Zakarin wint op La Madone d’Utelle, Thomas nieuwe leider

zaterdag 12 maart 2016 om 17:00
Zakarin wint op La Madone d’Utelle, Thomas nieuwe leider

Foto: Sirotti

Ilnur Zakarin heeft de zesde en voorlaatste etappe in Parijs-Nice, met finish op La Madone d’Utelle, gewonnen. De Rus snelde in de laatste meters langs Geraint Thomas (Sky), die wel de nieuwe leider wordt in het klassement. Tom Dumoulin reed een tijd virtueel in de gele trui, maar verloor uiteindelijk een halve minuut.

Aanval Terpstra, opgave Boom
Niki Terpstra was een van de renners die de openingsfase kleurde. De Nederlands kampioen kwam in een kopgroep terecht met Florian Vachon (Fortuneo-Vital Concept), Cyril Gautier (AG2R La Mondiale), Gregory Rast (Trek-Segafredo), Evaldas Siskevicius (Delko Marseille) Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) en Antoine Duchesne (Direct Energie). Later kwamen Andrew Talansky (Cannondale) en Thomas de Gendt (Lotto Soudal), die een gooi doet naar de bergtrui, nog aansluiten. Lars Boom was er toen al niet meer bij. De Astana-renner, gisteren nog lang in de aanval, gaf op.

Veel behoefte om de vluchters een ruime marge te geven, had het peloton niet. Vooraan viel de boel al snel uiteen. Talansky viel zelfs letterlijk weg door tegen het asfalt te smakken. Terpstra hield nog aardig lang stand, maar ook hij werd uiteindelijk opgeslokt. De Canadees Duchesne ging in het zicht van de slotklim als laatste voor de bijl.

Dumoulin rijdt virtueel in het geel, maar redt het niet
Het tempo in het peloton had Michael Matthews en Alexey Lutsenko, de nummers één en twee in het klassement, toen al de kop gekost. Pas op La Madone d’Utelle (15,3 km a 5,7%) ging het tempo onder aanvoering van eerst Sky en daarna Tinkoff serieus de hoogte in. Er bleef een select gezelschap over, met daarbij Tom Dumoulin (op dat moment virtueel in het geel) en Wilco Kelderman.

Bij een aanval van Alberto Contador (Tinkoff) op een van de steilere stukken moesten de Nederlanders aanvankelijk afhaken, maar zij sloten op een wat makkelijk deel weer aan. Op dat moment plaatste Contador een nieuwe versnelling en nam hij Ilnur Zakarin (Katusha), Richie Porte (BMC) en het Sky-duo Geraint Thomas en Sergio Henao met zich mee. In de slotkilometer nam Thomas het voortouw. Zakarin knokte zich naar het wiel van de Brit en kwam er op het laatste moment nog overheen. Contador finishte op één seconde als derde.

flag-fr Paris – Nice 2016 (2.UWT)
Uitslag etappe 6: Nice – La Madone d’Utelle (177 km)
1. flag-ru Ilnur Zakarin (Katusha) in 4u45m11s
2. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
3. flag-es Alberto Contador (Tinkoff) op 1s
4. flag-au Richie Porte (BMC) op 7s
5. flag-co Sergio Luis Henao (Sky) op 10s
6. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE) op 20s
7. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 31s
8. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) allen z.t.
9. flag-es Ion Izagirre (Movistar)
10. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)

12. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 31s
14. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 55s
Volledige uitslag

12-03-2016 Paris - Nice; Tappa 07 Nice - La Madone D'utelle; 2016, Team Sky; Geraint, Thomas; La Madone D'utelle;

De nieuwe leider: Geraint Thomas – foto: Sirotti

Algemeen klassement na rit 6
1. flag-gb Geraint Thomas (Sky) in 24u10m26s
2.  flag-es Alberto Contador (Tinkoff) op 15s
3. flag-ru Ilnur Zakarin (Katusha) op 20s
4. flag-au Richie Porte (BMC) op 21s
5. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 32s
6. flag-es Ion Izagirre (Movistar) op 37s
7.  flag-co Sergio Luis Henao (Sky) op 39s
8. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE) op 44s
9. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 51s
10. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m

13. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m12s
15. flag-nl Lieuwe Westra (Astana)
Volledige stand

Dit artikel delen:

113 Reacties

klootje kriekeljon 12 maart 2016 om 17:26

Nasibal, ik denk zelfs dat WF reacties over doping in dit topic in dit geval moeilijk kan modereren nu.

De ARD heeft prima duidelijk gemaakt dat alle Russische topsporters dopingprogramma’s volgen. Die Russische atlete en haar man, klokkenluiders, zitten nu nog in bescherming ondergedoken. De IAAF overweegt niet voor niets de volledige Russische equipe te schorsen. Nee, dit is echt volkomen duidelijk.

Gebruikersnaam 12 maart 2016 om 17:27
Quote:
Kelderman en Dumoulin allebei een OK’e prestatie, al zul je zien dat het willekeurige volgorde geweldig en zwaar tegenvallend gevonden wordt.

Bij Dumoulin heb ik het idee dat die nog genoeg alternatieven heeft tijdens het komende seizoen en hier uiteindelijk ook nog altijd 5e staat.

Bij Kelderman heb ik het gevoel dat hij het toch van dit soort koersen moet hebben en dat hij het moeilijk zal hebben om nog top 10 te halen.

Devoronian 12 maart 2016 om 17:28

De kans dat Zakarin doping heeft gebruikt is afgaande op de verhalen van de afgelopen maanden en dagen in het speciaal zeker aanwezig.
Maar denk jullie eens in dat hij net die ene Russische sporter is (en die zijn er ongetwijfeld ook) die geen doping heeft gebruikt.
Dan wordt je dus ten onrechte door jan en alleman aan het kruis genageld

Jacco van Stierop 12 maart 2016 om 17:29

Goed Contador weer van voren te zien hoewel nog niet top. Van Zakarin krijg ik toch een wat wrange smaak van in mijn mond. Van Thomas zal ik nooit een grote fan worden vrees ik, met zo’n zonnebril verdien je eigenlijk geen koers te winnen. Dumoulin redelijk; Kelderman matig maar meer had ik eigenlijk ook niet van hem verwacht.

Romāns Vainšteins 12 maart 2016 om 17:31

@ Klootje >

Neen. Het heeft er wel wat schijn van op het gebied van afkomst en historie maar het is gewoonweg onmogelijk om iemand op basis van nationaliteit als schuldig te bestempelen.
Daarnaast heb ik geen enkele reden om bij de nr 2 en 3 van vandaag als minder verdacht te zien (ketoon vs 000000,9) eenmaal dit liedje zingend kun je eeuwig door blijven gaan.

Parijs is nog ver 12 maart 2016 om 17:32

Bardet kon niet voldoende volgen. Had daar wat meer van verwacht.

HoofdIsVrij 12 maart 2016 om 17:38

Vermakelijke finale gezien. Mooi hoe Contador, net toen Bardet en consorten gingen aansluiten, nog even doortrok. Je zag gewoon de benen van de achtervolgers opblazen en het moraal in de schoenen zakken.

dumoman 12 maart 2016 om 17:41

Het komt gewoon omdat Laurens ten Dam Kelderman niet heeft geholpen, bron Wuits…..

Orakel 12 maart 2016 om 17:54

Wat een ophef over Zakarin. Vorig jaar zeiden we ook massaal dat zijn overwinning in Romandië binnen afzienbare tijd afgenomen zou worden. Dat is niet gebeurd. Zakarin gebruikt in ieder geval iets dat of toegestaan is, of niet traceerbaar is (lees: micro). Nou ja, het is in ieder geval geen bescherming van hogerhand of Meldonium…
En alsof Zakarin de enige hoog in de uitslag is met een bedenkelijke reputatie… Contador, Henao, Costa zijn de anderen in de top-7.

Wat vandaag voor de Nederlanders duidelijk is geworden? Nog veel werk aan de winkel. De absolute klimtop is hier niet aanwezig. De renners die in potentie rond plek 4-7 in de Tour kunnen rijden, gingen helaas te hard voor Dumoulin en Kelderman.

Hoogstwaarschijnlijk gaat Mollema weer de beste Nederlandse rondeprestatie leveren. Hij lijkt dichter op de subtop te zitten, zeker in maart.

kasseifretter 12 maart 2016 om 17:55

Beste redactie, ik weet dat ik op het uitroepteken moet klikken, maar dat zou even duren vandaag! Willen jullie alstublieft een beetje modereren en al die overtredingen van het forumreglement verwijderen? Ik kom hier voor een nabespreking. Niet voor een hoop platte dopingbeschuldigingen… En ja, ik vind die jongen ook verdacht.

klootje kriekeljon 12 maart 2016 om 17:55

RV, jij bent tegenwoordig metaforisch een varken: trek hem aan zijn staart en hij wil vooruit. Heel vervelend recalcitrant gedrag elke keer, en na een tijdje niet meer serieus te nemen.

Maar vooruit..
Het is volkomen terecht om te zeggen dat alle Russische topsporters op dit moment begeleid worden met een dopingprogramma. En vervolgens is het ook niet onterecht om het gebruik van ketonen te vergelijken met het gebruik van meldonium als je het wilt hebben over het feit of het nu doping is of niet. Maar wat jij doet, het ene wegstrepen om het andere.. wil je nou echt dat ik daar op in ga? Je bent slimmer dan dat.

Puffin87 12 maart 2016 om 17:58

Ik heb de finale niet gezien, maar ik vind een aantal reacties hier toch wel opmerkelijk. Ik ben vooral benieuwd of de mensen die dit schandalig vinden, dat ook roepen als bijv Valverde of Contador een etappe wint? Ik zou niet weten waarom dat soort renners minder verdacht zouden zijn dan Zakarin. Die hebben ook al bewezen doping te willen gebruiken, en hun omgeving is niet bepaald veel betrouwbaarder dan die van Zakarin. Sterker nog: Valverde is na zijn schorsing nog beter geworden dan dat hij voor zijn schorsing ooit was…

Neemt overigens niet weg dat ik ook niet blij word van deze jongen, maar ik had renners als Contador en Valverde liever ook allang het wielrennen zien verlaten.

kasseifretter 12 maart 2016 om 17:59

@ klootje

Op het aparte forum mag je dat zeggen, hier niet…
Elke keer dat dopinggedoe is heel vervelend en recalcitrant!

klootje kriekeljon 12 maart 2016 om 18:00

Kasseifretter, en dat mag jij ook vinden. Anderen bespreken het liever wel als zijnde een wezenlijk onderdeel van deze sport. We zullen zien wat de redactie er in dit geval van vindt.

Lennimator 12 maart 2016 om 18:02

Ach, lees eens het boek’ beschaving of wat ervan over is ‘ van Theodore Dalrymple.

Liegen en bedrog zit volgens hem al bijna tweehonder jaar in de Russische cultuur gebakken. Het erge is dat ze er vanwege het systeem in een ‘ nieuwe’ despotische wereld niets aan kunnen doen.

Zakarin schijnt eerder groeihormonen te hebben gebruikt. Die blijven. Kijk maar eens naar Badr.

Jammer dat 0, 0000000000000000007 niet won.

Laatste man 12 maart 2016 om 18:02

Mooie koers. Ik geniet van Contador en Cancellara dit jaar. Te goed om te stoppen.

Verder veel plezier met klagen en zeuren. De dag is daar te mooi voor.

moa 12 maart 2016 om 18:03

@allen hij is toch al veroordeeld geweest?

sven241 12 maart 2016 om 18:03

Morgen gaat het nog oorlog worden op de Col d’Eze. Het is een korte rit, dus het zal aanvallen regenen in het begin en er zal flink tempo worden gereden.

Hakkie2 12 maart 2016 om 18:04

Alsof dat middel te maken heeft met een dopingprogramma. In elke apotheek in Rusland vrij te koop. Soort paracetamol van Rusland, volgens een Russin op een ander forum een middel dat alle Russen in huis hebben voor allerlei kwaaltjes.

Als Rusland een dopingprogramma heeft is dat rondom bloeddoping of gendoping, niet rondom de Russische paracetamol.

Zakarin is niks verdachter dan pakweg Dumoulin en zeker niet dan Contador. Geen enkel bewijs. En hij heeft prima gereden, knap dat hij mee kon. En verrassend dat hij aan het eind wel mee kon, waar Contador moest afhaken.

Lennimator 12 maart 2016 om 18:07

Nogmaals hij is al een keer gepakt…

Purito 12 maart 2016 om 18:08

Uiteraard is Zaka een pakhaas. Tikkende tijdbom die je binnenhaalt als Katusha zijnde.

Maar hoe weet je zo zeker dat Zakarin onderdeel is van het Russische dopingprogramma? Ik bedoel, de wielrennerij is toch wel een andere wereld dan de atletiek. Is toch ook veel meer Europees gericht. Zakarin zelf woont ook in Italië (meen ik). En je hebt de UCI die dopingproblematiek in kaart probeert te brengen.

Het kan best zijn dat Zakarin ook jarenlang van de Meldonium-pot gesnoept heeft. Of individueel EPO neemt. Maar onderdeel van een Russisch dopingprogramma? Geen idee, daar is geen enkel bewijs voor. Ik geloof ook niet dat er bij Katusha collectief doping verstrekt wordt.

kasseifretter 12 maart 2016 om 18:11

@klootje

Wat hier staat is tegen de regels en hoort dus niet. Natuurlijk mogen jullie de regels overtreden. Dat mag iedereen. alleen jammer dat er niet tegen opgetreden wordt.

Mooie koers gezien en het gaat alleen over doping, vuile russen en brave Nederlanders die door die schandalige anderen niet meekunnen! Gezellig is anders.

LutsenkoFan 12 maart 2016 om 18:13

Als elke rus volgens sommigen hier doping gebruikt. Waarom was Trovimov er zo vroeg af? En waar waren de teamgenoten van Zakarin zo snel? Er zijn zat Russen in de wielersport maar winnen doen ze uiterst zelden

TykkeThor 12 maart 2016 om 18:13

Nederlanders vallen toch een beetje tegen, zeker Kelderman had ik beter verwacht. Maar goed, het is nog vroeg in het seizoen. Wat de winnaar betreft; had ook liever iemand anders zien winnen, maar net zoals alle andere renners is Zakarin onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Voor de rest een mooie ontknoping gezien met de mannen die je vooraan verwacht.

TK96 12 maart 2016 om 18:14

Hele mooie overwinning van zakarin! Genoten van deze etappe, uberhaupt een leuke paris-nice! En al die mensen die zonder bewijs lopen te zeiken over doping: besef alsjeblieft dat je hiermee de sport net zo weinig vooruit helpt als de dopinggebruikers zelf.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair