CADF stelt nieuwe directeur aan, terwijl relatie met UCI onder druk staat

zaterdag 23 november 2019 om 10:53
CADF stelt nieuwe directeur aan, terwijl relatie met UCI onder druk staat

foto: Cor Vos

Anti-dopingbond CADF stelt Olivier Banuls aan als nieuwe directeur. Hij volgt Francesca Rossi op, die naar het Franse antidopingagentschap AFDL vertrekt. De aanstelling komt op het moment dat de relatie met de UCI onder druk staat.

Per 1 december staat Olivier Banuls aan het hoofd van het CADF. Een van de uitdagingen waar hij direct meer wordt geconfronteerd, is het onderhouden van de relatie met de UCI, die sinds enkele weken onder druk staat. Banuls: “We worden gezien als een van de meest geloofwaardige, efficiënte en effectieve anti-dopingorganisaties ter wereld, Als directeur zal ik ervoor zorgen dat de CADF voorop blijft lopen wat betreft anti-dopinginspanningen op het gebied van fietsen.”

Samenwerking met ITA
Het CADF (Cycling Anti-Doping Foundation) is al jaren de onafhankelijke anti-dopingorganisatie waar de internationale wielerbond UCI mee samenwerkt. Onlangs werd echter bekend dat de wielerbond in gesprek gaat met de International Testing Agency (ITA) om te kijken of zij de rol kan overnemen van het CADF. Voorlopig blijft de samenwerking met de CADF in stand als het gaat om het bestrijden van doping, in ieder geval voor 2020.

ITA werd vorig jaar opgericht door de Olympic Movement, met hulp van het Wereld Anti-Doping Agentschap WADA. Op dit moment heeft het de leiding over anti-dopingprogramma’s van liefst veertig organisaties, waaronder enkele internationale federaties. De UCI wil graag weten wat de voordelen zijn van een meer globale aanpak van dopinggebruik, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek en innovatie.

De belangenvereniging voor profploegen (AIGCP) uitte al snel haar zorgen over het idee van de UCI, waarbij, naar verluidt, de belangrijkste belanghebbenden niet zijn geraadpleegd. “Wielrennen is op dit gebied al jaren een voorloper in de sportwereld. We moeten heel voorzichtig zijn met veranderingen”, stelt vice-voorzitter van de AIGCP Richard Plugge. Ook het CADF reageerde verrast.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Samlambeej 23 november 2019 om 12:34

Schimmigheid ten top! Als ik dopingjager was dan ging ik nu de bureaus en de mensen van ITA bespioneren. Niet om hun labo's te controleren maar om te zien met welke wielermanagers ze vergaderen om hun renners in de 'veilige schuif' te leggen.

Waarom is de AIGCP zo bezorgd? Als je renners op water, brood en ketonen rijden kan je toch op je twee oren slapen?

Quote:
De UCI wil graag weten wat de voordelen zijn van een meer globale aanpak van dopinggebruik, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek en innovatie.

De realiteit is dat de meest innovatieve en diepgaande dopingtesten nauwelijks gebruikt worden… En al helemaal niet voor de grote jongens.

0
west 24 november 2019 om 21:40

Wielrennen is koploper in het dopingjagen. Daar kan je moeilijk omheen. Dus dat is ook de verdienste van het CADF. En nu gaat de UCI in zee met de partij die de zaken regelt in oa. het Turnen, Judo, Langlaufen en het Schaatsen…
Als je als wielervakbond de belangen van de schone renners wilt behartigen dan moet je toch vragen zetten bij een overstap naar een nieuwe partij die achter lijkt te lopen? Want die sporten die de nieuwe partij nu al controleert zijn nou niet direct supergeloofwaardig…

0
Emergo 23 november 2019 om 18:09

Enige toelichting resp. voorbeeld(en) bij de laatste twee zinnen lijkt me niet overbodig om de verdenking te vermijden dat je iets uit je duim zuigt.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone