Mathieu van der Poel soleert op magistrale wijze naar winst in Milaan-San Remo

zaterdag 18 maart 2023 om 16:42
Mathieu van der Poel soleert op magistrale wijze naar winst in Milaan-San Remo

foto: Cor Vos (archief)

Mathieu van der Poel heeft de 114e editie van Milaan-San Remo gewonnen. De Nederlander reed net voor de top van de Poggio weg bij Filippo Ganna, Tadej Pogacar en Wout van Aert en soleerde vervolgens naar de zege. Filippo Ganna werd tweede, Wout van Aert derde.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Het parcours van Milaan-San Remo onderging dit jaar een opvallende wijziging. De renners startten namelijk niet in Milaan, maar in het nabijgelegen Abbiategrasso. Voor het hoogteprofiel veranderde dit weinig, want na dertig vlakke kilometer kwamen de renners alweer op de originele route. De Passo del Turchino, de Tre Capi, de Cipressa (5,6 km aan 4,1%) en de Poggio di Sanremo (3,7 km aan 3,7%) – de traditionele scherprechter – zaten dus gewoon weer in het 296 kilometer lange monument.

Vroege val van Pogacar, vroege vlucht met Maas
Bij het uitrijden van Abbiategrasso, nog in de neutralisatie, was er al een valpartij. En niet van de eerste de beste: topfavoriet Tadej Pogacar ging onderuit. De Sloveen kon zijn weg echter snel weer vervolgen, de schade leek beperkt tot wat vuil op zijn shirt. Vervolgens werd het officiële startsignaal en ontstond al snel een kopgroep van negen renners. Daarbij ook de Nederlander Jan Maas.

De 27-jarige renner van Jayco AlUla had vooraan het gezelschap van zijn ploeggenoot Alexandre Balmer, Aloïs Charrin (Tudor), Alexandr Riabushenko (Astana Qazaqstan), Samuele Zoccarato, Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Samuele Rivi, Mirco Maestri (EOLO-Kometa) en Negasi Haylu Abreha (Q36.5). Zij kregen zo’n drie minuten voorsprong van het peloton, waar Jos van Emden (Jumbo-Visma), Silvan Dillier (Alpecin-Deceuninck) en Jacopo Mosca (Trek-Segafredo) het tempo bepaalden.

De kopgroep met Jan Maas – foto: Cor Vos

De koerssituatie bleef lang ongewijzigd. Pas op de Passo del Turchino was er even opschudding: er was een valpartij met Julian Alaphilippe als grootste naam. De oud-winnaar van Milaan-San Remo kwam er ogenschijnlijk ongeschonden uit, maar moest wel van fiets wisselen. Vervolgens was het even aanpoten voor de Fransman om terug te keren. In de afdaling van de Turchino, waar Maciej Bodnar ten val kwam en uit de wedstrijd stapte, had Trek-Segafredo de snelheid namelijk wat opgekrikt.

Op naar de Capi
Eenmaal beneden, keerde de rust terug. De voorsprong van de vluchters, die even was teruggelopen tot anderhalve minuut, groeide weer tot een kleine drie minuten. Ondertussen had ook UAE Emirates plaatsgenomen op de voorposten om de overige ploegen te helpen in de achtervolging. Het tempo ging verder omhoog toen de Capo Mele, de eerste van de drie Capi, zich aandiende en nog meer teams zich van voren mengden. Het verschil met de vluchters was aan de voet geslonken tot een minuut en tien seconden.

Op de Capo Mele moest Cherrin voorin afhaken, maar voor de rest gebeurde er niets op deze helling. Op de Capo Cervo zagen we eenzelfde beeld. De Capo Berta zorgde voor iets meer actie: de kopgroep dunde uit tot vijf renners -met nog altijd Jan Maas – en ook in het peloton waren de eerste slachtoffers. Zo moesten Mark Cavendish en Jonathan Milan al passen. Alex Aranburu was op dat moment al teruggekeerd, nadat hij even daarvoor onderuit was gegaan.

La Primavera levert altijd prachtige plaatjes op – foto: Cor Vos

Maestri, Rivi, Tonelli, Balmer, Maas en de teruggekeerde Zoccorato werden net voor het begin van de Cipressa ingerekend door het peloton, waar in deze fase nog meer valpartijen te melden waren. Bij de eerste valpartij ook Sam Bennett (BORA-hansgrohe), die samen met een handjevol renners tegen het asfalt ging. Later lag ook Jan Tratnik (Jumbo-Visma) op de grond, terwijl Michal Kwiatkowski werd opgehouden.

Cipressa en Poggio
Op de Cipressa namen de troepen van UAE Emirates de kop. Felix Großschartner leidde de dans en zorgde voor wat schifting, maar veel renners konden nog volgen. Arnaud De Lie kwam wel in de problemen. Net voor de top schoof Mathieu van der Poel naar voren om als eerste aan de afdaling te beginnen. De Nederlander kwam, samen met ploeggenoot Søren Kragh Andersen en Matteo Trentin, met een kleine voorsprong beneden, maar zette niet door. Nils Politt deed dat wel: hij koos in aanloop naar de Poggio het hazenpad.

Ver voor de voet van de laatste beklimming van de dag was de Duitser echter alweer tot de orde geroepen. Met een relatief groot peloton werd begonnen aan de helling. Bahrain Victorious – de ploeg van titelverdediger Matej Mohoric – draaide met meerdere renners als eerste op, maar ook de andere grote favorieten zaten goed voorin. Zo ook Tadej Pogacar, die op iets meer dan twee kilometer van de top het signaal gaf aan Tim Wellens om te versnellen.

Van der Poel gaat aan
De Belg trok vol door met Pogacar in zijn spoor. Halverwege de klim liet Trentin rond plek tien een gat vallen, waarna Pogacar zijn aanval inzette. Ganna reed het dicht, waarna ook Wout van Aert en Van der Poel de sprong maakten. Ze waren los met vier man. Daarachter vormde zich een groepje met Mohoric, Kragh Andersen en Mads Pedersen. Maar net voor de top was er ook voorin nog afscheiding: Van der Poel knalde er vandoor en begon met voorsprong aan de afdaling.

De Nederlander smeet zich naar beneden en had beneden nog steeds een gat. Sterker, het verschil was groter geworden. De zege kwam vervolgens niet meer in gevaar. Van der Poel draaide met ruime marge de Via Roma op en kon uitgebreid feestvieren. Ganna reed achter hem naar een tweede plaats, Van Aert pakte de laatste podiumplek.

Lees ook:
Van der Poel sprakeloos na winst in San Remo: “Iedereen wil deze winnen”

Dit artikel delen:

170 Reacties

Apemantus 18 maart 2023 om 16:44

Alle critici kunnen weer gaan zitten. Mathieu pakt zijn derde monument in stijl. Grote klasse.

25
Dr op en dr over 18 maart 2023 om 16:56

Sorry, voor de pret, maar het blijft toch echt zijn tweede. "Ronde" en "La Primavera".

Sorry…. hoe mooi de wedstrijd ook is, "Strade" een monument noemen is nog zo'n vijftig jaar te vroeg. ;)

Maar een absoluut geweldige koers van onze 'Thieuuuutje'

Z'n tweede monument :)

P.S Natuurlijk heb je gelijk, het is zijn derde. 2x Vlaanderen en 1x San Remo …. Sorry late reactie. hahahaha

-5
Gidon 18 maart 2023 om 16:58

2* de Ronde dus wel echt zijn derde…

4
Dave Dubbeldammer 18 maart 2023 om 17:01

Klasbak! Pur sang!

4
Comments 18 maart 2023 om 17:10

De (ge)blonde(erde) vriendin van matje heeft ook n topdag. Gefeliciteerd.

-13
In de waaier 18 maart 2023 om 17:20

De AGR is toch ook een klassieker??

0
horsm 18 maart 2023 om 17:22

Ja maar AGR is geen monument

0
Oblomov 18 maart 2023 om 16:55

Nou, de stempelkaart is vol…

In de laatste tien jaar alle monumenten (plus de Amstel Gold Race) door een Nederlander zien winnen. Wie had tijdens het EPO-tijdperk durven dromen dat we dat ooit nog mee zouden maken.

22
fietsvriend 18 maart 2023 om 16:56

Ook nog door vier verschillende renners

6
Marik 18 maart 2023 om 17:01

Mooie reactie Oblomov!

4
KnightBiker 18 maart 2023 om 17:04

Ik kom op 5

2
KnightBiker 18 maart 2023 om 17:08

Nikki terpstra
Poels
Bauke
Van Baarle
van der Poel

4
fietsvriend 18 maart 2023 om 17:09

@Knightrider bedoel je Terpstra? Die telde ik niet mee want niet eens meer de laatste NL winnaar bij beide monumenten. Maar fair enough, 5 renners.

0
KnightBiker 18 maart 2023 om 17:16

@fietsvriend, ik wil nie pendant doen: het criterium was de laatste 10 jaar

1
fietsvriend 18 maart 2023 om 17:18

@fietsvriend je hebt helemaal gelijk, own it.

1
Sjoerd102 18 maart 2023 om 17:38

Het WK ontbreekt nog ;-)

3
Marik 18 maart 2023 om 16:48

Het was weer een heerlijke finale. VDP doet het toch weer net op het moment dat je het niet verwacht. Maar je ziet ook dat als hij weg is, dat de aller grootsten hem niet kunnen terughalen. Wat een meesterwerk.

19
Dr.Watt 18 maart 2023 om 18:13

Spetterende finale idd. Ik hou zoveel van deze koers.

Ik dacht echt dat ze hem nog gingen terughalen.

0
Barry Batsbak 18 maart 2023 om 20:20

Op dagen als deze mis ik Beer. Maar niet heel erg.

4
Marik 18 maart 2023 om 21:10

Haha Batsbak!

2
Krist The Vanma 19 maart 2023 om 11:21

Inderdaad. Ik was verkeerd. Het was echt gigantisch goed gedaan. Hulde.
Prachtige renner en wat een palmares intussen. Mooi zo!

0
Romāns Vainšteins 18 maart 2023 om 16:50

Fenomenale zege van van der Poel, mag met zijn Amstel en Strade wedijveren voor zijn mooiste ooit. Precies zijn kartouche op het juiste moment ingezet en tijdens de finale geen moment onoplettend geweest. Glansrol voor lijfwacht Kragh en met van Aert er bij gaan Pogi en Ganna natuurlijk niet 100% erachter, daar gaat ‘onbewust’ toch wat van af nog. Denk dat MvdP dat ook als zodanig inschatte en daarop besloot het te wagen.

Alle tactische spelletjes zijn ons door de neus geboord: maar zo mag dat.

17
roeleur 18 maart 2023 om 17:05

Zag toch echt eerst Pogacar meteen vol erachter rijden en even later Van Aert maar ze kwamen niet dichter. MvdP was de sterkste.

12
Romāns Vainšteins 18 maart 2023 om 17:16

Pogi reed helemaal niet vol. Die weet dat zowel van Aert, Ganna en ook de daarvoor rijdende MvdP alle 3 sneller zijn in zo’n vlakke spurt na niet superharde koers (want dat was het niet). Op elk moment dat Pogi voorop reed bij de achterliggende 3 is de koers een beetje meer voor hen verloren gegaan.

-13
roeleur 18 maart 2023 om 17:26

Zag hem toch echt meteen vol reageren op VdP’s demarage maar dan reed van Aert dus in de afdaling ook niet vol want bang voor Ganna de tijdrijder en Pogi de klimmer?

2
Romāns Vainšteins 18 maart 2023 om 17:31

Van Aert wachtte mij wat lang met die afdaling overpakken. Vond dat echt wel een fout.Daarna bleef het reeds geslagen gat nagenoeg gelijk en op het vlakke vond ik de 3 niet perfect draaien. Het is ook heel kort natuurlijk: ben je geen vol peloton met knechten krijg je het niet meer dich daar.

0
roeleur 18 maart 2023 om 17:55

Het groeide in de afdaling, ook toen v Aert solo erachter ging. Daarna was het duidelijk voor de drie.

0
Dr.Watt 18 maart 2023 om 17:56

Dit is toch zijn mooiste klassieke overwinning. En tel daar Mur de Bretagne maar bij.
Aan de Amstel hangt voor mij een geurtje.

Die tactische spelletjes heb ik wel gezien hoor. Op de top, in de afdaling en op het vlakke. Ze waren gwn niet zo opvallend als andere jaren.

Ganna zat zogezegd helemaal dood en legt ze er dan op in de sprint.

-9
KopOverKop 18 maart 2023 om 22:42

Pogi reed dus wel volle bak. Anders had hij gewoon nog aan kunnen zetten om het gat te dichten waar hij anders zijn hand niet voor omdraait.
Ook Ganna en Wout hadden duidelijk niets meer over om mee te gaan. Ofwel tempo van de 4 omhoog was op op de max.
Behalve voor MvdP.

Pogacar is de topper zonder meer maar elek dag van het jaar is wat anders.

1
Westland95 18 maart 2023 om 16:43

Fe-no-me-naal

12
DeGroteMolen 18 maart 2023 om 19:30

Keer 1000 dan

1
fietsvriend 18 maart 2023 om 16:45

Wat een prachtige finale.

Grootste verrassing toch Ganna.

12
Steven_E 18 maart 2023 om 18:35

Een achtervolger? Als je hem aan het werk zag in Argentinië weet je dat die bergop (zolang het niet té steil wordt) best ook kan knallen.

2
NCK17 18 maart 2023 om 16:50

Hij staat er altijd in de monumenten en hij heeft die absolute explosiviteit en winnaarsmentaliteit die net iets beter dan die van de rest.
Ongeloofelijke aanval, het is bijna niemand gelukt de laatste jaren om de rest los te gooien op de Poggio en hij doet het toch maar. Niet te houden, Grandioos!

11
bartp25 18 maart 2023 om 16:53

Wow absoluut niet verwacht, ik geloof echt niet dat hij loog in de TA dat het tegenviel, maar wat een macht. Paar keer ook slim, toen Pogacar ging was er een gaatje en hij liet van Aert zich daar kapot rijden om terug te komen. Prachtig moment om te gaan en dan zo stand houden in de afdaling.
Verrassing van de dag toch Ganna, die had ik helemaal niet verwacht bij Pogacar MvdP en WvA.
Gaan een paar prachtige weken worden, Mvdp vandaag een procentje beter maar van Aert en Pogacar toch niet ver van hem af.

10
Kartouche 18 maart 2023 om 20:44

Gaat smullen worden in de E3 en vooral RvV! En dan nog PR-toetje als hoofdgerecht nummer 3.

0
paustovski 18 maart 2023 om 16:54

Nou nog roubaix winnen en hij heeft al het grote werk dat hem het best lijkt te passen, op zijn naam geschreven.

10
Monsieur Bendy 18 maart 2023 om 17:28

Ik zou Gent-Wevelgem daar ook nog bij zetten. Geen monument maar toch een hele grote klassieker wat mij betreft.

1
SoloSlim 18 maart 2023 om 18:16

En E3, en de Omloop,..
Maar VdP gaat enkel nog voor de oppervogels. De rest mag maar hij zal er niet meer naar pieken.

2
Wheely 18 maart 2023 om 19:14

En het/een WK nog natuurlijk!

2
bartp25 18 maart 2023 om 16:58

Ik kijk het net even terug, van Aert die in het wiel zit bij Mvdp op het moment dat Pogacar aangaat. Hij moet met momenten echt durven verliezen. Hij trekt zich uit elkaar om terug te komen en MvdP zit zo wat te lachen in zijn wiel. Al was Mvdp zeker de sterkste vandaag.

10
Dr.Watt 18 maart 2023 om 17:57

Van Aert wint alleen als hij duidelijk de sterkste is. Tactisch is het helaas geen kraan.

5
SoloSlim 18 maart 2023 om 18:11

Als Jumbo de ronde (of PR) wil winnen zullen ze als team moeten rijden, want man tegen man zal VA te kort komen.

1
Panache 18 maart 2023 om 18:12

Maar Bart: Wout weet niet of Mathieu de benen heeft. Je moet daar direct beslissen.
Buiten dat weet ik niet of die twee fietslengten waarmee je ietsje meer wind pakt het verschil maakte. Wie weet vertelt Wout daar zelf iets over. Mij leek Wout gewoon net niet goed genoeg vandaag. 3e is dan een resultaat waar je mee kan thuiskomen. Herinner het wk veldrijden waar Mathieu ook meer punch in de benen had en Wout los reed.

7
Wheely 18 maart 2023 om 17:08

Geweldig, wat een mooie manier om deze koers te winnen. Perfect uitgevoerd en die voorbereiding ook ideaal.

Een geweldig seizoen nu al voor Nederland. De Omloop met Dylan, Strade met Demi en MSR met Mathieu. De rest doet er niet toe.

10
Krist The Vanma 19 maart 2023 om 11:24

Lol, als een Belg hetzelfde zou schrijven… geweldig seizoen voor België tot nu toe, de rest doet er niet toe, dan zou ie genadeloos ‘afgemind’ worden… Nu enkel plusjes uiteraard. Niets mis met chauvinisme, maar gun het de andere kant dan ook es aub.

-2
Wheely 19 maart 2023 om 11:59

Amai, hoe weet gij nou dat ik niet misschien een Belg ben.

2
Sjonge Jonge 19 maart 2023 om 14:31

Krist, hou nou eens op met dat Calimero gedrag.
België en Nederland doen het allebei goed, maar jij kan je alleen maar druk maken om minnetjes of plusjes op een reactie?

1
vevie 18 maart 2023 om 16:45

Mooi. Sterk gereden! Mooie finale na een typisch slaapverwekkend begin.

9
Koers 18 maart 2023 om 16:48

Tijdens de crossen leek ie wat minder dan normaal, maar met het wk cross en msr heeft ie toch maar mooi 2 flinke pannenkoeken om mee te beginnen.
Prachtig dat Ganna zich zo toont!

9
Ronellenfitsch 18 maart 2023 om 16:57

Het is een bijzonder kind en dat is het!

8
Panache 18 maart 2023 om 16:48

Mathieu laat weer drie man verkouden achter op de Poggio. Met wk en monument op zak is 2023 nu al een geslaagd jaar.

7
Dr.Watt 18 maart 2023 om 18:15

Prachtige overwinning.

We hebben het hier echter niet over Stuyven.
VDP gaat toch nog wel veel meer moeten laten zien voor we van een geslaagd seizoen kunnen spreken.

-7
Kartouche 18 maart 2023 om 16:51

He’s back!!!!! :D

En hoe!

7
Jacco van Stierop 18 maart 2023 om 16:58

Heerlijke finale, en wat een explosie van Van der Poel op de juiste plaats op het juiste moment! Pogacar goed maar niet super, Van Aert met af en toe een moeilijk moment, Ganna verrassend sterk. Mooi podium.

7
achilles 18 maart 2023 om 17:03

Klasse hoor, gewoon wegrijden bij een Van Aert, Ganna en Pogacar die op de limiet zitten, dan ben je de allerbeste.

3 monumenten, Strade, Amstel en een rit in Tour en Giro. Dat dikt toch aan.

7
wielervenn 18 maart 2023 om 20:10

Ja idd, als je die erop legt dan heb je toch echt een super dag!

0
Limal 18 maart 2023 om 16:50

Als je dan toch MSR moet winnen, waarom dan niet op deze wijze? Fantastische overwinning!!

6
Bonifatius 18 maart 2023 om 17:03

Wat een man en wat een held!

6
sooike 18 maart 2023 om 17:29

Schitterende overwinning! Jammer dat er toch weer kritische geluiden opduiken van mensen, die beweren dat zijn rug en zijn vorm in T-A onder comedy moeten worden gerekend. Mathieu heeft vorige week tijdens T-A precies gezegd waar het op staat. “Ik moet meer kilometers in de benen hebben om goed te kunnen zijn”. En vandaag bewijst hij dat hij niet heeft gelogen over zijn conditie en zijn vormpeil. Imponerend hoe deze man zichzelf kent ! Laat hem gewoon met rust en hij rijgt de overwinningen gewoon aan elkaar. Ruim een maand geleden stonden we in Hoogerheide nog te juichen bij het WK cross en nu dit! Bijna ongelooflijk !

6
Romāns Vainšteins 18 maart 2023 om 17:35

Kritische geluiden op een discussiesite zijn inderdaad de doodsteek voor de essentie er van: daar moeten de moderators echt wat scherper op toezien.

5
Krist The Vanma 19 maart 2023 om 11:27

Euh, ik lees hier amper kritische geluiden naar Van der Poel toe, maar ja, als er geen zijn, dan ga jij die natuurlijk zelf wel verzinnen, niet?

0
Mooie Sjors 18 maart 2023 om 18:24

De rest gewoon weggeblazen, zelden gezien nummer in MSR. Blijft toch een echte pieker en afwerker. Voor mij eigenlijk zijn mooiste overwinning, met zijn gekende punch weggepoeft maar daarna gewoon nog verder weggereden van Van Aert, Ganna en Pogacar (!).

Pas laat ingeschakeld, dus geen klagen over een saaie koers. Wel een ferm duel gezien op de Poggio tussen 4 grootheden. Toch wel een editie om te onthouden.

Van Aert ook op de afspraak (gewoon derde), maar leek me niet super. Zat duidelijk op de limiet toen VDP vertrok. Kan misschien nog iets bij tegen de Settimana Santa. Ik heb zijn ploeg hier in het verleden ook wel eens attenter vooraan zien rijden. Het was eigenlijk Alpecin-Deceuninck dat de beste collectieve indruk gaf vandaag.

Pogacar ook goed, maar zeker niet untouchable op een terrein waar hij moeilijker het verschil kan maken. Zou er daarnaast toch ook maar voor waken niet té veel hooi op de vork te nemen. Met nog E3, DDV, Vlaanderen, Amstel en Luik wordt dat een wel erg fors programma dit voorjaar om in elke koers all-out te gaan.

Ganna ook eindelijk eens top in een klassieker, benieuwd of hij dit in Roubaix weer kan herhalen. Je zou denken dat dat werk hem nog beter moet liggen.

Quick-Step toch weer ontgoochelend. Alaphil wel gevallen blijkbaar, maar je begint toch echt te denken dat ze enkel nog Evenepoel naar voor kunnen sturen als de wereldtop aan tafel schuift. Volgens mij had die hier best een meerwaarde kunnen zijn voor zijn ploeg vandaag, maar goed… Voor nu eventjes alles op Missie Giro.

Verder nog een goeie Wellens gezien, zoals verwacht geen laatste kunstje voor Sagan en De Lie die opvallend vroeg moest loslaten. Weer met de voetjes op de grond.

Met deze erbij oogt MVDP zijn erelijst overigens meteen weer een stuk forser. Manier waarop ook is om in te kaderen.

6
Gebruikersnaam 18 maart 2023 om 18:31
Quote:
Het was eigenlijk Alpecin-Deceuninck dat de beste collectieve indruk gaf vandaag.

Dat was voor mij UAE

0
GUY MALFAIT 18 maart 2023 om 16:45

Knap. Had hem eerder als gevaarlijke outsider ingeschat, maar heeft het weer slim gespeeld. Liet WVA het gat toerijden op Pogacar en sloeg dan toe.

4
Krakowic 18 maart 2023 om 16:46

Fantastisch!! Wat een hoop zand zit er in de ogen van de rest. Fenomeno!

4
go Ineos 18 maart 2023 om 16:46

Fantastisch gedaan door MVDP. Ganna ook super knap.

4
KopOverKop 18 maart 2023 om 22:58

Exact, hij is er voor in staat naar niet gedacht dat hij met die drie vandaag zoveel beter zou zijn.
En Ganna had dit 2 jaar geleden absoluut niet gekund. Echt klasse en die gaat zijn doelen ook hier en daar bijstellen, in positieve zin.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone