Zorgen om gesprekken UCI met mogelijk nieuwe partner in strijd tegen doping

maandag 28 oktober 2019 om 10:29
Zorgen om gesprekken UCI met mogelijk nieuwe partner in strijd tegen doping

foto: Cor Vos (archief)

De belangenvereniging voor profploegen uit zijn zorgen over nieuws dat de UCI aangekondigd heeft. De internationale wielerunie gaat in gesprek met de International Testing Agency (ITA) om te kijken of zij de rol kunnen overnemen van Cycling Anti-Doping Foundation. Het CADF is al jaren de onafhankelijke anti-dopingorganisatie waar de UCI mee samenwerkt.

Richard Plugge is naast manager van Jumbo-Visma ook vice-voorzitter van de AIGCP. “Ik ben heel bezorgd over dit idee van de UCI, en dat zonder het raadplegen van de belangrijkste belanghebbenden. Wielrennen is op dit gebied al jaren een voorloper in de sportwereld. We moeten heel voorzichtig zijn met veranderingen”, aldus Plugge.

De UCI heeft aangekondigd te gaan praten met ITA over een mogelijke samenwerking. Volgens de wielerunie is het een gevestigde organisatie met veertig experts op het gebied van anti-doping. De UCI wil kijken of een samenwerking voordelen kan opleveren voor het wielrennen, bijvoorbeeld met onderzoek, innovatie, inlichtingen en het bundelen van kosten en middelen.

In februari 2020 wordt bij een volgende UCI-bijeenkomst de uitkomst besproken van de gesprekken met de ITA. Voorlopig blijft de samenwerking met de CADF in stand als het gaat om het bestrijden van doping, in ieder geval voor 2020.

Open brief CADF: “Het komt als een verrassing voor ons”
De Cycling Anti-Doping Foundation heeft in een open brief laten weten verrast te zijn over het nieuws van de gesprekken tussen de UCI en de ITA. “We moeten het veranderende landschap in de sport niet onderschatten, maar het komt toch als een verrassing voor ons dat dit besluit is genomen, zonder uitgebreid overleg met de wielerwereld”, aldus de CADF over de aanstaande gesprekken met een mogelijk nieuwe partner.

“In elk geval moet de gemeenschap een beslissing nemen die gebaseerd is op feiten en argumenten. Die beslissing moet niet gehaast genomen worden. Ons werk wordt uitgevoerd op vraag van de wielergemeenschap en wordt gefinancierd door de gemeenschap. Hierdoor wordt gegarandeerd dat de faciliteiten op de juiste manier worden gebruikt voor de wielersport”, valt te lezen. De CADF zegt ook constant in gesprek te zijn met belanghebbenden, ploegen en organisatoren.

“Het is aan de wielergemeenschap om te beoordelen of dit risico van verandering goed is voor de sport”, schrijft het CADF, dat een oproep doet aan renners en ploegen om zich uit te spreken. “We willen dat betrokkenen hun stem laten horen over de toekomst van anti-doping in de sport.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

west 28 oktober 2019 om 10:33

Wat we al zeiden; Want die nieuwe partner levert van dat fantastische werk bij die andere bonden. Wielrenners zijn immers de enige sporters die met enige regelmaat op doping gepakt worden..

0
Kingstown 28 oktober 2019 om 10:47

Men is bezorgd dat er gepraat gaat worden.

Het is inderdaad wel heel verontrustend dat mensen in gesprek gaan met elkaar. Zouden we niet moeten willen. Alleen met de bekende incrowd zaken doen en vooral niet over de schutting kijken wat er nog meer in de wereld te koop is.

Heel hoog “wij van WC-eend” gehalte.

0
VerstandOpNul 28 oktober 2019 om 11:03

Als ze niks te verbergen hebben, is er toch geen reden tot zorg?

0
west 28 oktober 2019 om 11:39

Behalve dat je gezamelijk een protocol hebt opgesteld waar de rest van de wereld helemaal eng van wordt en waarmee je als wielrennen veruit koploper bent in het bestrijden van doping? En dat ga je nu overboord gooien om in zee te gaan met een partij die het qua dopingbestrijding allemaal zogenaamd super voor elkaar heeft in sporten als turnen, schaatsen, gewichtheffen en biathlon? Zou ik op zijn minst mijn vraagtekens bij zetten als vakbond.

0
VerstandOpNul 28 oktober 2019 om 14:55

Goed punt, west..

0
Barry Batsbak 28 oktober 2019 om 19:11

Eens met west

0
xistnc 28 oktober 2019 om 11:43

Dat 'without consultation of the main stakeholders' is toch een soort rode draad in de besluitvorming door de UCI.

0
evos01 30 oktober 2019 om 05:05

In Februari 2020,verpest mijn verjaardag niet!!!!!(15-02)

0
Samlambeej 4 november 2019 om 21:50

Elke bond of anti-dopingorganisatie duwt hier en daar wel een dossiertje onder de mat als het gaat om een grote vis. Als je niet meer weet wie je moet omkopen is er natuurlijk paniek in de tent.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone