Eerste Chinese WorldTour-team in de maak

vrijdag 26 augustus 2016 om 08:58
Eerste Chinese WorldTour-team in de maak

foto: Sirotti

De kans bestaat dat volgend seizoen voor het eerst een Chinese ploeg onderdeel gaat uitmaken van de WorldTour. Op een persconferentie in Peking heeft het Chinese bedrijf TJ Sport Consultation de overname bekendgemaakt van CGS Cycling Team, het bedrijf dat de licentie bezit van het huidige Lampre-Merida.

Meer details dan de informatie op de uitnodiging voor de persconferentie is nog niet bekend. Op het toegangsbewijs staat in grote letters de tekst “Aankondiging van het eerste Chinese WorldTour-team”. Onderaan de uitnodiging prijken de logo’s van Lampre en hun shirtfabrikant Champion System.


De toekomst van het Lampre-team is al langere tijd voer voor discussie. Sinds co-sponsor Merida zich heeft verbonden aan de nieuwe wielerploeg uit Bahrein doen allerlei geruchten de ronde. De Lampre-ploeg zou teruggaan naar Continentaal niveau, terwijl anderen beweren dat de toekomst zekere zou zijn op ProContinentaal niveau.

Indien de nieuwe Chinese WorldTour-licentie-eigenaar volgend jaar daadwerkelijk een ploeg actief wil hebben op het hoogste niveau, ontstaat mogelijk een nieuw conflict, ontdekt CyclingTips. In de hervormingsplannen van de WorldTour staat dat het aantal teams van 18 teruggaat naar 17.

De ploegen Tinkoff en IAM Cycling verdwijnen na dit jaar en hun plek wordt ingenomen door vermoedelijk Bahrain Merida en BOHRA-hangsgrohe (opvolger Bora-Argon 18), waardoor het aantal op 17 komt. De intrede van de Chinese ploeg zou dat aantal naar 18 brengen.

In dit geval zouden de verdiende WorldTourpunten kunnen bepalen wie de licenties krijgen. Het Chinese wielerproject moet dan nu nog een grote naam met veel punten contracteren, want de concurrentie met de twee andere ploegen is groot. BORA-hansgrohe en Bahrain Merida hebben met respectievelijk Peter Sagan en Vincenzo Nibali al een toprenner in de gelederen.

Dit artikel delen:

32 Reacties

jvh93 26 augustus 2016 om 09:02

mooie ploeg voor onze Chinese vriend bij lotto jumbo

Hakkie2 26 augustus 2016 om 09:04

Er gaan in elk geval geruchten dat zeker Ulissi blijft en dat Meintjes weg gaat naar Bahrein. Als ik de website lees willen ze in elk geval een grote Italiaanse basis hebben.

Trouwens iemand een idee of de licentie van Lampre af loopt? In principe is dit gewoon een vervolg van die ploeg, dus als de licentie door loopt lijken ze me zeker van de WT.

OscarV 26 augustus 2016 om 09:06

Dan denk ik zo maar dat Bora aan het kortste eind trekt, die Chinezen en Bahreini weten wel hoe je een paar officials moet omkopen….

IlPirata 26 augustus 2016 om 09:07

Ik hoop wel dat Lampre als worldtourploeg behouden blijft.
Al jarenlang trouw sponsor en de enige Italiaanse worldtourformatie.

jobo14 26 augustus 2016 om 09:07

@Hakkie, zij ook al? Zijn er nog over dan? Dit had ik trouwens totaal niet zien aankomen, iemand wel?

Hakkie2 26 augustus 2016 om 09:09

@jobo: deze geruchten gingen tijdens de Tour al.

UrbanSteel 26 augustus 2016 om 09:12

Na de Russische Oligarchs , de zich vervelende Oliesjeiks uit de zandbak met teveel dollars nu dus Chinezen die met “eerlijk” geld een weg hebben gevonden naar de Europese wieler en voetbalsport.
DE UCI en FIFA zouden zorg moeten dragen dat dit hele gebeuren een halt wordt toegeroepen. Licensies zouden enkel en alleen door de UCI mogen worden uitgegeven en niet over worden genomen ( door verkocht ) door/aan derden. Eerst twee jaar zelf een ploeg lokaal op poten zetten een jaren plan presenteren met borgsom voor 5 jaar om continuïteit te garanderen en dan eventueel een verzoek tot de WT indienen.

Hakkie2 26 augustus 2016 om 09:16

@UrbanSteel: volgens mij wordt hier niet echt iets doorverkocht, omdat teambaas Saronni ook teambaas blijft en de hele leiding hetzelfde blijft. Dit is dus gewoon hetzelfde team dat wordt voortgezet, geen nieuw team zoals Bahrein.

UrbanSteel 26 augustus 2016 om 09:22

@Hakkie2

Quote:
Op een persconferentie in Peking heeft het Chinese bedrijf TJ Sport Consultation de overname bekendgemaakt van CGS Cycling Team, het bedrijf dat de licentie bezit van het huidige Lampre-Merida.

Overname wil in mijn zienswijze zeggen opkopen , dus een Chinese eigenaar.

Piet Lut 26 augustus 2016 om 09:24

Meintjes heeft nog een contract bij Lampre voor 2017 dus lijkt me niet weg te gaan/kunnen

Slingerberg 26 augustus 2016 om 09:24

Mondialisering van de sport, moet je daar wel blij mee zijn? Krijg je dan (nog meer) renners in het peleton die rondrijden voor marketing ipv het sportieve element? Sport is toch waar de besten tegen elkaar rijden lijkt me.

Hakkie2 26 augustus 2016 om 09:25

Ja, maar dat gaat om de aandelen er achter. De basis van de ploeg met de teamleiding blijft hetzelfde. Tinkov heeft ooit halverwege het seizoen de aandelen van Riis overgenomen, volgens mij. Maar daarmee werd het geen nieuw team.

UrbanSteel 26 augustus 2016 om 09:34

@Hakkie2

Je kunt het noemen hoe je wilt , het blijft/wordt een Chinese wielerploeg . Zeker als de licentie wordt uitgeschreven naar China. Net zoals Giant dit jaar een Duitse ploeg is , is de ploeg waar het hier over gaat volgend jaar Chinees , en die maken dan ook gelijk de dienst uit.
Riis mocht na overname door Tinkov ook even baas blijven spelen tot de heer Tinkov er genoeg van had en Riis de laan uitstuurde , Saxo Bank Tinkoff was voor de overname geloof ik een Deense ploeg en daarna een Rusische.

Hakkie2 26 augustus 2016 om 09:41

Maar als de Chinezen gewoon netjes een bestaande ploeg over nemen met hun teamleiding, doorlopende contracten en licenties ed is er toch niets aa de hand? Kun je moeilijk tegen optreden. Een bedrijf (want dat is een wielerploeg) verkopen moet kunnen en daarin kan de UCI moeilijk verschil gaan maken tussen een Chinese en een Italiaanse koper.

Ik vind dit echt wat anders dan team Bahrein. Die kopen met veel geld een aantal toppers en zo een licentie. Hier wordt gewoon het voortbestaan van een team en dus het inkomen van tientallen medewerkers gered.

Tutu888 26 augustus 2016 om 09:51

Wat Hakkie2 zegt: indien Lampre een doorlopende licentie heeft blijft de ploeg ook in Chinese handen gewoon in de WT. Los daarvan is het natuurlijk triest dat een wielerland als Italië straks geen ploeg meer op het hoogste niveau heeft. Dan kunnen Astana, het Bahrein-project en deze Chinese ploeg wel een Italiaanse basis hebben maar het blijft triest.

Verweggistan 26 augustus 2016 om 09:51

Jammer dat er dan niet meer 1 Italiaanse WT ploeg over is.

Plaggie 26 augustus 2016 om 10:14

Als de Chinezen zeker zijn met de doorlopende licentie van Lampre, dan ben ik benieuwd hoe de UCI met de aanvragen van Bora en Bahrein omgaat. Vooral voor de teams die een klassiek voorjaar willen rijden en afhankelijk zijn van een wildcard, zal het fnuikend zijn als Bora geen World Tour ploeg wordt. Weet je bij voorbaat dat de wildcard naar Bora gaat met Sagan in de gelederen.

UrbanSteel 26 augustus 2016 om 10:14

Hakkie2

Het gaat de Chinezen niet om het voortbestaan van een team of werknemers , enkel en alleen maar geld.
Even off-topic en een zijstraat(je) , ik weet niet of je de verhalen volgt omtrent de ontwikkelingen in en en met de Champions League ? Daar willen de topclubs/landen de hele zaak omgooien al dan niet met medewerking van de UEFA , ze willen meer clubs uit de grote 5 en minder uit de rest in de Champions League. Mocht dat niet lukken dan schijnt er een Chinees te zijn die de hele UEFA opblaast en een eigen competitie gaat opstarten met de top 5 landen , meer inkomsten voor de organisatie , in dit geval dus de chinees en minder werk dus voor de kleinere landen en clubs die niet mee mogen doen.
Dus kom aub niet met een verhaal dat China werk redt van mensen , dat doen ze niet.

SolerEritrean 26 augustus 2016 om 10:15

@UrbanSteel

Vind ik een beetje beperkt denken, zoals @hakkie2 het zegt: als ze zich aan de regels houden, is er voor mij geen probleem.

tvm 26 augustus 2016 om 10:18

Is Lampre, samen met de Belgische Lotto, niet het langst wielersponsor van dit moment in de Worldtour?

UrbanSteel 26 augustus 2016 om 10:19

@SolerEritrean

Aan de regels houden ? Er zijn volgens mij momenteel bijna geen regels meer bij de UCI met geheime schorsingen en belangenverstrengelingen bij de UCI Pa de baas en zijn zoon bij Sky.

Hakkie2 26 augustus 2016 om 10:31

@UrbanSteel: dus omdat 1 chinees een plan heeft met het voetbal, zijn alle miljarden chinezen fout?

Dit redt gewoon het voortbestaan van een ploeg en dus heel veel salarissen en gezinnen die daarvan afhankelijk zijn. Dat is het enige wat objectief vast is te stellen. Wat jij zegt zijn allemaal onderbuikgevoelens en generalisaties van Chinese plannen. Ik ben in elk geval blij als Team Lampre blijft bestaan, of dat nu met Italiaanse, Chinese, Australische of Zimbabwaanse eigenaren is.

Daarnaast zijn er gewoon regels bij het overnemen van een ploeg, net als bij een bedrijf. Dat jij dat wegwuift geeft wel weer aan hoe veel jij met je onderbuik denkt op het moment… Zeker het argument: voor dit team zijn er geen regels omdat de zoon van de baas van de UCI, die al heel lang in het wielrennen zit, bij een ander team werkt, lijkt me niet echt een doordacht argument.

Mkay 26 augustus 2016 om 10:33

Ik vind het wel opvallend dat de transfer van Contador naar Trek nog steeds niet officieel is. Zou hij toch naar dit team gaan? Volgens mij werd hij eerder ook al genoemd bij Lampre.

UrbanSteel 26 augustus 2016 om 10:38

@Hakkie2

Jij bent echt naief , zojuist heeft een Chinees voor 1 miljard euro AC Milan overgenomen van Berlusconi , 700 miljoen voor de oude Italiaan , 200 miljoen voor de schuld van de club en 100 miljoen voor de club om spelers te kopen.

Zo jij echt blij zijn als er een smeelap vanuit Zimbabwe een ploeg overneemt , die gozer daar laat alleen zijn vriendjes aan de macht komen en heeft de graanschuur van Afrika verbouwt tot zowat de slechts onderhoude moestuin te vinden op deze wereld.

UrbanSteel 26 augustus 2016 om 10:39

@Hakkie2

Nu doe je het weer , je edit en laat niks weten , dat is laag bij de grond , als ik edit vermeld ik dat.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair