Eindejaarslijstjes: De mooiste monumentale klassieker van 2016

donderdag 1 december 2016 om 08:00

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere werkdag een nieuwe terugblik en poll. In de eerste aflevering: De mooiste monumentale klassieker van 2016.


Het zijn de vijf meest prestigieuze klassiekers van het voorjaar. Wie ze wint, vestigt zich definitief in de wielerhistorie. Renners die meerdere klassiekers winnen, maken zich onvergetelijk. Dit jaar werden de wielerliefhebbers weer getrakteerd op meeslepende koersverlopen. De eerste monumentale klassieker staat traditiegetrouw eind maart op de kalender.


Controverse na Milaan-San Remo

Met een lengte van bijna driehonderd kilometer is Milaan-San Remo met afstand de langste klassieker. Toch was het zoals ieder jaar weer wachten tot de voet van de Cipressa. Daar opende, met nog 25 kilometer te rijden, Giovanni Visconti het spervuur aan demarrages dat zou volgen.

Na afloop was niet de gevaarlijke afdaling van Poggio het nieuws van de dag, ook de valpartij van Fernando Gaviria werd niet uitvoerig besproken. De winnaar stond wel in de belangstelling, maar niet vanwege zijn vurige eindsprint. Arnaud Démare moest in de dagen na de grootste overwinning uit zijn carrière zich verdedigen tegen geruchten over vals spel op de Cipressa.

De Fransman zou, na een valpartij, bergop aan de auto hebben gehangen om terug te keren. Waar of niet waar? De geruchten zouden even snel als dat ze kwamen weer verdwijnen.

Wedstrijdverslag: Arnaud Démare sprint naar zege in Milaan-San Remo


Peter Sagan grossiert in Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen is ieder jaar bijzonder. Dit jaar kwam werd daar door de honderdste editie nog een schepje bovenop gedaan. Met Peter Sagan kon de wedstrijd – wellicht op Tom Boonen na – geen betere winnaar wensen. In de regenboogtrui soleerde de Tinkoff-renner naar de overwinning in Oudenaarde.

Aan die meeslepende solo gingen nerveuze uren vooraf. Onder meer Tiesj Benoot, Arnaud Démare en Greg Van Avermaet moesten opgeven vanwege valpartijen. Laatst genoemde gold als een van de topfavorieten, maar stuiterde met de halve BMC-selectie tegen het asfalt. Met een gebroken sleutelbeen werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis.

Op de laatste helling van de dag (de Paterberg) sloeg Sagan uiteindelijk zijn slag. De wereldkampioen reed als een speer naar finishplaats Oudenaarde. Achtervolgers Cancellara en Vanmarcke kwamen tot op tien tellen, maar zagen na de boog van de vijf kilometer het witte stipje met regenboogkleuren kleiner en kleiner worden. Pas na de finish in Oudenaarde zagen zij Sagan terug. De welbekende wheelie volgde na de streep.

Wedstrijdverslag: Peter Sagan soleert naar winst in de honderdste Ronde van Vlaanderen


Outsider verslaat topfavorieten in Parijs-Roubaix

Op 10 april 2016 was hij 37 jaar oud, bezig aan zijn dertiende profseizoen en telde zijn palmares met Parijs-Bourges 2011 één overwinning. In het Parijs-Roubaix-peloton hield vrijwel niemand rekening met Mathew Hayman. Hij koos voor de vroege vlucht. Met vijftien andere renners wist hij na een lange, lastige openingsfase weg te komen.

Naarmate de kilometers verstreken werd de kopgroep dunner en dunner. In het Bos van Wallers werd op honderd kilometer van de streep de gashendel in het peloton opgetrokken. De topfavorieten voegden zich op 63 kilometer van het einde bij de laatste overblijvers van de kopgroep. Vanaf dat punt begon het spel der demarrages. Na Camphin-en-Pévèle waren er vooraan nog vijf renners (Stannard, Hayman, Boonen, Vanmarcke en Boasson Hagen) over.

De vijf zouden sprinten om de overwinning. Hayman ging als eerste de laatste bocht door. Boonen kwam nog dichtbij, maar wist Hayman niet meer te passeren. Anderhalve maand na zijn elleboogbreuk in Omloop Het Nieuwsblad wist de 37-jarige Australiër de grootste zege uit zijn lange carrière te boeken.

Wedstrijdverslag: Mathew Hayman wint enerverende Parijs-Roubaix


Wout Poels schrijft geschiedenis in Luik-Bastenaken-Luik

Stef Clement noemde de historische overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik “de allergrootste klassieker prestatie ooit van een Nederlander in het wielrennen“. Poels wist in barre omstandigheden te zegevieren in de oudste klassieker op de kalender.

Vanwege de winterse omstandigheden was de organisatie genoodzaakt de renners bij La Roche-en Ardenne om te leiden, waardoor de afstand met vijf kilometer werd ingekort. Ondanks de sneeuw en regen besloten zeven renners de vroege vlucht te kleuren, zij zouden het tot vijftig kilometer van het einde weten vol te houden.

Op de steile kasseienklim van de Côte de la Rue Naniot zorgde een versnelling van Michael Albasini ervoor dat er een nieuwe kopgroep ontstond. Rui Costa, Samuel Sanchez en Wout Poels gingen mee. De vier bleven voorop en zouden gaan sprinten om de overwinning. Poels ging als eerste aan en klopte Albasini met een fietslengte. Poels is daarmee, 28 jaar na Adrie van der Poel, de vierde Nederlandse renner die La Doyenne heeft weten te winnen. Voor werkgever Sky is hij de eerste renner die een monument op zijn naam heeft gezet.

Wedstrijdverslag: Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik


Chaves lacht in Ronde van Lombardije

Als hij naar de orders van zijn ploegleider Giuseppe Martinelli had geluisterd, had hij Il Lombardia gewonnen, verklaarde Martinelli na afloop. Maar Astana-renner Diego Rosa volgde zijn instinct en verspeelde de overwinning in de eindsprint. De zege ging naar de altijd goedlachse Colombiaan Esteban Chaves.

Het laatste monument van het jaar draagt de mooie bijnaam De koers van de vallende bladeren. Wanneer het seizoen op z’n einde loopt, mogen de heuvelspecialisten nog eenmaal strijden om een hoofdprijs.

De editie van dit jaar was spannend tot het slot. Rosa probeerde weg te rijden op een venijnig klimmetje, maar Chaves haalde hem terug, met Uran en Bardet in zijn wiel. De Colombiaan ging daarna zelf in de aanval. Ook hij werd teruggehaald.

In de eindsprint zette Rosa als eerste aan en deed dat opvallend vroeg, op ongeveer vierhonderd meter van de streep. Hij leek daardoor zijn twee vluchtgenoten te verrassen, maar Chaves wist hem in de laatste meters nog te passeren.

Wedstrijdverslag: Chaves wint zware editie Ronde van Lombardije, Gesink zevende


Wat vind jij de mooiste monumentale klassieker van 2016?

Wat was de mooiste monumentale klassieker van 2016?

  • Parijs-Roubaix (42%, 663 stemmen)
  • Luik-Bastenaken-Luik (32%, 504 stemmen)
  • Ronde van Vlaanderen (20%, 319 stemmen)
  • Ronde van Lombardije (5%, 75 stemmen)
  • Milaan-San Remo (1%, 11 stemmen)

Aantal stemmen: 1.572

Stem

33 Reacties

Imbatido 1 december 2016 om 08:05

Parijs-Roubaix met afstand op 1, was 250 kilometer genieten.

Romāns Vainšteins 1 december 2016 om 08:10

Het was een goed jaar qua klassiekers en ik kan niet kiezen tussen PR en GdL,… hmmm, GdL dan maar daar de meesten sowieso wel PR gaan kiezen.

zipp404 1 december 2016 om 08:34

Dit was dé kans voor Boonen om zijn 5e Parijs- Roubaix te winnen. Belangrijke concurrenten uitgeschakeld, Degenkolb die niet mee deed/ goed was(?), Kristoff die niet zo goed was als vorig jaar.
Als Boonen fan hoop ik dat hij nog een keer een kunstje kan opvoeren in het aankomend voorjaar. Misschien de omloop van het nieuwsblad, de enige klassieker in het voorjaar die hij nog niet gewonnen heeft.

Bjorn75 1 december 2016 om 08:47

Ronde van vlaanderen was voor mij de mooiste klassieker van het voorjaar met een geweldige Peter Sagan en op een mooie 2de plaats Parijs-Roubaik (Hayman) en Luik-bastenaken-Luik (Wout Poels).

Frits des Jeux 1 december 2016 om 09:05

Luik Bastenaken Luik. Het weer, de winnaar en zijn verhaal. Het paste gewoon allemaal. Parijs Roubaix als een mooie tweede. Ook daar zit gewoon een ontzettend mooi verhaal aan. De man die zich altijd wegcijfert voor zijn ploeg en die wint. Gewoonweg fantastisch.

Vlaanderen heeft na de parcourswijziging voor mij de status als monument verloren.

LucasR 1 december 2016 om 09:10

PR of RvV denk ik. En ik denk dat ik dan toch naar Vlaanderen neig.

@redactie: “Het zijn de vijf meest prestigieuze klassiekers van het voorjaar.” Klopt niet hè.

arjando.ooms 1 december 2016 om 09:17

LBL puur door de weersomstandigheden. Die maken toch het verschil, het is toch maar weer eens hopen op een natte PR.

LyndaLid 1 december 2016 om 09:20

De Ronde en Parijs-Roubaix waren geweldig dit jaar, met Vlaanderen op 1 voor mij vanwege de winnaar en de manier waarop. Roubaix nipt daarachter, vooral omdat Cancellara en Sagan niet zozeer op kwaliteit verslagen werden daar (maar dat hoort bij Roubaix!).

Lombardije op 3, schitterende finale ook, geopend door Gesink.

Luik op 4, maar alleen omdat Poels won. Vind ik van de monumenten al jaren de saaiste. Ja, ook saaier dan San Remo (nu op 5 dus), waar de spannende finale normaal gesproken alles goed maakt voor mij. Komt bij dat dat het eerste monument is van het seizoen, en Luik toch na een periode van ander eendaags-wielergenot komt. Dit jaar dus wel San Remo op 5, ook vanwege de waardeloze ontknoping en de héle nare bijsmaak van de overwinning van Démare.

Wheely 1 december 2016 om 09:35

Die ene stem op MSR is van Démare zelf zeker!

Kwibus 1 december 2016 om 09:43

Roubaix, omdat het 130km lang echt koers was.
Lombardije en Rvv waren beide ook erg goed.

Luik vond ik wederom zwaar tegenvallen. Leuk dat poels won, maar de koers was niet veel zoals de afgelopen jaren in bijna alle heuvelklassiekers.

richi 1 december 2016 om 10:08

In 2016 met Wout Poels een Nederlander die een klassieker wint. Jammer dat er in de aanhef van dit bericht dan geen foto van Wout bij staat. Iets chauvinistischer (mooi woord voor Scrabble) zou Wielerflits wel mogen zijn.

MME 1 december 2016 om 10:26

Persoonlijk vind ik toch altijd de Ronde de mooiste van de 5. Dus ook mijn keuze dit jaar, maar Parijs Roubaix was ook echt een geweldige koers dit jaar.

Milaan San Remo en Luik Bastenaken Luik vind ik altijd de minste van de klassiekers. Dit komt met name door het wachten van de renners etc.

LyndaLid 1 december 2016 om 10:46

Ik vind het eigenlijk bizar dat Luik boven Vlaanderen staat in de poll.. Zelfs met een Nederlandse winnaar. Die koers was toch wederom retesaai tot de St Nicolas? En eigenlijk tot die kasseitjes daarna?

Romāns Vainšteins 1 december 2016 om 10:53

Mijn verdict is dat er maar 2 klassiekers ‘echte’ koersen waren waarbij het stoelpuntje ten volle benut werd :

MSR > Zoals zo vaak een houdgreeploterij, wel een leuke verrassende winnaar maar geen enkele kans om de boel op stelten te zetten.
RvV > Mooie zege van Sagan maar een geval ‘beste man ragt de rest eraf’ en geen koers met schitterende anticipaties, plotwendingen etc
PR > Koers nr 1
LBL > Ondanks de perfecte omstandigheden werd er niet echt gebruik van gemaakt en hielden de topteams de boel muurvast waardoor de koers werd beslist door een gelukkige uitval met een paar man en het gemis aan krcaht/de onkunde om deze terug te halen.
GdL > koers nr 2

Ik wil dan ook Greenedge persoonlijk nog even feliciteren met het binnenhalen van de 2 mooiste eendaagsen in deze jaargang

Bertvd 1 december 2016 om 10:56

Qua wedstrijdverloop (en dat is volgens mij wel de vraag) was er voor mij maar een echte
Nummer 1:
Parijs Roubaix. Die finale duurde wel 100km voro mijn gevoel. En tot ná de streep was het een knotsgekke en mooie race.

Nummer 2;
Neig ik toch naar de Ronde van Lombardije. Echt een pracht van een finale. Dicht op de hielen gezeten door RvV.

Uiteraard heb ik staan schreeuwen toen Wout Poels de sprint in Ans won. Het was een monument, maar zeker ook een monumentale prestatie, gezien de zwaarte van de koers. Maar het verloop was zoo saai. De laatste vier kilometer waren spannend. Dat was het.

girardengo 1 december 2016 om 11:03

Uiteindelijk blijft de Ronde van Vlaanderen bij mij het meest hangen, door de mooie finale met Sagan, Cancellara en Vanmarcke. Daarna Parijs-Roubaix en Ronde van Lombardije, mooie wedstrijden weer dit jaar. Luik-Bastenaken-Luik was qua koersverloop nogal saai, al is het op zich een zware koers natuurlijk. Milaan-San Remo staat bij mij op de laatste plaats.

TykkeThor 1 december 2016 om 11:10

Parijs-Roubaix op 1, omdat er vanaf de eerste stroken keihard gekoerst werd en je zowel slim als sterk moest zijn om vooraan de koers te zitten, en ook nog eens een prachtige winnaar. Vlaanderen een goede tweede, en kort daarachter Lombardije. Luik en Sanremo waren mij eigenlijk om het even, maar de winnaar van Luik spreekt mij dan toch meer aan, mede door de valpartij van Gaviria die de sprint ontregelde en de geruchten rond Démare. Al met al wel een prima klassiekerseizoen, echt veel leuker dan vorig seizoen in ieder geval.

TykkeThor 1 december 2016 om 11:14

@LL
Ik vind dat je de Ronde nu wel iets te kort doen. Mede door de aanval van Sagan en Kwiatkowski op dat tussenstuk reed Cancellara achter de feiten aan en is hij nooit dichtbij de overwinning geweest. Sagan heeft het tactisch ook gewoon slim gespeeld.

LyndaLid 1 december 2016 om 11:42

@ thykethor

Ik begrijp je niet, ik heb de Ronde op 1?

Romāns Vainšteins 1 december 2016 om 12:01

Hij bedoelt mij denk ik en heeft wel een puntje. Die Kwiat betaalde Sagan mooi terug voor het cadeautje in de E3 en was idd een ideale gangmaker, die 2 verstaan elkaar sowieso prima.

Kingstown 1 december 2016 om 12:07
Quote:
LyndaLid – 1 december 2016 om 10:46

Ik vind het eigenlijk bizar dat Luik boven Vlaanderen staat in de poll.. Zelfs met een Nederlandse winnaar.

Als Dylan van Baarle Milaan – San Remo had gewonnen dan had die boven Vlaanderen gestaan. Veel mensen vinden een Nederlandse winnaar belangrijker dan het koersverloop als het gaat om het bepalen van “de mooiste klassieker”.

Dat is niet bizar, maar vrij normaal op een Nederlandse site.

LyndaLid 1 december 2016 om 12:13

Dit is alleen wel dezelfde site waar álles dat Sky is helemaal met de grond gelijk wordt gemaakt.

Als er dan echter een Nederlander iets moois doet bij die ploeg, maakt blijkbaar al het andere ook daar niet meer uit. Ik vind dat wel bizar, “pick a side of the room” zou ik zeggen.

Boomie1 1 december 2016 om 12:17

Voor de mens is het Poels voor mij en qua koers om te kijken Roubaix by far.

Hoebele 1 december 2016 om 12:17

Jammer dat, nu bijna elke koers zich “classic” noemt, we moeten verwijzen naar Monument / Monumentale Klassieker. Het is toch nog niet zo lang geleden dat deze gewoon “klassieker” waren en de rest semi-klassieker. Of klink ik nu te nostalgisch?

Frits des Jeux 1 december 2016 om 12:50

@redactie jammer dat in de afbeelding alle klassiekers een deel van de foto bekleden, maar uitgerekend degene die door een Nederlander gewonnen is niet.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.