Zakarin overweegt nationaliteitsverandering na uitspraak WADA

dinsdag 17 december 2019 om 15:18
Zakarin overweegt nationaliteitsverandering na uitspraak WADA

foto: LaPresse/Fabio Ferrari

Het WADA nam een week geleden de beslissing om Rusland voor vier jaar te verbannen van de Olympische Spelen en alle andere internationale wedstrijden, maar Ilnur Zakarin wil hoe dan ook meedoen aan de Olympische titelstrijd in Tokio. De renner van CCC overweegt verder een andere nationaliteit aan te nemen, om zo mee te kunnen doen aan komende kampioenschappen.

Eind november werd bekend dat een onderzoekscommissie van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) Rusland voor vier jaar wilde verbannen van de Spelen en alle andere internationale wedstrijden. De commissie vond dat er bewijs is van manipulatie in een dopinglaboratorium in Moskou. Een week geleden kwam het uitvoerend comité van het WADA bijeen en nam, zoals verwacht, de aanbevelingen van de onderzoekscommissie over.

De strafeis hield in dat Rusland de komende vier jaar niet mag meedoen aan de Olympische Spelen, de Paralymische Spelen en de Jeugd Olympische Spelen. Ook zal het land niet mogen deelnemen aan toernooien die door sportbonden, waaronder ook de UCI, worden georganiseerd. “Maar ik wil wel meedoen aan de Olympische Spelen, maakt niet uit onder welke vlag”, zo vertelt Zakarin aan onder meer Cyclingnews.

Voor Russische sporters die kunnen aantonen dat ze van onbesproken gedrag zijn, zou er een mogelijkheid zijn om onder neutrale vlag toch mee te doen aan internationale toernooien. “Als Rusland niet mag deelnemen aan de Spelen, zou ik graag onder neutrale vlag willen koersen. En voor de komende jaren overweeg ik zelfs om de Cypriotische nationaliteit (Zakarin woont al enkele jaren op Cyprus, red.) aan te nemen. Het is mogelijk, maar ik ben er nog niet uit.”

“Ik heb niks te verbergen”
Het is echter de vraag of Zakarin onder neutrale vlag mag meedoen aan de Olympische Spelen, aangezien hij in het verleden is betrapt op doping. Zo werd de klimmer vier jaar geleden uitgesloten van deelname aan de Spelen van Rio de Janeiro, al werd de beslissing van het IOC in extremis teruggedraaid door het CAS. “De beslissing werd echter pas twee dagen voor de start genomen, waardoor ik te weinig voorbereidingstijd had. Ik miste de Spelen toen door politieke spelletjes.”

“Dat laatste mag nooit gebeuren”, zo is Zakarin van mening. “Ik word tijdens wedstrijden getest en heb dan ook niks te verbergen. Ze hebben meer dan honderd dopingtesten uitgevoerd en ze waren allemaal schoon. Ik vind dan ook dat ik mag meedoen aan de Spelen in Tokio. Al mijn testen zijn uitgevoerd door de UCI en het WADA, en niet door het Russisch antidopingagentschap. Ik ben geen onderdeel van het probleem”, is hij stellig.

Rusland heeft overigens nog twee weken om in beroep te gaan bij het CAS. Het hoogste rechtsorgaan in de sport velt vervolgens een definitief oordeel.

Dit artikel delen:

8 Reacties

dikkechaap 17 december 2019 om 15:25

“Ze hebben meer dan honderd dopingtesten uitgevoerd en ze waren allemaal schoon”

Nee, je bent betrapt. Misschien dat daarna weer 100 testen schoon waren, maar je mag blij zijn dat je überhaupt een tweede kans hebt gekregen.

oilsmoke 17 december 2019 om 15:53

Precies ja, 2009, toen hij werd betrapt op anabole steroïde.

Samlambeej 17 december 2019 om 23:28

"Zijn schapen selectief blind?"
Ja dat zijn ze inderdaad, ja

klootje kriekeljon 17 december 2019 om 15:34

Wieler-Cyprioot Zakarin. Dan wordt het helemaal een cultheld. Kan niet wachten op het nationale pakje.

Verweggistan 17 december 2019 om 17:30

Heeft Cyprus wel een startbewijs voor de OS?

Groningen 17 december 2019 om 18:12

Dat vroeg ik me ook direct af. Het zou wel mooi zijn, een Cyprioot die meerijdt in de finale van de OS

JumpyGazelle 18 december 2019 om 09:30

OS wil hij onder neutrale vlag doen. Gaat hem om wks en eks denk ik

freirefreire 17 december 2019 om 18:38

Tsja, als wielrenner ben je natuurlijk sneller verdacht dan in andere sporten en als Rus ben je sneller verdacht dan wanneer je nationaliteit een andere is. Dat Zakarin dus door autoriteiten met argwaan wordt bekeken vind ik geen verrassing. Ik vertrouw de WADA en het CAS wel, die zullen een goed oordeel vellen over of hij mee mag doen.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone