Guillaume Martin over vroege opgave Mathieu van der Poel: “Respectloos”

dinsdag 13 juli 2021 om 14:16
Guillaume Martin over vroege opgave Mathieu van der Poel: “Respectloos”

foto: Cor Vos

Guillaume Martin heeft zich in een interview met L’Équipe uitgelaten over de vroege opgave van Mathieu van der Poel in de Tour de France. De kopman van Cofidis heeft geen goed woord over voor de ritwinnaar van Mûr-de-Bretagne, die zich voorbereidt op de Olympische Spelen. “Ik vind het respectloos tegenover de Tour”, aldus Martin.

De Franse klimmer vergelijkt de opgave van Van der Poel met een eerder incident met tennisser Roger Federer. “Toen hij verstek liet gaan voor de achtste finales van Roland Garros om zich voor te bereiden op Wimbledon kreeg hij felle kritiek, maar wanneer Van der Poel eigenlijk hetzelfde doet, zwijgt iedereen”, vertelt hij. Eerder liet ook Eddy Merckx zich al negatief uit over de opgave van MVDP.

‘Zeggen waarop het staat’
“Iedereen staat op de banken vanwege zijn spectaculaire manier van koersen, maar als je alles kunt geven omdat je toch weet dat je er na een week uitstapt, dan is dat respectloos tegenover de Tour”, vindt Martin, die in de Giro d’Italia hetzelfde zag gebeuren. “Tim Merlier won een rit en gaf op nog voor de bergen eraan kwamen omdat hij zogezegd vermoeid was, maar vijf dagen later won hij wel de Ronde van Limburg. Het is allemaal niet verboden, maar nobel is het toch ook niet.”

Martin, die als nummer negen van het klassement aan de slotweek van de Tour begint, durft het probleem aan te kaarten. “Ik ben op een punt in mijn carrière waarop ze mij om raad komen vragen zonder dat ik daarbij mijn carrière op het spel hoef te zetten. Het ligt in mijn aard om te zeggen waarop het staat, zonder de nuance uit het oog te verliezen”, geeft hij aan.

Dit artikel delen:

111 Reacties

Lalsacien 13 juli 2021 om 19:55

Veel hoogstaande reacties ingegeven door hetzelfde chauvinisme wat Martin wordt verweten. Spiegeltje spiegeltje aan de wand… Trouwens redactie van Wielerflits, dit echt een gekleurd bericht. Waar blijft de rest van zijn interview uit l’Équipe ???

Pascal De Kooning 13 juli 2021 om 19:56

Puntjes scoren bij de organisatie en het Franse publiek is dit.

Bikeage 13 juli 2021 om 19:57

Vroeger was het zelfs not done om je eerste GT uit te rijden.

Beter kukelt Martin nog lekker de top 10 uit. Wat een zuurlap.

En dat gelul dat het oneerlijk is omdat Matje harder tekeer kon gaan omdat het maar 1 week was, had alleen ergens op geslagen als hij niet de eerste maar alleen de laatste week had meegereden. Alsof de sprinters elke keer maar op 80% hebben gesprint omdat ze ook nog 3 weken moeten. Pfff.

girardengo 13 juli 2021 om 20:00

Grappig om te zien dat de vooringenomenheid tegenover Fransen die tegenover Belgen (door Nederlanders) en Hollanders (door Belgen) met lengten verslaat;-)

Panache 13 juli 2021 om 20:03

Vorige week hadden we een zelfde bericht, toen een quote van Merckx. Is er iemand die in die week van gedachten is veranderd, of doen we massaal het plasje nog eens over?

william vd berg 13 juli 2021 om 20:07

Laat meneer Martin maar eerst ff een winter crossen in de blubber, dan paar voorjaar klassiekers doen. Om dit uit de benen te fietsen nog ff een paar MTB wedstrijden te doen en je klaar maken voor een dikke week TdF.
Volgens mij heeft meneer Martin nog niet de helft van het aantal wedstrijden in de benen.

ProfrondeZevenbergen 13 juli 2021 om 20:15

Mijn steun krijgt hij.

vroege vlucht 13 juli 2021 om 23:55

@Pole Pole het is een beetje appels met peren vergelijken. Je kunt het ook omdraaien MvdP is winnaar op de crossfiets, mountainbike en racefiets en schakels probleemloos over. De eerste serieuze overwinning van Martin moet nog komen.

Beer 14 juli 2021 om 08:06

Het feit dat VDP een betere renner is dan Martin heeft er werkelijk niets mee te maken.

Headlines

Materiaalzone

Populair