Eerste Chinese WorldTour-team in de maak
foto: Sirotti
vrijdag 26 augustus 2016 om 08:58

Eerste Chinese WorldTour-team in de maak

De kans bestaat dat volgend seizoen voor het eerst een Chinese ploeg onderdeel gaat uitmaken van de WorldTour. Op een persconferentie in Peking heeft het Chinese bedrijf TJ Sport Consultation de overname bekendgemaakt van CGS Cycling Team, het bedrijf dat de licentie bezit van het huidige Lampre-Merida.

Meer details dan de informatie op de uitnodiging voor de persconferentie is nog niet bekend. Op het toegangsbewijs staat in grote letters de tekst “Aankondiging van het eerste Chinese WorldTour-team”. Onderaan de uitnodiging prijken de logo’s van Lampre en hun shirtfabrikant Champion System.


De toekomst van het Lampre-team is al langere tijd voer voor discussie. Sinds co-sponsor Merida zich heeft verbonden aan de nieuwe wielerploeg uit Bahrein doen allerlei geruchten de ronde. De Lampre-ploeg zou teruggaan naar Continentaal niveau, terwijl anderen beweren dat de toekomst zekere zou zijn op ProContinentaal niveau.

Indien de nieuwe Chinese WorldTour-licentie-eigenaar volgend jaar daadwerkelijk een ploeg actief wil hebben op het hoogste niveau, ontstaat mogelijk een nieuw conflict, ontdekt CyclingTips. In de hervormingsplannen van de WorldTour staat dat het aantal teams van 18 teruggaat naar 17.

De ploegen Tinkoff en IAM Cycling verdwijnen na dit jaar en hun plek wordt ingenomen door vermoedelijk Bahrain Merida en BOHRA-hangsgrohe (opvolger Bora-Argon 18), waardoor het aantal op 17 komt. De intrede van de Chinese ploeg zou dat aantal naar 18 brengen.

In dit geval zouden de verdiende WorldTourpunten kunnen bepalen wie de licenties krijgen. Het Chinese wielerproject moet dan nu nog een grote naam met veel punten contracteren, want de concurrentie met de twee andere ploegen is groot. BORA-hansgrohe en Bahrain Merida hebben met respectievelijk Peter Sagan en Vincenzo Nibali al een toprenner in de gelederen.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
26 augustus 2016 10:42
Zimbabwe was inderdaad misschien een verkeerd land, omdat de rijken daar meestal geen schone handen hebben. In China zitten wel genoeg mensen die gewoon eerlijk handel drijven. Ik zie ook geen probleem bij een Chinees die AC Milan uit de schulden haalt? Zo'n mooie club moet een hoog niveau halen, als die Chinees daar bij helpt is dat prima.

Zo ook hier: de Chinesen redden hier een ploeg die anders zou ophouden te bestaan. Maar als jij één van de tientallen medewerkers van Lampre was zou jij vast liever je baan verliezen dan dat een Chinees er voor zorgt dat je kunt blijven werken?
26 augustus 2016 10:44
@US: ik edit vaak, pas daarin nooit mijn reactie aan maar voeg alleen wat extras toe. Dat verkleint het aantal reacties en iedereen kan het gewoon lezen.
26 augustus 2016 10:50
@Hakkie2

20 / 25 jaar geleden was niemand rijk in China ( op een enkeling in de top na ) , alles was daar streng communistisch, maar na de beperkte ( voor vertrouwelingen familie en vrienden ) liberalisering zijn daar mensen aan het geld gekomen , en in Rusland een zelfde manier van doen , maar owee als je even iets anders gaat denken ben je in die landen de klos , of is je dat ontgaan ?
26 augustus 2016 10:52
@Hakkie2

Al goed je edit maar in je voordeel , ik zorg wel dat ik mezelf voortaan indek een een screenprint maak van je opmerkingen zodat ik bewijs heb van je gerommel wat anderen ontgaat.

Edit 26-08-2016, 11:00 uur, voor deel , nu voordeel.
26 augustus 2016 10:54
Ik verwacht dat de Italiaanse identiteit van het team behouden blijft, maar dat er wel meer Aziaten komen. Het is niet de eerste Italiaanse ploeg die in Chinese handen komt: SouthEast is ook een Chinees bedrijf (al gaat die vergelijking niet helemaal op, SouthEast (de ploeg) behield de Italiaanse licentie en heeft geen Chinezen).
26 augustus 2016 11:59
Tuurlijk wordt deze ploeg en omkadering nu gered door een vermogende Chinees. In eerste instantie lijkt dat inderdaad mooi, maar de manier waarop is zo typerend voor wat fout is aan het systeem. Het lijkt mij alsof ZE (geldschieters, ploegkadering) gewoon maar wat aanmodderen en een team uit de grond stampen om exposure te creëren (geldschieters) of simpelweg een baan te behouden (ploegkadering). We zitten verkeerd om op de fiets!
26 augustus 2016 22:19
Arashiro is trouwens geen Chinees. Maar ik begrijp de coverfoto en de zoektocht naar een spleetoog wel.

Reacties zijn gesloten.