Almeida blikt na geslaagde Giro vooruit: renner deelt plannen voor de rest van 2023
foto: Cor Vos
maandag 29 mei 2023 om 08:48

Almeida blikt na geslaagde Giro vooruit: renner deelt plannen voor de rest van 2023

João Almeida kan tevreden terugkijken op de Giro d’Italia: hij won de bergrit naar Monte Bondone en stond op het eindpodium in Rome. Hoe ziet het vervolg van zijn seizoen eruit? Na afloop van de slotrit van de Giro gaf de Portugees in een inkijkje in zijn (voorlopige) programma.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Wat de grote wedstrijden betreft, zal ik de Ronde van Polen en Vuelta a España doen”, vertelde Almeida aan Cycling Pro Net. “Natuurlijk kunnen er nog dingen veranderen, maar dit is het plan.” Ook zal hij in augustus afreizen naar Schotland voor de WK, waar hij zowel de wegwedstrijd (6 augustus) als de tijdrit (13 augustus) zal betwisten. “Ik wil mijn land vertegenwoordigen op de best mogelijke manier.”

In 2021 en 2022 sloot Almeida zijn seizoen af met de Ronde van Lombardije, maar hij weet nog niet zeker of hij dat dit jaar weer zal doen. “Misschien doe ik dat dit jaar niet. Het is een heel goed jaar, ik rijd steeds op een heel hoog niveau. Elke koers waar ik naartoe ben gegaan, deed ik vooraan mee. Misschien doe ik de Vuelta en beëindig ik mijn seizoen daarna wat eerder.”

Grote ronde met Tadej Pogacar?
De Tour de France rijden in dienst van Tadej Pogacar, lijkt dit jaar dus niet aan de orde. In de toekomst hoopt Almeida weleens aan de zijde te starten van de Sloveen in een grote ronde. “Dat zou een genoegen zijn. Wie weet doen we dat nog eens”, aldus de kersverse nummer drie van de Giro d’Italia.

Almeida vertelde ook nog dat hij tijdens de Giro adviezen had gekregen van Pogacar. “We sturen elkaar berichtjes. Het gaat behoorlijk goed met zijn hand, dus het ziet er goed uit”, doelt de Portugees op de polsbreuk die Pogacar overhield aan een val in Luik-Bastenaken-Luik. Laatstgenoemde liet vorige week weten alweer op de weg te kunnen trainen.

 
13 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2023 09:41
Sterke, taaie renner met een podiumplek, jongerentrui en een etappe, zal die wel heel tevreden zijn over zijn Giro. En oerdegelijk, in zijn eerste 5 grote rondes wordt hij : 4de, 6de, opgave na 18 ritten waar hij 4de stond, 5de en nu dus 3de. Al vrees ik dat die een beetje zijn maximum is, hij heeft geen echte uithaal bergop, meestal is het schade beperken en in de tijdrit is hij altijd bij de beteren maar pakt hij ook geen minuten. Als je zelf nergens het verschil kan maken, ben je wel heel afhankelijk van de andere deelnemers, koersverloop, uitvallers, etc om ooit is de hoofdvogel af te schieten. Maar wie weet, ik dacht ooit hetzelfde van Geraint Thomas, die het nog veel sporadischer liet zien maar die ook onder de juiste omstandigheden einde van Contador, nog geen Slovenen, Dumoulin en Froome die de Giro ervoor reden, en zelf in zijn beste vorm ooit, toch maar mooi met een Tourzege staat te pronken. Op de korte termijn gaan er sowieso keuzes moeten gemaakt worden in zijn ploeg. Pogacar is natuurlijk untouchable, en aan Ayuso is het kopmanschap in de Vuelta beloofd, en die gaat uitpakken mark my words. En zo'n Vine of McNulty willen zich ook wel is testen in een grote ronde of voor ritzeges gaan, wat ze deze Giro toch wel beide heel duidelijk uitspraken ondanks dat Almeida er zo goed voorstond.
  29 mei 2023 09:47
  Ik heb een beetje hetzelfde gevoel als jij over het "net niet" gehalte van Almeida. Aan de andere kant: als je zijn lijstje ziet, dan blijkt in ieder geval dat hij in staat is om in een 3weekse ronde heel ver te komen. Misschien wel een verbeterde versie van Kruijswijk; eentje die taai is, nergens ECHT in uitblinkt, maar wel met iets meer punch (en dus ook overwinningen) dan de Nederlander. En dan kan het ook zo maar eens zijn dat het een keertje WEL allemaal op zijn plek valt. Zoals bij Kruijswijk bijna gebeurde in de beruchte sneeuwmuur-Giro. Of wie weet wel het spel met Pogacar, ergens in een Vuelta. EDIT: @Redactie, als u om welke reden dan ook zo graag mijn bijdragen leest voordat ze worden gepubliceerd, doe dan svp ook de moeite om dit vlot te doen en niet na pas een dag. Want zo is het onmogelijk om mee te doen aan een fatsoenlijke dialoog. BVD!
  29 mei 2023 10:00
  Dit lijkt momenteel idd Almeida’s plafond. Het gaat een beetje aan de tegenstanders liggen of hij kan winnen, wat voor de meeste toprenners onder de absolute top zo is. In een minder sterk bezette Giro of Vuelta kan hij winnen, zie Hindley. Wat betreft het kopmanschap. Dat hoeft geen probleem te zijn, aangezien de Tour toch altijd voor Pogacar is. Dan blijven de Giro en Vuelta over, welke Almeida en Ayuso kunnen verdelen. Als Spanjaard zal de Vuelta waarschijnlijk toch Ayuso’s voorkeur hebben. In principe kunnen ook mannen als Vine en McNulty als beschermde renners mee. Alleen Pogacar, Vingegaard, Evenepoel, Bernal (in oude vorm) en Roglic zijn in principe zo goed dat ze alleen het kopmanschap kunnen opeisen. Voor de meeste andere teams moet twee kopmannen in een ronde geen probleem zijn, aangezien ze toch niet de topfavoriet in hun team hebben rijden.
  29 mei 2023 10:19
  @ Vevie, Ayuso doet nu voor het 2de jaar op rij enkel Vuelta. Vanaf volgend hou je die daar niet langer tevreden mee. Dat ventje is rotambitieus en zo ongeloofelijk goed en ziet ook wel waar Evenepoel en Pogacar staan. Ik zie Juan Ayuso zich volgend jaar wel richten op de Giro en Joao Almeida het slachtoffer zijn. Heel voorbarig van mij en heel veel "wat als", maar als Roglic uit zo'n loodzware, uitgeregende Giro niet volledig hersteld en Pogacar en Vingegaard het enkel bij de Tour houden, is Ayuso eigenlijk topfavoriet voor Vuelta winst voor mij. *en vooral als Ayuso zelf blessurevrij kan blijven.
  29 mei 2023 10:20
  Ja klopt inderdaad. Maar als Almeida op dit niveau presteert in rondes van een week kan hij daar ook wel wat winnen. Verder heeft Mcnulty al aangegeven meer voldoening te halen uit een ritzege in een grote ronde en kopman te kunnen zijn in rondes van een week wat ook beter bij hem past vind ik. Mcnulty die een rit pakt gaat hij zich eeuwig herinneren ipv steeds te volgen en bvb 10e te worden in het klassement.
29 mei 2023 10:40
Almeida zal ook wel eens naar de Tour willen, dus ik zie hem daar volgend jaar gewoon starten als meesterknecht van Pogacar. In de aanloop kan hij zich dan richten op een aantal kleinere WT-rondes, waarin hij kopman kan zijn. Ayuso verwacht ik volgend jaar in de Giro.
29 mei 2023 11:22
Almeida lijkt mij een echte vechter, die zich ondanks dat hij niet zo getalenteerd is als een enkele echte topper, zich toch een keer naar de winst toe knokt. Fris als vinho verde, taai als bacalhau en met de kop van een winnaar. En die interne concurrentie bij UAE wordt natuurlijk verzacht met wat oliedollars op het conto. Zou mss wel mooi zijn als ie op sportieve gronden niet te lang wacht en naar een ‘kleinere’ ploeg gaat om de spreiding van toppers (interessanter koersverloop) te vergroten.
29 mei 2023 12:10
Kan natuurlijk ook dat, indien Pogacar dit jaar zijn 3e Tour wint, die ook eens een jaartje Giro/Vuelta gaat doen, die zal hij ook wel op zijn palmares willen. En ik zou daar niet mee wachten om dat te proberen tot ik 30 was, als ik hem was, want je weet nooit wanneer het plots allemaal over is.
  29 mei 2023 14:23
  Dat vermoed ik ook en dan kan Ayuso en/of Almeida het gaan proberen in de Tour
29 mei 2023 12:29
ik hoorde dat hij contractueel liet vastleggen om geen grote ronde samen te moeten rijden met Tadej?
29 mei 2023 17:08
Ik ben juist zeer positief en vol vertrouwen tov Almeida, denk dat hij nog niet aan ‘zijn top’ zit en verwacht sowieso hem eens als giro- en het liefs eveneens vueltawinnaar. Daarnaast zie ik zijn ‘miscchien doen we het, het zou een genoegen zijn’ als luid en duidelijke f#ck dat, vergeet het. Dit is hoewel geen luidruchtige toch echt een kopman. En ik ben het eens met dat Ayuso een begenadigd talent is doch een uitgemaakte zaak dat deze sowieso beter is? Voor mij niet te zeggen nog.
  29 mei 2023 17:47
  Mwoah, het is fair om te zeggen dat het een podium kandidaat is voor de GTs. Een meervoudig winnaar zie ik ook niet in hem maar dat komt gewoon door de concurrentie. Je hebt nou eenmaal Pogi, Vinnie, Rogla en Remco vervolgens mag hij aansluiten in de categorie Mas, Gaudu, Hart, Ayuso, Yates, Hindley en Vlasov. Dat groepje kan ook wel eens een GT grijpen, sommige hebben dat zelfs wel eens gedaan maar meerdere keren achter elkaar dat flikken is geen sinecure.
  29 mei 2023 19:31
  Maar Wheely, je moet je vertrouwen in iets toch ergens laten?

Reacties zijn gesloten.