Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik

Door Martin van den Bosch, zondag 24 april 2016 om 16:55

Foto: Sirotti

Wout Poels heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De renner van Sky was na een wedstrijd onder winterse omstandigheden in de straten van Ans de snelste sprinter van een groep van vier renners. Hij klopte Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) en Samuel Sanchez (BMC).

Acht aanvallers trotseren de kou
Na de start in Luik kozen zeven renners de aanval. Pavel Brutt (Tinkoff), Paolo Tiralongo (Astana), Nicolas Edet (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Alessandro De Marchi (BMC) en Jeremy Roy (FDJ) slaagden erin te ontsnappen uit het peloton en zouden de vlucht van de dag vormen. De Noor Vegard Laengen (IAM Cycling) ging in de achtervolging en wist zich uiteindelijk bij de koplopers te voegen. Johnny Hoogerland (Roompot Oranje Peloton) probeerde het samen met Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) nog in een tegenaanval, maar werd snel door het peloton ingerekend.

Route ingekort
De organisatie besloot om vanwege de barre weersomstandigheden op weg naar La Roche-en Ardenne de renners om te leiden, waardoor de route met vijf kilometer ingekort werd. Met negen minuten voorsprong genoten de vluchters een ruime voorsprong, maar aan de voet van de Haute-Levée was daar nog 4,5 minuut van over. Een nieuwe bui met natte sneeuw volgde, maar een kletsnat pak weerhield Thomas Voeckler er niet van om in de tegenaanval te gaan. Zijn aanval was echter geen lang leven beschoren.

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd - Foto: Sirotti

Het weer zorgde ervoor dat de route ingekort werd – Foto: Sirotti

Vluchters gegrepen
Met nog vijftig kilometer te gaan viel de kopgroep uiteen. Edet, De Marchi en De Gendt bleven vooraan over. De overige vroege vluchters waren inmiddels al bijgehaald. Ook De Gendt moest afhaken en op 24 kilometer van het einde werden ook Edet en De Marchi op weg naar Roche-aux-Faucons ingerekend. Etixx-Quick Step probeerde tijdens de beklimming de koers hard te maken, waardoor het peloton stevig uitdunde. `

Met nog achttien kilometer te gaan opende Carlos Betancur met een aanval de finale, maar drie kilometer later haalde het door Etixx-Quick Step aangevoerde peloton de Colombiaan weer bij. Een poging van Andrei Grivko had evenmin succes. Op de Saint Nicholas deelde Betancur opnieuw een plaagstoot uit, maar hij kreeg geen bijval. Ilnur Zakarin en Diego Rosa probeerden het daarna, maar ook zij werden bijgehaald.

Poels triomfeert
Op de steile kasseienklim van de Côte de la Rue Naniot zorgde een versnelling van Michael Albasini ervoor dat er een nieuwe kopgroep ontstond. Rui Costa, Samuel Sanchez en Wout Poels gingen mee. De vier bleven voorop en zouden gaan sprinten om de overwinning. Poels ging als eerste aan en klopte Albasini met een fietslengte. Poels wordt 28 jaar na Adrie van der Poel de vierde Nederlandse renner die La Doyenne weet te winnen. Bovendien zet hij als eerste renner van Sky een monument op zijn naam.

Het podium: Costa, Poels en Albasini - Foto: Sirotti

Het podium: Costa, Poels en Albasini – Foto: Sirotti


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties