Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 16

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 16

De beklimming van de Mortirolo in 2012 - foto: Sirotti

maandag 25 mei 2015 om 19:00

De renners hebben de lange tijdrit en de rit naar de Madonna di Campiglio kunnen verteren met een rustdag, maar dat betekent niet dat de bergen achter de rug zijn. De laatste week van de Giro staat namelijk voor de deur. De Dolomieten vormen het decor voor een rit met 4500 hoogtemeters, verdeeld over vijf beklimmingen. Vuurwerk verzekerd. WielerFlits blikt vooruit op de zestiende etappe.

Parcours
T15_MadonnaDC_2_alt

Deze etappe staat vanaf kilometer 0 tot kilometer 177 in het teken van klimmen. Direct na de start in Pinzolo wordt vaart gezet richting de top van de Campo Carlo Magno. Deze 1681 meter hoge berg is van tweede categorie en vernoemd naar Karel de Grote, die deze berg gepasseerd is toen hij in het jaar 800 op weg was naar zijn kroning als keizer van het Romeinse Rijk. De afdaling leidt direct naar de voet van de Passo del Tonale.

Deze klim, eveneens tweede categorie, is in totaal 15,3 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage 6,1 procent. De steilste flanken tikken de tien procent aan. De top ligt 1883 meter boven zeeniveau. En op de top zijn nog maar 55 kilometer afgelegd in deze etappe. Na een dertig kilometer lange afdaling doemt de beklimming van de Aprica voor het op. Voor de eerste keer? Ja, want deze col zal ook als slotklim verreden worden deze rit.

De Aprica (1171 meter hoog) is ‘maar’ van derde categorie, maar kent in de openingskilometers het steilste deel. Hier zijn er stukken asfalt die met 15% omhoog gaan. Daarna vlakt het af, al is 14 kilometer aan een gemiddelde van 3,5% niet niks. Eigenlijk is de klim naar Aprica het voorgerecht, én het toetje in één.

Het hoofdgerecht van de dag is namelijk de Mortirolo. 11,8 kilometer lang. Het verschil tussen de voet en de top is 1289 meter, wat neerkomt op een gemiddelde van 10,9%. Na 4,4 kilometer wordt het allersteilste stuk aangedaan, dat is liefst 18% steil. Op deze beklimming zal het kaf van het koren gescheiden worden. De renner die als eerste de top passeert, zal de speciale Cima Pantani in ontvangst mogen nemen. Halverwege de beklimming staat een standbeeld ter ere van de overleden Italiaan. In 2006 en 2010 was Ivan Basso de gelukkige, Olivier Zaugg kreeg de Cima Pantani in 2012; hij was daarmee de laatste, maar zal dit jaar een opvolger krijgen.

Wellicht zal hier niet de Giro gewonnen worden, maar verliezen kan hier zeker. Het hoogste punt van de Passo del Mortirolo is na 142,1 kilometer in deze rit. Een afzink van achttien kilometer voert de renners weer naar de voet van de Aprica, waarop de etappe beslist zal worden.

Beklimmingen
Campo Carlo Magno (2e categorie, na 13 km)
13,0 km aan 6,7% (max. 12%)
Passo del Tonale (2e categorie, na 55,2 km)
15,3 km aan 6,1% (max. 10%)
Aprica (3e categorie, na 102,2 km)
14,0 km aan 3,5% (max. 15%)
Passo del Mortirolo (1e categorie, na 142,1 km)
11,8 km aan 10,9% (max. 18%)
Aprica (3e categorie, na 177 km)
14,0 km aan 3,5% (max. 15%)

Favorieten
De rustdag is geweest, dus hebben alle toppers hun batterijen op kunnen laden. Renners die goed uit de tweede week zijn gekomen, zullen maar al te graag deze lijn door willen trekken, terwijl het voor anderen de week van de waarheid zal zijn. Willen zij met uiterste krachtsinspanningen er nog een goede klassering uitslepen, of zijn de gedachten op een ander spoor gezet en wordt vol ingezet op die ene ritzege? Op deze dag is het scenario van een grote vluchtgroep die het haalt tot de finish zeker niet uitgesloten.

2015, Giro d'Italia, tappa 15 Marostica - Madonna di Campiglio, Tinkoff - Saxo 2015, Astana 2015, Contador Alberto, Aru Fabio, Madonna di Campiglio

Alberto Contador houdt Fabio vooralsnog achter zich – foto: Sirotti

Roze trui-drager Alberto Contador zat in de rit naar Madonna di Campiglio al heel snel zonder helpers, maar kon hij schijnbaar moeiteloos zijn wagonnetje aan de sterke Astana-trein haken. De blauwe formatie van Alexandre Vinokourov beschikt wel over de twee grootste uitdagers van El PistoleroFabio Aru staat tweede in het algemeen klassement, maar had het meermaals lastig toen zijn ploegmaat Mikel Landa een versnelling plaatste op de slotklim van zondag. Kunnen de Astana-klimmers het de kopman van Tinkoff-Saxo weer lastig maken en hun meerderheid opnieuw uitspelen?

Achter deze favorieten zijn op de laatste dag voor de rustdag enkele mannen totaal weggezakt uit de top van het klassement. Namen als Richie Porte en Rigoberto Uran zakten door het ijs. Wie wel lang bij kon blijven, was Leopold König. De Tsjech heeft aangetoond het kopmanschap over te kunnen nemen bij Sky, nadat deze de handdoek in de ring wierp na de tijdrit. Een Russische verrassing in de rit naar de Madonna di Campiglio kwam van Yuri Trofimov. Hij leek in de slotkilometer af te stevenen naar de ritzege, maar werd overvleugeld door een gretige Landa.

2015, Giro d'Italia, tappa 08 Fiuggi - Campitello Matese, Lotto NL - Jumbo 2015, Kruijswijk Steven, Campitello Matese

Gaat Steven Kruijswijk zijn reputatie van ‘derde week’-renner waarmaken? – foto: Sirotti

En wat te denken van Steven Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo liet zich in de tweede Giro-week van zijn meest strijdlustige kant zien en wist die lijn door te trekken in de tijdrit en de lastige rit van zondag, waarin hij twee keer als vijfde eindigde. In het algemeen klassement is hij opgeklommen naar de veertiende plek, op anderhalve minuut van een top 10-klassering. Andrey Amador volgde de Nederlander afgelopen zondag en staat op een verrassende derde plek in de rangschikking. Kan de Costa Ricaan deze vasthouden?

Ryder Hesjedal en Jurgen Van den Broeck hadden het geluk niet aan hun zijde in de etappe van afgelopen zondag. De Belg kwam in de afdaling van de Passo Daone ten val en moest achtervolgen op de favorieten, waar wel zijn ploegmaat Maxime Monfort bijzat. In diezelfde groep bivakkeerde de Canadese oud-Giro-winnaar, die daarna een indrukwekkende solo op touw zette. Mocht de kopman van Cannondale-Garmin in de rit naar Aprica wel in de favorietengroep zitten, is hij een gevaarlijke klant.

2015, Giro d'Italia, tappa 06 Montecatini Terme - Castiglione della Pescaia, Cannondale - Garmin 2015, Hesjedal Ryder, Montecatini Terme

Ryder Hesjedal – foto: Sirotti

Achter deze namen is het uitkijken voor de mannen die geen gevaar vormen voor de favorieten voor de eindzege, maar die toch over de goede benen beschikken. Denk hierbij aan een Alexandre Geniez, die nog lang standhield in de rit naar Madonna di Campiglio, een Giovanni ViscontiDamiano CarusoDamiano Cunego of Ion Izagirre. Of zien we toch weer die dekselse Carlos Betancur op pad gaan met bergtrui-drager Beñat Intxausti?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Mikel Landa, Ryder Hesjedal
** Leopold König, Fabio Aru, Steven Kruijswijk
* Giovanni Visconti, Carlos Betancur, Andrey Amador, Alexandre Geniez

Dit artikel delen:

98 Reacties

Tokstar 25 mei 2015 om 16:04

@alsjewint
Mee eens hoor. Maar ik zou het zelfs niet erg vinden als hij deze Giro geen enkele rit wint en vervolgens ook gewoon de Tour kan winnen :p.
Contador is intelligent en is al maanden bezig met het idee dat hij hier zo zuinig mogelijk moet winnen. Als dat zelfs betekent dat hij zich beperkt tot het volgen van z'n concurrenten, ook al voelt hij zich sterker, zal hij dat volgens mij doen (met een klein eindschot ter uitzondering).

0
JeDaRe 25 mei 2015 om 16:09

Mooie voorbeschouwing, met een schoonheidsfoutje: ‘voor het op. Voor de eerste keer?’ Na ‘het’ moet nog ‘het eerst’. Ik zie uit naar morgen!

0
Lennimator 25 mei 2015 om 16:13

Dat wordt mooi morgen… De duivelse Mortirolo. Na de Zoncalan de steilste van la Bella Italia

0
alsjewint 25 mei 2015 om 16:15

@Purito

Ben het met jou eens dat Contador na een economisch op de automatische piloot gereden Giro, ook een van de grootste kanshebbers is voor de Tour. Bij Nibali twijfel ik of die zijn huzarenstukje van vorig jaar kan herhalen. Froome zit mij tot nu toe teveel op zijn wattage metertje te loeren en is nog weinig overtuigend geweest dit jaar. Dan sta je op punten al achter bij de start t.o.v. Contador. Quintana lijkt me de grootste challenger te worden. Inderdaad wel interessant om te kijken hoe hij met die druk omgaat. Hij lijkt altijd heel kalm, maar de Tour is toch weer iets heel anders. Contador heeft daarin al zoveel ervaring, dus die staat op dat gebied bij de start ook op punten voor. Maar goed je kunt allerlei verwachtingen vooraf formuleren en voor hetzelfde geld loopt het heel anders. En dat maakt het ook weer leuk.

0
Lennimator 25 mei 2015 om 16:15

Zoncolan natuurlijk

0
r525 25 mei 2015 om 16:18

Erg merkwaardig dat Trofimov overgeslagen wordt bij de sterrenverdeling.
Ik denk dat Intauxti direct vertrekt in de aanval voor zijn bergtrui.

0
Purito 25 mei 2015 om 16:22

@albertooo
Dat zal inderdaad wel verbeteren met de jaren.

@alsjewint
Iets zegt me dat we de Quintana van de Tour 2013 al een tijd niet meer gezien hebben. Zelfs niet in de Giro van 2014. Ik ben erg benieuwd of hij in de Tour het niveau kan halen van een Contador op topniveau. Want die zien we wel degelijk weer sinds 2014. Als hij dat kan, dan is hij inderdaad de grote favoriet, vanwege het feit dat hij frisser zal zijn in de derde week.

0
maklukzat 25 mei 2015 om 16:24

Er gaat wel met minuten gesmeten worden morgen. Hopelijk haalt de rustdag Kruijswijk niet uit het ritme en kan hij de hoge stijgingspercentages ook aan. Zou dom zijn van Contador als hij met z'n krachten gaat lopen smijten met het oog op de tour. Wellicht een aanval in de laatste kilometers. Hij lijkt me veel sterker dan de Astana's.

0
Pingdo 25 mei 2015 om 16:27

Kruijswijk staat bekend om zijn snel herstel vermogen en was daarom na de tijdrit weer goed gisteren. Nu heeft iedereen een rustdag gehad voor deze zware etappe en is het voordeel van Kruijswijk weg. Ik denk dat hij daarom morgen niet met de beste omhoog kan, maar de laatste berg etappes weer wel.

0
NedFan 25 mei 2015 om 16:28

Denk dat Kruiswijk het zwaar gaat krijgen. Zeker op zo’n zware klim als de Mortirolo! Denk dat we blij mogen zijn dat hij morgen op zijn 14de stek blijft staan… Ik hoop natuurlijk op meer voor die jongen!

0
Lennimator 25 mei 2015 om 16:32

Ik ben het trouwens met Purito eens.

Ik zie het Quintana niet doen.

0
LyndaLid 25 mei 2015 om 16:40

Ik dacht dat wielerflits altijd het weerbericht erbij zette in de voorbeschouwing? Dat lijkt me morgen heel erg cruciaal, de beslissende factor voor hoe de koers gaat zijn zelfs. Is het nog steeds normaal weer daar?

0
haroldvc 25 mei 2015 om 16:40

Ik zou, Kruiswijk zijnde, meegaan in de ontsnapping van de dag. Samen met wat helpers die onder de baan tempo kunnen maken. Tinkoff zal op reserve rijden, het maakt hen niet uit. En Astana zal niet het vuile werk willen doen voor dat ze aan de Mortirolo zijn.

0
Japsie 25 mei 2015 om 16:54

@ Lennimator: Ik wel. Parcours op zijn lijf geschreven. Bertje heeft jasje uitgedaan in deze Giro en Froome is na zijn Tourwinst niet meer zo oppermachtig als hij was.

On: Morgen Alberto ftw. Aanval beste verdediging.

0
alsjewint 25 mei 2015 om 17:04

@Tokstar

Nou ja, jij stelt vanmiddag als een van de weinigen dat een ritzege voor Contador geen must is en dat de eindzege hetgeen is wat telt, en wat lees ik in het laatste topic over wat Contador op de persconferentie heeft gezegd over het vervolg van de Giro en een ritzege. Een ritzege is ondergeschikt en is niet het hoofddoel. Vooruitziende blik!!

0
F4L 25 mei 2015 om 17:06

@ Pingdo, je zou ook kunnen stellen dat Kruijswijk door de rustdag nog beter herstelt dan zijn concurrenten.

@ NedFan, volgens mij maakt het Kruijswijk niet zoveel uit hoe steil de klim is, zie maar in de voorbije edities van de Giro.

Zijn er overigens nog renners die ‘last’ hebben van een rustdag en er morgen doorheen zakken om er woensdag weer te staan?

0
Tokstar 25 mei 2015 om 17:17

@alsjewint
Ik lees gedachten als geen ander ;).

0
Buitenblad 25 mei 2015 om 17:17

Leuke voorbeschouwing, maar dit zijn echt de Italiaanse Alpen, de Dolomieten liggen oostelijker.

0
rkfiets 25 mei 2015 om 17:25

@Buitenblad, het is wel in de buurt van de Dolomiti di Brenta. Ook mooi.

0
NedFan 25 mei 2015 om 17:33

@Lyndalid heb het even opgezocht hoe het weer zal zijn onderweg. Het zal zwaar bewolkt zijn met lichte regen.

@F4L Ja klopt, maar ik ben zo bang dat hij nog een hongerklop krijgt of wat dan ook…

0
belasco 25 mei 2015 om 17:35

Opvallend vind ik dat Contador vaak en al vrij snel geïsoleerd zit op de beklimmingen. En dat terwijl zijn team op papier niet hoeft onder te doen voor dat van Astana. Of zou heel Tinkoff zich sparen voor de Tour?

0
LyndaLid 25 mei 2015 om 17:37

Zwaar bewolkt met lichte regen dus, klein voordeel voor aanvallers maar belangrijker: grotere verschillen! (thanks @ nedfan)

Dit zijn inderdaad niet de Dolomieten trouwens, dit is dichter bij de Ortler/Stelvio. Bolzano is nog wel een kilometer of 50 naar het Oosten, waar de Dolomieten pas beginnen.

0
mackie 25 mei 2015 om 17:46

Hopelijk rijden ze in een vast tempo de Mortirolo op, waarschijnlijk willen Bertje en Aru niet alleen komen te zitten op de laatste berg. Dan kan kruissie een heel eind meekomen en misschien in de afdaling nog iets doen of terug komen bij de beste van het klassement. Wat ik tot nu toe heb gezien van het dalen van Kruijswijk is het geen slechte daler

0
albertooo 25 mei 2015 om 17:53

@belasco
Op papier zijn ze misschien evenwaardig. Maar Kreuziger klimt niet op zijn gebruikelijk niveau, en Basso is oud. Rogers is ook niet meteen een renner die met de beste tien meegaat in het hooggebergte. Je kunt gewoon zeggen dat Astana het veel beter voor elkaar heeft.

0
denistel 25 mei 2015 om 18:06

Landa meteen in de aanval sturen en dan maar zien wat Contador doet.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone