Dynamic Speed Potion Wax: Speciaal gemaakt voor Team Jumbo-Visma

dinsdag 19 juli 2022 om 11:44
Dynamic Speed Potion Wax: Speciaal gemaakt voor Team Jumbo-Visma

Iedere zichzelf respecterende fietser zorgt ervoor dat zijn fiets perfect onderhouden is. Een goed gesmeerde fietsketting hoort daar gewoon bij. Je moet er immers niet aan denken dat je jouw ritjes moet afwerken met piepende en krakende geluiden. Op profniveau is dat al helemaal het geval. In een sport waar elke watt telt, ontwikkelde Dynamic Bike Care op verzoek van Team Jumbo-Visma de Speed Potion Wax. We kregen een flesje thuisgestuurd en maakten kennis met de wax waarmee renners als Wout van Aert en Jonas Vingegaard het beste uit zichzelf willen halen.

Exclusieve kortingscode onderaan het artikel!


Speed Potion Wax vs. Slick Wax

Nadat we eerder al eens de Slick Wax mochten testen, is het nu de beurt aan de Speed Potion Wax. Kort gezegd is het voornaamste verschil dat de Speed Potion Wax is gefocust op de situaties waar elke watt telt en waar levensduur op de tweede plaats komt, zoals bijvoorbeeld in een koers waarbij de fietsen na elke etappe worden geprepareerd voor de volgende dag. Bij de ontwikkeling zijn ze vooral op zoek gegaan naar het optimale resultaat, zonder zich te laten beperken door de kosten. De wax wordt namelijk verkocht voor €39,99 voor 100ml, dus dat is behoorlijk aan de prijs. De Speed Potion Wax wordt dus vooral aangeraden in wedstrijden of de momenten waarop maximale performance prioriteit heeft. Voor gebruik waarbij de levensduur bij wisselende omstandigheden net zo belangrijk is, zoals bij dagelijks gebruik, wordt de Slick Wax geadviseerd. Wil je alle verschillen tussen de twee producten weten, zijn deze terug te lezen op de site van Dynamic.

Vorig jaar werd de wax voor het eerst gebruikt door Team Jumbo-Visma en dat is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Op social media werd er vorige zomer druk gediscussieerd over waar dat opmerkelijke geluid van de kettingen nu vandaan kwam. Maar het belangrijkste: de renners van de geel-zwarte formatie waren zo tevreden dat inmiddels ook BORA – hansgrohe en Alpecin-Deceuninck verzochten om van de wax gebruik te mogen maken.

De Dynamic Speed Potion Wax wordt geleverd in een flesje van 100 milliliter. Voorop het flesje staat prominent dat de Brugger Value van 130 N/mm² vermeld. Ik heb het even op moeten zoeken, maar de Brugger Value is een waarde die de veerkracht en elasticiteit van smeermiddelen weergeeft. Oftewel: een hogere waarde betekent een smeermiddel dat duurzamer is en blijft presteren onder hogere druk en wattages, zoals tijdens een sprint of een demarrage op een klim. Dynamic zet het niet voor niets prominent op zijn flesje, uit vergelijkend onderzoek claimt men dat bij de Speed Potion Wax de waarde hoger ligt dan bij de concurrentie.

Kettingwax of olie?

Van oudsher geldt olie (of om het met een mooi Nederlands woord te zeggen: lube) onder wielerliefhebbers als de standaard voor het smeren van een fietsketting. Met Wax bestaat er echter een aantrekkelijk alternatief.

Wax is over het algemeen iets duurder dan olie, maar heeft als belangrijk voordeel dat het zorgt voor een stillere ketting en in het geval van Speed Potion Wax ook voor een snellere aandrijflijn. Het principe van wax werkt simpel. Na het aanbrengen dringt de vloeistof in de ketting. Na het verdampen blijft er een laagje wax over.

Omdat het water,- zand en vuilafstotend is, beschermt het je ketting beter en vergt het bovendien minder onderhoud. Hij wordt minder snel vuil en is makkelijker schoon te maken. Na een rit haal je een doek over de ketting om hem schoon te maken en je kan er weer even tegenaan.

Tot slot hebben we het nog niet eens over misschien wel de belangrijkste eigenschap van deze Speed Potion Wax: kettingwax vermindert de weerstand. Dynamic claimt dat de samenstelling van deze wax, met 17% wrijvingsverlagende additieven voor een besparing van 2-11 watt zorgt.  Niet dat je daar 17% harder van gaat fietsen, maar zeker op topniveau is dit een serieuze marginal gain.

Het gebruik

De Speed Potion Wax is niet iets wat je even snel voordat je op pad gaat aanbrengt op jouw ketting. Wanneer je het voor het eerst gebruikt, raadt Dynamic aan om de ketting zo grondig mogelijk te reinigen en te ontvetten. In de gebruiksaanwijzing wordt zelfs geadviseerd om hem te laten weken in een kettingontvetter, zoals hun eigen Drivetrain Detox. De achterliggende gedachte is simpel: hoe schoner de ketting, hoe beter de wax doordringt tot de schakels en goed hecht aan het oppervlakte.

Bij het aanbrengen van de wax komt er een dunne, donkergrijze substantie uit het flesje. Voor de zekerheid houd ik er een doekje onder om ervoor te ondergrond niet vies wordt. Het aanbrengen is kinderspel. Even alle schakeltjes aan de boven- en onderkant langs en klaar is Kees. Even laten drogen en de ketting is klaar voor een eerste test.

Conclusie

De Dynamic Speed Potion Wax doet wat het belooft. Tijdens de ritjes na het aanbrengen loopt de ketting soepel, precies zoals je van deze kettingwax mag verwachten. Maar een groot verschil met de Slick Wax? In de 250 kilometer die ik met deze wax fietste merkte ik dat om eerlijk te zijn niet echt. Mogelijk omdat de wattages waarbij dit verschil echt duidelijk wordt, boven de limiet van de gemiddelde fietser liggen.

Ondanks dat levensduur niet de primaire focus van Speed Potion Wax is, gaat de wax toch lang mee. Volgens Dynamic houdt de wax het zelfs tot 600 kilometer vol. Bovendien vergt een wax minder onderhoud en wordt je ketting minder vies. Wat mij betreft een belangrijk voordeel.

Een goed gesmeerde ketting is zoals we in de inleiding al schreven een must, maar wanneer je niet prestatiegericht bent ingesteld dan zijn er goedkopere alternatieven (zoals de Slick Wax) te vinden. Rijd je in wedstrijdverband of wil je er alles aan gedaan hebben om het maximale uit jezelf en jouw fiets te halen? Dan is dit product iets voor jou. Bovendien is het – mocht je daar gevoelig voor zijn – een leuke gedachte om met dezelfde kettingwax als Wout van Aert te rijden.

Speciaal voor de lezers van Wielerflits is er kortingscode: SPWWielerflits15 van €15,- korting op de Speed Potion Pack. Deze bundel, die met de code dus €44,99 kost in plaats van € 59,99, bevat alles om zelf de overstap naar Speed Potion Wax te maken. Klinkt als een stevig bedrag, maar omdat je niet zoveel wax nodig hebt en het lang mee gaat, is het uiteindelijk een investering die zichzelf terugbetaalt.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.