Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 16

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 16

De beklimming van de Mortirolo in 2012 - foto: Sirotti

maandag 25 mei 2015 om 19:00

De renners hebben de lange tijdrit en de rit naar de Madonna di Campiglio kunnen verteren met een rustdag, maar dat betekent niet dat de bergen achter de rug zijn. De laatste week van de Giro staat namelijk voor de deur. De Dolomieten vormen het decor voor een rit met 4500 hoogtemeters, verdeeld over vijf beklimmingen. Vuurwerk verzekerd. WielerFlits blikt vooruit op de zestiende etappe.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Parcours
T15_MadonnaDC_2_alt

Deze etappe staat vanaf kilometer 0 tot kilometer 177 in het teken van klimmen. Direct na de start in Pinzolo wordt vaart gezet richting de top van de Campo Carlo Magno. Deze 1681 meter hoge berg is van tweede categorie en vernoemd naar Karel de Grote, die deze berg gepasseerd is toen hij in het jaar 800 op weg was naar zijn kroning als keizer van het Romeinse Rijk. De afdaling leidt direct naar de voet van de Passo del Tonale.

Deze klim, eveneens tweede categorie, is in totaal 15,3 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage 6,1 procent. De steilste flanken tikken de tien procent aan. De top ligt 1883 meter boven zeeniveau. En op de top zijn nog maar 55 kilometer afgelegd in deze etappe. Na een dertig kilometer lange afdaling doemt de beklimming van de Aprica voor het op. Voor de eerste keer? Ja, want deze col zal ook als slotklim verreden worden deze rit.

De Aprica (1171 meter hoog) is ‘maar’ van derde categorie, maar kent in de openingskilometers het steilste deel. Hier zijn er stukken asfalt die met 15% omhoog gaan. Daarna vlakt het af, al is 14 kilometer aan een gemiddelde van 3,5% niet niks. Eigenlijk is de klim naar Aprica het voorgerecht, én het toetje in één.

Het hoofdgerecht van de dag is namelijk de Mortirolo. 11,8 kilometer lang. Het verschil tussen de voet en de top is 1289 meter, wat neerkomt op een gemiddelde van 10,9%. Na 4,4 kilometer wordt het allersteilste stuk aangedaan, dat is liefst 18% steil. Op deze beklimming zal het kaf van het koren gescheiden worden. De renner die als eerste de top passeert, zal de speciale Cima Pantani in ontvangst mogen nemen. Halverwege de beklimming staat een standbeeld ter ere van de overleden Italiaan. In 2006 en 2010 was Ivan Basso de gelukkige, Olivier Zaugg kreeg de Cima Pantani in 2012; hij was daarmee de laatste, maar zal dit jaar een opvolger krijgen.

Wellicht zal hier niet de Giro gewonnen worden, maar verliezen kan hier zeker. Het hoogste punt van de Passo del Mortirolo is na 142,1 kilometer in deze rit. Een afzink van achttien kilometer voert de renners weer naar de voet van de Aprica, waarop de etappe beslist zal worden.

Beklimmingen
Campo Carlo Magno (2e categorie, na 13 km)
13,0 km aan 6,7% (max. 12%)
Passo del Tonale (2e categorie, na 55,2 km)
15,3 km aan 6,1% (max. 10%)
Aprica (3e categorie, na 102,2 km)
14,0 km aan 3,5% (max. 15%)
Passo del Mortirolo (1e categorie, na 142,1 km)
11,8 km aan 10,9% (max. 18%)
Aprica (3e categorie, na 177 km)
14,0 km aan 3,5% (max. 15%)

Favorieten
De rustdag is geweest, dus hebben alle toppers hun batterijen op kunnen laden. Renners die goed uit de tweede week zijn gekomen, zullen maar al te graag deze lijn door willen trekken, terwijl het voor anderen de week van de waarheid zal zijn. Willen zij met uiterste krachtsinspanningen er nog een goede klassering uitslepen, of zijn de gedachten op een ander spoor gezet en wordt vol ingezet op die ene ritzege? Op deze dag is het scenario van een grote vluchtgroep die het haalt tot de finish zeker niet uitgesloten.

2015, Giro d'Italia, tappa 15 Marostica - Madonna di Campiglio, Tinkoff - Saxo 2015, Astana 2015, Contador Alberto, Aru Fabio, Madonna di Campiglio

Alberto Contador houdt Fabio vooralsnog achter zich – foto: Sirotti

Roze trui-drager Alberto Contador zat in de rit naar Madonna di Campiglio al heel snel zonder helpers, maar kon hij schijnbaar moeiteloos zijn wagonnetje aan de sterke Astana-trein haken. De blauwe formatie van Alexandre Vinokourov beschikt wel over de twee grootste uitdagers van El PistoleroFabio Aru staat tweede in het algemeen klassement, maar had het meermaals lastig toen zijn ploegmaat Mikel Landa een versnelling plaatste op de slotklim van zondag. Kunnen de Astana-klimmers het de kopman van Tinkoff-Saxo weer lastig maken en hun meerderheid opnieuw uitspelen?

Achter deze favorieten zijn op de laatste dag voor de rustdag enkele mannen totaal weggezakt uit de top van het klassement. Namen als Richie Porte en Rigoberto Uran zakten door het ijs. Wie wel lang bij kon blijven, was Leopold König. De Tsjech heeft aangetoond het kopmanschap over te kunnen nemen bij Sky, nadat deze de handdoek in de ring wierp na de tijdrit. Een Russische verrassing in de rit naar de Madonna di Campiglio kwam van Yuri Trofimov. Hij leek in de slotkilometer af te stevenen naar de ritzege, maar werd overvleugeld door een gretige Landa.

2015, Giro d'Italia, tappa 08 Fiuggi - Campitello Matese, Lotto NL - Jumbo 2015, Kruijswijk Steven, Campitello Matese

Gaat Steven Kruijswijk zijn reputatie van ‘derde week’-renner waarmaken? – foto: Sirotti

En wat te denken van Steven Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo liet zich in de tweede Giro-week van zijn meest strijdlustige kant zien en wist die lijn door te trekken in de tijdrit en de lastige rit van zondag, waarin hij twee keer als vijfde eindigde. In het algemeen klassement is hij opgeklommen naar de veertiende plek, op anderhalve minuut van een top 10-klassering. Andrey Amador volgde de Nederlander afgelopen zondag en staat op een verrassende derde plek in de rangschikking. Kan de Costa Ricaan deze vasthouden?

Ryder Hesjedal en Jurgen Van den Broeck hadden het geluk niet aan hun zijde in de etappe van afgelopen zondag. De Belg kwam in de afdaling van de Passo Daone ten val en moest achtervolgen op de favorieten, waar wel zijn ploegmaat Maxime Monfort bijzat. In diezelfde groep bivakkeerde de Canadese oud-Giro-winnaar, die daarna een indrukwekkende solo op touw zette. Mocht de kopman van Cannondale-Garmin in de rit naar Aprica wel in de favorietengroep zitten, is hij een gevaarlijke klant.

2015, Giro d'Italia, tappa 06 Montecatini Terme - Castiglione della Pescaia, Cannondale - Garmin 2015, Hesjedal Ryder, Montecatini Terme

Ryder Hesjedal – foto: Sirotti

Achter deze namen is het uitkijken voor de mannen die geen gevaar vormen voor de favorieten voor de eindzege, maar die toch over de goede benen beschikken. Denk hierbij aan een Alexandre Geniez, die nog lang standhield in de rit naar Madonna di Campiglio, een Giovanni ViscontiDamiano CarusoDamiano Cunego of Ion Izagirre. Of zien we toch weer die dekselse Carlos Betancur op pad gaan met bergtrui-drager Beñat Intxausti?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Mikel Landa, Ryder Hesjedal
** Leopold König, Fabio Aru, Steven Kruijswijk
* Giovanni Visconti, Carlos Betancur, Andrey Amador, Alexandre Geniez

Dit artikel delen:

98 Reacties

LyndaLid 25 mei 2015 om 18:10

@ denistel

Landa makkelijk volgen en doortrekken om zo Aru de vernieling in te rijden.

0
mackie 25 mei 2015 om 18:33

Ben benieuwd of iemand zich laat verrassen de 1e klim. Van te voren al goed warm rijden op de rollers zeker na een rust dag.

0
biazzi 25 mei 2015 om 18:38

landa wint hier makkelijk denk ik! Contador zal hem er niet af krijgen!!

0
Omhoog73 25 mei 2015 om 18:41

Denk dat Jose de Cauwer er haast niet van kan slapen vannacht, zo spannend ziet het eruit ;)

0
Matisz 25 mei 2015 om 19:03

rustdag zal zijn invloed hebben. Mss wordt het klassement weer overhoop gegooid.

Ben blij om Betancur bijna terug op niveau te zien. Denken jullie dat Betancur ooit nog volledig de oude wordt zoals in 2013?

0
nafnikleb 25 mei 2015 om 19:08

Go Steven! De Kruisweek is begonnen!

0
AronAap 25 mei 2015 om 19:14

Morgen wordt dé dag voor Ryder Hesjedal! Morgen wint hij de etappe en komt hij in de top 7 van ak. Prima voorbeschouwing, redelijk eens met de sterren (Trofimov zullen ze zeker vergeten zijn)

0
Lennimator 25 mei 2015 om 19:15

Die Tonale die als 2e categorie bestempeld staat is zelfs net iets zwaarder dan de 1e categorie berg naar Madonna di C. van gisteren – 15,5 km a 5,9% om 15,3 km a 6,1% – interessant gegeven.

0
Carbonara 25 mei 2015 om 19:21

Morgen kruijswijk in top 10. Die zal vast niet met de vlucht meegaan. Atapuma, Nieve en Anton verwacht ik daarentegen met de blauwe trui contenders in de vlucht. Heb er zin an!

0
Bollentrui 25 mei 2015 om 19:24

@Matisz
Lastig te voorspellen… Hij schijnt wel een partyboy te zijn dacht ik, en als hij het idee heeft dat hij lekker bezig is zal hij wel weer 2 maanden spoorloos zijn. Maar ben het met je eens, ben ook blij dat hij weer Meedoet om de knikkers! Al is het alleen maar vanwege die oorbel.

0
Lover16 25 mei 2015 om 19:27

De huidige top 15 zal morgen na deze rit al duidelijk veranderd zijn.
Het zal geen achterdeur zijn die openstaat, maar een poort.

0
Bollentrui 25 mei 2015 om 19:29

Ik hoop eigenlijk ook wel een beetje op Ryder (na Kruijswijk dan). Zeker nadat de Cauwer hem een aparte noemde vanwege het demarreren bij VdB. En ex winnaar moet ook gewoon een etappe winnen. Het is tot nu toe allemaal zo roemloos. Aan de foto van Sirotti te zien zit het met zijn humeur wel goed XD

0
RichardVT 25 mei 2015 om 19:30

@Purito
Hesjedal moest voor dat oponthoud in de afdaling al afhaken bij de groep van Contador op de Passo Daone toch?

0
Stelvio-fan 25 mei 2015 om 19:31

Sommige renners hebben een inzinking na de rustdag. Benieuwd of / wie dat gaan worden.

0
xistnc 25 mei 2015 om 19:36

Ja, ik hoop ook op Ryder. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat er op de tweede rustdag geen al te gekke dingen gebeurd zijn, qua magische herstelkrachten.

0
Matisz 25 mei 2015 om 20:14

@bollentrui
idd die oorbel geeft hem wat extra cachet bergop

ryder wordt de man, is een vechter die sterft op de fiets. Echte Poëzie die man. De Reus van Canada die harkend op zoek gaat naar een overwinning.

0
mus van de maasstad 25 mei 2015 om 20:17

@bollentrui

Koekje van eigen deeg voor vdb. Kan me nog een etappe in, ik dacht, Catalonie herinneren waar hij samen met Gesink in de aanval reed. Geen meter op kop om vervolgens te demareren. Nu weet ik niet meer zeker hoe die etappe is afgelopen maar meer dan een paar seconden wist op Gesink heeft hem dat niet opgeleverd volgens mij. Kan er wel naast zitten hoor.

0
Jan Blokland 25 mei 2015 om 20:19

Ik denk dat de ritten die gaan komen steeds op twee niveaus worden afgewerkt. Aan de ene kant een groep die uitmaakt wie er gaat winnen. Dan denk ik aan renners als Hesjedahl, Zakarin, Benat Inxausti, Pirazzi, Ulissi, Betancur, Formolo. En aan de andere kant het duel Landa, Aru, Contador. De achterstanden zijn nu toch dusdanig geworden dat de klassementsmannen niet direct hoeven te reageren. Daarnaast komt nog bij dat Contador sowieso zelf zeer zuinig zal rijden als waar mogelijk met het oog op de tour.

0
MaukeBollema2 25 mei 2015 om 20:27

Heerlijk, vanaf 13.30 al een uitzending, lekker een paar uurtjes vrij nemen en genieten van de ellende op de Mortirolo.

0
biazzi 25 mei 2015 om 22:01

Hesjedal heeft zinnen gezet op die etappe en kan maar dat meer doen in deze giro! Gaan voor een rit! Astana zal niet aandringen voor de rit want heeft er al op zak met landa en tiralongo

0
albertooo 25 mei 2015 om 22:13

@biazzi
De honger van Astana is nog niet gestild. Als je met zo’n groep de laatste week in gaat moet je daar nog zeker twee ritten mee kunnen winnen.

0
ProfrondeZevenbergen 25 mei 2015 om 22:20

Morgen wordt de dag van Intxausti, Anton en Atapuma.

0
peervaneynthoven 25 mei 2015 om 22:27

Zeer slecht weer en sneeuw verwacht! Ben benieuwd of dit consequenties voor uitzending of etappe heeft.Hoop van niet omdat ik naar juist deze etappe uitkijk.

0
brecht_vdk 25 mei 2015 om 22:39

Trofimov ex mountainbiker zou ook wel een sterretje mogen verdienen

0
sven241 25 mei 2015 om 22:42

Tijdlimiet kan lastig worden. Er zal meteen gekoerst worden voor de ontsnapping en ik ben bang dat een deel niet meer aanhaakt in de afdaling. De laatste 10 kilometer zijn eerder vals plat, dus ik vind het heel lastig te voorspellen of 1 van de favorieten gaat winnen. Het moeten renners zijn die er op de Mortirolo nog bij zitten of daarna aan kunnen sluiten en die wel weg mogen rijden. Als er na de Mortirolo nog maar een renner of 5 voorop blijven, zie ik Contador winnen. Daarom verdeel ik de sterren zo.
**** Hesjedal, Intxausti
*** Kruiswijk, Kangert
** Contador, Landa, Atapuma
* Aru, Van den Broek, Cunego

0

Headlines

Populair

Materiaalzone