Gianni Moscon na racisme-schorsing: “Mijn geweten is zuiver”

dinsdag 20 juni 2017 om 10:10

Gianni Moscon maakte afgelopen weekend zijn terugkeer in het peloton tijdens de Route du Sud. De Italiaan van Sky was door zijn ploeg voor zes weken geschorst wegens racistische uitlatingen tegen FDJ-renner Kevin Reza tijdens de Ronde van Romandië.

Moscon bewees zaterdag met een tweede plek in de lastig voorlaatste rit niet stil te hebben gezeten. Wat hem betreft is het incident met Reza definitief afgesloten. “Ik heb niet veel te vertellen. Mijn geweten is zuiver. Ik heb de straf geaccepteerd en een onderbreking genomen”, zegt hij tegen La Gazzetta dello Sport.

De 23-jarige renner laat in het midden of hij spijt heeft. “Ik heb niemand vermoord en de beschuldigingen waren niet volledig gefundeerd, maar ik wil er liever niet meer over praten.” Ondanks de slechte publiciteit kan hij nog altijd rekenen op veel steun van mensen uit zijn directe omgeving. “Ik heb altijd veel steun gehad van mijn collega’s. Zij wisten dat het ridicuul was. Veel mensen hebben voor me gejuicht tijdens de wedstrijden. Ik heb niet het idee dat ik mijn reputatie opnieuw moet opbouwen. Veel mensen begrijpen me en hebben me niet aangevallen.”

Moscon richt zich dit weekend op het Italiaanse kampioenschappen. Daarna focust hij zich op de Clásica San Sebastián, de Vuelta a Burgos en de Ronde van Spanje.

Dit artikel delen:

111 Reacties

opdekant1 20 juni 2017 om 13:08

LyndaLid heeft vroeger 3 keer de Samsam gelezen, verwart dat voor boekenwijsheid en komt nu iedereen hier de les lezen.

Scotty 20 juni 2017 om 13:12

@LL, voor alsnog kom je niet verder dan mensen uit te schelden. Maar leg het eens uit dan. Wel anno 2017 te Nederland graag, en niet anno 1825 te Zuidelijke staten VS.

bart12 20 juni 2017 om 13:19

Knappe discussie dit.. het is toch nooit baar buiten gekomen wat er precies gezegd is?

klootje kriekeljon 20 juni 2017 om 13:32

We moeten ons wel even beseffen dat Moscon niet uit Nederland komt en Italië Nederland niet is. In Italië vindt de meerderheid van de mensen Mussolini nog steeds een held en is nationalisme en echt racisme vele malen meer aanwezig dan in Nederland. Zegt nog steeds niet veel over wat er bij Moscon gebeurd is, maar toch. Heel apart landje Italië, als het hier om gaat.

Wielrennertje 20 juni 2017 om 13:35

Knap hoe mensen Moscon nu veroordelen terwijl niemand weet wat er gezegd is. Hij wordt hier ook gelijk uitgemaakt voor vervelend mannetje, vanwege dit korte interviewtje. Interviews die vertaald worden komen vaak wat bot over, dus kan helemaal niet zo gemeen bedoeld zijn.

fringale 20 juni 2017 om 13:37

@LL : oké, er is wel een verschil, maar dan alleen omdat mensen als jij er een probleem van blijven maken, en dat mijn beste, neigt meer naar racisme dan welke opmerking dan ook. Hoog tijd dus dat jij een zwarte als mens en als je gelijke begint te beschouwen !

achtpuntzes 20 juni 2017 om 13:38

Italie. het land van spaghettivretende macho’s die nog tot hun 40ste bij hun moeder wonen.

Nibs 20 juni 2017 om 13:39

Lol zijn reactie zegt alles, de jongen heeft het nog niet begrepen. wat zijn aan de kant gaan staan betreft kunnen we kort zijn, gezien het programma dat hij gereden heeft in 2017 was hij toch toe aan een break. Niets van straf dus…..

Rebellin 20 juni 2017 om 13:41

Het woordenboek: Racisme: "opvatting dat het ene menselijk ras superieur is aan het andere".

Maar gelukkig hebben we hier op WielerFlits LyndaLid, die heeft zijn eigen woordenboek. Daar staat waarschijnlijk iets in zoals:

"opvatting dat het ene menselijk ras superieur is aan het andere, maar dat kan maar één kant op want historisch besef."

En dan het meest ironische aan het verhaal dat er direct termen komen als: "ignorant" en "Domheid van deze opmerking gaat echt alle perken te buiten." Het is waarschijnlijk eerder andersom en je diskwalificeert jezelf direct als gesprekspartner.

opdekant1 20 juni 2017 om 13:42

Goed gezegd fringale. Je hebt helemaal gelijk.

nederbelg 20 juni 2017 om 13:45

@noud
'Mensen die niet willen begrijpen dat een neger voor zwarte aap uitschelden…'
Zo zijn er ook mensen die niet willen begrijpen dat een zwarte voor neger uitschelden….
@klootje
Mussolini, precies. Vandaar ook dat ik als koosnaampje Moscolini voorstel.

xistnc 20 juni 2017 om 13:51

@reusjen
Waarom vraag je dat aan mij?

Je zou de bijdragen van anderen kunnen lezen, of even Googlen, om jezelf een beeld te vormen.

kruissema 20 juni 2017 om 13:53

Zoveel mensen die hun mening al klaar hebben, waren jullie erbij? Nee? Trek dan geen conclusies

robotour 20 juni 2017 om 13:54

@noud89 jij maakt het wel helemaal bont door in een zin de woorden neger en zwarte aap voor onze donkere medemens te gebruiken;) Het historisch besef kan je natuurlijk nooit loslaten. Maar sekt bekeken is de scheidslijn tussen racisme, discriminatie, schelden en iets zeggen filterdun, waarbij de bewijslast ook nog eens vaak een heikel punt is. Misschien zijn de termen racisme, discriminatie, schelden wel aan nieuwe definities toe gezien de huidige maatschappij en moet daar toch het historisch besef losgelaten worden, omdat de samenleving nu veel meer gemixt is met veranderende waarden en normen. Altijd blijven terugverwijzen na de historie helpt mijn inziens niet voor de voortdurend bestaande tegenstellingen oplossingen te zoeken.

Noud89 20 juni 2017 om 14:19

Haha enigszins onhandige woordkeuze.

schipperaar 20 juni 2017 om 14:21

Wat een ophef, voor jet weet zit de tuin vol olifanten. Die jongen is pas 23 en Reza is het allang vergeten natuurlijk, al suddert het hier nog lang na.

Romāns Vainšteins 20 juni 2017 om 14:22

'Hey jij met ietwat meer pigment gezegend medemens, rij jij eens effe niet in de weg joh'

Schijnt er gezegd te zijn, dat valt toch wel mee ?

@ Schippie > prima nuancering

vluggejapie 20 juni 2017 om 14:31

Tot op zekere hoogte begrijp ik de verontwaardiging over het feit dat termen als ‘tatta’ of ‘kaaskop’ worden gedoogd en termen als ‘nikker’ of ‘aap’ worden veroordeeld. Aan deze ongelijkheid ligt echter een veel onrechtvaardigere ongelijkheid ten grondslag: de wereld van blank privilege en zacht racisme. Ook hier kunnen we wellicht niet de brand blussen maar wel de lucifers uitblazen. Moscon had zijn voorbeeldfunctie beter vervuld als hij zijn spijt zou benadrukken.

xistnc 20 juni 2017 om 14:40

@reusjen
Hoezo ‘volgens mij’? Ik ga daar niet over.

UrbanSteel 20 juni 2017 om 14:42

@xistsc

Even ontopic , zie je pm dan weet ik wat te doen.

nederbelg 20 juni 2017 om 15:18

Kijk: het is pas bewezen als Moscon volgend jaar aan de TdS deelneemt, de eerste rit wint en op het podium weigert de zwarte puntentrui aan te trekken.
(Hopelijk mag een vleugje onzin vandaag wel, bij dit vederlichte onderwerp)

schipperaar 20 juni 2017 om 15:32

@nb
Eigelijk is de term zwart geld witwassen ook uit den boze, in Zwitserland weten ze er wel raad mee dus met die trui kunnen ze ook wel een mouw aanpassen.

limburgia 20 juni 2017 om 15:39

Donkere mensen of moslims iets toe roepen wat hun niet aanstaat dan
ben je dus de sjaak egaal wat je gezegd of geroepen hebt .
Kwalijke zaak .

LyndaLid 20 juni 2017 om 15:46

@ scotty

Kijk, daar zit het hem nou juist. Je kan dit thema niet in een vacuüm van Nederland in 2017 plaatsen. Niet alleen omdat het een wereldwijd probleem is, maar ook juist omdat het zo gebonden is aan historische context! Als mensen dan opmerkingen maken zoals ik eerder gequote heb, dan kan ik mee daar heel erg over opwinden! Dat getuigt van een totaal wereldvreemd beeld, en wat mij betreft is de notie dat bepaalde mensen ("zwarten") zich niet aan moeten stellen an sich al racisme. De notie dat zij zich niet zo druk moeten maken omdat "wij" het allemaal maar overdreven vinden toont aan dat hoe wij als blanke Nederlanders het zien blijkbaar meer waard is dan andersom. Maargoed, als iemand dat een stap te ver vind snap ik dat, een beetje. Dat iemand het echter uit z'n botte kop krijgt om te stellen dat "kaaskop" tegen een witte mens hetzelfde is als "aap" (laat staan "nigger") tegen een zwarte is echt nog minder dan je reinste volslagen achterlijkheid. Daar verontwaardigd over doen is white privilege op zijn allerduidelijkst.

En omdat je er om vroeg, toevallig vannacht nog in het nieuws.. Een Litouwse basketbalclubpresident:

Quote:
“We’ve always held a stance that there shouldn’t be more than two black players on the team. What happened was that coach Tomas Pacesas likes to play with black players—to control them, to teach them, to tutor them—and we ended up with four players that are black. All of a sudden, they came together to form…how should I put it…a sort of a gang. It cannot be that way; no more than two black players—I can say that from my 23 years of experience in the business. Teams, don’t ever have more than two black players … (smiles) Because that’s when bad things start to take place.”

Iedereen die racisme probeert te bagatelliseren, en dan met name op de manier zoals fringale dat doet, moet zich absoluut dood schamen. Of iets meer weg van wielerflits en wat meer ontdekken hoe de wereld nog altijd in elkaar steekt.

reusjen 20 juni 2017 om 15:50

@xistnc
Laat het maar, je zult nooit inhoudelijk reageren als je geen argumenten hebt.
@Rebbelin
Ik ken de betekenis van het woord racisme, maar je volgende zin is wat kort door de bocht. Er zijn weinig mensen die toe zullen geven dat ze zich superieur voelen aan een ander ras, maar uit iemands gedrag en/of taal blijkt soms iets anders. Racisme is een diepgeworteld probleem wat meestal onbewust boven komt.

Headlines

Materiaalzone

Populair