Zakarin wint op La Madone d’Utelle, Thomas nieuwe leider
Foto: Sirotti
zaterdag 12 maart 2016 om 17:00

Zakarin wint op La Madone d’Utelle, Thomas nieuwe leider

Ilnur Zakarin heeft de zesde en voorlaatste etappe in Parijs-Nice, met finish op La Madone d’Utelle, gewonnen. De Rus snelde in de laatste meters langs Geraint Thomas (Sky), die wel de nieuwe leider wordt in het klassement. Tom Dumoulin reed een tijd virtueel in de gele trui, maar verloor uiteindelijk een halve minuut.

Aanval Terpstra, opgave Boom
Niki Terpstra was een van de renners die de openingsfase kleurde. De Nederlands kampioen kwam in een kopgroep terecht met Florian Vachon (Fortuneo-Vital Concept), Cyril Gautier (AG2R La Mondiale), Gregory Rast (Trek-Segafredo), Evaldas Siskevicius (Delko Marseille) Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) en Antoine Duchesne (Direct Energie). Later kwamen Andrew Talansky (Cannondale) en Thomas de Gendt (Lotto Soudal), die een gooi doet naar de bergtrui, nog aansluiten. Lars Boom was er toen al niet meer bij. De Astana-renner, gisteren nog lang in de aanval, gaf op.

Veel behoefte om de vluchters een ruime marge te geven, had het peloton niet. Vooraan viel de boel al snel uiteen. Talansky viel zelfs letterlijk weg door tegen het asfalt te smakken. Terpstra hield nog aardig lang stand, maar ook hij werd uiteindelijk opgeslokt. De Canadees Duchesne ging in het zicht van de slotklim als laatste voor de bijl.

Dumoulin rijdt virtueel in het geel, maar redt het niet
Het tempo in het peloton had Michael Matthews en Alexey Lutsenko, de nummers één en twee in het klassement, toen al de kop gekost. Pas op La Madone d’Utelle (15,3 km a 5,7%) ging het tempo onder aanvoering van eerst Sky en daarna Tinkoff serieus de hoogte in. Er bleef een select gezelschap over, met daarbij Tom Dumoulin (op dat moment virtueel in het geel) en Wilco Kelderman.

Bij een aanval van Alberto Contador (Tinkoff) op een van de steilere stukken moesten de Nederlanders aanvankelijk afhaken, maar zij sloten op een wat makkelijk deel weer aan. Op dat moment plaatste Contador een nieuwe versnelling en nam hij Ilnur Zakarin (Katusha), Richie Porte (BMC) en het Sky-duo Geraint Thomas en Sergio Henao met zich mee. In de slotkilometer nam Thomas het voortouw. Zakarin knokte zich naar het wiel van de Brit en kwam er op het laatste moment nog overheen. Contador finishte op één seconde als derde.

flag-fr Paris – Nice 2016 (2.UWT)
Uitslag etappe 6: Nice – La Madone d’Utelle (177 km)
1. flag-ru Ilnur Zakarin (Katusha) in 4u45m11s
2. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
3. flag-es Alberto Contador (Tinkoff) op 1s
4. flag-au Richie Porte (BMC) op 7s
5. flag-co Sergio Luis Henao (Sky) op 10s
6. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE) op 20s
7. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 31s
8. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) allen z.t.
9. flag-es Ion Izagirre (Movistar)
10. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)

12. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 31s
14. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 55s
Volledige uitslag

12-03-2016 Paris - Nice; Tappa 07 Nice - La Madone D'utelle; 2016, Team Sky; Geraint, Thomas; La Madone D'utelle;

De nieuwe leider: Geraint Thomas – foto: Sirotti

Algemeen klassement na rit 6
1. flag-gb Geraint Thomas (Sky) in 24u10m26s
2.  flag-es Alberto Contador (Tinkoff) op 15s
3. flag-ru Ilnur Zakarin (Katusha) op 20s
4. flag-au Richie Porte (BMC) op 21s
5. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 32s
6. flag-es Ion Izagirre (Movistar) op 37s
7.  flag-co Sergio Luis Henao (Sky) op 39s
8. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE) op 44s
9. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 51s
10. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m

13. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m12s
15. flag-nl Lieuwe Westra (Astana)
Volledige stand

RIDE Magazine
113 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
12 maart 2016 22:28
@nasibal
Quote:" Doping is geen wondermiddel waarmee de grootste nietsnut opeens iedereen naar huis fietst". Serieus? Onder welke steen heb jij de afgelopen 25 jaar verstopt gezeten??

Armstrong himself heeft aangegeven hoe goed EPO werkt, Riis (mr. 60%) die van leuke zwaargebouwde knecht opeens zwaargebouwd topklimmer en tourwinnaar werd, wetenschappers tonen de (ook lange termijn!) voordelen van groeihormonen aan, renters uit de epo-periode geven zelf aan dat plots mannen die standaard tijdens bergetappes achteraan in de grupetto/bus hingen hen plots voorbij vlogen na een 'bijzondere winterstop'.... Maar jij weet het zeker: het doet niks???

Of je dopinggebruik goedkeurt of afkeurt maakt me geen bal uit, maar ontken de feiten niet of ken je echt je klassieken niet? In dat laatste geval past wat minder stellgheid bij je posts over het D-topic.
12 maart 2016 22:34
TLJ weer drie keer niets... :-(
Lelijke eendje van WT, ze dragen geel met recht
12 maart 2016 22:35
Hopelijk weet Kelderman snel nog een stap te zetten. We hebben inmiddels een behoorlijk aantal "top 10 ronde renners" zoals Gesink, Mollema, Kelderman, Dumoulin, Kruijswijk en Poels. Dat is echter wat anders dan de echte winnaars zoals Quintana, Froome, Contador, Aru en Nibali. Bij Kelderman en Dumoulin heb ik het gevoel dat die laatste stap er nog in zit maar dat moet dan niet te lang op zich laten wachten. Wat goed is komt meestal snel.
12 maart 2016 22:37
Zakarin is het van het type 'rijdt door met hoofd van medegevallene na zadelbreuk in massale valpartij' . Of hij nou vals speelt of niet een echte smaakmaker en wat mij betreft in het bezit van de Vino-factor. Persoonlijk mag ik dat graag zien.
12 maart 2016 22:43
@Coldeportes
Onderschat de renners uit de achterhoede van grote rondes niet, een paar procent erbij en ze strijden ook vooraan mee. Natuurlijk zijn er super-responders, maar wat nasibal beweert geldt voor de meeste renners.
12 maart 2016 22:54
Vino factor is een behoorlijke beschuldiging, eerst doping en nu is hij ook nog eens corrupt?
12 maart 2016 23:12
Hongerklop werd als reden gegeven op de site van LottoNL-Jumbo.
12 maart 2016 23:34
@Coldeportes (edit: alvast excuses voor mijn epos, het is langer geworden dan gehoopt)

Ik ga graag (fel) in discussie en kan je bijdrage in mijn richting dus zeker waarderen. Echter, wat stelligheid betreft is dit een duidelijk gevalletje 'pot verwijt de ketel' natuurlijk. Ten eerste stel ik nergens dat doping niets doet. Wat ik wel stel is dat het niet van een nietsnut een toprenner maakt. Deze stelling zal ik aan de hand van specifiek jouw voorbeelden nog eens onderbouwen:

Je noemt precies twee renners bij naam (zeker Armstrong, Riis is net te ver voor mijn tijd om er echt uitspraken over te doen) die ontegenzeggelijk hard werkten voor hun sport en (veel) talent bezaten. Zelfs op een bruine boterham zouden zij jou, mij en een groot deel van het profpeloton naar huis hebben gefietst, dat staat denk ik buiten kijf. Dat is, hoe je het ook went of keert, knap. Maar dat is pas de helft van mijn punt, je wint geen debat door te zeggen dat wat topsporters doen knap is. Dat is slechts een open deur.

Je geeft zelf aan dat renners zoals Armstrong en Riss (en enkele anderen die je niet specifiek bij naam noemt) na een 'goede winter' opeens vooraan reden. M.a.w.: vóór deze 'goede winter' konden ze een profpeloton volgen waarvan achteraf bekend is dat het overgrote deel met héle dikke stroop door de aderen reden. Wat zegt dat?

Ja, ik geloof absoluut dat doping het verschil tussen winnen en verliezen kan maken. Daar is geen twijfel over mogelijk en is ook zeker verwerpelijk. Winnen is namelijk waar het om draait, en dat moet binnen de regels van de sport gebeuren. De basis wordt echter áltijd gelegd door een combinatie van hard werken en talent. Zo niet, dan zouden jij en ik de komende tour kunnen winnen.

Dus ja: Ook Zakarin geeft hier duidelijk blijk van talent en hard werken. En zolang we niet met zekerheid kunnen stellen dat ieder ander aanwezig 100% schoon rijdt kunnen we alleen maar concluderen dat het meer dan aannemelijk is dat hij hier andere dopeurs op een hoop rijdt. Betere doping dan anderen? Zeker mogelijk. Meer talent en kunde dan deze anderen? Ik denk het wel. Rijdt hij hier ook renners op een hoop die hem, mits allemaal schoon, huilend naar huis zouden hebben gereden? Ongetwijfeld.
12 maart 2016 23:39
Keurige prestatie van Dumoulin. Al denken ze daar bij de NOS anders over. Ongekend. Hij kon niet met de besten naar boven, volgens hun. Feitelijk is dat niet onjuist, maar de toon waarop suggereert een slechte prestatie. Als ik het groepje zie waarin Dumoulin finisht is dat gewoon razend knap voor iemand die tot vorig jaar eigenlijk alleen als goede tijdrijder werd gezien.
13 maart 2016 08:23
Kan westra hier winnen vandaag of is dit toch te zwaar????
13 maart 2016 08:52
Hij is in het verleden gepakt met Anabolen toch?
Middelen die de spier opbouw versterken /versnellen.
Heb je daar een paar jaar later niet nog steeds profijt van?
Blij dat ik niet voor de tv heb zitten loeren om vervolgens deze Russische valsspeler te zien winnen.
13 maart 2016 09:52
"Je slotzin bevestigt dat ook: als iedereen schoon zou rijden, zou Zakarin door andere renners huilend naar huis zijn gereden".

Binnen een goed betoog is dit een ontzettend zwakke stelling. Werkelijk nergens op gebaseerd.
13 maart 2016 09:56
Bij iedere Russische sportprestatie mag je vraagtekens zetten. In alle linies wordt al jarenlang dopinggebruik toegepast en gemaskeerd. Echt niet alleen bij het schaatsen, wielrennen of atletiek. Jammer, dat je altijd een naar gevoel krijgt als supporter, maar wat mij betreft mag iedere Russische overwinning onder een dik vergrootglas worden gelegd, zeker bij deze man, die al "besmet" is.
1 3 4 5

Reacties zijn gesloten.