Zakarin wint op La Madone d’Utelle, Thomas nieuwe leider

zaterdag 12 maart 2016 om 17:00
Zakarin wint op La Madone d’Utelle, Thomas nieuwe leider

Foto: Sirotti

Ilnur Zakarin heeft de zesde en voorlaatste etappe in Parijs-Nice, met finish op La Madone d’Utelle, gewonnen. De Rus snelde in de laatste meters langs Geraint Thomas (Sky), die wel de nieuwe leider wordt in het klassement. Tom Dumoulin reed een tijd virtueel in de gele trui, maar verloor uiteindelijk een halve minuut.

Aanval Terpstra, opgave Boom
Niki Terpstra was een van de renners die de openingsfase kleurde. De Nederlands kampioen kwam in een kopgroep terecht met Florian Vachon (Fortuneo-Vital Concept), Cyril Gautier (AG2R La Mondiale), Gregory Rast (Trek-Segafredo), Evaldas Siskevicius (Delko Marseille) Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) en Antoine Duchesne (Direct Energie). Later kwamen Andrew Talansky (Cannondale) en Thomas de Gendt (Lotto Soudal), die een gooi doet naar de bergtrui, nog aansluiten. Lars Boom was er toen al niet meer bij. De Astana-renner, gisteren nog lang in de aanval, gaf op.

Veel behoefte om de vluchters een ruime marge te geven, had het peloton niet. Vooraan viel de boel al snel uiteen. Talansky viel zelfs letterlijk weg door tegen het asfalt te smakken. Terpstra hield nog aardig lang stand, maar ook hij werd uiteindelijk opgeslokt. De Canadees Duchesne ging in het zicht van de slotklim als laatste voor de bijl.

Dumoulin rijdt virtueel in het geel, maar redt het niet
Het tempo in het peloton had Michael Matthews en Alexey Lutsenko, de nummers één en twee in het klassement, toen al de kop gekost. Pas op La Madone d’Utelle (15,3 km a 5,7%) ging het tempo onder aanvoering van eerst Sky en daarna Tinkoff serieus de hoogte in. Er bleef een select gezelschap over, met daarbij Tom Dumoulin (op dat moment virtueel in het geel) en Wilco Kelderman.

Bij een aanval van Alberto Contador (Tinkoff) op een van de steilere stukken moesten de Nederlanders aanvankelijk afhaken, maar zij sloten op een wat makkelijk deel weer aan. Op dat moment plaatste Contador een nieuwe versnelling en nam hij Ilnur Zakarin (Katusha), Richie Porte (BMC) en het Sky-duo Geraint Thomas en Sergio Henao met zich mee. In de slotkilometer nam Thomas het voortouw. Zakarin knokte zich naar het wiel van de Brit en kwam er op het laatste moment nog overheen. Contador finishte op één seconde als derde.

flag-fr Paris – Nice 2016 (2.UWT)
Uitslag etappe 6: Nice – La Madone d’Utelle (177 km)
1. flag-ru Ilnur Zakarin (Katusha) in 4u45m11s
2. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
3. flag-es Alberto Contador (Tinkoff) op 1s
4. flag-au Richie Porte (BMC) op 7s
5. flag-co Sergio Luis Henao (Sky) op 10s
6. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE) op 20s
7. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 31s
8. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) allen z.t.
9. flag-es Ion Izagirre (Movistar)
10. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)

12. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 31s
14. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 55s
Volledige uitslag

12-03-2016 Paris - Nice; Tappa 07 Nice - La Madone D'utelle; 2016, Team Sky; Geraint, Thomas; La Madone D'utelle;

De nieuwe leider: Geraint Thomas – foto: Sirotti

Algemeen klassement na rit 6
1. flag-gb Geraint Thomas (Sky) in 24u10m26s
2.  flag-es Alberto Contador (Tinkoff) op 15s
3. flag-ru Ilnur Zakarin (Katusha) op 20s
4. flag-au Richie Porte (BMC) op 21s
5. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 32s
6. flag-es Ion Izagirre (Movistar) op 37s
7.  flag-co Sergio Luis Henao (Sky) op 39s
8. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE) op 44s
9. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 51s
10. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m

13. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m12s
15. flag-nl Lieuwe Westra (Astana)
Volledige stand

Dit artikel delen:

113 Reacties

grootverzet 12 maart 2016 om 17:09

De grote mannen voorop en klimmers met een punch. Dat is genieten. Waarom kelderman vergelijken met die mannen. Moet hij nu al Parijs nice winnen?. Dumoulin op tempo naar boven gereden zoals verwacht. Schade beperken maar toch iets teveel verloren.

LutsenkoFan 12 maart 2016 om 17:10

Wat ik het mooie hieraan vindt, is dat vorig jaar toen niemand nog van dit 1 januari 2016 middel af wist. Er vrij weinig beschuldigingen zijn. En dat er dan ook al 100 atleten mee gepakt zijn laat ook zien dat het zeer makkelijk te vinden is.

Kortom ik geloof dat deze man clean is zolang hij niet gepakt wordt.

mus van de maasstad 12 maart 2016 om 17:10

Zakarin…
Die is als klein jongetje in de ketel met toverdrank gevallen…

Vibeman 12 maart 2016 om 17:10

Fantastische renner die Zakarin!! Gaat ook top 5 rijden in giro!! Bertje nog niet top.

LutsenkoFan 12 maart 2016 om 17:10

@grootverzet

Nee, Kelderman vergelijken met Jeannesson? Is dat beter?

Arema Pro Cycling Team 12 maart 2016 om 17:11

Had iets meer verwacht van Dumoulin.. Mooie etappe!

Covadonga 12 maart 2016 om 17:11

Verdiende zege voor deze Rus. Jammer dat Dumoulin en co tekort kwamen. Wel een leuke finale. Mattews, zoals verwacht, eraf gereden.

En die dopingflauwekul hoort er helaas op wf bij.

klootje kriekeljon 12 maart 2016 om 17:11

Nasibal, dat Russische sporters structureel van dopingprogramma’s worden gezien door de bond en overheid. Je moet wel heel optimistisch zijn om anders te beweren.

Javier 12 maart 2016 om 17:12

Okee prima. Zakarin is dus niet schoon volgens velen hier. Waarom wordt hij dan niet gepakt?

LutsenkoFan 12 maart 2016 om 17:12

Daarentegen misschien heeft zakarin, net als vorig jaar, gepiekt op deze week koersen. In de giro had hij namelijk ook niks gepresteerd in het algemeen klassement.

Thomas, Contador en Porte zijn nu nog in volle voorbereiding. Net als de meesten hier, maar Spilak zie je ook nooit in de Tour of zo.

CJJelle 12 maart 2016 om 17:12

Deze jongen is al gepakt op doping en een straf uitgezeten. Uiteraard geen garantie dat hij dat nu weer doet. Hij bleek, naar ik begrepen heb, aan de groeihormonen te hebben gezeten. Iets waar je de rest van je carriere profijt van hebt,als je spiercellen al groter geweest zijn wordt dit door spieren onthouden. + het nieuws van afgelopen dagen. Ben ik het inderdaad eens dat het skeptische aan deze overwinning totaal onterecht is…

grootverzet 12 maart 2016 om 17:12

Nee met wellens oen.

achilles 12 maart 2016 om 17:13
Quote:
Doping is geen wondermiddel waarmee de grootste nietsnut opeens iedereen naar huis fietst.

De grootste nietsnut niet nee, maar voor een getrainde profrenner is het wel een wondermiddel. Ene Riis maakte er alvast een mooie kwantumsprong mee.

Gebruikersnaam 12 maart 2016 om 17:13
Quote:
Verdiende zege voor deze Rus.

Even los van de dopinginsinuaties, heeft hij van alles kolopers veruit het minste bijgedragen en alleen zitten slepen. Slim, ja. Verdiend, nee.

Romāns Vainšteins 12 maart 2016 om 17:14

Geweldige, snuggere geboren (rit)winnaar die Zakarin, dit deed hij perfect.
Dikke boeh voor alle gefrustreerde zeurkousen die het anders zagen lopen dan gewild en vervolgens de kruisspijkers tevoorschijn halen.

ThorHushovdd 12 maart 2016 om 17:15

Nieve heeft nog een hele goede klim gereden na zo vroeg gelost te zijn! Ook de Nederlanders (Westra, Kruijswijk, Kelderman en Dumoulin) gewoon goed gereden, alle vier top 20.

CJJelle 12 maart 2016 om 17:15

Sinds wanneer moeten we allemaal blij zijn voor een bewezen dopingzondaar?

Matisz 12 maart 2016 om 17:16

Slim gereden van Zakarin en verdiend gewonnen, valt niks op af te dingen. Kelderman en Wellens vallen toch nog wat tegen. Dumoulin levert, vind ik toch, een degelijke prestatie af. Een echt rondrenner is Tom voor mij toch nog niet…

Janjanssen98765 12 maart 2016 om 17:17

Zakarins prestaties werden vorig jaar ook al in twijfel getrokken hier en vreemd is dat niet.
Hetzelfde met die schaatser.

Nederlanders hebben nog dat kleine stapje nodig maar ik verwacht dit jaar toch wel weer een stuk of 5 top 10 in een grote ronde.

Hakkie2 12 maart 2016 om 17:20

Prima winnaar, mooie koers gezien. Contador zat toch minder makkelijk dan het leek.

Dumoulin bergop geen wereldtop, maar dat wisten we al. Kelderman viel me een klein beetje tegen, voorlopig zie ik daar nog steeds geen zekere kopman voor de Tour in.

nielsvdg 12 maart 2016 om 17:20

@Jan Janssen
Kulizhinikov kon ik nog wel enigszins geloven vanwege zijn fantastische stijl maar dit… Ik ga er verder maar niet meer op in en zal maar proberen om mezelf er toe aan te zetten dit te geloven tot het tegendeel is bewezen.

LyndaLid 12 maart 2016 om 17:21

Pffff hier word ik echt droevig van.

Ik zat met iemand te kijken die ik enthousiast probeer te maken voor deze mooie sport, en je weet gewoon dat je nu samen naar ene bedrieger hebt zitten kijken die binnen een jaar gepakt is. Alle Russen zitten onder de dope, maar deze Tartaar niet zeker? Houd op schei uit

Romāns Vainšteins 12 maart 2016 om 17:21

Kelderman en Dumoulin allebei een OK’e prestatie, al zul je zien dat het willekeurige volgorde geweldig en zwaar tegenvallend gevonden wordt.

Wildebert 12 maart 2016 om 17:22

Tsja….

nasibal 12 maart 2016 om 17:22

@klootje

Touché, daar heb je een goed punt.

@Achilles
Exact, en laten we nu op jouw statement eens doorredeneren:

1) Zonder talent wordt je geen getrainde prof. Dan haak je in een eerder stadium al af.
2) Getrainde prof wil precies zeggen dat je er, ook met doping, veel voor moet doen om dergelijke resultaten neer te zetten.

oh en als bonuspuntje:
3) Hoeveel getrainde profs van een véél lager niveau worden er jaarlijks betrapt op doping? Die zie ik toch niet hier deze etappe winnen. Is het verschil dan puur het soort doping? Heb ik wat gemist?

M.a.w: Verdacht? Ja. Smerig? Ja. Bedrieger? Ja Zou het moeten mogen? Nee. Knap? Jazeker, nog steeds! Ook deze jongen heeft in z'n kleine teen nog meer talent dan een heel groot deel van de serieuze wielrenners in deze wereld. Het is alleen zo jammer dat hij het (hoogstwaarschijnlijk) nog even aanvult met smerigheid.

Ik moet er altijd zo om glimlachen hoe hier overigens lekker subjectief en zwart-wit de scheidingslijn tussen 'wat een talent!' en 'wat een bedrieger!' wordt getrokken. Maar dat terzijde.

Headlines

Materiaalzone

Populair