Wout van Aert voor WK tijdrijden: “Zal snel voelen hoe goed of slecht de benen zijn”

donderdag 24 september 2020 om 13:01
Wout van Aert voor WK tijdrijden: “Zal snel voelen hoe goed of slecht de benen zijn”

Van Aert verkent het parcours met Tom Dumoulin - foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft donderdagochtend het parcours van het WK tijdrijden in Imola al een eerste keer verkend. De Belg start als een van de grote favorieten in Italië, al is het afwachten hoe hij uit de Tour de France is gekomen. “Ik kan moeilijk inschatten hoe moe ik nog ben. Ik denk niet dat er fysiek een probleem is. Ik zal in de tijdrit wel voelen hoe goed of slecht de benen zijn”, zei hij op de persconferentie tegen Sporza.

Zijn vierde plaats in de klimtijdrit van de Tour naar La Planche des Belles Filles zet Van Aert op het goede spoor. “Ik ben blij dat ik toch geprobeerd heb, want het heeft me veel vertrouwen gegeven. Ik stond toch mooi tussen de klassementsrenners. Als je zo’n klim nog in de benen hebt na een aanloop van 30 kilometer, dan is dat heel goed voor het zelfvertrouwen”, aldus de renner van Jumbo-Visma.

Ook ploeggenoot Jos van Emden was bij de verkenning – foto: Cor Vos

‘De tijdrit is geen opwarmer voor de wegrit, ik start met ambitie’
De regerend Belgisch kampioen tijdrijden heeft al een goede indruk van het parcours in Imola. “Het is 30 kilometer aan een heel hoge snelheid. Victor Campenaerts heeft me al bijgepraat over het parcours. Er zijn weinig moeilijke passages, maar het verschil zal in het eerste deel worden gemaakt door de wind. Het wordt dus snel starten en proberen dat zo lang mogelijk vol te houden”, blikt Van Aert vooruit.

Dat Van Aert uit de Tour de France komt, is volgens hem een nadeel ten opzichte van concurrenten als Filippo Ganna, Rohan Dennis en Campenaerts. Zij hebben zich via Tirreno-Adriatico specifiek kunnen voorbereiden op het WK. “Elk detail telt, maar met betere benen kan er ook altijd veel. Ik geef me niet op voorhand gewonnen. Het is nu ook niet dat ik achterstevoren op mijn fiets zit”, zegt hij. “En de tijdrit is niet zomaar een opwarmer voor de wegrit. Ik start echt met ambitie.”


Dit artikel delen:

19 Reacties

Wheely 24 september 2020 om 13:11

Jos en Tom gaan op een normale fiets rijden?

Constantinopel 24 september 2020 om 13:39

Tom in ieder geval wel. Hij kreeg in de Tour kritiek dat hij de tijdrit volledig op zijn tijdritfiets reed, dus heeft hij beslist om morgen met de wegfiets op pad te gaan.

Natte spons 24 september 2020 om 13:46

Jos rijdt toch echt gewoon op de tijdritfiets op deze foto’s, dezelfde als van Aert.

Groetjesaandevoetjes 24 september 2020 om 14:59

Van Aert grapte op instagram al dat ze de tijdrit fiets van Dumoulin waren vergeten

Marco 24 september 2020 om 15:17

Goed dat Zeeman er niet is want de UCI heeft de fiets van Tom doorgezaagd

Koersmaniak 24 september 2020 om 13:47

Vreemd dat Dumoulin op zijn klimfiets rijdt voor een vlakke tijdrit

Marco 24 september 2020 om 15:16

Ze zijn aan het verkennen… er staat toch nergens dat je dan met je tijdritfiets moet rijden

Koersmaniak 24 september 2020 om 17:00

Het aansnijden van bochten op een tijdritfiets is anders dan op een gewone fiets.
Hoe kan je anders bepalen hoe en hoe hard je door die bochten kan gaan?

Raafje 24 september 2020 om 13:56

Hoop niet dat ie opbrandt voordat hij aan de Vlaamse klassiekers begint.

Jooop 24 september 2020 om 14:06

Straks is hij op en blijf hij met bijna lege handen achter. Alleen maar Strade, MSR, twee tour etappes en misschien nog één of twee overwinningen op het WK.

harryjohan71 24 september 2020 om 14:57

Dauphine etappe overwinning en puntentrui niet te vergeten. Maar dit is natuurlijk niet noemenswaardig.

Paul4566 24 september 2020 om 15:32

@Joop: Nou, behoorlijk lege handen inderdaad…

Constantinopel 24 september 2020 om 15:41

Het is niet omdat hij al heel wat mooie overwinningen behaald heeft dit jaar, dat het niet jammer zou zijn als hij duidelijk over zijn topvorm heen zou zijn tijdens zijn favoriete koersen.

Bulcke 24 september 2020 om 16:00

Natuurlijk zou dat jammer zijn. Maar in een jaar waarin je geen enkele garantie hebt dat de wedstrijd die over x weken gepland is wel echt door zal gaan moet je gewoon pakken wat je pakken kan.

Ajvenema 24 september 2020 om 16:06

@jooop: Nice :D

Dr op en dr over 24 september 2020 om 17:23

@Raafje de kans dat Wout in de Vlaamse klassiekers nog steeds over dezelfde vorm bezit als tijdens zijn overwinningen in MSR en Strade is uiteraard erg klein.

Ik sluit niks op voorhand uit, maar als je gewoon even simpel kijkt naar hoeveel tijd er tussen die wedstrijden zit, dan lijkt me dat onmogelijk.

Zijn deelname aan de Tour of de mate waarin hij hierin heeft gewerkt, maakt daar overigens geen verschil in.

Fysiek is het menselijk lichaam er simpelweg niet op gemaakt om zo’n lange periode in topvorm te verkeren. En het tijdsbestek waarin dit seizoen zich afspeelt is te kort om een eerste en tweede piek te kunnen hebben.

Van Aert heeft er voor gekozen om er vanaf wedstrijddag één te staan, en dus is het pakken wat je mee kan pakken, hopen dat je ondertussen geen blessures oploopt door een val, en hopen dat je de betreffende vormcurve zolang mogelijk op dat hoge niveau kan houden.

Van Aert kan door z’n pure klasse en zijn capaciteiten als kasseienrijder best hele mooie prestaties wegzetten in Vlaanderen en Roubaix. Maar als hij daar nog steeds iedereen domineert zoals hij deed in de Strade en MSR, dan heb ik daar toch de nodige vraagtekens bij.

SpeedyLegs 24 september 2020 om 14:24

Toch vreemd dat nog steeds niemand over een niet belastende benentester beschikt. Daar valt goud mee te behalen (eh, nou ja te verdienen)!

Ward 24 september 2020 om 20:00

Belasting testen zonder te belasten. Gaat niet snel gebeuren :)

Pietspeed 25 september 2020 om 00:08

Hoe had je je dat dan voorgesteld. Je zult er wellicht over nagedacht hebben, toch?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair