Gianni Moscon na racisme-schorsing: “Mijn geweten is zuiver”

dinsdag 20 juni 2017 om 10:10

Gianni Moscon maakte afgelopen weekend zijn terugkeer in het peloton tijdens de Route du Sud. De Italiaan van Sky was door zijn ploeg voor zes weken geschorst wegens racistische uitlatingen tegen FDJ-renner Kevin Reza tijdens de Ronde van Romandië.

Moscon bewees zaterdag met een tweede plek in de lastig voorlaatste rit niet stil te hebben gezeten. Wat hem betreft is het incident met Reza definitief afgesloten. “Ik heb niet veel te vertellen. Mijn geweten is zuiver. Ik heb de straf geaccepteerd en een onderbreking genomen”, zegt hij tegen La Gazzetta dello Sport.

De 23-jarige renner laat in het midden of hij spijt heeft. “Ik heb niemand vermoord en de beschuldigingen waren niet volledig gefundeerd, maar ik wil er liever niet meer over praten.” Ondanks de slechte publiciteit kan hij nog altijd rekenen op veel steun van mensen uit zijn directe omgeving. “Ik heb altijd veel steun gehad van mijn collega’s. Zij wisten dat het ridicuul was. Veel mensen hebben voor me gejuicht tijdens de wedstrijden. Ik heb niet het idee dat ik mijn reputatie opnieuw moet opbouwen. Veel mensen begrijpen me en hebben me niet aangevallen.”

Moscon richt zich dit weekend op het Italiaanse kampioenschappen. Daarna focust hij zich op de Clásica San Sebastián, de Vuelta a Burgos en de Ronde van Spanje.

Dit artikel delen:

111 Reacties

xistnc 20 juni 2017 om 11:46

Zijn bevooroordeelde sociologen met lange tenen goede onderzoekers van racisme? Nog even los van het belang dat sociologen hebben bij het bestaan en het benoemen van het fenomeen, de huisvestingsmarkt kun je natuurlijk op geen enkele manier vergelijken met een sportief incident.

Kingstown 20 juni 2017 om 11:49

@GreenDay:

Wat heeft Moscon precies tegen Reza gezegd waar hij zich over zou hebben moeten bezinnen?

kampioenvanhetkarakter 20 juni 2017 om 11:50

Edit redactie: Niet op de man a.u.b.

GreenDay 20 juni 2017 om 11:54

@Noud89: Dat je niet bij alles "racisme" moet roepen, daar ben ik het volstrekt mee eens. Dat mag echter geen manier zijn om zaken goed te praten die wel duidelijk racisme zijn. En uit de schorsing blijkt toch dat er iets aan de hand was, of zit de jury ook mee in het racismecomplot?

@Xistnc: Dus ik ben volgens jou bevooroordeeld in de zin dat ik hoop racisme aan te treffen? Het is nochtans vrij duidelijk hoor: als Mohammed belt, heeft hij empirisch veel minder kans op het huren/kopen van een woning dan wanneer Tim belt. Sociologen hebben geen belang bij het bestaan van racisme, er zijn genoeg andere interessante fenomenen om te onderzoeken. Zwaktebodargument. "De huisvestingsmarkt kun je natuurlijk op geen enkele manier vergelijken met een sportief incident", waarschijnlijk niet. De reacties die op dit incident volgen, daarentegen wel. Banaliseren, goedpraten, mensen die zich ertegen uitspreken wegzetten als bevooroordeeld/moraalridder/politiek correct; het kadert allemaal in eenzelfde maatschappelijke tendens. Maar het zal wel allemaal aan mij liggen, ik heb er schijnbaar baat bij dat racisme bestaat en benoemd wordt

@Kampioenvanhetkarakter: ik hoop dat jij ook af en toe eens middagpauze krijgt, anders wens ik je veel sterkte. Relevantie?

dedre 20 juni 2017 om 11:56

Maak je niet juist onderscheidt als je de ene persoon wel aap kan noemen omdat hij blank is maar omdat een persoon donker is kan het opeens niet. Zit er dan niet iets in jou gedachte gang verkeerd GreenDay?

robotour 20 juni 2017 om 11:57

@xistnc goed dat het woord racisme bestaat, hebben sociologen ook weer wat werk omhanden;) al vermoed ik dat de meeste sociologen ook een blanke huidskleur hebben…hyprocrise is overal.

fringale 20 juni 2017 om 12:02

@LL : eenzelfde respectloze en vuilgebekte uithaal aan het adres van een zwarte en ik had je kunnen aanklagen

reusjen 20 juni 2017 om 12:06

@xistnc
Lekker makkelijk om alleen dat zinnetje uit mijn post te pakken. Als jij iemand uitscheldt voor zwarte aap omdat diegene iets verkeerds doet in jou ogen ben je verkeerd bezig. Want waarom zou je iemand uitschelden op basis van iets wat niets met het probleem te maken heeft. Als je 1e reactie is om naar iemands huidskleur te kijken en daar op te schelden kan je je wel afvragen of je een probleem hebt.

GreenDay 20 juni 2017 om 12:07

@Fringale, robotour en anderen: ik ben blijkbaar niet de enige met korte teentjes omtrent dit onderwerp. Sinds wanneer is het bon ton om zo persoonlijk te worden op Wielerflits?

@Dedre: iemand een aap noemen, is sowieso verkeerd aangezien het een duidelijke belediging betreft. Maar als een blanke een blanke een aap noemt, is het geen racisme. Het benoemen van zwarten als apen zit ingebed in een koloniale context en rassenscheiding, dat onderscheid voel je zelf toch ook aan?

Romāns Vainšteins 20 juni 2017 om 12:09

‘Hoe f*cking achterlijk kan je zijn. Nooit een boek opengeslagen waarschijnlijk’

Pffffffffffffffffffffffffffffff

fringale 20 juni 2017 om 12:13

@Greenday : niks korte teentjes hier, hoogstens gekruld van zoveel heisa rond iemands reactie in het heetst van de strijd. Als wie zonder zonde is de eerste steen mocht werpen, dan was dit een lege rubriek geweest…ik zeg wel “lege” en niet “blanke” om niet nog meer olie op het vlammetje te gieten.

xistnc 20 juni 2017 om 12:18

@GreenDay
Grote kans dat elke Reza, Moscon en/of socioloog die hier meeleest jou zou adviseren om inderdaad even middagpauze te nemen, je toetsenbord met rust te laten en tot bezinnen te komen.

@reusjen
Sta je niet achter dat zinnetje dan? Het is toch de essentie van je redenering? Als dat niet zo is, moet je dat zinnetje niet gebruiken.

robotour 20 juni 2017 om 12:23

@greenday niks persoonslijk aan…of ik zou het mij moeten aantrekken dat jij mij banaal vindt, althans mijn opmerkingen —- een klein interpretatie-verschil. Daar draait het vaak om.
Wat is zo verkeerd aan iemand een aap te noemen …..volgens mij stammen wij allemaal uit een ver verleden af van de aap. Hoe zit het dan in beleving als een zwarte een andere zwarte een aap noemt ? Is dit geen racisme of toch wel racisme op basis van de door jouw aangehaalde koloniale context en rassenscheiding. Bij racisme moet er sprake zijn van rassenonderscheid en anders valt het gewoon onder schelden…..”Interessant” wat je met hetzelfde woordgebruik teweeg kan brengen;)

achtpuntzes 20 juni 2017 om 12:30

nog steeds niemand die weet wat Moscon nou gezegd heeft?

GreenDay 20 juni 2017 om 12:31

@Robotour: ik heb het woord "banaliseren" gebruikt, niet het woord "banaal". Misschien moet je er eens een woordenboek bijnemen, die twee termen impliceren iets heel anders. Daarmee bedoel ik dat jij als actor een problematiek ontkent op basis van onterechte, niet steekhoudende assumpties. Niet dat ik jou – of je reacties – banaal vind. En nee, wij stammen niet af van de aap. Pak er maar een boek omtrent de evolutietheorie bij ook, dat is leerstof uit het tweede middelbaar geloof ik. Er zijn veel zwarte slavenhandelaren geweest die andere zwarten apen noemden, en ja, dat is ook racisme. Ik denk dat we het hier beter bij laten, dit gaat echt nergens naartoe.

reusjen 20 juni 2017 om 12:32

@xistnc
Daar sta ik zeker achter, maar ik heb het niet voor niets uitgelegd, maar daar reageer je niet op.

robotour 20 juni 2017 om 12:36

@achtpuntzes Moscon heeft blijkbaar iets gezegd wat je tegen een anders getint, geaard persoon etc. niet mag zeggen, maar tegen gelijkgestemde wel, althans dat is de conclusie die ik uit bovenstaande reacties gemakshalve trek. Hier staat dus voortaan een straf van 6 weken op, tenzij de UCI nog met een slotverklaring komt.

achtpuntzes 20 juni 2017 om 12:45

@ greenday:
de mens stamt inderdaad niet af van de aap. wel hebben de mens en de aap gezamenlijke voorouders.
@ robotour:
dat is een aanname waar je niet zeker van kan zijn.

nederbelg 20 juni 2017 om 12:47

Edit redactie: svp de gedragsregels naleven.

fvtende 20 juni 2017 om 12:47

Verder relativeren?

“Jij discrimineert mij!”
“Oja? En waarom zou ik jou niet discrimineren en een ander wel?”
https://youtu.be/sr4UAYuM82c?t=1m9s

Mensen zijn gewoon asocialer geworden. Vrijheid om alles te kunnen zeggen wil nog niet zeggen dat je alles maar zou moeten zeggen toch?

52voor11achter 20 juni 2017 om 12:49

Ik lees niets over excuses. Lijkt me wat raar. Zeggen dat anderen hem nog steunen lijkt niet echt relevant.

klootje kriekeljon 20 juni 2017 om 12:57

Als je gisteren op Cyclingnews kwam had je dit al kunnen lezen. En zo gaat het veel te vaak op WF.

Dat jullie eens plakken en naar een ander linken bij groot nieuws, maakt helemaal niet uit. Maar een veel te grote hoeveelheid van de nieuwsberichten op deze site is een gekopieerd item van een ander nieuwsmedium. Dat kon nog toen het het oude wielerflits was, maar de lat hebben jullie zelf inmiddels een stuk hoger gelegd.

robotour 20 juni 2017 om 12:58

@greenday —-inderdaad interpretatie verschil – banaal – banaliseren – racisme – discriminatie – schelden. En verder de evolutie theorie kan mij gestolen worden, wij stammen niet van apen af, maar 97-99% van ons dna komt daarmee overeen;) zal dit maar niet verder doortrekken naar Moscon en Reza.

LyndaLid 20 juni 2017 om 12:59

@ fringale

En met die opmerking ben je precies het typische voorbeeld van degenen waar ik het over heb.

LyndaLid 20 juni 2017 om 13:04
Quote:
En beste @LL, er is inderdaad geen f*cking verschil tussen “rosse kaaskop” en “zwarte aap”, behalve dat een zwarte zich blijkbaar beledigd mag voelen bij die laatste term…om god weet welke reden

De domheid van deze opmerking gaat echt alle perken te buiten. Als je daadwerkelijk geen enkel historisch besef hebt, of zelfs enig besef van wat er nog altijd in de wereld speelt, kan ik niks anders doen dan je dringend aanraden je totale onnozelheid voor je te houden.

Ik vind het echt oprecht onvoorstelbaar dat er mensen nog zo ignorant zijn. Lees eens iets anders dan een artikeltje op wielerflits, alsjeblieft.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair