Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 16

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 16

De beklimming van de Mortirolo in 2012 - foto: Sirotti

maandag 25 mei 2015 om 19:00

De renners hebben de lange tijdrit en de rit naar de Madonna di Campiglio kunnen verteren met een rustdag, maar dat betekent niet dat de bergen achter de rug zijn. De laatste week van de Giro staat namelijk voor de deur. De Dolomieten vormen het decor voor een rit met 4500 hoogtemeters, verdeeld over vijf beklimmingen. Vuurwerk verzekerd. WielerFlits blikt vooruit op de zestiende etappe.

Parcours
T15_MadonnaDC_2_alt

Deze etappe staat vanaf kilometer 0 tot kilometer 177 in het teken van klimmen. Direct na de start in Pinzolo wordt vaart gezet richting de top van de Campo Carlo Magno. Deze 1681 meter hoge berg is van tweede categorie en vernoemd naar Karel de Grote, die deze berg gepasseerd is toen hij in het jaar 800 op weg was naar zijn kroning als keizer van het Romeinse Rijk. De afdaling leidt direct naar de voet van de Passo del Tonale.

Deze klim, eveneens tweede categorie, is in totaal 15,3 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage 6,1 procent. De steilste flanken tikken de tien procent aan. De top ligt 1883 meter boven zeeniveau. En op de top zijn nog maar 55 kilometer afgelegd in deze etappe. Na een dertig kilometer lange afdaling doemt de beklimming van de Aprica voor het op. Voor de eerste keer? Ja, want deze col zal ook als slotklim verreden worden deze rit.

De Aprica (1171 meter hoog) is ‘maar’ van derde categorie, maar kent in de openingskilometers het steilste deel. Hier zijn er stukken asfalt die met 15% omhoog gaan. Daarna vlakt het af, al is 14 kilometer aan een gemiddelde van 3,5% niet niks. Eigenlijk is de klim naar Aprica het voorgerecht, én het toetje in één.

Het hoofdgerecht van de dag is namelijk de Mortirolo. 11,8 kilometer lang. Het verschil tussen de voet en de top is 1289 meter, wat neerkomt op een gemiddelde van 10,9%. Na 4,4 kilometer wordt het allersteilste stuk aangedaan, dat is liefst 18% steil. Op deze beklimming zal het kaf van het koren gescheiden worden. De renner die als eerste de top passeert, zal de speciale Cima Pantani in ontvangst mogen nemen. Halverwege de beklimming staat een standbeeld ter ere van de overleden Italiaan. In 2006 en 2010 was Ivan Basso de gelukkige, Olivier Zaugg kreeg de Cima Pantani in 2012; hij was daarmee de laatste, maar zal dit jaar een opvolger krijgen.

Wellicht zal hier niet de Giro gewonnen worden, maar verliezen kan hier zeker. Het hoogste punt van de Passo del Mortirolo is na 142,1 kilometer in deze rit. Een afzink van achttien kilometer voert de renners weer naar de voet van de Aprica, waarop de etappe beslist zal worden.

Beklimmingen
Campo Carlo Magno (2e categorie, na 13 km)
13,0 km aan 6,7% (max. 12%)
Passo del Tonale (2e categorie, na 55,2 km)
15,3 km aan 6,1% (max. 10%)
Aprica (3e categorie, na 102,2 km)
14,0 km aan 3,5% (max. 15%)
Passo del Mortirolo (1e categorie, na 142,1 km)
11,8 km aan 10,9% (max. 18%)
Aprica (3e categorie, na 177 km)
14,0 km aan 3,5% (max. 15%)

Favorieten
De rustdag is geweest, dus hebben alle toppers hun batterijen op kunnen laden. Renners die goed uit de tweede week zijn gekomen, zullen maar al te graag deze lijn door willen trekken, terwijl het voor anderen de week van de waarheid zal zijn. Willen zij met uiterste krachtsinspanningen er nog een goede klassering uitslepen, of zijn de gedachten op een ander spoor gezet en wordt vol ingezet op die ene ritzege? Op deze dag is het scenario van een grote vluchtgroep die het haalt tot de finish zeker niet uitgesloten.

2015, Giro d'Italia, tappa 15 Marostica - Madonna di Campiglio, Tinkoff - Saxo 2015, Astana 2015, Contador Alberto, Aru Fabio, Madonna di Campiglio

Alberto Contador houdt Fabio vooralsnog achter zich – foto: Sirotti

Roze trui-drager Alberto Contador zat in de rit naar Madonna di Campiglio al heel snel zonder helpers, maar kon hij schijnbaar moeiteloos zijn wagonnetje aan de sterke Astana-trein haken. De blauwe formatie van Alexandre Vinokourov beschikt wel over de twee grootste uitdagers van El PistoleroFabio Aru staat tweede in het algemeen klassement, maar had het meermaals lastig toen zijn ploegmaat Mikel Landa een versnelling plaatste op de slotklim van zondag. Kunnen de Astana-klimmers het de kopman van Tinkoff-Saxo weer lastig maken en hun meerderheid opnieuw uitspelen?

Achter deze favorieten zijn op de laatste dag voor de rustdag enkele mannen totaal weggezakt uit de top van het klassement. Namen als Richie Porte en Rigoberto Uran zakten door het ijs. Wie wel lang bij kon blijven, was Leopold König. De Tsjech heeft aangetoond het kopmanschap over te kunnen nemen bij Sky, nadat deze de handdoek in de ring wierp na de tijdrit. Een Russische verrassing in de rit naar de Madonna di Campiglio kwam van Yuri Trofimov. Hij leek in de slotkilometer af te stevenen naar de ritzege, maar werd overvleugeld door een gretige Landa.

2015, Giro d'Italia, tappa 08 Fiuggi - Campitello Matese, Lotto NL - Jumbo 2015, Kruijswijk Steven, Campitello Matese

Gaat Steven Kruijswijk zijn reputatie van ‘derde week’-renner waarmaken? – foto: Sirotti

En wat te denken van Steven Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo liet zich in de tweede Giro-week van zijn meest strijdlustige kant zien en wist die lijn door te trekken in de tijdrit en de lastige rit van zondag, waarin hij twee keer als vijfde eindigde. In het algemeen klassement is hij opgeklommen naar de veertiende plek, op anderhalve minuut van een top 10-klassering. Andrey Amador volgde de Nederlander afgelopen zondag en staat op een verrassende derde plek in de rangschikking. Kan de Costa Ricaan deze vasthouden?

Ryder Hesjedal en Jurgen Van den Broeck hadden het geluk niet aan hun zijde in de etappe van afgelopen zondag. De Belg kwam in de afdaling van de Passo Daone ten val en moest achtervolgen op de favorieten, waar wel zijn ploegmaat Maxime Monfort bijzat. In diezelfde groep bivakkeerde de Canadese oud-Giro-winnaar, die daarna een indrukwekkende solo op touw zette. Mocht de kopman van Cannondale-Garmin in de rit naar Aprica wel in de favorietengroep zitten, is hij een gevaarlijke klant.

2015, Giro d'Italia, tappa 06 Montecatini Terme - Castiglione della Pescaia, Cannondale - Garmin 2015, Hesjedal Ryder, Montecatini Terme

Ryder Hesjedal – foto: Sirotti

Achter deze namen is het uitkijken voor de mannen die geen gevaar vormen voor de favorieten voor de eindzege, maar die toch over de goede benen beschikken. Denk hierbij aan een Alexandre Geniez, die nog lang standhield in de rit naar Madonna di Campiglio, een Giovanni ViscontiDamiano CarusoDamiano Cunego of Ion Izagirre. Of zien we toch weer die dekselse Carlos Betancur op pad gaan met bergtrui-drager Beñat Intxausti?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Mikel Landa, Ryder Hesjedal
** Leopold König, Fabio Aru, Steven Kruijswijk
* Giovanni Visconti, Carlos Betancur, Andrey Amador, Alexandre Geniez

Dit artikel delen:

98 Reacties

sven241 25 mei 2015 om 22:45

@Peer Denk niet dat er sneeuw komt op de Mortirolo. Die is "maar" 1850 meter hoog. Meestal heb je sneeuw rond deze tijd als het echt koud is pas vanaf 2000-2100 meter.

0
wichard1 25 mei 2015 om 22:46

Morgen wordt de dag van Zardini. Eergister liet hij zich al eventjes zien, maar morgen gaat het gebeuren. Met een beetje hulp van Uran en Cunego die inmiddels op respectabele achterstand staat gaan zij voor de koninginnenrit. Alle teams nog zonder dagsucces en Zardini heeft vooraf aangegeven in de derde week voor de winst te gaan.
***** Zardini!
Ik ben benieuwd………….

0
Romāns Vainšteins 25 mei 2015 om 22:57

boem?

0
Striga 25 mei 2015 om 23:20

Denk dat het voor de vluchters gaat zijn met Zakarin als winnaar. Heeft lekker zitten chillen de laatste paar dagen en houdt ook wel van een beetje klimmen en dalen in de regen.

0
dikkechaap 25 mei 2015 om 23:44

@Striga
Zou kunnen, maar dan moet het wel een heel sterke kopgroep zijn, die met 10 minuten voorsprong aan de Mortirolo kan beginnen.

0
Bollentrui 25 mei 2015 om 23:57

Hahahh mooi om te zien hoe iedereen meegaat met het Hesjedal opportunisme van Wielerflits. Ik zie het niet heel snel gebeuren maar ik neem de koers op morgen en zal met een grote zonnebril voor de tv gaan zitten´s avonds. Lets go Ryder!

0
PK41 26 mei 2015 om 01:16

Maar niet te veel op Landa gefocust zijn. Die is sterk, maar hij won zondag puur omdat Contador niet te veel met krachten wilde gooien door beide Astana’s steeds terug te halen. Landa laten gaan, en Aru voorblijven op de streep volstond. Wel de verdienste van Astana door met veel mannen de finale in te gaan, maar deels ook een ‘vooruit toe maar dan’ van Contador.

0
Abdoe 26 mei 2015 om 08:14

De Mortirolo ligt te ver van de finish voor een man tegen man-gevecht; de slotklim stelt relatief weinig voor en zou alles weer samen brengen. Succesvol vluchtgroepje met de toppers uit het bergklassement meest waarschijnlijk.

0
ikbenprocycling 26 mei 2015 om 08:43

Denk ook een etappe voor vluchter(s). Contador en Aru gaan elkaar niet afslachten vandaag, tenzij een van beiden flink zou gaan kraken. Als niet een vluchter zou winnen, wordt het net als eergisteren een luitenant van Aru die ver in de laatste km wegrijdt van het duo. Maar als de rit/strijd hen tot dan goed meegevallen zou zijn, gaan Contador en Aru uiteraard op het eind van het slotklimmetje vol voor deze etappezege.

Ik hoop op een bijzonder goed opgespannen Kruijsboog. Vandaag kan hij die eeuwige roem (bijnaam) definitief verdienen !

0
robotour 26 mei 2015 om 08:59

Afhankelijk van het koersverloop en hoe de tactiek/controle van Tinkoff en Astana vandaag zal zijn, heeft een ontsnapping zeer zeker kans. Ben benieuwd of Kruiswijk mee gaat springen of dat hij gewoon bij Contador en Aru probeert te blijven.
In de ontsnapping zullen zeker wel de groene mannen van Bardiani verwacht worden, Bongiorno en
Zardini (Pirazzi niet denk ik, rijd onzichtbaar). Cunego en Pelizotti zullen ook wel proberen mee te zitten, samen met Intxausti en Betancur voor de bergtrui. Kanshebber vandaag misschien ook wel Formolo als hij nog goed is.

0
obikliki 26 mei 2015 om 09:20

Vandaag gaat er geen kopgroep weg zonder een Kangert of Cataldo van Astana.
Die willen met een goede knecht, en liefst twee, meezitten om later in de rit Aru of Landa bij te kunnen staan mocht één van hen voor Contador komen te zitten. Contador wil ook een mannetje, Kreuziger als Astana dat toelaat, meehebben omdat hij bang is anders alleen tegen 3 of 4 Astana’s te moeten gaan koersen op de Mortirolo. Dit betekent dus een sterke kopgroep en een omvangrijke waarschijnlijk. Wellicht dat er best wat oorlog voor nodig is op de eerste klim om tot de juiste samenstelling te komen die de vrijgeleide krijgt. Astana zal niet fanatiek achtervolgen met 2 sterke mannen in de kopgroep. Tinkov vind het misschien niet eens erg dat de kopgroep een aardige voorsprong krijgt zodat Astana er niet te snel voordeel van zal hebben. Dit gezegd hebbende denk ik dat Kruijswijk mee moet zitten. De kopgroep zal sterk en groot zijn waardoor je niet al te veel extra kracht verbruikt door mee te peddelen. Als hij de top tien binnenkomt zal hij weinig ruimte meer krijgen voor aanvallen maar nu laten ze hem nog wel in de kopgroep meegaan.

Of het gaat helemaal anders natuurlijk. Dat kan ook…

0
goldfinger 26 mei 2015 om 09:25

Hopen we niet allemaal te hard op een mooie spektakelrit, waarin de favorieten het mooie weer maken? Ik ook, hoor, daar niet van. Maar die slotklim naar Aprica stelt geen fluit voor, waardoor er op de Mortirolo al echt zwaar gekoerst gaat moeten worden, wil je echt dat gehoopte spektakel krijgen…

Mocht het er toch komen, zie ik nog Contador op kop geraken met alweer een 4-tal Astana’s, of zo. Op de minder steile klim naar Aprica moet hij dan wel meer uit zijn doppen kijken, lijkt me. Anderzijds: de Spanjaard is tot op heden eigenlijk nog geen enkele keer in de problemen gebracht. Nog geen glimp van zwakte vertoond (wat van zijn ploeg dan weer niet gezegd kan worden). Benieuwd of dat zo tot het einde zal zijn.

0
Jopie 26 mei 2015 om 09:29

Heeft iemand het tijdschema voor de etappe van vandaag, kan het op de gazetta site nergens vinden

0
Contador#N.1 26 mei 2015 om 09:58

Het wordt een top dag!

0
biazzi 26 mei 2015 om 10:58

Iedereen spreekt over Kruiswijk maar die wint zo moeilijk een etappe he!!!

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2015 om 11:06

Ik denk dat het hier een samenvatting van de giro gaat worden. Vrolijke vluchters onder aanvoering van Kruijswijk, Zakarin, Pellizotti, Inxausti, Betancur + vrienden voorop en daarachter Contador, Landa en (een aanlopende) Aru erachteraan na hard blazen vd Astana-trein. Op het eerste steile stukje vd de eindklim gaan zowel Contador en Landa over de kopgroep heen als Aru er definitief af waarna Landa, na de opdracht ‘blijven kleven’ opgedragen te hebben in een onbewaakt moment door Conatdor wordt afgeschud. In de laaste km’s komt het achtervolgende groepje van vroege vluchters nog gevaarlijk dicht met eendrachtige samenwerking doch 0:30 tekort.

Of zoiets

0
biazzi 26 mei 2015 om 11:12

Go kruissie

0
rahimns 26 mei 2015 om 11:13

Ik verwacht niet dat Kruijswijk mee in de aanval gaat. Ik heb het idee dat hij de bergtrui al lang uit zijn hoofd heeft gezet. Intxausti, Betancur en eigenlijk nu ook Visconti hebben een veel betere sprint bergop dus daar kan hij nooit tegenop. Ik denk dat hij zich nu vooral zal richten (zeker in deze etappe) op toch nog een goed klassement. Als hij vandaag kan volgen en zijn directe tegenstanders voor een top 10 klassering kunnen dit niet… dan is dit gewoon nog goed mogelijk. Is er na vandaag geen uitzicht meer op die mogelijkheid denk ik dat hij in de 3 resterende bergetappes het wel weer met een aanval zal proberen.

0
obikliki 26 mei 2015 om 11:26

Als er een grote groep weg mag moet je er bij zitten als Kruijswijk en VDB zijnde. Dan kost het amper meer kracht om in de kopgroep te zitten dan bij het peloton te blijven. Als het meezit krijg je dus zomaar 5 minuten bonus als je aan de Mortirolo begint. Waarom zou je die “gratis” tijdwinst niet pakken? Daarbij winnen zij de etappe ook niet als ze in het peloton blijven zitten.

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2015 om 11:33

Precies, aanklampen bij de Astana-trein is veel linker dan ervoor rijden, wanneer het Landa of Contador aanslaat is het gewoon bye-bye waar je vooroprijdend relatief veilig bent als je de top iets eerder bereikt. Sleutelstuk zal het steile deel aan het begin van de eindklim worden.

0
biazzi 26 mei 2015 om 11:34

Toch landa?

0
nielsvandenberg 26 mei 2015 om 11:38

Hesjedal *** ??????????

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone