Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 16
De beklimming van de Mortirolo in 2012 - foto: Sirotti
maandag 25 mei 2015 om 19:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 16

De renners hebben de lange tijdrit en de rit naar de Madonna di Campiglio kunnen verteren met een rustdag, maar dat betekent niet dat de bergen achter de rug zijn. De laatste week van de Giro staat namelijk voor de deur. De Dolomieten vormen het decor voor een rit met 4500 hoogtemeters, verdeeld over vijf beklimmingen. Vuurwerk verzekerd. WielerFlits blikt vooruit op de zestiende etappe.

Parcours
T15_MadonnaDC_2_alt

Deze etappe staat vanaf kilometer 0 tot kilometer 177 in het teken van klimmen. Direct na de start in Pinzolo wordt vaart gezet richting de top van de Campo Carlo Magno. Deze 1681 meter hoge berg is van tweede categorie en vernoemd naar Karel de Grote, die deze berg gepasseerd is toen hij in het jaar 800 op weg was naar zijn kroning als keizer van het Romeinse Rijk. De afdaling leidt direct naar de voet van de Passo del Tonale.

Deze klim, eveneens tweede categorie, is in totaal 15,3 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage 6,1 procent. De steilste flanken tikken de tien procent aan. De top ligt 1883 meter boven zeeniveau. En op de top zijn nog maar 55 kilometer afgelegd in deze etappe. Na een dertig kilometer lange afdaling doemt de beklimming van de Aprica voor het op. Voor de eerste keer? Ja, want deze col zal ook als slotklim verreden worden deze rit.

De Aprica (1171 meter hoog) is ‘maar’ van derde categorie, maar kent in de openingskilometers het steilste deel. Hier zijn er stukken asfalt die met 15% omhoog gaan. Daarna vlakt het af, al is 14 kilometer aan een gemiddelde van 3,5% niet niks. Eigenlijk is de klim naar Aprica het voorgerecht, én het toetje in één.

Het hoofdgerecht van de dag is namelijk de Mortirolo. 11,8 kilometer lang. Het verschil tussen de voet en de top is 1289 meter, wat neerkomt op een gemiddelde van 10,9%. Na 4,4 kilometer wordt het allersteilste stuk aangedaan, dat is liefst 18% steil. Op deze beklimming zal het kaf van het koren gescheiden worden. De renner die als eerste de top passeert, zal de speciale Cima Pantani in ontvangst mogen nemen. Halverwege de beklimming staat een standbeeld ter ere van de overleden Italiaan. In 2006 en 2010 was Ivan Basso de gelukkige, Olivier Zaugg kreeg de Cima Pantani in 2012; hij was daarmee de laatste, maar zal dit jaar een opvolger krijgen.

Wellicht zal hier niet de Giro gewonnen worden, maar verliezen kan hier zeker. Het hoogste punt van de Passo del Mortirolo is na 142,1 kilometer in deze rit. Een afzink van achttien kilometer voert de renners weer naar de voet van de Aprica, waarop de etappe beslist zal worden.

Beklimmingen
Campo Carlo Magno (2e categorie, na 13 km)
13,0 km aan 6,7% (max. 12%)
Passo del Tonale (2e categorie, na 55,2 km)
15,3 km aan 6,1% (max. 10%)
Aprica (3e categorie, na 102,2 km)
14,0 km aan 3,5% (max. 15%)
Passo del Mortirolo (1e categorie, na 142,1 km)
11,8 km aan 10,9% (max. 18%)
Aprica (3e categorie, na 177 km)
14,0 km aan 3,5% (max. 15%)

Favorieten
De rustdag is geweest, dus hebben alle toppers hun batterijen op kunnen laden. Renners die goed uit de tweede week zijn gekomen, zullen maar al te graag deze lijn door willen trekken, terwijl het voor anderen de week van de waarheid zal zijn. Willen zij met uiterste krachtsinspanningen er nog een goede klassering uitslepen, of zijn de gedachten op een ander spoor gezet en wordt vol ingezet op die ene ritzege? Op deze dag is het scenario van een grote vluchtgroep die het haalt tot de finish zeker niet uitgesloten.

2015, Giro d'Italia, tappa 15 Marostica - Madonna di Campiglio, Tinkoff - Saxo 2015, Astana 2015, Contador Alberto, Aru Fabio, Madonna di Campiglio

Alberto Contador houdt Fabio vooralsnog achter zich – foto: Sirotti

Roze trui-drager Alberto Contador zat in de rit naar Madonna di Campiglio al heel snel zonder helpers, maar kon hij schijnbaar moeiteloos zijn wagonnetje aan de sterke Astana-trein haken. De blauwe formatie van Alexandre Vinokourov beschikt wel over de twee grootste uitdagers van El PistoleroFabio Aru staat tweede in het algemeen klassement, maar had het meermaals lastig toen zijn ploegmaat Mikel Landa een versnelling plaatste op de slotklim van zondag. Kunnen de Astana-klimmers het de kopman van Tinkoff-Saxo weer lastig maken en hun meerderheid opnieuw uitspelen?

Achter deze favorieten zijn op de laatste dag voor de rustdag enkele mannen totaal weggezakt uit de top van het klassement. Namen als Richie Porte en Rigoberto Uran zakten door het ijs. Wie wel lang bij kon blijven, was Leopold König. De Tsjech heeft aangetoond het kopmanschap over te kunnen nemen bij Sky, nadat deze de handdoek in de ring wierp na de tijdrit. Een Russische verrassing in de rit naar de Madonna di Campiglio kwam van Yuri Trofimov. Hij leek in de slotkilometer af te stevenen naar de ritzege, maar werd overvleugeld door een gretige Landa.

2015, Giro d'Italia, tappa 08 Fiuggi - Campitello Matese, Lotto NL - Jumbo 2015, Kruijswijk Steven, Campitello Matese

Gaat Steven Kruijswijk zijn reputatie van ‘derde week’-renner waarmaken? – foto: Sirotti

En wat te denken van Steven Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo liet zich in de tweede Giro-week van zijn meest strijdlustige kant zien en wist die lijn door te trekken in de tijdrit en de lastige rit van zondag, waarin hij twee keer als vijfde eindigde. In het algemeen klassement is hij opgeklommen naar de veertiende plek, op anderhalve minuut van een top 10-klassering. Andrey Amador volgde de Nederlander afgelopen zondag en staat op een verrassende derde plek in de rangschikking. Kan de Costa Ricaan deze vasthouden?

Ryder Hesjedal en Jurgen Van den Broeck hadden het geluk niet aan hun zijde in de etappe van afgelopen zondag. De Belg kwam in de afdaling van de Passo Daone ten val en moest achtervolgen op de favorieten, waar wel zijn ploegmaat Maxime Monfort bijzat. In diezelfde groep bivakkeerde de Canadese oud-Giro-winnaar, die daarna een indrukwekkende solo op touw zette. Mocht de kopman van Cannondale-Garmin in de rit naar Aprica wel in de favorietengroep zitten, is hij een gevaarlijke klant.

2015, Giro d'Italia, tappa 06 Montecatini Terme - Castiglione della Pescaia, Cannondale - Garmin 2015, Hesjedal Ryder, Montecatini Terme

Ryder Hesjedal – foto: Sirotti

Achter deze namen is het uitkijken voor de mannen die geen gevaar vormen voor de favorieten voor de eindzege, maar die toch over de goede benen beschikken. Denk hierbij aan een Alexandre Geniez, die nog lang standhield in de rit naar Madonna di Campiglio, een Giovanni ViscontiDamiano CarusoDamiano Cunego of Ion Izagirre. Of zien we toch weer die dekselse Carlos Betancur op pad gaan met bergtrui-drager Beñat Intxausti?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Mikel Landa, Ryder Hesjedal
** Leopold König, Fabio Aru, Steven Kruijswijk
* Giovanni Visconti, Carlos Betancur, Andrey Amador, Alexandre Geniez

RIDE Magazine
98 Reacties
Sorteer op:
25 mei 2015 15:07
Komt er ook het profiel op te staan van de gehele ettape?
25 mei 2015 15:10
Inderdaad, al die klimmen los geeft geen duidelijk genoeg beeld van de zwaarte van de etappe.

Waarom wordt trofimov trouwens vergeten bij de favorieten? Die was gisteren toch best sterk en won bijna de etappe. Ik zie niet in waarom visconti of geniez meer kans op ritwinst maken dan hij.
25 mei 2015 15:12
Vind hesjedal hier wel erg hoog staan, reed prima maar heeft voorin tot nu toe nog niks laten zien, voor de rest toch minimaal een ster voor trofimov lijkt me
25 mei 2015 15:18
Van welke kant beklimmen ze hem nu? Toch gewoon van de kant die ze ook deden in 2006 en 2008? De mooiste dus. En ook de zwaarste.

In 2012 reden ze de Mortirolo vanaf een andere kant, met zelfs een stuk onverhard.

Landa voor zijn tweede zege, in een sprint met Contador. Of Bertje moet zo sterk zijn, dat hij ze allemaal lost op de Mortirolo. Aru zal opnieuw de minste van de drie blijken.
25 mei 2015 15:20
Geen sterren voor Kangert en Trofimov? Kangert rijdt zich kapot voor Aru en Landa en finisht nog steeds voor een groot deel van de mannen die hier sterren krijgen. Trofimov liet gisteren ook zien over uitstekende benen te beschikken.

En Hesjedal 3 sterren? Rijdt net als Kruiswijk en Betancur leuk aanvallend deze Giro, maar moest gisteren wel erg snel afhaken.
25 mei 2015 15:25
Dit is wel de ettape waar het moet gebeuren. Als astana nu niet Contador minimaal op een minuut rijd heeft Contador hem in the bag. Begrijp me goed ik hoop dat astana het niet lukt.
25 mei 2015 15:26
Mooie voorbeschouwing alleen is dit niet echt in de Dolomieten. Het beginnetje kan je nog zien als een verdwaalde uitlopersgroep van de dolomieten (Brenta), maar wanneer je Carlo Magno voorbij bent zijn ze in de Adamello en Bergamo alpen.

Zeer benieuwd naar morgen!
25 mei 2015 15:29
Hesjedal? Serieus?
25 mei 2015 15:32
Kangert sowieso een man die ze eens voor eigen rekening zouden moeten laten rijden, heeft ook nog een beest van een tijdrit.

Ik denk dat Contador morgen alle twijfel weg gaat nemen met een reeds op de Mortirolo ingezette raid waar we nog lang van na zullen sidderen.
25 mei 2015 15:34
Hoelaat is de start? En Hoelaat beginnen de uitzendingen?
25 mei 2015 15:37
@RichardVT
Hesjedal moest gisteren niet afhaken. Hij werd ook opgehouden bij die val in de afdaling van de Daone. Hij reed daarna toch heel sterk de groep VDB op meerdere minuten, maar het was natuurlijk onbegonnen werk om dat gat dicht te rijden naar de kopgroep met een Astana trein die op hol was geslagen.

Als hij gewoon bij die eerste groep zat aan de voet van de Madonna, dan was hij denk ik in de buurt van Kruiswijk en Amador geëindigd.
25 mei 2015 15:39
Ik denk dat veel mannen problemen gaan krijgen met de tijdslimiet. Er zullen er toch flink wat zijn die er op de eerste klim al vanaf vliegen...
25 mei 2015 15:39
Contador gaat zich beperken tot volgen en misschien hoogstens in de laatste twee kilometer wegrijden. Hij wil zo veel mogelijk krachten sparen voor de Tour. Dat gevoel had ik gisteren ook al bij zijn koersgedrag. Hij was zelfs een beetje aan het spelen met Aru!
25 mei 2015 15:41
@Purito

Soms heb ik in deze Giro het idee dat Contador heel slim zijn krachten doseert met het oog op zijn Tour ambities. Zijn temperament zou hem misschien drijven om groots uit te pakken, en veel wielervolgers zullen dat ook graag zien. Zolang hij de Astana boys kan volgen blijft hij in het roze en kan hij het zich permiteren om niet groots uit te pakken.
25 mei 2015 15:41
@Purito
Bij Aru heb ik altijd het idee dat hij beter is als het tempo in de aanloop naar de laatste klim wat minder hoog is geweest. Of als er maar één grote klim in het parcours zit. Hij wordt misschien wel door zijn eigen ploeg benadeeld t.o.v. Landa.
25 mei 2015 15:44
@alsjewint
Dat idee heb ik ook. En dat is helemaal niet zo dom als ie nog wat wil doen in de Tour.
25 mei 2015 15:44
Een ronde winnen zonder etappezege is als een taart zonder kers. Contador gaat geheid een rit winnen en deze komt zeker in aanmerking. Erg goeie daler ook namelijk. En zware concurrentie in de top heeft 'ie niet, die 'lijkt' er slechts te zijn.
25 mei 2015 15:48
Start is om 11.55u.
Sporza begint om 13.30u met uitzenden.
25 mei 2015 15:49
Iemand een idee hoelaat ze morgen ongeveer aan de Mortirolo beginnen?
25 mei 2015 15:50
@albertooo
Inderdaad, dat zie je ook aan zijn zeges in de Giro en Vuelta vorig jaar. Allebei in een etappe met een lange relatief vlakke aanloop en een slotklim. In een rit als de Zoncolan bijvoorbeeld, met meerdere beklimmingen, had Aru het dan weer relatief lastiger om mannen als Quintana te volgen.

Dat moeten we eigenlijk eens onderzoeken. Is wel een interessant gegeven.

@alsjewint
Dat is gegrond hoor. Ik weet wel zeker dat Contador deze Giro op de automatische piloot rijdt, en zo min mogelijk energie wil verspelen. Met alle respect voor de concurrenten, maar dat kan hij ook deze Giro. En daarom schat ik zijn kansen in de Tour ook helemaal niet kansloos in, zeker tegenover een Froome (onderbuikgevoel) en Quintana (enorm veel druk om te laten zien dat hij het ook kan tegen Contador en Froome in een grote ronde) en Nibali.
25 mei 2015 15:51
Verwacht wel wat van de vluchter voor morgen... mischien idd Hesjedal, Pirrazi? al heb ik die deze giro nog niet heel goed zien rijden. Maar ik verwacht morgen wel wat van die echte klimgeiten die al een op aardig wat achterstand staan!
**** Nieve
*** Anton, Hesjedal
** Inxtausti, Pirazzi, Zakarin
* Contador, Landa, Aru, Kruijswijk!
25 mei 2015 15:52
@ alsjewint
Daar zie ik Contador zeker voor aan. Focus en zelfbeheersing heet dat. Het doel is roze én geel (geel moet al vrij snel volgen, dus natúúrlijk speelt dat al mee). Het doel is niet tussendoor overal knallen en dan overal net naast grijpen. Toch laat ie zijn temperament spreken en pakt ie wel een rit, als het economisch gezien effe kan...
25 mei 2015 15:56
@Tokstar

Tegen "frisse" favorieten als Nibali, Froome en Quintana zal Contador het in de Tour lastig hebben als hij in deze Giro echt tot het gaatje zou moeten gaan. Ik heb inderdaad het idee dat hij zich daar maar al te bewust van is en deze Giro echt niet het achterste van zijn tong zal laten zien als dat niet nodig is om de Giro te winnen. Ben het wel met PK41 eens dat een etappezege wel een kers op de taart is voor een Ronde winnaar. Misschien leent de etappe naar Cervinia zich daar iets beter voor? Tot die tijd Astana nog in de waan laten en hen als ploeg laten werken en daarvan profiteren zou ik zeggen.
25 mei 2015 16:02
Contador zei twee dagen geleden al dat ie "even zou bedenken" hoe de Astana boys te verdedigen en dat ie waarschijnlijk zou aanvallen als ie kan. Puntjes op de i dus morgen, ik weet de winnaar al.
25 mei 2015 16:03
@Purito
Of dat patroon ook in zijn beloftentijd al erin zat weet ik niet, maar het viel me vorig jaar op in de Giro en Vuelta. En als je dan gaat zoeken in 2013 zie je dat veel van zijn beste uitslagen in typische ____/-ritten zijn. Tre Cime, Giro 2013, was er zo een; in juli datzelfde jaar rijdt hij op een gelijkaardig profiel naar een 3e stek op de Kitzbüheler Horn.

Op zich zou het met de jaren kunnen beteren, als hij nog wat meer uithoudingsvermogen krijgt.

Reacties zijn gesloten.