Overzicht: Geruchten rond Cipressa-beklimming Démare

Door Nick Doup, zondag 20 maart 2016 om 15:00

foto: Sirotti

Arnaud Démare wist gisteren Milaan-San Remo te winnen, terwijl hij aan de voet van de Cipressa (30 kilometer van de meet) nog betrokken was bij een valpartij. Toch wist hij de aansluiting met het peloton te maken. Hoe? Daar verschillen de meningen over. WielerFlits bundelt meerdere reacties.

Tosatto: “Hij reed de Cipressa dubbel zo snel op als wij”
De 41-jarige Tosatto was als knecht van Peter Sagan actief en zag in de achtergrond hoe Démare voorbij snelde. “Op de Cipressa reed Démare dubbel zo snel als wij”, verklaart hij tegen La Gazzetta. “Hij werd geholpen door zijn volgwagen. Ik heb niet gezien of hij zich aan een autoraam of aan een drinkbus heeft vastgehouden. Maar zonder die hulp zou hij nooit voor de zege gespurt hebben.”

“Ik heb zoiets, zeker op zo’n schaamteloze manier, nog nooit gezien, maar ik ben ervan overtuigd dat nog andere renners het voorval gezien hebben.”

Capecchi: “Nog nooit meegemaakt”
En dat klopt. Capecchi bevestigt het verhaal van Tosatto: “Démare is ons op de Cipressa met een snelheid van 80 km/u voorbijgesneld. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Ik zat in het wiel van Tossato en heb alles goed gezien. Démare hield zich vast aan de rechterkant van de volgwagen. Het is walgelijk.”

Volgens de roze krant heeft de wedstrijdjury niets opgemerkt of vastgesteld.

Update 13.35 uur – ‘Cofidis verspreidde geruchten rondom Démare’
Volgens Sporza is het gerucht dat Arnaud Démare aan de auto heeft gehangen, verspreid door Cofidis. De Franse ploeg heeft Nacer Bouhanni in de gelederen. Bouhanni en Démare waren een paar jaar terug nog ploegmaats bij FDJ, waarna Bouhanni de concurrentiestrijd aan zich voorbij liet gaan en koos voor een avontuur bij Cofidis.

Sporza sprak na Milaan-San Remo nog met een Belgische koerscommissaris. “Volgens hem had Démare op de top van de Cipressa opnieuw voeling met de autokaravaan. In het stuk tussen de Cipressa en de Poggio hebben drie ploegmaats het gat met het peloton dichtgereden”, klinkt het.

Update – FDJ-ploegleider Guesdon ontkent
“We hebben niet vals gespeeld”, aldus Guesdon tegen Cyclingnews. “Ik was met Arnaud op de klim van de Cipressa, maar dat kwam omdat hij tussen de auto’s zat na de val. Hij heeft een bidon aangepakt, maar ik kan hem niet met 80 kilometer per uur meegenomen hebben, want ik reed in de rij met volgauto’s. We reden bumper op bumper.”

“Michael Matthews deed bijna hetzelfde”, vervolgt de oud-renner, die aangeeft geen problemen te hebben als Démare zijn data vrijgeeft om het onschuld te bewijzen. “Matthews raakte ook op achterstand door de crash en achtervolgde op de Cipressa. Hij wist terug te keren na de top, maar hij kon niet meer volgen toen.”

Update 14.50 uur – Démare deelt data via Strava
Arnaud Démare heeft (gedeeltelijk) zijn wedstrijddata van Milaan-San Remo op internet geplaatst. Via de website Strava is te zien dat de Fransman in een tijd van 2 minuten en 33 seconden de Cipressa beklom. Andere renners hadden eerder al hun gegevens geplaatst, waaronder Giovanni Visconti. De Italiaan van Movistar plaatste op de klim een aanval en rondde de klim af in 2 minuten en 40 seconden. De tijden van de andere renners schommelen rond de 2.50.

Update 16.30 uur – Démare deelt volledige data via Strava
Het volledige bestand op het Strava-account van Arnaud Démare staat online.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties