana eigenlijk nog iets in de wielerwereld? Volgens mij zat hij bij dit team: https://www.bpct.ch/blog/
Maar op hun site zie ik geen overzicht met de ploegleiding.

0
mark vv 11 juni 2019 om 21:23

Lees weinig raars. Welkom in de wielerwereld.

0
Kelder is de Man 11 juni 2019 om 21:36

Als je bedoelt.. dit is schering en inslag, hoop ik dat het kan helpen die cultuur te veranderen. Als je bedoelt dat je het zelf niet raar vindt, hoop ik niet dat je een dergelijke functie bekleedt.

0
mark vv 11 juni 2019 om 21:51

Schering en inslag helaas.

0
xistnc 11 juni 2019 om 23:33

Is Pascal de broer van Patrick? Ik ben de draad even kwijt. En is het nu misbruik van die kerel of misbruik door die kerel?

0
MagliaRosa 12 juni 2019 om 10:53

“Patrick Van Gansen weerlegt klachten: affaire met Turblin”

Is de term “weerlegt” hierin bewust gekozen?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone