Ben Hermans: “Waarom wordt er niet aan mij gedacht voor Tokio?”

Ben Hermans: “Waarom wordt er niet aan mij gedacht voor Tokio?”

©Cor Vos

donderdag 12 december 2019 om 08:00
Interview

Ondanks heel wat blessureleed was Ben Hermans dit jaar een van de smaakmakers bij Israël Cycling Academy, met etappezeges en eindwinst in zowel de Ronde van Oostenrijk als de Tour of Utah. Veel betere klimmers zijn er niet in België. Toch wordt Hermans niet genoemd als het over de Olympische Spelen gaat. “Ik kan bergop rijden en ik presteer in de hitte. Bizar dat ik nog niemand gehoord heb.”

Dat hij in 2019 te veel tegenslag gekend heeft om van een topjaar te kunnen spreken, vertelt Ben Hermans aan WielerFlits. “Vooral de eerste maanden kampte ik met blessureleed”, doet hij zijn verhaal. “Er waren een paar probleempjes met het materiaal, waardoor ik sukkelde met zowel achilles- als kniepezen. Ik geraakte niet op dreef.”

Toen de Limburger eindelijk zijn betere niveau behaalde, kwam hij ten val in de Waalse Pijl. “Ik liep daarbij een zware knieblessure op. Minstens twee maanden kon ik mijn been amper plooien. Dat ik zolang heb gesukkeld, heeft amper de media gehaald. Nu, ik loop nu eenmaal ook niet te koop met mijn miserie, maar het is wel een zware en lange revalidatie geweest.”

Eindwinnaar in Oostenrijk en Utah
“Zelfs in de Tour of Slovenia (eind juni, red) en de Ronde van Oostenrijk (begin juli) kon ik nog geen trap opstappen zonder pijn. Ik heb beide rittenkoers uitgereden terwijl de blessure nog meermaals opspeelde. Pas in augustus, in de aanloop naar de Tour of Utah, kwam ik voor het eerst terug van een training zonder pijn.”

“Als ik dat allemaal in beschouwing neem, dan heb ik toch een aantal mooie resultaten neergezet”, gaat Hermans voort. “Drie ritzeges, eindwinnaar in Oostenrijk én Utah. Alleen… In eigen land wordt dat blijkbaar amper opgemerkt. Tijdens de live uitzending van de Tour de France werd gepraat over een U23-renner die ergens een beloftenklassieker had gewonnen. Maar over Ben Hermans in Oostenrijk werd geen woord gerept. Behoorlijk kleinerend, vond ik het. Ik zal het maar steken op het feit dat ik voor een minder bekend ProContinentaal team uitkom, zeker?”

Ronde van Frankrijk
Dan doet Hermans richting 2020 een goede zaak. Israël Cycling Academy wordt Israël Start-Up Nation en zet de stap naar de World Tour. Voor Hermans een kans om te oogsten op het hoogste niveau. “Dat is altijd al mijn doel geweest. Maar het moet wat meezitten. Zowel bij RadioShack als bij BMC werd ik in een knechtenrol gedwongen. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een Tourselectie gehaald. Dit jaar kan dat wel in, denk ik. Dan Martin wordt er wellicht onze kopman. De Ier heeft al meer bewezen in het grote rondewerk. Zelf kan ik proberen voor ritwinst te gaan. En Martin bijstaan in het geval hij klassementsambities heeft.”

Winst in Utah – Cor Vos © 2019

Ben Hermans zit wel nog met één ding in zijn maag. Als er over de Olympische Spelen gepraat wordt, valt zijn naam voorlopig niet. “Mag ik dat vreemd vinden? Het olympisch parcours is op mijn maat. Bovendien ben ik op mijn best in weersomstandigheden zoals we die volgende zomer in Tokio mogen verwachten. In het verleden liet ik in de hitte nog nooit steken vallen en ik kan een berg op. Remco Evenepoel is uiteraard een vaste waarde. Maar noem mij eens vijf betere klimmers in België. Laurens De Plus, Tiesj Benoot ook. Maar als het zo warm wordt zoals voorspeld, dan komen we moeilijk aan vijf.”

Down Under
“En als het moet, heb ik ook een degelijke tijdrit in de benen”, voegt Hermans er nog een toe. De 33-jarige Limburger stond immers al vier keer op het podium van het Belgisch kampioenschap tegen de klok.  “Als ik weet dat ik daar moet op focussen, zal ik dat met plezier doen. Maar dan wil ik uiteraard eerst een teken van leven van de bondscoach. Geen flauw idee of dat nog komt.”

Hermans begint zijn seizoen in Down Under, waar hij meteen hoopt op een degelijk resultaat. “Dat is de eerste afspraak van 2020 en ik wil daar inderdaad al in orde zijn. Of dat gaat resulteren in een mooie uitslag, blijft afwachten.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

Pietspeed 12 december 2019 om 07:23

Iedereen denkt aan jou beste Ben, jij bent de topfavoriet vanaf nu! Hoe kan men jou nu vergeten?

0
52voor11achter 12 december 2019 om 07:38

Veel geklaag en minder realiteitszin.

Als je nu als Belg serieus denkt over de OS tijdrit te kunnen praten met 2 plaatsen en Evenepoel, van Aert, Campenaerts en de Gendt ruim voor je, zie je het niet helemaal helder.

0
Pimpin 12 december 2019 om 08:54

Het gaat hem om de wegwedstrijd natuurlijk. maar idd vreemd dat hij denkt dat de wegwedstrijd hoofdzaak is voor de Belgen

0
Michiel De Rooij 12 december 2019 om 08:15

Ben!!

0
Fritsie 12 december 2019 om 09:04

Ben realistisch

0
Scott Sunderland 12 december 2019 om 08:21

Ze zijn hem gewoon vergeten. Een vergissing is menselijk. Kan gebeuren. Over vier jaar onthouden ze hem misschien wel. Waarschijnlijk niet.

0
Domestique 12 december 2019 om 08:36

Sterke renner die eigenlijk zelden in de media komt, dus begrijp zijn Waarom-wordt-er-niet-aan-mij-gedacht-gevoel wel een beetje, maar zou hem toch ook niet selecteren (voor de tijdrit) :p

0
drikkes 12 december 2019 om 08:40

52voor11achter
Hermans wilt uiteraard niet voor de tijdrit gaan. De bondscoach van België heeft een keer gezegd dat mogelijks de tijdrit opgeofferd wordt daar diegene die de tijdrit doet verplicht ook de wegrit moet doen.
Daarmee zei hij toen feitelijk dat campenaerts niet teveel moet rekenen op plekje voor de tijdrit.

0
Kevin Lowagie 12 december 2019 om 08:45

Hij kan beter tegen de hitte dan pakweg Tim Wellens. Maar eerst met de pedalen antwoorden in het voorjaar.
Dan komt je sowieso in beeld, want België loopt inderdaad niet over van klimmers.

0
west 12 december 2019 om 08:51

Awww, super zielie.

Volgens mij hebben de Belgen alleen nog maar over die tijdrit zitten neuzelen?

0
Scott Sunderland 12 december 2019 om 08:55

“Ene meneer Hermans aan de lijn. Waarom we hem vergeten zijn ?”

“Meneer Hermans ?? Toon Hermans is toch al lang overleden ? Hang maar op. Vast zo’n flauwe grappenmaker”

0
tendam 12 december 2019 om 08:58

Beetje rare reacties. Hij heeft toch gewoon gelijk? Alleen Laurens de Plus is van zijn niveau, op de langere beklimmingen. En Tiesj Benoot misschien. Van Evenepoel weten we het niet, en verder zijn er niet veel Belgische klimmers. Het lijkt me logisch als Hermans erbij zit in Tokyo, zeker gezien zijn voorkeur voor de hitte.

0
Fritsie 12 december 2019 om 09:06

monfoort!

0
Tom Bidon 12 december 2019 om 08:59

De opmerkingen over gebrek aan contact met Rik Verbrugghe beginnen zich wel op te stapelen, heb ik de indruk.

Blijft de vraag of je Hermans meepakt naar Tokio. Van de vijf plaatsen zijn met Evenepoel en Van Aert/Campenaerts er al twee weg. Dus nog drie plaatsen voor De Plus, Benoot, De Gendt, Hermans, Teuns en Van Avermaet. Die laatste gaat ook altijd meewillen. Het zal maar nipt zijn

0
Chaba 12 december 2019 om 09:22

Ik snap zijn reactie wel een beetje. Je bent topsporter en hij echt wel de kwaliteiten om goed voor de dag te komen, dus dan baal je als je naam niet wordt genoemd.

Maar hij zou ook moeten begrijpen waarom hij niet direct opgevallen is. Juist omdat hij vorig jaar zo een slecht seizoen kende en omdat hij in een kleine niet Belgische ploeg rijdt en omdat hij al geen grote renner is met grote uitschieters.
En dan zit je ook met de nieuwe generatie met flamboyante jonge renners als een Van Aert en een Evenepoel die zich al tussen de grote renners staande houden. Een De Plus die in de Tour laat zien het peloton aan gort kan rijden.

0
west 12 december 2019 om 09:38

Die reactie zou dan lijnrecht staan op het feit dat hij er blijkbaar jarenlang geen interesse in heeft gehad om op het hoogste podium (de World Tour) te acteren?

0
Samlambeej 12 december 2019 om 10:46

Omdat jij wint op het 3de niveau Ben.

0
Giekes 12 december 2019 om 10:58

Dat klopt niet.
Kijk eens: https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2017/gc
Twee keer de Ronde van Oostenrijk winnen is geen toeval. De opmerking over gebrek aan aandacht van M.W. is correct.
Om te weten hoe sterk deze renner is moet je ook eens de uitslag van het WK in Innsbruck opzoeken.

0
Thoin 12 december 2019 om 11:32

Flauwe opmerking:
-Tour of Oman 2017
-Tour of Austria 2018
-Tour of Austria 2019
-Tour of Utah 2019
-Brabantse Pijl 2015

2de in Oostenrijk 2015, 2de in Utah 2018 en 2de in Burgos 2016.

Op Utah na is dit gewoon een hoog niveau.

0
west 12 december 2019 om 16:47

Als jij piekt in voorbereidingskoersen en terwijl verder iedereen de Tour rijdt dan kan het nog wel World-Tour zijn, maar dan is het nog niet “het hoogste niveau”…

0
Melkzuur 12 december 2019 om 11:24

Hermans is best een goed renner voor zo'n parcours, en eigenlijk zou hij steeds bij de 8 à 10 kandidaten moeten staan. Maar hij werkt niet zo graag voor aan ander las/hoorde ik ooit in een interview.

0
Nelson 12 december 2019 om 11:39

Eerst eens World Tour wedstrijden rijden…

0
elander 12 december 2019 om 15:46

Onbegrijpelijk veel negatieve (en nodeloos kleinerende – mensen toch!) reacties hier. Die man heeft overschot van gelijk.

0
HoofdIsVrij 12 december 2019 om 16:09

Eén zin inderdaad over de tijdrit en daar wordt hier dan massaal over heen gevallen? Volg ik ook niet helemaal… Hij doelt toch duidelijk op de wegrit?

0
steoo 12 december 2019 om 20:33

Even de uitslag van het loodzware WK van 2018 in Innsbruck terug bekeken. Na een wedstrijd gereden te hebben in dienst van de Belgische toppers eindigde Ben zelf als best geklasseerde. Dit moet een duidelijke referentie zijn voor de “twijfelaars”.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone