WADA weert Rusland vier jaar van grote sportevenementen

maandag 9 december 2019 om 11:32
WADA weert Rusland vier jaar van grote sportevenementen

foto: Cor Vos

Het WADA heeft Rusland voor vier jaar verbannen van de Olympische Spelen en alle andere internationale wedstrijden. Concreet betekent dit dat Russische wielrenners de komende jaren niet onder Russische vlag aan WK’s en Wereldbekers mogen deelnemen.

Eind november werd bekend dat een onderzoekscommissie van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) Rusland voor vier jaar wilde verbannen van de Spelen en alle andere internationale wedstrijden. De commissie vond dat er bewijs is van manipulatie in een dopinglaboratorium in Moskou. Aangeleverde data zou incompleet zijn, waardoor positieve dopinggevallen mogelijk niet meer in het systeem terug te vinden zouden zijn. Daarom werden zware sancties voorgesteld.

Het strafvoorstel hield in dat Rusland de komende vier jaar niet mag meedoen aan de Olympische Spelen, de Paralymische Spelen en de Jeugd Olympische Spelen. Ook zou het land niet mogen deelnemen aan toernooien die door sportbonden, waaronder ook de UCI, worden georganiseerd. Voor Russische sporters die kunnen aantonen dat ze van onbesproken gedrag zijn zou er een mogelijkheid zijn om onder neutrale vlag toch mee te doen aan die toernooien.

Vandaag kwam het uitvoerend comité van het WADA bijeen en dat nam, zoals verwacht, de aanbevelingen van de onderzoekscommissie over. Rusland heeft drie weken om in beroep te gaan bij het CAS. Het hoogste rechtsorgaan in de sport velt vervolgens een definitief oordeel.

Dit artikel delen:
#

17 Reacties

Geflitst 9 december 2019 om 11:36

De Worldtour is geen “wereldbeker”, toch?

Dolfy 9 december 2019 om 13:12

Met de Wereldbeker zal het baanwielrennen mee worden bedoeld..

WernerFranke 9 december 2019 om 13:34

Je hebt ook de Wereldbeker in het veldrijden en MTB.

Kosmonaut 9 december 2019 om 11:43

Politiek in sport….

Ward 9 december 2019 om 12:57

Tja, er zijn ook regels in sport…

Henk 9 december 2019 om 13:13

Politiek heeft Rusland voor eerdere schorsingen behoed.

dikkechaap 9 december 2019 om 16:41

Als je je daadwerkelijk verdiept in de bewijslast kun je alleen maar tot de conclusie komen dat deze sanctie de enige juiste keuze is.

De schaal, geraffineerdheid en medogenloosheid van het geheel doet het programma van de DDR destijds verbleken.

Romāns Vainšteins 9 december 2019 om 14:55

Nu ja dan rijdt Zakarin als outsider gewoon in een hagelwit shirtje op de OS mee. Het allermooist natuurlijk als die wint omdat daarachter de mannen, met Valverde voorop, het gat niet voor een ander willen dichten.

nickdt 9 december 2019 om 16:06

Zakarin is een van de renners die een probleem heeft, want die kan niet aantonen van onbesproken gedrag te zijn, want is in het verleden geschorst voor dopinggebruik.

Merlinappa 9 december 2019 om 16:06

Voor de liefhebbers: kijk de documentaire ‘Icarus’ eens, daarin wordt duidelijk op hoe grote schaal Rusland een staatsdopingproject had/heeft. 4 jaar schorsing is een belachelijk lage straf voor tientallen jaren dopingmisbruik vanuit de staat.

Lance4eva 9 december 2019 om 18:54

Bedankt voor de tip. Ik hoop dat de verwachting die deze documentaire oproept wordt waargemaakt.

$kedel 10 december 2019 om 00:30

Daar zorgt de hoofdpersoon wel voor:p

Pietspeed 9 december 2019 om 19:22

Ach, in andere landen komt geen doping voor, al dan niet georganiseerd….Enkele jaren terug reed nagenoeg het complete profpeloton op Epo. Sancties? Huh, wat, waarom:-)?
Of atletiek wereldwijd, USA voorop.
Politiek regeert.

Ligthning 9 december 2019 om 20:56

Het verschil is toch dat het massale dopinggebruik en de hele fraude om nadien alles te vervalsen, door de Russische Staat zelf georganiseerd wordt. En het bewijs is nu geleverd dat de Russische Staat blijft frauderen.
Dus dan weet je dat “Moeder Rusland” haar kinderen gedopeerd zal blijven uitsturen. Overigens tot eer en glorie van de Staat zelf. Of dacht je dat Rusland daarbij ook maar even stilgestaan heeft bij de fysieke en mentale schade die ze daarbij toebrengt aan haar jonge sporters.

Ligthning 9 december 2019 om 20:50

Is natuurlijk een lachertje. De voorbije jaren mochten steeds meer Russische sporters onder neutrale vlag deelnemen aan internationale competities. Ook reeds Russische teams. En nu raakte al bekend dat Rusland gewoon met heel wat (bijna alle) individuele sporters én teams zal deelnemen aan de grote competities, zoals OS en WK. Enkel als sporters expliciet op dopinggebruik betrapt werden, zullen ze niet mogen deelnemen.
In de praktijk zal er dus weinig veranderen t.o.v. enkele jaren geleden. Enkel het Russische volkslied en de vlag zullen niet te zien zijn. De Russen zullen de kluit blijven bedriegen en de internationale sportfederaties zullen hypocriet het spelletje meespelen.

odradek 9 december 2019 om 20:57

De georkestreerde oorlog tegen Rusland zet zich voort.

Cyclinglife 9 december 2019 om 21:32

Amerika dan ook maar gelijk schorsen? Uspostal? Atletiek? En wat niet al meer. Nederland weren uit de schaatswereld? Voetbal wereldwijd compleet afschaffen? Of gaan we enkel Rusland schorsen als zondebok?

Headlines

Materiaalzone

Populair