Zo ontleedt Koos Moerenhout zijn WK-selectie rondom Mathieu van der Poel

woensdag 14 september 2022 om 20:00
Zo ontleedt Koos Moerenhout zijn WK-selectie rondom Mathieu van der Poel

foto: Raymond Kerckhoffs

Podcast

Mathieu van der Poel test woensdag zijn vormpeil tijdens de GP de Wallonie in Namen. De 27-jarige renner van Alpecin-Deceuninck is de kopman van Nederland op het WK wielrennen 2022 in Wollongong, maar het is nog een raadsel hoe hij ervoor staat ten opzichte van zijn concurrenten. In de WielerFlits Podcast geeft bondscoach Koos Moerenhout meer tekst en uitleg over het vormen van zijn WK-selectie.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Luister de podcast van 24.13 minuten tot 39.20 minuten voor dit onderwerp.

Een speerpunt noemt de bondsKoos de winnaar van de jongste Ronde van Vlaanderen. Met de verwachting dat ook Bauke Mollema en Dylan van Baarle erbij zullen zijn in de diep finale van het WK. Tot zover weinig verrassingen. Wél opmerkelijk: de naam van 26-jarige Jan Maas, vorig jaar nog semiprof. “Hij deed het op het Europees kampioenschap heel erg goed, waar hij een goed niveau liet zien. De taak die hij daar had, deed hij heel goed en met volle overgave. Tot ieders tevredenheid. Dat zijn kwaliteiten die je ook op het WK nodig hebt.”

Niet van de partij: onder meer Mike Teunissen, Danny van Poppel, Koen Bouwman en Thymen Arensman. Renners die ook niet hadden misstaan op het WK. “Het is altijd makkelijk om aan te geven waarom iemand er wel bij is, dan andersom”, stelt Moerenhout. “Wat dat betreft zijn we – gelukkig – een beetje verwend met de Nederlandse renners, dit jaar. Ze doen het goed. Het is een luxeprobleem, of eigenlijk meer een luxe uitdaging. Maar dit jaar zit het hem er vooral in dat de combinatie Vuelta a España en het WK, een lastige is.”

De oranje-kopmannen Mollema, Van der Poel en Van Baarle – foto: Cor Vos

Ideale aanlooproute naar het WK
Vooral de lange reis en het tijdsverschil spelen daarin een factor. Opvallend: niemand van de Nederlandse kopmannen is naar het Canadese tweeluik afgereisd, waar mede-topfavorieten Wout van Aert, Tadej Pogačar en Michael Matthews wel op zoek gingen naar topvorm. “De beste aanloop naar het WK was vroeger voor velen om de Vuelta a España te rijden. Dat kan nog steeds. Maar de hele grote ronde-voorbereiding is tegenwoordig een groot project. Om dat dan zo maar even door te trekken naar een WK twee weken later, is niet zo makkelijk.”

Van Baarle neemt die route wel, terwijl Mollema via trainingen rondom Monaco al vroeg afgereisd is naar Australië. Van der Poel zal in de GP de Wallonie en de Primus Classic nog een laatste test op Europese bodem doen. “Wat de ideale route is, is lastig te bepalen. Renners maken dat plan ook individueel met hun ploeg. Mathieu krijgt met de Mixed Relay nog een ideale wedstrijdprikkel in Australië. Ik ben er in ieder geval 100% van overtuigd dat we er met een goede selectie naartoe gaan, waarmee we kunnen meedoen voor winst.”


Luister de podcast van 24.13 minuten tot 39.20 minuten voor dit onderwerp.

Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed


Lees ook: Deelnemerslijst WK tijdrijden 2022
Lees ook: Deelnemerslijst WK op de weg 2022
Lees ook: Zo bereiden Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Remco Evenepoel en co zich voor
Lees ook: Wie is jouw favoriet voor het WK wielrennen 2022 bij de mannen?
Lees ook: WK wielrennen 2022 in Wollongong; Programma en uitslagen

Dit artikel delen:

19 Reacties

Jean Dumas 14 september 2022 om 12:24

Ik heb veel vertrouwen in Koos. Frisse mannen die nog zin hebben in een WK.

3
Anton van Valouwe 14 september 2022 om 13:35

Zeeuwen onder elkaar…

1
Emergo 15 september 2022 om 10:44

Koos is geen Zeeuw

0
Romāns Vainšteins 14 september 2022 om 14:53

Stiekem hoop ik op een weergaloze Mollema die in het geniep al maandenlang bezig is met deze koers. Zwaar genoeg om de zware mannen overboord te gooien maar niet zo zwaar dat je ineens met alleen Pogacar en Evenepoel in de finale zit? Misschien meteen aangaan wanneer de taaie kopgroep inclusief soortgenoot van der Hoorn teruggehaald wordt die je nog even met een laatste inspanning afvuurt?

Deze mijmeringen overkwamen me met wind tegen tussen Aduard en Zuidhorn.

3
Mwielerfan 14 september 2022 om 21:13

Mollema moet hopen dat evenepoel op 50k gaat, op 35k gepakt wordt en dan in de 5 kilometer daarna zelf gaan.

0
Albeijing Feeniks 15 september 2022 om 10:55

Evenepoel in vorm wordt nooit teruggepakt.

0
Romāns Vainšteins 15 september 2022 om 09:02

Ondertussen is het natuurlijk wel zo dat MvdP zich nadrukkelijk naar voren schuift als speerpunt voor ‘sprint met afgematte groep na harde koers’. Het duivels dilemma is of je de hele ploeg er op inricht of dat van Baarle en Mollema nog vrijheid genieten, los nog van van der Hoorn die min of meer nu al vertrokken is vd lange vlucht.

2
EricV 15 september 2022 om 10:22

Ik denk dat ze elke pk nodig hebben om evenepoel terug te halen. De enige oplossing is om mvdp mee te laten springen

0
Beer 15 september 2022 om 17:04

Hopelijk is Vanthourenhout sterk genoeg om REV in dat geval niet meer te laten rijden.

0
Mooie Sjors 15 september 2022 om 17:38

Wie ziet Wout het liefste wegrijden? Revvie of VDP? :)

0
Txirrindularitza 15 september 2022 om 10:14

Zelf zou ik als VdP de Primus Classic, na het optreden van gisteren, lekker laten schieten. Meer tijd om te wennen down under, colaatje met d’n Rev… Lijkt me beter dan dit gehaast; hij heeft minder dan een week tussen aankomst en de rit.

1
Mystieke_Monnik 15 september 2022 om 10:42

zo’n volle jetlag gaat je niet in de kouwe kleren zitten! Ook niet als je nog relatief jong bent.

1
Panache 15 september 2022 om 12:44

Een jetlag kan vervelend zijn voor personen die er gevoelig voor zijn. Maar het is niet altijd een probleem, getuige de gouden medaille van Greg van Avermaet in 2016. Hij reed op 30 juli 2016 Clasica Ciclista San Sebastian en werd 5e, op 6 augustus won hij de Olympic Games Road Race in Rio. Joaquim Rodríguez deed het op dezelfde wijze.

1
fransestinkkaas 14 september 2022 om 12:09

Misschien wel de fijnste ploeg om mee af te reizen naar het WK. Stiekem hoop ik dat Van der Poel vandaag gewoon lekker voor Phillipsen mag knechten, dan zien z’n concurrenten ook niets van z’n vorm. Met Eenkhoorn, Mollema, Van Baarle en Van der Poel in de finale kunnen ze het briljant uitspelen met allemaal renners wie het eigenlijk niet waard zijn om achteraan te rijden (op VdP na) en toch te gevaarlijk zijn om niet in de gaten te houden. Beter dat dan twee kleppers als Evenepoel en Van Aert wie onder geen enkele voorwaarde mogen rijden. Zin in! Kan nog wel eens goed uitpakken, of het wordt onze Fransoos in topvorm genaamd Laporte.

0
Beer 14 september 2022 om 13:05

Eenkhoorn heeft nog nooit de finale gehaald in zo’n koers.

-4
Eroba 14 september 2022 om 16:58

Doet Mollema nou mee voor 3 WK titels!?

0
Wheely 14 september 2022 om 20:25

Zeker en vast!

Daan Hoole ook trouwens. Ellen Van Dijk en Annemiek van Vleuten ook!

Allemaal 3 medailles das 12!

3
BoemBoemWvA 14 september 2022 om 17:07

Ik had nog wel een extra klimmer verwacht. Kelderman wou zelf ook graag gaan bijvoorbeeld. En waarom Gesink niet in deze vorm? zonde.

0
Wieler-Joke 14 september 2022 om 21:39

Ik zou Mathieu niet laten meedoen aan die mixed relay die gaat toch al moeite genoeg hebben om die jetlag volledig te verteren op 5 dagen tijd wat zit dat mixed gedoe er dan nog tussen te doen.

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone