Gianni Moscon na racisme-schorsing: “Mijn geweten is zuiver”

dinsdag 20 juni 2017 om 10:10

Gianni Moscon maakte afgelopen weekend zijn terugkeer in het peloton tijdens de Route du Sud. De Italiaan van Sky was door zijn ploeg voor zes weken geschorst wegens racistische uitlatingen tegen FDJ-renner Kevin Reza tijdens de Ronde van Romandië.

Moscon bewees zaterdag met een tweede plek in de lastig voorlaatste rit niet stil te hebben gezeten. Wat hem betreft is het incident met Reza definitief afgesloten. “Ik heb niet veel te vertellen. Mijn geweten is zuiver. Ik heb de straf geaccepteerd en een onderbreking genomen”, zegt hij tegen La Gazzetta dello Sport.

De 23-jarige renner laat in het midden of hij spijt heeft. “Ik heb niemand vermoord en de beschuldigingen waren niet volledig gefundeerd, maar ik wil er liever niet meer over praten.” Ondanks de slechte publiciteit kan hij nog altijd rekenen op veel steun van mensen uit zijn directe omgeving. “Ik heb altijd veel steun gehad van mijn collega’s. Zij wisten dat het ridicuul was. Veel mensen hebben voor me gejuicht tijdens de wedstrijden. Ik heb niet het idee dat ik mijn reputatie opnieuw moet opbouwen. Veel mensen begrijpen me en hebben me niet aangevallen.”

Moscon richt zich dit weekend op het Italiaanse kampioenschappen. Daarna focust hij zich op de Clásica San Sebastián, de Vuelta a Burgos en de Ronde van Spanje.

Dit artikel delen:

111 Reacties

Mathieu Moller 20 juni 2017 om 10:16
Quote:
de beschuldigingen waren niet volledig gefundeerd

Met dit soort uitspraken begint het welles-nietes-spelletje vaak weer van voor af aan.

0
rahimns 20 juni 2017 om 10:24

Jammer … had je excuses gewoon aangeboden. Verder was die schorsing ook al een farce, want hij was toch al voorzien voor een rustperiode. Ik weet niet of hij voor de Tour geselecteerd wordt, maar had je hem echt willen straffen ….

edit: niet dus… zelfde verhaal geldt dan voor de Vuelta.

0
robotour 20 juni 2017 om 10:25

Mensen hebben korte lontjes en zijn snel op de teentjes getrapt. Mensen weten van gekkigheid niet meer wat te doen. Alles wordt opgeblazen helaas ook in letterlijke zin. Veel mensen voelen zich geraakt, geschokt, aangesproken, gediscrimineerd, achtergesteld, maar het leven gaat hierna normaal gesproken ook weer door met of zonder “zuiver” geweten, wat dat ook moge zijn.

0
Secondant 20 juni 2017 om 10:25

Hoe kan je geweten nou zuiver zijn als je iemand discrimineerd? Wat een loser. Het broekie is pas 23…

Hopelijk leert hij het nog.. . Een uitspraak als: “ik kan niet terugdraaien wat ik gezegd heb, en ik weet dat ik fout ben geweest. Ik bied nogmaals mijn excuus aan aan het slachtoffer, want die heeft veel langer last van mijn opmerking dan mijn zes weken schorsing en ik zal bijdragen aan één of ander integratieproject.”- had beter gepast bij mijnheer Moscon.

Wat mij betreft rijden de ploegen met z’n allen tegen Moscon dit jaar. Niet meer laten wegrijden et cetera. Voor dit soort snotneuzen en balletjes is geen plaats in het peloton.

0
reusjen 20 juni 2017 om 10:26

Ik vind het altijd zo apart als mensen zeggen dat hun geweten zuiver is. Dat kan 2 dingen betekenen, of zijn geweten werkt niet(meer), of hij heeft niet verkeerds gedaan. Maar dat laatste zegt hij ook niet.

0
Romāns Vainšteins 20 juni 2017 om 10:34

Hij meent dus gewoon dat het dikke bullshit was dat hij zo nodig geschorst moest worden.

0
aoyen 20 juni 2017 om 10:37

Enge wegkijker, het gewoon niet snappen. Lijkt me ook het type dat een pietitie zou tekenen voor behoud voor Zwarte Piet omdat in zijn wereldje racisme geen ding is.

0
GreenDay 20 juni 2017 om 10:43

@Robotour: ik zou graag hebben dat je stopt met het banaliseren van racisme. Tegen Moscon zou ik hetzelfde kunnen zeggen, maar die jongen kan verstandelijk niet beter vrees ik, getuige ook deze reactie.

0
albertooo 20 juni 2017 om 10:43

@secondant
Het geweten van alle dopeurs is ook hartstikke zuiver, laten ze je keer op keer weten in interviews. En toch worden de Valverdes en Pellizotti’s van deze wereld nog gerespecteerd.

Even los van dit geval, waarvan wij niet weten wat er exact is gebeurd.

0
Jeff®ey 20 juni 2017 om 10:44

Ik vind het een raar ventje, het chagarijn druipt ook van zijn gezicht af…

0
Romāns Vainšteins 20 juni 2017 om 10:51

Ik vind de reacties hier die allemaal wel even schijnen te weten hoe Moscon in elkaar steeks op basis van een mini-interview anders een stuk enger. Wij weten helemaal niet wat er precies gebeurd is en of dit nou wel of niet overtrokken is, doet me denken aan de bagger die voortkwam uit de zogenaamde plaspauze-aanval afgelopen giro.

#alvastleeglopenvoordatjedeklokenklepelweettehangen

0
fringale 20 juni 2017 om 10:54

Ik begrijp Moscon en heb het ook tot hier (hand halve meter boven het hoofd) met het te pas en te onpas betichten van racisme. Racisme is een zwaar onrecht en moet de wereld uit, maar laten we alsjeblief ophouden met een scheldpartij uit frustratie onder diezelfde noemer te plaatsen. Hoeveel schorsing heb je aan je been als je Kruijswijk “vuile rossekop” noemt of Greipel “stomme aap” ? Sorry hoor, maar dat ocharme-offensief vind ik geen goede zaak.

0
Noud89 20 juni 2017 om 11:01

Yes, weer lekker een topic voor de moraalridders om los te gaan!

0
GreenDay 20 juni 2017 om 11:03

Xistnc: "Politieke correctheid, allemaal veel ernstiger dan de opmerking van Moscon", kinkklare onzin. Wielrennen is al een blank bastion waar donker getinte renners zoals Reza een heel kleine minderheid zijn, en dan gaat een verwaande 23-jarige kwast zulke dingen roepen. Bah. En mensen die steevast de gevleugelde woorden "politieke correctheid" gebruiken om discriminatie en onrecht te banaliseren, da's pas een kwalijke trend. 2017, en we gaan er verdorie op achteruit. Wat zwarte piet hier te maken mee heeft, joost mag het weten. @Fringale: "racisme is een onrecht en moet de wereld uit geholpen worden", stop daar maar.

0
xistnc 20 juni 2017 om 11:09

@GreenDay
In het algemeen zijn degenen die het hardst roepen dat we erop achteruit gaan ook degenen die het hardst weglopen als het erop aankomt om verantwoordelijkheid te nemen. Los daarvan, je vraagt om empathie voor een fenomeen en een groep. Maar als het erop aankomt om empathie te tonen voor het feit dat het allicht gewoon een domme opmerking was, geef je niet thuis.

0
achtpuntzes 20 juni 2017 om 11:17

lol, we weten nog steeds niet wat er gezegd is maar toch heeft iedereen een mening. en natuurlijk worden zaken als politieke correctheid en de zwarte pietenkwestie er met de haren bijgesleept om die mening, die is gebaseerd op stapels gebakken lucht, kracht bij te zetten.
het moet niet gekker worden.

0
robotour 20 juni 2017 om 11:18

@greenday Sorry, dat ik jou op je korte teentjes hebt getrapt. Ja, misschien banaliseer ik, al houd ik het zelf meer op relativeren. Mensen zijn helaas nog al opvliegend in deze maatschappij, zelfbeheersing, zelfrespect en nuances zijn (vaak) ver te zoeken.
Voornamelijk nuances in discussies, het is zwart of het is wit. Als ik het opneem voor wit, discrimineer ik, als ik de kant van zwart kies, ben ik de “held”…. Waarom ? Omdat zwart niet voor zichzelf kan opkomen ? Omdat wit schijnbaar de superier is ? Laat ze het lekker zelf uitzoeken, zijn twee volwassen personen.

0
GreenDay 20 juni 2017 om 11:18

Geloof je daar zelf in dat dat gewoon een domme opmerking is, Xistnc? Ik geloof niet dat een fatsoenlijk renner een collega “neger”, “aap” of gelijk welke gelijkaardige krachtterm noemt, als dat geen structureel probleem is. Nogmaals: het is kwalijk om iemand die dit discriminatie en moreel heel laag vindt, weg te zetten als moraalridder of “politiek correcte”. Dat is een vorm van delegitimatie. Soit, ik hoop dat Reza in een vlucht geraakt met Moscon in de Vuelta en hem in frietjes rijdt.

0
LyndaLid 20 juni 2017 om 11:21

Edit redactie: svp de gedragsregels naleven.

0
GreenDay 20 juni 2017 om 11:22

@Robotour: het gaat hier niet om kiezen tussen zwart of wit, het gaat erom dat dat onderscheid maken fout is. Waarom voortdurend dat onderscheid maken? En iemand die gekwetst is wanneer een ander hem aap of neger noemt weg zetten als iemand die weinig incasseringsvermogen heeft, dat toont dat je zelf nog niet in die situatie hebt gezeten. Je mag geen groepskenmerken projecteren op een individu, dat is bij wet strafbaar en maar goed ook. Misschien heeft Moscon dat in een opwelling gezegd, kan best zijn. Zijn reactie nu toont aan dat die opwelling een symptoon van een dieperliggend probleem is.

0
Moosje07 20 juni 2017 om 11:22

Hij heeft zijn straf uitgezeten, en hopelijk zijn lesje geleerd. We doen net alsof hij crimineel is, terwijl ik dopinggebruik veel erger vind. die mogen ook terug komen en zich opnieuw bewijzen.

Deze jongen is pas 23 en heeft gewoon in een opwelling iets geroepen, kan gebeuren, niet slim. Ik ben even oud en kan me voorstellen dat ik ook wel eens zoiets doms roep, alleen bij mij ligt er geen vergrootglas bij.

0
aoyen 20 juni 2017 om 11:27

@moosje07 Dopinggebruik erger vinden dan rasicme. Ja want valsspelen is erger dan iemand minderwaardig of erger te vinden om hoe hij is. Onvoorstelbaar hoe rasicme gebagatelliseerd blijft worden, voorlichting hierover is echt zo hard nodig.

0
GreenDay 20 juni 2017 om 11:28

En ja, ik heb korte teentjes omtrent deze problematiek. Ik doe als socioloog onderzoek naar racisme op de huisvestingsmarkt, en hoor daarbij voortdurend termen zoals “politieke correctheid” en “racisme wordt zo snel geroepen”. Racisme is opnieuw aan een opmars bezig in Europa en niet toevallig is dat het meest het geval in Zuid-Europa, kijk maar naar partijen zoals Gouden Dageraad in Griekenland. Ook bij ons schuiven de grenzen van het fatsoenlijke weer op, dat zien we terugkomen in studies die peilen naar attitudevorming van mensen. In het wielrennen moet men daar duidelijk over zijn: “niet hier, als je zo denkt, ga je je maar even bezinnen”. Dat heeft men ook gedaan, maar Moscon heeft daar blijkbaar niet veel aan gehad.

0
Noud89 20 juni 2017 om 11:29

@LyndaLid

Ik wil racisme zeker veroordelen als er echt sprake is van racisme. Daarvan ben ik hierbij niet zeker, net als niemand anders daar zeker van kan zijn. Toch zijn er weer een hoop mensen die vooraan moeten staan om te roepen hoe fout Moscon wel niet is. Dat vind ik dus moraalriddertjes.

Overigens, mensen die constant met racisme bezig zijn, zijn voor mij ook onderdeel van het probleem. Het constant moeten benoemen van alles wat ook maar enigszins gelinkt zou kunnen zijn aan racisme houdt het grote bestaan daarvan gewoon mede in stand.

0
lathumnees 20 juni 2017 om 11:44

eens met Noud.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone