Eindejaarslijstjes: De mooiste monumentale klassieker van 2016
donderdag 1 december 2016 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De mooiste monumentale klassieker van 2016

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere werkdag een nieuwe terugblik en poll. In de eerste aflevering: De mooiste monumentale klassieker van 2016.

Het zijn de vijf meest prestigieuze klassiekers van het voorjaar. Wie ze wint, vestigt zich definitief in de wielerhistorie. Renners die meerdere klassiekers winnen, maken zich onvergetelijk. Dit jaar werden de wielerliefhebbers weer getrakteerd op meeslepende koersverlopen. De eerste monumentale klassieker staat traditiegetrouw eind maart op de kalender.


Controverse na Milaan-San Remo

Met een lengte van bijna driehonderd kilometer is Milaan-San Remo met afstand de langste klassieker. Toch was het zoals ieder jaar weer wachten tot de voet van de Cipressa. Daar opende, met nog 25 kilometer te rijden, Giovanni Visconti het spervuur aan demarrages dat zou volgen.

Na afloop was niet de gevaarlijke afdaling van Poggio het nieuws van de dag, ook de valpartij van Fernando Gaviria werd niet uitvoerig besproken. De winnaar stond wel in de belangstelling, maar niet vanwege zijn vurige eindsprint. Arnaud Démare moest in de dagen na de grootste overwinning uit zijn carrière zich verdedigen tegen geruchten over vals spel op de Cipressa.

De Fransman zou, na een valpartij, bergop aan de auto hebben gehangen om terug te keren. Waar of niet waar? De geruchten zouden even snel als dat ze kwamen weer verdwijnen.

Wedstrijdverslag: Arnaud Démare sprint naar zege in Milaan-San Remo


Peter Sagan grossiert in Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen is ieder jaar bijzonder. Dit jaar kwam werd daar door de honderdste editie nog een schepje bovenop gedaan. Met Peter Sagan kon de wedstrijd – wellicht op Tom Boonen na – geen betere winnaar wensen. In de regenboogtrui soleerde de Tinkoff-renner naar de overwinning in Oudenaarde.

Aan die meeslepende solo gingen nerveuze uren vooraf. Onder meer Tiesj Benoot, Arnaud Démare en Greg Van Avermaet moesten opgeven vanwege valpartijen. Laatst genoemde gold als een van de topfavorieten, maar stuiterde met de halve BMC-selectie tegen het asfalt. Met een gebroken sleutelbeen werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis.

Op de laatste helling van de dag (de Paterberg) sloeg Sagan uiteindelijk zijn slag. De wereldkampioen reed als een speer naar finishplaats Oudenaarde. Achtervolgers Cancellara en Vanmarcke kwamen tot op tien tellen, maar zagen na de boog van de vijf kilometer het witte stipje met regenboogkleuren kleiner en kleiner worden. Pas na de finish in Oudenaarde zagen zij Sagan terug. De welbekende wheelie volgde na de streep.

Wedstrijdverslag: Peter Sagan soleert naar winst in de honderdste Ronde van Vlaanderen


Outsider verslaat topfavorieten in Parijs-Roubaix

Op 10 april 2016 was hij 37 jaar oud, bezig aan zijn dertiende profseizoen en telde zijn palmares met Parijs-Bourges 2011 één overwinning. In het Parijs-Roubaix-peloton hield vrijwel niemand rekening met Mathew Hayman. Hij koos voor de vroege vlucht. Met vijftien andere renners wist hij na een lange, lastige openingsfase weg te komen.

Naarmate de kilometers verstreken werd de kopgroep dunner en dunner. In het Bos van Wallers werd op honderd kilometer van de streep de gashendel in het peloton opgetrokken. De topfavorieten voegden zich op 63 kilometer van het einde bij de laatste overblijvers van de kopgroep. Vanaf dat punt begon het spel der demarrages. Na Camphin-en-Pévèle waren er vooraan nog vijf renners (Stannard, Hayman, Boonen, Vanmarcke en Boasson Hagen) over.

De vijf zouden sprinten om de overwinning. Hayman ging als eerste de laatste bocht door. Boonen kwam nog dichtbij, maar wist Hayman niet meer te passeren. Anderhalve maand na zijn elleboogbreuk in Omloop Het Nieuwsblad wist de 37-jarige Australiër de grootste zege uit zijn lange carrière te boeken.

Wedstrijdverslag: Mathew Hayman wint enerverende Parijs-Roubaix


Wout Poels schrijft geschiedenis in Luik-Bastenaken-Luik

Stef Clement noemde de historische overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik “de allergrootste klassieker prestatie ooit van een Nederlander in het wielrennen“. Poels wist in barre omstandigheden te zegevieren in de oudste klassieker op de kalender.

Vanwege de winterse omstandigheden was de organisatie genoodzaakt de renners bij La Roche-en Ardenne om te leiden, waardoor de afstand met vijf kilometer werd ingekort. Ondanks de sneeuw en regen besloten zeven renners de vroege vlucht te kleuren, zij zouden het tot vijftig kilometer van het einde weten vol te houden.

Op de steile kasseienklim van de Côte de la Rue Naniot zorgde een versnelling van Michael Albasini ervoor dat er een nieuwe kopgroep ontstond. Rui Costa, Samuel Sanchez en Wout Poels gingen mee. De vier bleven voorop en zouden gaan sprinten om de overwinning. Poels ging als eerste aan en klopte Albasini met een fietslengte. Poels is daarmee, 28 jaar na Adrie van der Poel, de vierde Nederlandse renner die La Doyenne heeft weten te winnen. Voor werkgever Sky is hij de eerste renner die een monument op zijn naam heeft gezet.

Wedstrijdverslag: Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik


Chaves lacht in Ronde van Lombardije

Als hij naar de orders van zijn ploegleider Giuseppe Martinelli had geluisterd, had hij Il Lombardia gewonnen, verklaarde Martinelli na afloop. Maar Astana-renner Diego Rosa volgde zijn instinct en verspeelde de overwinning in de eindsprint. De zege ging naar de altijd goedlachse Colombiaan Esteban Chaves.

Het laatste monument van het jaar draagt de mooie bijnaam De koers van de vallende bladeren. Wanneer het seizoen op z’n einde loopt, mogen de heuvelspecialisten nog eenmaal strijden om een hoofdprijs.

De editie van dit jaar was spannend tot het slot. Rosa probeerde weg te rijden op een venijnig klimmetje, maar Chaves haalde hem terug, met Uran en Bardet in zijn wiel. De Colombiaan ging daarna zelf in de aanval. Ook hij werd teruggehaald.

In de eindsprint zette Rosa als eerste aan en deed dat opvallend vroeg, op ongeveer vierhonderd meter van de streep. Hij leek daardoor zijn twee vluchtgenoten te verrassen, maar Chaves wist hem in de laatste meters nog te passeren.

Wedstrijdverslag: Chaves wint zware editie Ronde van Lombardije, Gesink zevende


Wat vind jij de mooiste monumentale klassieker van 2016?

[poll id=”359″]

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
1 december 2016 12:52
Ik snap werkelijk niet hoe je hier op Luik-Bastenaken-Luik kunt stemmen. De omstandigheden waren dan wel slecht, maar er gebeurde gewoon weer eens helemaal niets. Die wedstrijd was niet om aan te gluren. Was dit ook de mooiste klassieker als Albasini had gewonnen? Dat Poels won maakte natuurlijk veel goed, maar nog lang niet de mooiste van het jaar. En de poll gaat over de mooiste wedstrijd, niet over de mooiste winnaar.

Parijs-Roubaix had dit jaar alles. Uitzending van start tot finish en begon al met 80 kilometer strijd om in de vlucht van de dag te komen. Waaiers, scheuren in het peloton, super om te zien hoe ongekend de strijd al was om daar in te geraken en welke inspanning de renners al hadden geleden alvorens de eerste kasseistrook in zicht kwam. De koers viel daarna nooit meer stil en bleef verbazen met de move van Boonen, de schuiver van Cancellara, en die van de Sky's. Dat Hayman vanuit de vlucht van de dag won was wel een schitterend slot van deze prachtkoers.

Mooi om nog eens terug te kijken waarom Roubaix toch echt het mooiste was.
How the Race Was Won: Paris-Roubaix 2016
https://www.youtube.com/watch?v=b7grrMvscRk
1 december 2016 13:22
Met Milaan-Sanremo won een outsider genaamd Démare die waarschijnelijk niemand in zijn top drie op zijn pronostiek heeft gezet maar wel een mooie manier de spurt won van die andere rappe sprinters. De wedstrijd zelf was niet hoogstaand zoals dat eigenlijk al jaren aan de gang is. Wachten tot aan de Poggio en dan krijg je pas de finale voor alles samen een kilometer of 10. De 100ste Ronde van Vlaanderen was wel een spektakel stuk met een hele mooie winnaar als Sagan in de regenboogtrui. Daarmee heeft hij ook een vloek doorbreekt als je met de wereldkampioenentrui door het jaar o zo moeilijk kan winnen. Daar heeft die kerel lak aan en doet hij waar hij goed in is namelijk wedstrijden winnen. Met Parijs-Roubaix hadden wij een verrassende winnaar genoemd Mathew Hayman en Boonen die een fout maken zoals dat bij de jeugd veel gebeurd en zo zijn 5de kassei aan diggelen zag verdwijnen. In Luik-Bastenaken-Luik was er een helper die heel het jaar super heeft gereden voor z'n kopman Froome en zelf ook super was in rittenkoersen tijdens het voorjaar met als de ultieme bekroning Luik winnen. Chaves reed een goeie Giro en Vuelta met als resultaat Lombardije winnen.
1 december 2016 13:26
Kwa parcours gaat er niks boven lbl, dat de gelederen gesloten blijven tot veelal de laatste 30km is overigens vrij logisch gezien het wisselende parcours en ook vaak weersomstandigheden. Op vals plat 6% met een flinke nw tegen nodigt niet uit voor avontuur.
Dat een nlr de sprint wint bergop mag best een unicum zijn.
1 december 2016 15:10
@LL
Moest iemand anders hebben. Mijn nederige excuses.
1 december 2016 19:19
Hoe lang duurt het nog voordat MSR in dit lijstje vervangen is door Strade Bianche? Het jongste monument in de wielergeschiedenis wat mij betreft.
1 december 2016 20:07
Normaal vind ik LBL en de AGR het leukst, maar dit jaar heb ik het meest genoten van Lombardije. Van de loterijkoers Parijs-Roubaix heb ik zowaar een keer een paar uur gezien en dat viel niet eens tegen. Zoals gebruikelijk weinig toppers, maar de renners maakten de koers.
1 december 2016 20:15
Roubaix heb ik helaas niet live kunnen volgen, dus die valt af.
Vlaanderen was mooi maar erg spannend waren de slotkilometers natuurlijk niet. Bovendien won de topfavoriet, knap uiteraard maar je wilt het liefst verrast worden. Valt af.
Luik was alleen de laatste twee honderd meter spannend en de laatste 10 km interessant. Wel gelukkig wat levendiger dan voorgaande edities maar het blijft bij deze prachtige koers met weemoed terugdenken aan de tijden van weleer. Valt dus af.
Kostelijke finale in San Remo, een ontregelde sprint blijft een lust voor het oog; het leven verloopt nu eenmaal niet eerlijk. Maar het koersverloop was net te weinig pakkend. Valt ook af.

Met glans Il Lombardia! Schitterende finale van 4 kleppers en spannend tot letterlijk de laatste meter.
1 december 2016 21:00
@richi
Het enige scenario dat ik me kan voorstellen waar bij Scrabble 'chauvinistischer' op het bord verschijnt: een speler legt 'nis', een speler heeft de 7 (!) nodige letters om uit te breiden tot 'chauvi nis t', een speler voegt vervolgens 'ischer' toe. What are the odds... ongeveer even groot als Hayman die Boonen verslaat in PR. Daar heb je mijn niet-chauvinistische stem, gevolgd door de al heel wat chauvinistischer (!) bedenking: wanneer scoort eindelijk nog eens een Belg een klassieker met drie maal woordwaarde? Dat is in het voorjaar dus al 5 jaar geleden!!!

Reacties zijn gesloten.