Overzicht: De Nederlandse zeges van 2016

zaterdag 31 december 2016 om 08:00
Overzicht: De Nederlandse zeges van 2016

foto: Sirotti

Bijzondere hoogte- en dieptepunten maken van wielerjaar 2016 een seizoen dat niet snel zal worden vergeten. Op de laatste dag van het jaar blikt WielerFlits nog één keer terug op het seizoen dat vooral herinnerd zal worden door de prestaties van Wout Poels (Luik-Bastenaken-Luik), Tom Dumoulin (Apeldoorn, Arcalis), Robert Gesink (Aubisque) en Steven Kruijswijk (Giro).

Minder zeges
Het aanzien van de overwinningen in wielerjaar 2016 mag hoger worden ingeschat dan de afgelopen jaren. Met name de monumentale zege van Poels in Luik-Bastenaken-Luik steekt er bovenuit. Bauke Mollema won met de Clásica San Sebastián een andere grote eendagskoers.

Het aantal overwinningen daalde dit jaar opnieuw. Vorig jaar wisten de Nederlanders nog 85 overwinningen te behalen, dit jaar blijft dat aantal steken op 79. Met name op continentaal niveau werd minder gewonnen. In .2-wedstrijden werden vorig jaar 45 zeges behaald, dit jaar moeten ‘we’ genoegen nemen met 29 overwinningen. Eén niveau hoger, op .1-niveau, is juist meer gewonnen (28 in 2016, om 18 vorig jaar).

WorldTour-zeges
In de WorldTour, het hoogste wedstrijdniveau, wisten zes Nederlandse renners in totaal negen overwinningen te boeken. Dat is er één minder dan vorig jaar. De meest succesvolle landgenoot in de WorldTour is – net als vorig jaar – Tom Dumoulin. De renner van Giant-Alpecin zegevierde in de openingstijdrit van de Giro d’Italia in Apeldoorn, won de koninginnenrit naar Arcalis en pakte de zege in de tijdrit van de dertiende etappe van de Tour de France.

Poels was dit jaar als eerste succesvol op het hoogste niveau. De Limburger was eind maart de sterkste in de vijfde rit van de Ronde van Catalonië. Een maand later liet hij de Nederlandse wielerliefhebbers juichen door, zoals gezegd, Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

Mollema zegeviert in Clasica San Sebastian - foto: Sirotti

Mollema zegeviert in Clásica San Sebastián – foto: Sirotti

De andere WorldTour-zeges kwamen op naam van Bauke Mollema (Clásica San Sebastián), Robert Gesink (koninginnenrit Vuelta), Dylan Groenewegen (eerste etappe Eneco Tour) en Niki Terpstra (eindzege Eneco Tour).

Net als op WorldTour-niveau behaalden de Nederlanders één overwinning minder in .HC-wedstrijden (9 dit jaar, om 10 vorig jaar).

Grote rondes

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Het verhaal van Steven Kruijswijk in de Giro d’Italia is al eindeloos vaak beschreven, maar mag niet ontbreken in dit overzicht. Met een uiteindelijke vierde plek in het eindklassement was Kruijswijk van de afgelopen jaren het dichtste bij een eindzege in een grote ronde.

In de Tour de France was Mollema ook goed op weg naar een topklassering, totdat hij twee dagen voor het einde tegen het asfalt smakte. Door de gevolgen van die val verloor de kopman van Trek-Segafredo veel tijd. In Parijs finishte hij de Tour net buiten de top-10, als elfde.

In de laatste grote ronde van het jaar, de Ronde van Spanje, werd door omstandigheden het algemeen klassement geen prioriteit. Steven Kruijswijk viel uit door een botsing met een paaltje en Gesink focuste zich, met resultaat, op dagsucces. De Varssevelder finishte als beste Nederlander op de 34ste plek, maar met een felbevochte ritzege.

Minder exotische zeges

In tegenstelling tot de afgelopen jaren zijn er minder niet-Europese overwinningen geboekt door de Nederlanders. Ondanks de mondialisering van de wielersport zijn er dit jaar zeven zeges behaald buiten het traditionele wielercontinent Europa. Vorig jaar was dat aantal nog veertien zeges en in 2014 zelfs 22 overwinningen. Dat was twee jaar geleden mede dankzij een reeks zeges in Azië en de Verenigde Staten van Theo Bos, Wouter Wippert en Moreno Hofland.

foto: Léon van Bon/Topcompetitie

foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Vorig jaar werd nog meer dan de helft (54%) van het aantal Nederlandse overwinningen (83) behaald op het laagste profniveau, wedstrijden uit de UCI-categorie .2. Dit jaar is dat met 29 van de in totaal 79 overwinningen ‘slechts’ 37%.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Baukema Tomoulin 31 december 2016 om 11:11

Al met al een goed jaar dus. Kwaliteit boven kwantiteit.

Tiim 31 december 2016 om 12:05

Mooie overwinningen op het allerhoogste niveau, veel leuker dan al overwinningen in China e.d.

En er zit ook nog wel rek in. Sowieso door de nieuwe WT wedstrijden, maar in de klimrondjes van een week en met de ontwikkeling van Groenewegen is nog een hoop te winnen

Wheely 31 december 2016 om 12:19

Ook een hoop Nederlandse renners die dit jaar in de leiderstrui mochten fietsen. Ik zal zo even het overzichtje posten. :)

dark-knight 31 december 2016 om 12:40

Was een heel mooi jaar, met als hoogtepunt toch wel de overwinning van Dumoulin op de arcalis.
Kan niet wachten tot we weer kunnen beginnen met de Tour down Under!

Romāns Vainšteins 31 december 2016 om 13:30

Mooiste was voor mij Gesink’s zege mede vanwege de op het nippertje mislukte poging die eraan vooraf ging. Daarna komt Poels en vervolgens Mollema.

Wheely 31 december 2016 om 14:08

Hierbij een overzicht van Nederlanders die dit jaar de leiderstrui mochten aantrekken, met een sterretje hebben ze de rittenkoers daadwerkelijk nog gewonnen ook!

Wout Poels – Volta a la Comunitat Valenciana *
Wilco Kelderman – Ronde van Baskenland en Ronde van Zwitserland
Lieuwe Westra – Driedaags de Panne*
Tom Dumoulin – Giro d'Italia
Steven Kruijswijk – Giro d'Italia
Pieter Weening – Tour Of Norway*
Maurits Lammertink – Tour de Luxembourg*
Niki Terpstra – Eneco Tour*
Jos van Emden – Ster ZLM Tour
Dylan Groenewegen – Tour de Yorkshire en Eneco Tour
Tom Jelte Slagter- Tour du Haut Var
Coen Vermeltvoort – Flecher du Sud
Johim Ariesen – Baltyk – Karkonosze Tour
Peter Koning – San Luis en Azerbadjan
Lennard Hofstede – Rhône-Alpes Isère Tour
Taco van der Hoorn – An Post Ras
Bram Welten – Le Triptyque des Monts et Châteaux
Martijn Budding – Ronde de l'Oise
Jan Willem van Schip – Tour of Mersin
Danny van Poppel – Vuelta a Burgos en Arctic Race of Norway
Sebastian Langeveld – Czech Cycling Tour
Wouter Wippert – Czech Cycling Tour
Sam Oomen – Tour de L’Ain*
Thomas Rabou -Tour of China II
Cees Bol – Olympia's Tour*

Best een mooi jaar zo!

Jacco van Stierop 31 december 2016 om 15:33

De ritzeges van Gesink in de Vuelta en van Dumoulin in de Tour waren voor mij de mooiste Nederlandse overwinningen dit jaar, met een lichte voorkeur voor Gesink. Na een hele dag in de aanval het zo sterk afmaken was indrukwekkend; het was sowieso een prachtige etappe.

Dan komt Mollema. Vooral zijn timing om de wedstrijd in zijn definitieve plooi te leggen was van klassieke schoonheid: net na de top van de Murgil Tontorra valt het een beetje stil, Purito kijkt naar rechts en Mollema gaat links van hem er vandoor.

Poels heeft natuurlijk het nadeel dat het helaas tegenwoordig vrijwel onmogelijk is om LBL op een fraaie manier op je naam te schrijven.

josi 31 december 2016 om 15:43

@ Wheely, leuk rijtje. Oomen mag volgens mij ook nog wel een sterretje krijgen.

Wheely 31 december 2016 om 16:54

@josi
Thanks, je hebt gelijk! Mooi gedaan van Sam

Ideefiks 31 december 2016 om 19:06

Perfect jaar voor Nederland.
Het zal moeilijk worden dit in 2017 te overtreffen.

berlusconi 31 december 2016 om 20:22

Won Pieter Weening dit jaar ook niet in Zwitserland een etappe? Dat is dan toch ook gewoon 10 overwinningen in de World Tour dit jaar?

Wim Kruithof 1 januari 2017 om 09:13

Mooi lijstje Wheely…

Peter de Grote 1 januari 2017 om 15:50

Jammer maakt de redactie geen lijstje van de Belgische zeges in 2016 want dat is toch nog een stukje straffer van die van de Nederlanders hoor.

Romāns Vainšteins 1 januari 2017 om 15:53

niet waar.

Peter de Grote 1 januari 2017 om 16:05

@Romans Vainsteins: Bedoel je mijn reactie misschien dat het niet waar is?

Wheely 1 januari 2017 om 18:18

Dank Wim…

Romāns Vainšteins 1 januari 2017 om 20:40

Om te voorkomen dat je een of andere stronvervelende lijst op gaat dreunen > nee, ik had het tegen iemand anders.

Headlines

Materiaalzone

Populair