Dynamic Slick Wax: een schone en stille ketting binnen handbereik

Dynamic Slick Wax: een schone en stille ketting binnen handbereik
Door Rodrick de Munnik
woensdag 21 juli 2021 om 16:00

Een schone en stille ketting die weinig onderhoud nodig heeft, dat is iets waar iedere fietser naar op zoek is. Naar aanleiding van de publiciteit rond de samenwerking van Dynamic Bike Care met Team Jumbo-Visma hebben wij contact gezocht met het merk om hun producten eens grondig te testen. Wij bestelden de Slick Wax Bundel zodat we kennis konden maken met een van de innovaties van het Nederlandse bedrijf.

In de bundel zitten vier producten: een kleine borstel, een microvezel doek een spuitbus met kettingreiniger spray en 100ml Slick Wax. Volgens de beschrijving van deze set bevat deze alles wat er nodig is om je ketting schoon te maken en te behandelen met kettingwax.

Fietsplezier

Zonder je al te veel angst aan te willen jagen; een slecht onderhouden ketting is een ramp voor je fiets en fietsplezier. Niet alleen gaat er veel energie verloren doordat je harder moet werken om dezelfde snelheid te bereiken, je ketting, cassette en crankstel slijt ook nog eens veel sneller. Natuurlijk; je ketting moet gesmeerd worden om soepel te lopen. Helaas trekken de meeste smeermiddelen echter ook vuil aan en is dit mengsel van olie en vuil moeilijk te verwijderen.

Een simpel sopje zorgt daarbij niet voor het gewenste resultaat en sterke middelen die je bijvoorbeeld bij de supermarkt kunt kopen zijn door hun niet specifieke formulering voor fietsen vaak onveilig voor lagers en andere ingevette onderdelen. Een specifieke fietsreiniger heeft dus de voorkeur. Om de aandrijflijn veilig te kunnen reinigen zit er in de Slick Wax bundel Dynamic Chain Cleaner Spray, een kleine, stevige borstel en een microvezeldoek.

Team Jumbo-Visma

Dynamic is de bike care partner van Team Jumbo-Visma, wat in gewoon Nederlands betekent dat ze de onderhoudsmiddelen leveren. De Cervélo’s van het team worden na iedere race gepoetst en opnieuw gesmeerd met Dynamic-producten. Hoewel het merk relatief nieuw is op de Nederlandse en Belgische markt bestaat het al veel langer.

We lezen op de website dat Dynamic al meer dan 30 jaar geleden ontstaan is als onderdeel van een Duitse groothandel. Na overnames door Tacx en later Garmin was het begin 2020 tijd om op eigen benen te staan en naar Nederland te verhuizen. Het team achter Dynamic bestaat uit louter fietsers, op vrijdagmiddag luiden zij steevast het weekend in met een rit door de polders.

Chain Cleaner Spray, microvezel doek en borstel

Iedere week of minimaal om de twee weken de aandrijving van je fiets onderhouden is geen overbodige luxe. Om de producten van Dynamic goed te kunnen testen hebben wij deze keer iets langer gewacht. Om overal goed bij te kunnen gebruiken we een werkstandaard waar we de fiets in vast zetten. De ketting, cassette en derailleurwieltjes zitten vol met aangekoekt vet en vuil. Terwijl we de ketting terugdraaien spuiten we deze in met de Chain Cleaner High Pressure. Door de hoge druk waarmee het reinigingsmiddel op de ketting gespoten wordt verdwijnt het vuil als sneeuw voor de zon.

Ook de cassette, derailleurwieltjes en het crankstel spuiten we in met de spray. Hierna laten we het middel even inwerken en gaan we daarna aan de slag met de meegeleverde borstel. Hiermee verwijderen we het hardnekkige vuil op een verrassend gemakkelijke manier. Als laatste spoelen we de volledige aandrijving af met water. Met de doek drogen we hierna alles af, door de ketting door de doek te laten lopen drogen we de ketting af en verdwijnen ook de laatste restjes vuil. We zien de ketting van kleur veranderen. Het gitzwarte aangekoekte vuil is verdwenen en het zilver van de ketting glanst weer. Professionele mecaniciens gebruiken doorgaan perslucht om de ketting schoon te blazen, maar wij laten de ketting verder helemaal opdrogen terwijl de fiets in de zon staat.

Slick Wax

Het lijkt de laatste tijd wel alsof steeds meer fietsers overstappen naar een wax op zijn of haar ketting in plaats van olie. Naast Speed Potion Wax, de kettingwax die door Team Jumbo-Visma gebruikt wordt, heeft Dynamic de Slick Wax geïntroduceerd. Dynamic raadt aan om iedere schakel van de ketting te voorzien van een druppel wax aan de boven- en onderzijde van de ketting. Dit is iets meer werk dan je ketting voorzien van olie terwijl je deze snel ronddraait.

Ook wordt aanbevolen om de wax 2 tot 3 uur te laten uitharden voordat je gaat fietsen, als je dus meteen zou willen fietsen dan is dat niet handig. Nadat we de wax goed geschud hebben en de dop van het flesje draaien blijft de spuitkop in de dop zitten. Deze was er met een tangetje gemakkelijk uit te krijgen, maar het zorgde wel even voor wat extra werk. Uiteindelijk valt het aanbrengen van de wax reuze mee, de druppeltjes komen soepel uit het flesje en na nog geen 5 minuten zit er netjes op iedere schakel een druppel wax aan beide zijden. De wax trekt sneller in dan gedacht.

Merkbaar verschil

De ketting loopt na de schoonmaak- en waxbeurt als een zonnetje. Gevoelsmatig is er iets meer geluid dan bij het gebruik van olie, maar als we terugkomen van onze eerste fietstocht is de ketting brandschoon en voelt deze niet vet aan. Uiteindelijk hebben we ruim 300 kilometer gereden na het aanbrengen van Slick Wax en hadden we zelfs daarna niet het idee dat de ketting toe was aan een nieuwe smeerbeurt.

Al met al zijn we enthousiast over de producten van Dynamic. De verpakkingen zien er mooi uit en de beschrijvingen zijn duidelijk. Bij het gebruik van de Chain Cleaner High Pressure waren we verbaasd over hoe snel de ketting weer schoon was. Bij de Slick Wax ondervonden we dat de ketting langer dan normaal soepel bleef lopen en veel minder vuil aantrok dan bij andere smeermiddelen. Dat het smeermiddel daarnaast ook nog eens biologisch afbreekbaar is, dat is natuurlijk mooi meegenomen. Wij zijn klaar voor nieuwe avonturen!

De Slick Wax Bundle is voor € 25,99 verkrijgbaar op de website van Dynamic Bike Care.

Verantwoording:
Dynamic Bike Care is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Deze review is in samenwerking met Dynamic Bike Care tot stand gekomen, maar is geschreven door een redacteur van WielerFlits

Dit artikel delen:

3 Reacties

vanSpringel 22 juli 2021 om 11:24

Mooi spul, werkt als een tierelier !

Wim 22 juli 2021 om 20:44

Staat er zo mooi, aangekoekt vuil op de wieltjes. De fietsen worden elke dag van top tot teen gewassen, het vuil krijgt de kans niet om aan te koeken. Verder geloof ik best dat het prima spul is. Gebruik iets met dezelfde werking van een ander merk.

boehoe 22 juli 2021 om 21:36

Hoeveel smeerbeurten kan je met zo’n setje uitvoeren?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.