Rik Verbrugghe: “Greg Van Avermaet in principe zeker van Tokio”

vrijdag 13 december 2019 om 11:02
Rik Verbrugghe: “Greg Van Avermaet in principe zeker van Tokio”

foto: Cor Vos (archief)

De Belgische bondscoach Rik Verbrugghe heeft de lastige taak om een definitieve selectie samen te stellen voor de Olympische wegrit van Tokio. De ex-renner mag slechts vijf renners selecteren voor de Spelen, maar heeft de keuze uit meerdere kandidaten. “Greg Van Avermaet is er normaliter bij”, zo citeert Het Nieuwsblad.

Verbrugghe mag dus vijf renners selecteren voor de Olympische wegrit, maar twee plekken zijn op voorhand al ingenomen. Het gaat om de coureurs die ook de individuele tijdrit zullen betwisten: Remco Evenepoel en een nog onbekende renner. Met Wout van Aert, Victor Campenaerts, Thomas De Gendt en Laurens De Plus zijn er meerdere kandidaten voor het tweede ticket.

Dit betekent dat Verbrugghe nog maar drie andere renners kan selecteren voor de wegrit. “Maar Van Avermaet is er normaliter bij. Er is nooit sprake van absolute zekerheid, maar hij heeft in Rio bewezen dat hij kan presteren op een zwaar parcours. Bovendien wordt de wegrit amper zes dagen na het einde van de Tour verreden. Greg is een renner die altijd met supervorm uit de Tour komt.”

Definitieve beslissing na de Giro 
“Zo werd hij dit jaar tweede in de Clásica San Sebastián, minder dan één week na de Tour. Dat is toch een waardemeter”, aldus Verbrugghe, die in dat geval nog twee tickets overhoudt. En laat de keuzeheer nu een luxeprobleem hebben, aangezien renners als Tiesj Benoot, Dylan Teuns, Tim Wellens en Ben Hermans ook graag naar de Spelen willen.

“Die interesse verbaast me niet. Elke atleet met ambitie wil graag een keer naar de Spelen. Ik had dit wel zien aankomen.” Verbrugghe zal de komende tijd met alle kandidaten overleggen. “Ik ben volgende week in Spanje, aangezien flink wat ploegen daar op stage zijn. In januari ga ik dan weer langs Lotto Soudal op Mallorca. En met de andere renners heb ik minstens telefonisch contact.”

De geïnteresseerde renners hebben tot en met de Giro d’Italia de tijd om zich in de kijker te fietsen. “Na de Giro zal er een definitieve beslissing worden genomen. Dat zal rond 1 juni zijn.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

Thoin 13 december 2019 om 11:13

Goh hangt toch veel af van die zwaardere tour dit jaar.
Wie gaat naar de Tour en met welke opvatting?
De Plus zal zich steendood moeten rijden voor zijn kopmannen, terwijl de rest meer een vrije functie heeft.
Remco, Victor en Ben zullen geen Tour rijden wss.
Tiesj en Tim zijn vrije renners (ritzeges), net zoals De Gendt (ev.) en GVA.
Dan blijft Dylan Teuns nog over, zal wss ook wel de Tour gaan rijden, dan komt hij in rijtje Tim en Tiesj.

Covadonga 13 december 2019 om 20:09

Afgezien van De Gendt ken je ze allemaal persoonlijk?

west 13 december 2019 om 11:13

Het is nog 224 dagen tot Tokio. Dus ik verwacht minstens zoveel nikszeggende stukjes over de Belgische ploeg. En dat terwijl ze daar nergens bij de topfavorieten behoren. Zeg maar “Thomas-De-Gendt-journalistiek”; Puur op kwantiteit het interessant proberen te maken.

Samlambeej 13 december 2019 om 11:23

Mee eens behalve dat De Gendt wel degelijk iets enigmatisch heeft.

Ricardo Otxoa 13 december 2019 om 11:53

Vergis je niet dat in Vlaanderen 6 miljoen wielerbondscoaches rondlopen, zoals Nederland 17 miljoen voetbalbondscoaches heeft. Iedere scheet wat betreft nationale selecties is daar ‘nieuws’.

EricV 13 december 2019 om 11:23

Misschien tijd voor een andere bondscoach als je denkt dat gva hier kans maakt

SoloSlim 13 december 2019 om 11:31

Als we aannemen dat Greg meemag dan zijn er nog 2 plaatsen.
Dylan Theuns & Thomas De Gendt dan zeker?
– Een Laurens de Plus zal vol aan de bak moeten in de TdF, en kan dus nooit op niveau zijn voor de de olympische wegrit.

Massimo Bataille 13 december 2019 om 11:48

Ik zou Teuns en Hermans durven nemen. De gendt heeft nog nooit echt in 1-dags wedstrijden gepresteerd. Zou natuurlijk super zijn om hem in de aanval te kunnen sturen om de ‘kleine’ ploegen onder druk te zetten. Maar tegelijk zegt toch elke bondscoach: De Gendt mag niet in de ontsnapping zitten, waardoor hij nooit de ruimte zal krijgen.
Tevens is het ook vaak wisselvallig voor De Gendt, dus als hij net een off-day heeft, ben je er ook niet super veel mee.

josi 13 december 2019 om 11:42

Ik begrijp echt niet dat Van Avermaet blijkbaar al een zekerheidje is. Dit is een parkoers voor serieuze klimmers. Bovendien moeten Tourgangers binnen 6 dagen ook nog even 8 uur tijdsverschil zien te verwerken, dus ik betwijfel of het rijden van de Tour als voorbereiding nou echt zo’n voordeel is.

rosencrantz 13 december 2019 om 12:00

@josi Niemand zal het aandurven om de huidige olympische kampioen thuis te laten, tenzij hij zelf niet wil gaan.

Rawolf 13 december 2019 om 12:19

Van Avermaet is gewoon een eendagsrijder pur sang, die kan op elk parcour uit de voeten.

Ik zou naast hem graag Evenepoel, van Aert, Teuns en de Plus zien.

john 13 december 2019 om 13:03

Ja als je herrie in de familie wil hebben met je vrouw (zus van Avenmaet) dan moet je (schoon)broertje thuis laten

hartstikkebedankt 13 december 2019 om 11:48

Ik zou Teuns sowieso meenemen, de rest ligt open. Wellens zal toch moeite hebben met de hitte denk ik.

tendam 13 december 2019 om 12:08

Van Avermaet had natuurlijk behoorlijk wat geluk bij z’n Olympische titel, dat trucje gaat hij niet nog een keer flikken. Niettemin wordt er altijd geroepen dat het zo’n zwaar parcours is, en dat valt dan ook altijd wel weer mee.

Pizzi 13 december 2019 om 12:24

Tja, is het geluk als de rest (Nibali, Porte, weet ik veel) erbij gaat liggen? Greg heeft geanticipeerd en was vervolgens met Fuglsang op stap (die rijdt al-tijd), dus gewoon goed gedaan.

Maar inderdaad, de kans dat dat nóg een keer lukt is nihil.

Cyclinglife 13 december 2019 om 12:35

Omdat greg regerend olympisch kampioen is, moet hij dus mee? Want daaruit blijkt dat hij een zwaar parcours aankan. Dan moet de bondscoach een andere wedstrijd gezien hebben dan ik, hij won maar dat was niet geheel zijn verdienste. Twee anderen moesten daar wel wat voor doen. Ja hij kan goed met 1 dags wedstrijden omgaan en komt goed uit de tour. Maar je moet ook kijken naar zijn omkadering en die is nu in de handen van ccc en ik twijfel of die in staat zijn greg op de juiste wijze te prepareren voor de olympische spelen.

Koersmaniak 13 december 2019 om 13:47

Als hij in Rio op een zwaar parcours won, dan kan hij het parcours wel aan. Dat anderen niet kunnen sturen, doet niets af aan het feit dat hij het parcours aankan.

Van Avermaet is vaak goed in een zware koers als San Sebastian en heeft ook al top-10 gereden in Luik.

koos1 13 december 2019 om 13:40

Op het parcours van de OS is Van Avermaet kansloos tegen de echte klimmers. Alleen werd dat ook gezegd bij de vorige OS. Met Van Avermaet weet je het natuurlijk nooit al zal de kans heel klein zijn.
Voor de laatste twee plekken zal het afhankelijk zijn van welke koersen ze gaan rijden en welke rol ze evt. naar de tour gaan.

Domestique 13 december 2019 om 13:41

GVA wel een man die goed tegen grote hitte kan en een zware eendagswedstrijd aan kan. In dat opzicht zou ik het niet eens zo’n vreemde keuze vinden.

Wat zijn de alternatieven? Benoot, Wellens, De Gendt, Hermans? Dan kan Greg betere adelbrieven voorleggen. Bij De Plus en Teuns kan ik er nog inkomen…

Verder moeten we denk ik vooral inzetten op de tijdrit, waar er reële medaillekansen zijn. Wat de wegrit betreft kan Evenepoel misschien verrassen (al valt het nog af te wachten of hij zich niet spaart voor de tijdrit), verder zijn we in principe complete outsiders.

Bikeage 13 december 2019 om 14:28

Beter een afmaker/winnaar meenemen die een echt goede dag moet hebben op een zwaar parcours, dan een klimmer meenemen die nooit weet te winnen.

klootje kriekeljon 14 december 2019 om 08:27

Goede schoonbroer.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone