Van der Poel had plan om eerder aan te vallen: “Wilde een grotere voorsprong”

zondag 19 maart 2023 om 08:30
Van der Poel had plan om eerder aan te vallen: “Wilde een grotere voorsprong”

foto: Cor Vos

Nadat hij al twee keer de beste was in de Ronde van Vlaanderen, wist Mathieu van der Poel zaterdag voor de derde keer in zijn carrière een Monument te winnen. In Milaan-San Remo klopte hij niet de minsten: Filippo Ganna, Wout van Aert en Tadej Pogačar. “Dit is het enige monument waar deze top-5 mogelijk is. Daarom is het ook zo mooi om Milaan-San Remo te winnen”, zei hij na afloop tegen het Algemeen Dagblad.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Maar het waren niet alleen de renners die hij versloeg, het was ook de manier waarop hij dat deed, die de zege voor Van der Poel zo bijzonder maakte. Hij liet de zojuist genoemde namen staan op de Poggio en soleerde vervolgens naar de finish in San Remo. “Alleen aankomen, dat doen er niet veel. Dit betekent zo veel voor mij. Het is de makkelijkste klassieker om te rijden, maar de moeilijkste om te winnen.”

Van der Poel plaatste zijn versnelling net voor de top van de Poggio, maar eigenlijk had hij eerder willen gaan. “Ik wilde een wat grotere voorsprong. Daarom was het plan om eerder aan te vallen. Maar het was genoeg. Ik heb de afdaling niet op de limiet gereden, maar op tachtig procent. Ik wilde het niet verpesten. Als ze terugkomen, kun je altijd nog winnen.”

“Eerder speculeerde ik te veel op mijn sprint”
Van Aert, Ganna en Pogačar kwamen in de afdaling niet terug. Daarna evenmin. “Ik heb niet omgekeken en ik heb ook niets in mijn oortje gehoord. Gewoon vol gas naar de streep. Dat is het beste. Natuurlijk was het wel een risico om alleen aan te vallen, maar ik voelde me gewoon echt goed en wilde dit doen. Dat is ook wel ervaring. Dit is mijn vierde San Remo en eerder speculeerde ik te veel op mijn sprint. Nu wilde ik meer het heft in handen nemen.”

In Milaan-San Remo stond er geen maat op Van der Poel, maar vorige week, in Tirreno-Adriatico, sprak hij nog zijn twijfels uit over zijn vorm. Waren die twijfels er echt? “Ik zou willen dat ik zo goed toneel kon spelen. Nee, je kunt het aan iedereen vragen: ik was daar gewoon niet goed. Ik ben ook niet het type om daar spelletjes mee te spelen.”

In gesprek met de NOS vertelde Van der Poel dat hij nooit heeft gepanikeerd. “Al had ik om eerlijk te zijn ook niet verwacht dat ik hier zó goed zou zijn. Ik ben beter geworden in het pieken naar bepaalde doelen. Daar voel ik me ook iets beter bij. Het is mentaal makkelijker vol te houden. Als het zo blijft gaan en ik heb zulke momenten als vandaag, dan is het heel leuk natuurlijk”, besluit de winnaar met een brede glimlach.

Lees ook:
Mathieu van der Poel leerde in 2021 hoe hij Milaan-San Remo kon winnen

Dit artikel delen:

16 Reacties

Kartouche 19 maart 2023 om 09:13

Hij deed het op zijn Van der Poels. Zijn explosiviteit na een lange en zware wedstrijd heeft iets wonderlijks. Ga ik nog lang van nagenieten.

3
Rapido47 19 maart 2023 om 09:55

Nu al foto van het jaar!

2
KnightBiker 19 maart 2023 om 10:51

Hij heeft die foto ongeveer iedere gewonnen koers, na de finish uitgeput van de fiets af vallen en op de grond/tegen het hek uitblazen.

-2
Romāns Vainšteins 19 maart 2023 om 11:22

Bankproppic 88 x leuker, dit is een 13 in 12

-4
Jooop 19 maart 2023 om 10:13

Ga het hier ook nog maar even vragen: Zijn er ergens nog beelden van het moment dat VDP zijn aanval plaatst? Vind het jammer dat er pas beelden zijn vanaf dat hij al een paar meter heeft. In het interview na afloop zegt hij ook iets over dat Pogacar een gaatje langs de muur liet waar hij langs kon. Zou wel graag de hele aanval willen zien.

2
oudbegonnen 19 maart 2023 om 11:26

Je kunt de uitzending op Eurosport (via Ziggo-app) terugkijken, dan alleen even doorspoelen. Volgens mij was de actie zelf alleen niet helemaal in beeld, maar een fractie nadat MVDP al begonnen was.

0
Ronellenfitsch 19 maart 2023 om 08:33

Op tachtig procent, doe mij ook zulke procenten!

1
assen 19 maart 2023 om 09:22

Sporters hoeven niet snugger te zijn heh? Als ie 80% van zijn vermogens in de laatste kms had gereden dan was ie niet in de top10 geeindigd.

-12
Handige Harry 19 maart 2023 om 09:41

Altijd mooi als je iets beweert over snugger zijn en dan zelf dom overkomt.

Vrij duidelijk dat hij bedoelt dat hij de afdaling op 80% heeft gereden dus met andere woorden geen onnodige risico’s heeft genomen.

Het vlakke stuk was gewoon weer volle bak.

14
Romāns Vainšteins 19 maart 2023 om 09:18

Hij was dermate goed dat ik denk dat hij het in de spurt ook geklaard had. De ellende was dan wel geweest dat Ganna en Pogi meermaals geprobeerd hadden weg te komen.

1
Panache 19 maart 2023 om 09:14

Benieuwd hoe veel trager MvdP de afdaling reed vergeleken met Mohoric.

0
assen 19 maart 2023 om 09:24

Ja, ik had daarvan ook al wel statistics verwacht, maar zelfs onze wielerstatistiekfin twittert er niet over. We zouden het zelf kunnen uitzoeken met beelden van Eurosport.
Ik denk dat MvdP een stuk sneller is dan Mohoric van top tot finish, met name doordat MvdP flink doortrapte op het vlakke.

0
KnightBiker 19 maart 2023 om 10:48

GCN had het volgens mij in de analyse met Adam Blythe. Ik ben het alleen weer vergeten, maar volgens mij was MVDP sneller…

0
Jose Maria 19 maart 2023 om 12:34

Ik heb de beelden van vorig jaar even teruggekeken en getimed, Mohoric doet er 3:25 over, hij wordt kortstnodig opgehouden door Pogacar, Van Aert, Kragh Andersen en van der Poel, maar zeker niet meer dan een dikke seconde.

Dit jaar deed was van der Poel na 3:36 beneden.

1
Wieler-Joke 19 maart 2023 om 10:59

Gewoon perfect gepiekt en de explosiefste zijn helpt ook een heel eind in deze koers, zou deze koers 3-4 kunnen winnen met wat meeval.

-1
Kartouche 19 maart 2023 om 14:07

Volgend jaar gaan ze meer naar hem kijken en zullen ze hem niet zomaar laten volgen op de Poggio. Als SKA weer mee kan, dan kijk hij (SKA) daarvan profiteren. Maar van mij mag VdP het 3-4 keer doen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone