Guillaume Martin over vroege opgave Mathieu van der Poel: “Respectloos”

dinsdag 13 juli 2021 om 14:16
Guillaume Martin over vroege opgave Mathieu van der Poel: “Respectloos”

foto: Cor Vos

Guillaume Martin heeft zich in een interview met L’Équipe uitgelaten over de vroege opgave van Mathieu van der Poel in de Tour de France. De kopman van Cofidis heeft geen goed woord over voor de ritwinnaar van Mûr-de-Bretagne, die zich voorbereidt op de Olympische Spelen. “Ik vind het respectloos tegenover de Tour”, aldus Martin.

De Franse klimmer vergelijkt de opgave van Van der Poel met een eerder incident met tennisser Roger Federer. “Toen hij verstek liet gaan voor de achtste finales van Roland Garros om zich voor te bereiden op Wimbledon kreeg hij felle kritiek, maar wanneer Van der Poel eigenlijk hetzelfde doet, zwijgt iedereen”, vertelt hij. Eerder liet ook Eddy Merckx zich al negatief uit over de opgave van MVDP.

‘Zeggen waarop het staat’
“Iedereen staat op de banken vanwege zijn spectaculaire manier van koersen, maar als je alles kunt geven omdat je toch weet dat je er na een week uitstapt, dan is dat respectloos tegenover de Tour”, vindt Martin, die in de Giro d’Italia hetzelfde zag gebeuren. “Tim Merlier won een rit en gaf op nog voor de bergen eraan kwamen omdat hij zogezegd vermoeid was, maar vijf dagen later won hij wel de Ronde van Limburg. Het is allemaal niet verboden, maar nobel is het toch ook niet.”

Martin, die als nummer negen van het klassement aan de slotweek van de Tour begint, durft het probleem aan te kaarten. “Ik ben op een punt in mijn carrière waarop ze mij om raad komen vragen zonder dat ik daarbij mijn carrière op het spel hoef te zetten. Het ligt in mijn aard om te zeggen waarop het staat, zonder de nuance uit het oog te verliezen”, geeft hij aan.

Dit artikel delen:

111 Reacties

Murcia 13 juli 2021 om 15:38

Guillaume durft zich uit te spreken, ik ben het niet met hem eens in het geval van Matthieu omdat daar de pandemie zo een beslissende rol in diens vertrek speelt maar ik kan het wel waarderen dat iemand niet van die standaard zinnetjes oplepelt maar gewoon zegt wat hem dwars zit. Wat wel opvalt is dat hij ook Merlier bekritiseerd waardoor hij het een Alpecin dingetje maakt maar ik zag toch echt Ewan hetzelfde doen in de Giro en in de Tour ook natuurlijk de Haai.

Michelangelo 13 juli 2021 om 15:41

Martin is de ultieme WF-trol. Hij weet dat hij met dit soort uitspraken heel veel mensen op de kast krijgt, ook al weet hij donders goed waarom deze keuzes gemaakt worden.

Voor mij is het vooral een schreeuw om aandacht. Dat mag, maar hij zou zich beter gewoon richten op zijn eigen prestaties. Hij fietst al heel lang mee en is vaak in beeld, maar zo heel veel gewonnen heeft hij nog niet. Misschien is het wel gewoon een vorm van jaloezie richting zowel VdP als Merlier, die geen 10 rondes van Frankrijk nodig hebben om iets te winnen….

Anton van Valouwe 13 juli 2021 om 16:03

“Voor mij is het vooral een schreeuw om aandacht.”
Wie zonder zonde is…..

xistnc 13 juli 2021 om 16:16

….. hoeft niet steeds een nieuwe accountnaam te kiezen?

Reiger 13 juli 2021 om 16:44

@xistnc een hele goeie! Ik reageer nog niet heel lang op WF maar het valt mij op dat er veel (negatieve) reaguurders die reactie krijgen van “veteranen” alhier. Waarom zou je eigenlijk je naam veranderen tenzij er jarenlange zure vooringenomenheid vanaf straalt?

Handige Harry 13 juli 2021 om 17:01

@reiger

Waarschijnlijk omdat hun oude account geband is omdat ze zich niet konden gedragen.

Reiger 13 juli 2021 om 17:23

Op die fiets! Duidelijk.

Pole Pole 13 juli 2021 om 18:39

oh oh iemand heeft aan z'n lievelingetje geraakt. "De ultieme WF-trol." Nou nou, daar heeft tie niet veel voor moeten doen.
Verder tja, iedereen weet dat Ronderenners van een ander niveau zijn. Martin heeft het gepresteerd 11e te worden in de grootste, zwaarste, meest prestigieuze wedstrijd ter wereld. Dat gaat Matje nooit lukken.

Al had hij het snelste snelpakje, de scherpste tijdrithelm, de fijnste sokken en de wielen van Pierre Michaux.

Reiger 13 juli 2021 om 18:58

Daar gaat Mathieu écht nachten van wakker liggen. En Gillend gaat hij wakker worden(als hij eens een keertje wél kan slapen)
“Ik word noooit 11de in de Tour!!” Deze komt echt aan ja..

Pole Pole 13 juli 2021 om 19:30

Neu hoor. Maar hij kan het niet en daar heeft hij zich (hopelijk) bij neergelegd.

Romāns Vainšteins 13 juli 2021 om 19:59

Top 10 tour mvdp ? Moet toch kunnen als het meezit en hij wil heel graag.

Beer 13 juli 2021 om 19:59

Ben eigelijk best benieuwd hoe fris en fruitig VDP er nog zou uitzien na 2 weken koers.

Reiger 13 juli 2021 om 20:44

Ik ben ook wel benieuwd hoe REV er uit ziet na 2 weken grote ronde.
Hij zag er nu na een weekje Giro zonder prestaties al uit als een zombie..

havana 13 juli 2021 om 15:44

Zo slecht dalen, dat vind ik respectloos richting je werkgever.

Rebellin 13 juli 2021 om 15:58

Meningen van Fransen nemen we wat mij betreft alleen serieus als het over baguettes of escargots gaat.

horsm 13 juli 2021 om 16:17

Ik denk dat de Tour blij moet zijn dat MvdP heeft willen komen. Hij heeft de eerste week de koers voor de meeste kijkers boeiender gemaakt. En dat terwijl zijn echte seizoensdoel ligt bij de Olympische Spelen. Voor een fransman is het misschien moeilijk om voor te stellen, maar in de rest van de wereld (op België na) wordt dit gezien als een groter sportief evenement dan de TdF.

Veloburto 13 juli 2021 om 16:41

Ik vind dat ie gelijk heeft bij iedereen die dit zou doen, behalve onze Mathieu. Voor hem gelden andere regels!

Zjoske 13 juli 2021 om 16:42

Het was respectloos geweest als Alpecin de beste renner van het moment helemaal niet had meegenomen.
Ik denk dat de organisatie meer dan blij is dat hij een weekje mee heeft gefietst.

Alfons Haavers 13 juli 2021 om 16:45

Wat heeft Pogi hiermee te zien?

Gebruikersnaam 13 juli 2021 om 16:53

Heerlijk, die argumenten over chauvinisme, terwijl de helft vooringenomen aan dit artikel is begonnen omdat kritiek op Thieuke altijd en overal zonder uitzondering moet tegengesproken worden.

Niet dat daar iets mis mee is, maar gebruik chauvinisme dan ook niet als argument of belediging, want dat is een inhoudsloos zwaktebod.

reusjen 13 juli 2021 om 17:04

Dit is natuurlijk een generaliserende drogredenering van jewelste waarmee je iedere flitser met een hart voor Van der Poel ongeloofwaardig poogt te maken als het over chauvinisme gaat.

esims 13 juli 2021 om 17:47

@reusjen: de term ‘drogredenering’ erin gooien is natuurlijk ook geen argument. Ik constateer ook dat de fans van Mathieu van der Poel vanuit een soort reflex reageren.

reusjen 13 juli 2021 om 18:01

@esims
Vertel, waarom is dat in deze geen valide argument?

Ik zeg niet dat VDP fans niet chauvinistisch zijn, of dat ze geneigd zijn hem te verdedigen. Míjn punt is dat bovenstaande redenering niet klopt en volgens mij is dat juist.

esims 13 juli 2021 om 18:24

Ik weet niet of we nu langs elkaar heen praten, maar ik vind net als Gebruikersnaam dat chauvinisme als argument in deze discussie een inhoudsloos zwaktebod is.

reusjen 13 juli 2021 om 18:39

@esims
Daar ging het mij inderdaad niet om. Mijn punt was dat je mensen hun punt niet ongeldig kan verklaren omdat ze zelf ook chauvinistisch gedrag zouden vertonen. Wat volgens mij de inhoud van de post is. Maar dan laten we het hierbij.

esims 13 juli 2021 om 18:55

Ok, nu snap ik wat je met drogreden bedoelt. Je had dan volgens mij beter jij-bak kunnen gebruiken, want drogreden is een algemene term voor een redenering die niet klopt.

reusjen 13 juli 2021 om 22:31

Dat is inderdaad de drogreden die ik bedoelde, Tu quoque of in het Nederlands jij-bak genaamd.

reusjen 13 juli 2021 om 17:01

Als ik er wat langer over nadenkt dan kom ik eigenlijk tot de conclusie dat respect voor de tour dikke BS is. De tour zelf zal het worst wezen en voor de organisatie is het een grote commerciële attractie die gebaat is bij vermaak dat wordt geleverd door o.a. de renners. Waar moet dat respect dan uit bestaan? Het lijkt meer een soort geforceerde ongeschreven regel te zijn die wat mij betreft eerder geldt voor kleine wedstrijden (waar organisatoren het moeilijk hebben) dan voor financiële veelvraten als de tour.

Sander van der Sluis 13 juli 2021 om 17:03

Wat een zeiksnor.

Sander van der Sluis 13 juli 2021 om 17:04

Uitzonderingsjaar omdat de spelen een jaar zijn uitgesteld. Vdp heeft open en eerlijk aangegeven hoe de vork in de steel steekt. Wilde liever de tour uitrijden maar zijn doel is al jaren goud met de mtb op de os. De tour is hem dankbaar voor de toffe eerste week. Jammer van onze filosoof om zo te mierenneuken.

Chaba 13 juli 2021 om 17:32

Hij heeft natuurlijk een punt. Het gaat hier niet alleen om VDP ook al is het natuurlijk heerlijk om dit te belichten vanuit een wielerflits standpunt. Maar de tendens om af te stappen voor latere doelen is niet fijn. Vos doet recent hetzelfde. Menig sprinter stapt af, zelfs een nizzolo als italiaan in de Giro. Of Merlier, ook een mooi voorbeeld die daarna vrolijk een sprint wint in een etappekoers terwijl de giro nog voortduurt. Steeds meer is dit normaal gedrag en de vraag is of we dit ok vinden of niet. Ik vind het niet kunnen maar probleem is, valt het eerder uitstappen te sanctioneren. Dat is lastig, een blessure is makkelijk te veinzen. En zeggen dat je geen andere koers mag rijden tijdens een rittenkoers lost het probleem ook niet op als het doel later ligt. Dus het probleem benoemen wat Martin hier doet is mijn inziens meer dan prima!

Thijs E 13 juli 2021 om 17:51

Ga eens gezellig kletsen met Matje als je aan de start staat bij een veldrit of een WB mtb.

Jose Maria 13 juli 2021 om 17:53

Het verschil is natuurlijk dat MvdP wat te winnen heeft de komende weken. Martin rijdt mee in de marge, dan heb je niet zoveel te verliezen.

Madone E 13 juli 2021 om 18:03

Makkelijk kritiek geven. Vergeet niet dat MvdP een andere discipline gaat uitvoeren en een gedegen voorbereiding nodig is.

Koers 13 juli 2021 om 18:07

Sprinten, punchers en bergbeklimmen, zijn volslagen verschillende disciplines die van oudsher in de zelfde ronde worden verreden, maar echt logisch is dat niet natuurlijk. En dan krijg je vanzelf dat renners dingen overslaan waar ze geen kans maken, om daarna ergens te starten waar dat wel het geval is. En in een OS jaar, geldt dat nog eerder. Boeie.

Admirals 13 juli 2021 om 18:14

Ik hoor hem nergens wat zeggen over het feit dat vdp op verschillende disciplines uitkomt, dat is toch wel een belangrijk gegeven. Hij hoeft geen mtb race te rijden itt vdp

Pole Pole 13 juli 2021 om 18:15

Van der Poel behandelde de Tour als de Binkie Bankie Tour. Hij geeft 8 dagen alles en stapt dan maar af nog voor de rustdag en de rest moet 2 weken door met een 1ste week van 9 ritten in de benen.

Beetje not done.

Pietspeed 13 juli 2021 om 18:18

Zegt eigenlijk alles over Martin om een dag voor de nationale Franse feestdag zo'n uitspraak te doen. Enigszins hypocriet en chauvinistisch. Het is nb Van der Poel die de eerste week de Tour geel gekleurd heeft en een ode aan Poupou. Zeg dan ook bijvoorbeeld iets van Nibali. Gewoon een komediant en voor de bühne bedoelt, nadat Van der Poel al 1,5 week is uitgestapt.

jwst 13 juli 2021 om 18:24

Persoonlijk vind ik pas dat je overwinning telt als je de tour uitrijdt. Net als een berg beklimmen en niet te hoeven afstappen. , maar voor vdpoel maak ik een uitzondering..

DeGroteMolen 13 juli 2021 om 18:35

En als je bijv. valt en moet uitstappen? Overwinning weg in de eerdere etappe?

Beer 13 juli 2021 om 18:58

Als we nu eens het prijzengeld afpakken bij opgaves om niet-medische redenen?

DeGroteMolen 13 juli 2021 om 19:08

Gaat het de heren niet meer om de punten Beer dan het prijzengeld? Gedachte wel aardig overigens, toch enige sanctie. Maar wat is dan voldoende medische reden? Stekende hoofdpijn is niet te meten.

DeGroteMolen 13 juli 2021 om 18:33

Opinions are like a**holes: everybody has got one. Ook Martin blijkbaar. Volgende onderwerp.

Thijs E 13 juli 2021 om 18:44

Anyways, als Martin ooit een keer demarreert in LBL weten we vast wie hem terughaalt

Romāns Vainšteins 13 juli 2021 om 19:00

Martin heeft wel iets van een punt maar het staat MvdP natuurlijk vrij om zijn eigen programma in elkaar te sleutelen. Daarnaast is hij (nog) geen recidivist, dit was zijn eerste tour en over dat (mijns inziens verwaarloosbaar, maar ja) project MTB-Tokio kwaakt hij al jarenlang en passioneel over. Het komt zeg maar niet als een onverwachte klap

Wat wel wat jammer is is dat hij een beetje als een mietje overkomt met zijn afstappen nog voor de bergen en dan nota bene zijn grote rivaal mega-sier in de driekleur op tweemaal Ventoux ziet maken. Ik neem aan dat dat zijn ijdele gestel wel steekt en hij dan volgend jaar per sé op de Alpe wil winnen of zoiets.

DeGroteMolen 13 juli 2021 om 19:46

Ik denk dat hij het WK op de weg pakt. In Belgie.

platteprijs 13 juli 2021 om 19:16

Van een jongen die blijkbaar een vrij hoge opleiding heeft voltooid, had ik toch een genuanceerder en vooral realistischere mening verwacht. Of zocht hij afleiding van zijn domme lossen zondag …

platteprijs 13 juli 2021 om 19:17

Ik las dit bericht al op Sporza en dacht toen al dat gaat Wf overtikken, want dan loopt de teller weer flink op. Nu zelfs 2 erbij :)

de adelaar 13 juli 2021 om 19:34

Jaloerse jankerd , Frans chauvinisme

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair