Greipel en Dumoulin kritisch op organisatie Critérium du Dauphiné
De bewuste valpartij in de afdaling van de Col de Plan Bois - foto: Cor Vos
zondag 16 augustus 2020 om 12:35

Greipel en Dumoulin kritisch op organisatie Critérium du Dauphiné

Steven Kruijswijk en Emanuel Buchmann moesten zaterdag het Critérium du Dauphiné verlaten na een val in de afzink van de Col de Plan Bois. Tom Dumoulin had het na afloop al over de gevaarlijke afdaling, maar nu doet André Greipel er een schepje bovenop.

De ervaren sprinter van Israel Start-Up Nation is kritisch op de organisatie van de Franse rittenkoers. “Dit was echt respectloos naar alle renners”, zo doelt Greipel op de afdaling van de Col de Plan Bois. “De renners moeten hun gezondheid riskeren, alleen maar om beneden te komen. Het gevolg: twee potentiële klassementsrenners die uitvallen.”

Gedeelde verantwoordelijkheid 
“We willen dat de organisatie instaat voor de veiligheid.” Greipel kijkt echter niet alleen maar naar de organisatie. “Ik ben echt verbaasd over het feit dat er in het peloton nauwelijks wordt gesproken over de afdaling. En dan hebben we nog de ploegleiders, die helemaal gek worden als er een gevaarlijke afdaling aankomt.”

“Het peloton wordt dan nerveus, aangezien de kopmannen naar voren moeten worden gebracht om zo in een veilige positie te zitten. Waarom kiezen we er niet voor om samen op te trekken en gevaarlijke passages geneutraliseerd af te werken?” Buchmann heeft enkele diepe wonden opgelopen, terwijl Kruijswijk last heeft van een ontwrichte schouder.

Tom Dumoulin: “Die afdaling was levensgevaarlijk, echt een schande”
Tom Dumoulin was na afloop van de voorlaatste etappe ook niet te spreken over de afdaling van de Col de Plan Bois. “Die afdaling was echt volslagen belachelijk. Ik ben hier echt superkwaad over, dit mag nooit gebeuren. Het was levensgevaarlijk. Er lag overal grind en er waren diepe putten en gaten. Het ging ook nog eens bijna 15% naar beneden”, zo vertelt hij aan de NOS.

“Dat dit nog kan gebeuren in het moderne wielrennen, is echt een schande. Dit kost Steven zijn Dauphiné, de meest ideale voorbereiding op de Tour en misschien wel de Tour. We zijn er echt kwaad over.” Kruijswijk twijfelt zelf of hij op tijd klaar is voor de Ronde van Frankrijk. “Wat betekent dit voor de komende weken? Dat is nu nog steeds een vraagteken.”

 
20 Reacties
Sorteer op:
16 augustus 2020 12:42
Als Greipel dit zegt, ga er dan maar van uit dat het ook erg is. En inderdaad zijn er twee of drie invalshoeken om dit te bekijken en aan te pakken. Maar of het zal helpen...
16 augustus 2020 12:43
Hij heeft wel een punt, natuurlijk. Ze kunnen zelf gevaarlijke situaties gezamenlijk neutraliseren. De renners/ploegen moeten in dit soort situaties ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen
16 augustus 2020 12:47
Greipel het wordt tijd voor pensioen! Afdalingen en valpartijen zijn van alle tijden. Lekker makkelijk om de schuld bij de organisatie neer te leggen. De koersen worden gereden op openbare wegen. Als ploeg heb je de mogelijkheid de etappes te verkennen en eventuele gevaarlijke punten in je op te nemen. De renners maken zelf de koers en veroorzaken in de meeste gevallen de valpartijen zelf. Het is niet onlogisch dat de minste dalers of degene die de meeste risico's nemen in een afdaling de meeste kans maken om onderuit te gaan. De organisatie kan moeilijk overal vangnetten, stootkussens, strooibalen etc. neerzetten. Renners moeten dealen met de omstandigheden die ze onderweg tegenkomen, dit is onderdeel van de koers/koersinzicht/parkoerskennis etc. En anders moet je lekker binnen op de zwift gaan fietsen.
  16 augustus 2020 12:51
  Volgens mij verwoord Greipel het heel netjes met ook een hand in eigen boezem richting niet alleen de organisatie, maar ook de renners en hun ploegleiders. Iemand die zoiets netjes kan verwoorden, kan misschien wat betekenen als je zoiets wilt veranderen richting toekomst.
  16 augustus 2020 13:03
  @Skylimit Jij weet het beter dan een renner die al jaren in het peloton rijdt? Wielrennen is een veel te gevaarlijke sport en het wordt hoog tijd dat er iets verandert. Vangnetten en stootkussens in gevaarlijke afdalingen is het minste dat ze kunnen doen...
  16 augustus 2020 13:09
  Onzin. De belangen zijn groter geworden, het aantal renners is toegenomen, er worden steilere wegen gevolgd en er wordt veel harder gereden. Van mij hoeven wegen geen biljartgladde startbanen te worden (in tegendeel, dat moet verboden worden!) maar de gaten vullen en er een veegauto overheen laten gaan is geen megaklus. Overigens schieten de media weer tekort: nergens iets over oorzaken. En zijn deze grote namen de enigen? Dat lijkt me stug.
  16 augustus 2020 13:11
  Het is voor ploegen geen doen om werkelijk elk stukje weg te gaan verkennen. De renners wisten vooraf dat het gevaarlijk was, maar het was dusdanig gevaarlijk dat het zelfs met rustig afdalen gevaarlijk bleef. Dat is gewoon echt een fout van de organisatie. De renners laten natuurlijk ook al jaren met zich sollen. Organisatoren worden nooit gestraft voor slecht gekozen wegen. Er is alleen achter geklaag. Dus weten organisatoren dat ze hun gang kunnen blijven gaan.
  16 augustus 2020 13:36
  “ maar de gaten vullen en er een veegauto overheen laten gaan is geen megaklus.” Het is geen circuit maar openbare weg. Wie mag dat doen?
  16 augustus 2020 13:37
  En Dumoulin, moet die ook met pensioen van jou?
  16 augustus 2020 14:09
  @skylimit Een weg die openbaar is dient juist! ok te zijn, aangezien die voor alle publiek en de meeste voertuigen is open gesteld. Daar is een wegbeheerder verantwoordelijk voor. Als een Nederlandse snelweg gaten en scheuren heeft, en je hebt daardoor een ongeluk, zegt de wegbeheerder toch ook niet "had je de route maar moeten verkennen"? Bij een privé weg of eigen terrein is dat anders. Ok, renners hebben bij een uitgezet parcours ook een verantwoordelijkheid om uit te kijken bij een smalle afdaling a 15% met bochten. Maar gaten en putten slaat nergens op. Gewoon levensgevaarlijk als er op het scherpst van de snede wordt afgedaald door een profpeloton. Hetzelfde geldt toch ook voor die dranghekken bij de afdalende sprintfinsh in ronde van Polen? Riep iedereen ook dat dat niet kon. Tuurlijk hebben Dumoulin en Greipel een punt!
  16 augustus 2020 14:48
  Van Aert en Pinot waren ook zeer kritisch. Vonden het ook niet kunnen. Het ligt niet aan Greipel en Dumoulin, zij komen terecht op voor hun veiligheid. Immers het gaat om hun leven. Als de organisaties het keer op keer laten afweten zul je in opstand moeten komen, anders verandert er niks.
16 augustus 2020 12:50
Is bekend of de organisatie hiervoor serieus gewaarschuwd had?
16 augustus 2020 12:57
Pinot is daar, op de foto dus, gewoon even rustig aan het pissen.
16 augustus 2020 13:12
Waar is de tijd dat de (plaatselijke) overheden hun wegen in orde brachten voor de doortocht van een wielerwedtrijd. Natuurlijk hebben Greipel en Dumoulin gelijk en heeft skylimit ongelijk. Skylimit zal als eerste klagen over zijn eigen werkomstadigheden als die er tenmiste zijn.
16 augustus 2020 13:12
Ze hadden toch op zijn minst die afdaling kunnen schoonvegen. De organisatie heeft toch niet voor niets zoveel geld?
16 augustus 2020 13:25
Ik geloof renners met veel ervaring eerder dan een willekeurige betweter. Veiligheid hoort hoog op de agenda te staan, gezien het grote aantal ongelukken (welke ouder ziet zijn kind nog graag wielrenner worden?). Kennelijk zijn sommigen liever op sensatie uit. Onderling moeten renners meer solidair worden.
16 augustus 2020 13:36
Toch ook weer een fout van de UCI. In elke etappe rijd een UCI commissaris voor het peloton uit.Maar die hebben geen flauw idee van hoe gevaarlijk het is. Er zijn bij de UCI commissarissen die helemaal niets van wielrennen weten. Wel weten ze hoe lang je sokken mogen zijn in een tijdrit.
16 augustus 2020 14:11
Ik vraag mij af of de sponsoren hier niet tegen kunnen ageren? Als Jumbo of Bora zit je hier toch ook niet op te wachten? Stop je miljoenen in een team en worden ze over een MTB traject gestuurd.
16 augustus 2020 15:50
@Organisatie moet dit en dat: natuur;ijk moet en kan het beter maar meeste organisaties hebben de middelen niet om een hele afdaling en alle legio gevaarlijke punten te beveiligen. Onmogelijk. Dan gaan we were een stap verder richting een gesloten circuit met steunwieltjes, e-sports. Supersuf. @Skylimit lees nog goed want hij zegt ongeveer hetzelfde als jij en Greipel steekt een hand mede in eigen boezem. Misschien mag hij z'n pensioen met jouw goedvinden nog even uitstellen?

Reacties zijn gesloten.