Alpecin-Deceuninck en Van der Poel pieken op juiste moment: “Zelf nooit getwijfeld”

zondag 19 maart 2023 om 10:09
Alpecin-Deceuninck en Van der Poel pieken op juiste moment: “Zelf nooit getwijfeld”

Een innige omhelzing - foto: Cor Vos

Goed twee weken geleden stond Alpecin-Deceuninck nog op nul seizoenszeges, maar de wereld ziet er inmiddels helemaal anders uit. De Belgische formatie was sindsdien twee keer succesvol in Tirreno-Adriatico en won zaterdag met Mathieu van der Poel voor het eerst Milaan-San Remo.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Alpecin-Deceuninck kwam dit jaar traag uit de startblokken, maar sportief manager Christoph Roodhooft raakte nooit in paniek. “Ik moet toegeven dat dat niet leuk was. Zo weinig koersen en zo lang moeten wachten om te winnen. Plezant is dat niet. Maar het was vooral de buitenwereld die daarmee bezig was. Zelf hebben we nooit getwijfeld”, liet hij na de finish van Milaan-San Remo weten in gesprek met Het Nieuwsblad.

“We hadden dit seizoen bewust enkele grote doelen uitgestippeld. Het WK Veldrijden – dat Mathieu trouwens gewonnen heeft – een Monument, straks een rit in de Tour… Zal dat altijd lukken? Natuurlijk niet. Maar dat is voor mij net een stukje van de charme van het hedendaagse wielrennen. Je moet doelen voorop stellen, en alles aan de kant durven schuiven om die te bereiken. Trouwens: ik denk dat veel ploegen die vroeg in het seizoen al veel wonnen, vandaag graag willen wisselen met ons.”

Lees ook:
Mathieu van der Poel soleert op magistrale wijze naar winst in Milaan-San Remo

Alpecin-Deceuninck koos er bewust voor om kopmannen Van der Poel en Jasper Philipsen wat meer ‘op te sparen’ voor de eerste grote koersen van het seizoen. “We hebben een sterke ploeg, maar als je met je sterke mannen naar dat ene doel toewerkt, betekent het dat je in sommige wedstrijden moet starten met jongens voor wie dit – en dat zeg ik met alle respect – misschien net boven hun niveau ligt”, legt Roodhooft uit.

“Zit alles dan mee, dan kan je nog altijd een goed resultaat neerzetten. Maar heb je tegenslag, dan kom je dus uit waar wij zaten na het Openingsweekend. Alleen kan je dat moeilijk zeggen: op dat moment lijkt dat een goedkoop excuus.”

‘MVDP’ op weg naar de zege in Milaan-San Remo – foto: Cor Vos

“Voorlopig kan dit voorjaar al niet meer kapot”
In Milaan-San Remo wist Alpecin-Deceuninck echter wel te schitteren. Er was niet alleen de knalprestatie van Van der Poel, ook Søren Kragh Andersen (5e) en Jasper Philipsen (15e) zaten er in de finale nog bij. Roodhooft: “We waren als ploeg naar hier gekomen om er echt iets van te maken. Ik denk wel dat dat gelukt is. Mocht de aanval van Mathieu mislukt zijn, hadden we ook Kragh Andersen nog in stelling kunnen brengen.”

Lees ook:
Van der Poel had plan om eerder aan te vallen: “Wilde een grotere voorsprong”

Is de overwinning in Milaan-San Remo het begin van een straffe zegereeks? Met onder meer de E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix volgt nu een drukke klassiekerperiode. “Kan Mathieu of een andere renner er nog iets aan toevoegen, des te beter”, besluit Roodhooft. “Maar voorlopig kan dit voorjaar al niet meer kapot.”

Lees ook:
Mathieu van der Poel leerde in 2021 hoe hij Milaan-San Remo kon winnen

Dit artikel delen:

7 Reacties

Polleke 19 maart 2023 om 15:43

Mooiste structuur in het hedendaagse wielrennen…. Van de grond af begonnen, actief in alle disciplines en categorieen, piekfijn voorkomen en resultaten die nu toch al jarenlang verbluffend zijn. Veel meer respect dan voor hun tegenstanders die hun succes bij elkaar gaan shoppen met reuzebudgetten…

5
ken dcq 19 maart 2023 om 17:04

Terecht dat ze niet beginnen twijfelen na een paar ‘mindere’ weken, pas als je alles begint aan te passen uit paniek riskeer je met niets te eindigen.

Een bijkomend voordeel is dat we weeral een tijd verlost zijn van het drammerig gezaagd van de ‘kenners’ dat Alpecin een slechte ploeg is voor Mathieu:-D

3
Japiejo 19 maart 2023 om 12:53

“Mocht de aanval van Mathieu mislukt zijn, hadden we ook Kragh Andersen nog in stelling kunnen brengen.”
Hoe dan? MvdP die zn benen stil houdt en de hele kopgroep die stil valt? Lijkt me wat optimistisch.
Maar wel zeer sterk optreden van Alpecin.

0
Kartouche 19 maart 2023 om 13:38

Tactisch gezien kan Mathieu zijn benen stilhouden en zich naar de meet laten rijden om te sprinten met een ploegmaat en goede sprinter in de achtervolgende groep.

2
Dave Dubbeldammer 19 maart 2023 om 23:30

Nog niet zo heel lang geleden waren Paris-Nice, Tirreno Adriatico and the like zuivere voorbereidingskoersen. Leuk dat het loont voor een ploeg als Alpecin om die koersen nog altijd zo te benaderen.

0
Wieler-Joke 19 maart 2023 om 14:21

Goed dat ze genieten van hun huidige succes en geen zotte utspraken gaan doen over de volgende klassiekers, het kan zomaar de enige zege worden dit voorjaar. Ik denk eerlijk gezegd dat er over een paar weken nog wel een paar echt op de top van hun kunnen gaan zijn en als het JV blok met 3-4 man gaat aanvallen kan vdp dit nooit alleen oplossen, als je mathieu met benen vol poeier in de finale krijgt ben je de klos maar met vermoeide benen is die zeker wel te kloppen hoor.

-3
Kartouche 19 maart 2023 om 15:07

Het is niet alleen JV tegen VdP. Met UAE, Ineos en Soudal QS zijn er meer in de mix.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone