Wout van Aert krijgt met Christophe Laporte Franse meesterknecht bij Jumbo-Visma
Laporte zegeviert in de Ster van Bessèges eerder dit jaar - foto: Cor Vos
dinsdag 1 juni 2021 om 13:40

Wout van Aert krijgt met Christophe Laporte Franse meesterknecht bij Jumbo-Visma

Jumbo-Visma beschikt vanaf 2022 over de diensten van Christophe Laporte, die overkomt van Cofidis. De 28-jarige Fransman geldt als snelle man, maar hij is vooral gehaald om de klassieke kern rondom Wout van Aert te versterken. Laporte staat op het punt om een contract te tekenen bij de Nederlandse formatie, weet WielerFlits.

Sportief directeur Merijn Zeeman maakt er geen geheim van dat Jumbo-Visma dit jaar tijdens de transferperiode inzet op het versterken van de klassiekerkern. De Nederlandse ploeg wil twee renners aantrekken die van het niveau van Mike Teunissen zijn, in ondersteuning van kopman Wout van Aert. De eerste is dus inmiddels vastgelegd in de persoon van Christophe Laporte. Met de snelle Fransman weet Jumbo-Visma een van de grotere vissen te strikken die beschikbaar zijn op de markt voor de kasseienklassiekers.

Laporte liet zich het afgelopen voorjaar veelvuldig zien in (voor)finales van de Vlaamse klassiekers. Zo werd hij onder meer tweede in Dwars Door Vlaanderen achter Dylan van Baarle, elfde in de Ronde van Vlaanderen en dertiende in Omloop Het Nieuwsblad. De Fransman was daarmee een van de revelaties van dit voorjaar. Daarnaast is hij ook inzetbaar als sprinter. Onlangs won Laporte nog het Circuit de Wallonie en werd hij negende in de deels onverharde Tro-Bro Léon, de koers die hij in 2018 al eens won. Hij rijdt deze zomer ook de Tour de France.

De Fransman viert in december zijn 29ste verjaardag. Sinds 2014 is hij prof. Tijdens alle acht seizoen kwam-ie uit voor Cofidis. In het rode shirt boekte hij tot op heden negentien profzeges.

Laporte sprint naast Van Aert in de Ronde van Vlaanderen om plek vijf – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
140 Reacties
Sorteer op:
1 juni 2021 13:44
Die had ik niet aan zien komen. Fransman die (lijkt mij) een dik contract heeft bij cofidis en daar het kopmanschap geniet. Waarom zou die bij een jv gaan knechten en met zoveel snelle mannen gaan rijden als teunissen, v aert, groenewegen en dekker? Wel een hele grote vis
    1 juni 2021 13:59
    Ik denk dat Laporte nu meer kansen zal krijgen om te winnen dan als hij bij Cofids zou zijn gebleven. Zoals Terpstra vooral grote wedstrijden kon winnen omdat hij voor het collectief van DQS reed.

    Goede zet voor TJV en Laporte. Sterke vent hoor.
    1 juni 2021 15:10
    In aanvulling op wat @CechRepublic zegt; Laporte is allang geen sprinter uit de B-lijn meer, maar heeft zich ontwikkeld tot een van de meer veelzijdige specialisten voor de voorjaarsklassiekers. Om door te groeien heb je een team nodig die A. de professionele ondersteuning biedt om verder te groeien, B. de renners om je aan op te trekken en C. voldoende andere kanshebbers om een tactische finale te kunnen rijden en niet te snel geïsoleerd te zitten.

    Wat mij betreft is dit een typische 1+1=3. en een logische keuze voor zowel ploeg als renner.
    1 juni 2021 16:44
    @Yeez: Waarom? Euh, omwille van een nóg dikker contract, bij een nóg betere ploeg. Zo moeilijk is dat niet hoor...
    1 juni 2021 16:54
    Hebben die ploegen ruimte voor een klassieke renner met een kopmannen salaris? Ik heb niet zo'n zicht op wie daar vertrekken. Cofidis heeft die vacature in ieder geval open staan en nu ook weer niet zo'n baggerploeg voor die koersen met een aantal Vlaamse jongen en nog wat gasten uit de oude BMC-groep rond Van Avermaet
    1 juni 2021 18:03
    Niet zo moeilijk, ik verwacht dat JV in Frankrijk ook filialen gaat openen en op deze manier is 1 + 1 = 3. Na donderdag a.s. weet ik meer.
    2 juni 2021 13:22
    Zo die Belgen ook weer effe gerust.
1 juni 2021 13:44
Top
1 juni 2021 13:44
Slimme zet van het team.
1 juni 2021 13:44
Heel goede aanwinst deze Laporte zowel voor de klassiekers als om in andere wedstrijden uit te spelen
1 juni 2021 13:44
Tandjes, lekkere aankoop zeg!
1 juni 2021 13:45
Hola, dikke vis! Vind ik wel een vreemde keuze om in te zetten als luxeknecht aangezien toch vooral sterk als sprinter en daar hebben ze met Van Aert & Groenewegen al 2 betere van. Voor Laporte zou bv de Lotto (in plaats van een degenkolb bijvoorbeeld) een betere keuze zijn geweest, al zal het dan vooral met de centjes te maken hebben denk ik dan...
    1 juni 2021 15:53
    Groenewegen moet nog blijken of die veel toekomst krijgt in de ploeg. Van Aert zal vooral andere dingen gaan doen dan sprinten, dus op zich wel een mooie aanvulling.
    Qua persoon/taal e.d. weet ik niet hoe het zal klikken, maar daar is wel over nagedacht neem ik aan.
    1 juni 2021 16:02
    Laporte zat toch ook in het groepje van Aert aan de finish van De Ronde, dus is echt wel meer dan een sprinter.
1 juni 2021 13:45
Knappe vangst. Goede renner.
1 juni 2021 13:46
Prachtige aanwinst. Zou dat de reden zijn dat Viviani op de startlijst staat van de Tour? Zodat Laporte niet enige snelle man is en dat punten bij Cofidis blijven.
    1 juni 2021 13:53
    Viviani zou Giro of Tour doen dit jaar. Heeft de Giro gereden, dus zal nu wel volledig in voorbereiding op Tokio gaan.
1 juni 2021 13:47
Vraag het hem.
1 juni 2021 13:48
Zo zo, deze is toch wel onverwacht maar lijkt me een zeer betrouwbare aankoop. Kan meegaan in de finales met van Aert en is daarnaast toch wel een zekerheidje op een aantal overwinningen in het jaar.
1 juni 2021 13:50
Zo, die gaat niet goedkoop zijn.
1 juni 2021 13:51
Da's een hele goeie
Onverwachte transfer; deels ook door de nationaliteit. Er zijn zoveel Franse topploegen dus altijd apart als een goede Fransman voor een buitenlands team rijdt. Kan me inbeelden dat Laporte in bepaalde wedstrijden voor Van Aert wilt knechten maar anderzijds zal hij zelf toch ook wel wat ambitie hebben, ook al is het in de topkoersen vaak net-niet. Maar goed, Van Aert (en Groenewegen) starten ook niet overal natuurlijk.
    1 juni 2021 13:57
    Dat. Plus met Laporte erbij in een finale, kunnen beide mannen van elkaar profiteren. Springt Laporte weg, dan hoeft v Aert er niet achteraan en vv. Neemt ook de druk bij v Aert wat weg, want die MOET het vaak wel doen voor TJV (en hij doet het ook vaak, maar toch...).
    1 juni 2021 14:13
    Ik denk dat je overschat hoe goed Laporte is.
    Is niet de renner die gaat aanvallen, meewerken of met 'overschot' rijdt.
    Is iemand die het moet hebben van aanklampen en zijn sprint.
    Is zeker wel een goeie renner om in de klassiekers waar Van Aert niet start te hebben (want eerlijk, daar hadden ze toch niemand dit jaar) en als kompaan die wat langer meekan in de finale.
    Maar niet de renner die ze zogezegd ook als kopman kunnen uitspelen en tactisch mee kunnen koersen.
    Tro-Bro Léon gewonnen & 2e in DVV, dan kan je wel over kasseien dokkeren. Toch ook al 19x gewonnen in zijn carrière. Kan je perfect uitspelen in Kuurne, Samyn, Bredene, DVV, Gent-Wevelgem in een peloton waarin ze nog sprinten,... Op die manier neem je toch wat druk weg bij Van Aert. Teunissen zou dat ook moeten kunnen maar dan moet ie wel eens recht blijven.
    1 juni 2021 16:58
    Tuurlijk heeft het voordelen voor van Aert als hij weg springt en hij heeft er nog een goede sprinter erachter zitten, die in het wiel van de concurrentie blijft hangen en niet overneemt.
1 juni 2021 13:52
Mocht Honoré dan ook nog komen (volgens zeer hardnekkige geruchten), dan heeft JV 2 top aankopen voor het voorjaar 2022
    1 juni 2021 14:00
    Lijkt me een logische, gezien Visma als sponsor. Ik heb dat gerucht niet eerder gehoord. Waar heb je dat vandaan?
    1 juni 2021 14:04
    Dat gerucht heb ik nog nergens zien staan. Is ook niet echt een vlaams type, meer voor de heuvels, dus geen idee waar je dat vandaan hebt.
    1 juni 2021 14:07
    Visma is Noors en Honoré is een Deen... Maar close enough.
    Dan lag een talent van Uno-X meer voor de hand.
    1 juni 2021 14:50
    Honoré is dan wel een renner met meer heuvelprofiel, het is niet uitgesloten dat TJV andere mogelijkheden voor hem ziet. Is nog relatief jong, rap en als je Vingegaard na volgend jaar ook nog wil houden is een wat groter Deens aandeel in de ploeg niet zo raar. Viel mij op dat hij niet door Patrick is genoemd als zijnde nog in onderhandeling met DQS dit in tegenstelling tot Senechal.
    1 juni 2021 15:07
    @Thoin, ja. Maar ik begreep dat Visma zijn vleugels wil uitspreiden over Noord/west- Europa
1 juni 2021 13:54
Zo, redelijk onverwacht dat dit mogelijk is. Laporte was een van de beste ´Vlaamse´ renners die nog vrij was en kopman bij een Franse ploeg. Senechal wellicht naar Cofidis dan?
    1 juni 2021 14:05
    Dat klinkt heel logisch, maar las dat lefevre deze week met hem om de tafel ging
    1 juni 2021 14:15
    Heeft al een aantal jaar voor Cofidis gereden. Weet niet of hij daar op 'slechte' voet heeft vertrokken, maar lijkt mij niet direct de logische keuze om terug te keren.
    1 juni 2021 14:19
    Hij zou terugkeren als serieuze kopman voor zijn koersen, met een ploeg volledig in dienst. Waarom zou dat een onlogische stap zijn?
    1 juni 2021 15:41
    @Yeez, waar heb jij dat gelezen?
    1 juni 2021 15:52
    Omdat de ploeg toch wel zeer matig ( tot zwak) is zonder Laporte.
    Omdat Senechal beter boert in een overtalsituatie zoals ze bij DQS vaak hebben.
    Omdat Stybar en in mindere mate Lampaert ouder worden en opvolging nodig hebben, waar Asgreen en Senechal dat gat kunnen opvullen.
    En was 4 jaar geleden al de beste kasseirenner bij Cofidis, zou me verbazen moesten ze hem dan geen kopmanschap willen geven hebben. En denk nu niet dat hij als 'knecht' bij Quickstep een beter contract gekregen heeft.
    1 juni 2021 15:59
    Senechal heeft nu in de grote koersen altijd moeten knechten (was vreemd genoeg zelfs geen zekerheid voor de selectie van Vlaanderen), terwijl hij in tegenstelling tot vier jaar terug nu weet dat hij zelf prijs kan rijden in die koersen. Lijkt mij een goede reden om naar een ploeg te trekken waar hij kopman kan zijn, zeker nu Asgreen zich heeft aangediend als duidelijk speerpunt van de ploeg.
    1 juni 2021 16:24
    Ik zie zeker een optie waar hij naar een ploeg trekt om een betere rol ( kopmanschap) te krijgen.
    Zou het gewoon zeer dom vinden om dat bij Cofidis te doen waar de ondersteuning minimaal is en waar hij de ploegstructuur al kent.
    Zie hem dan eerder een tandem vormen met Kung bij FDJ,
    Of bv met Vanmarcke bij Israel of Bettiol bij EF.
1 juni 2021 13:57
Mooie aankoop. Benieuwd wie er nog meer komen. En hoeveel er nog komen. Maar vooral wie er moet gaan
    1 juni 2021 14:02
    Tolhoek, Bennett, Pfingsten en Harper zijn einde contract dit jaar.
    1 juni 2021 14:05
    @Tinus1984 maximaal 4 renners tov 2021 rijden niet in 2022 bij JV. Wijnants en Martens niet meegerekend. Het valt dus reuze mee bij JV welke renners moeten/willen vertrekken. JV heeft zeer vroegtijdig de selectie voor 2022 op orde.
1 juni 2021 13:58
Jumbo ook ambitie op de Franse markt?
    1 juni 2021 14:40
    JA

    https://www.retaildetail.be/nl/news/food/jumbo-wil-naar-walloni%C3%AB-en-frankrijk
    1 juni 2021 17:37
    @ Marco.
    Thnx voor deze link. Nu kan ik deze move plaatsen. Anders zou ik deze move hebben veroordeeld.
    1 juni 2021 18:05
    De supermarkten in Portugal van concurrent Auchan heten dan weer Jumbo.
    1 juni 2021 19:00
    Die quote kun je niet linken aan deze transfer. Kop van het artikel dekt ook niet helemaal de lading van wat van Eerd zegt. Dit lijkt me gewoon een transfer op basis van sportieve argumenten. Jumbo heeft al enorm veel moeite om zich voor te bereiden op stap naar Wallonië, die zijn de komende 5 jaar zeker nog niet concreet bezig met een stap naar Frankrijk.
1 juni 2021 13:58
Wow knappe primeur! Steengoede renner dus als die goed binnen het team (en de filosofie) past is het een enorme aanwinst
1 juni 2021 14:02
Een hele goede renner die nog steeds ieder jaar beter wordt. Of hij de klassiekerkern versterkt in een knechtenrol betwijfel ik, dit lijkt meer een verdeling Pedersen- Stuyven.
    1 juni 2021 16:48
    Pedersen en Stuyven staan op gelijke hoogte.
    Van Aert en Laporte zijn onmogelijk op gelijke hoogte te plaatsen.
    2 juni 2021 09:28
    Eerder Chavanel / Boonen, met Van Aert als verbeterde versie van Chavanel en Laporte de zwakkere versie van Boonen
1 juni 2021 14:07
Het is de ploeg dus menens om in het kasseienwerk echte versterkingen binnen te halen. Laporte is van de beschikbare vissen dan een vette, snel aan de meet en zeer goed over de heuvels. Een kerel die zelf kan winnen en die je de rest van het jaar ook heel goed kan gebruiken.

Dezelfde manager als Wout, dus de contacten zullen snel gelegd zijn. Dit is het niveau wat bij een ploeg als TJV hoort. Knap gedaan en wachten wat er nog meer komt.
    1 juni 2021 14:16
    Interessant dat ze dezelfde manager hebben, kan toch net het verschil maken misschien. Echt een hele fijne aanwinst dit!
    1 juni 2021 15:08
    Interessant detail! Zijn er nog andere klassiekerrenners binnen het management van het management van Van Aert? Misschien dat we daar iets vanaf zouden kunnen leiden wie de tweede zou kunnen zijn?
    1 juni 2021 15:30
    TJV zal zich echt niet gaan beperken tot dit management, dat zou wel heel klein denken zijn.
    1 juni 2021 15:31
    @Chris
    De enige andere topper in de stal van Jef Van den Bosch die ik ken naast deze twee is Naessen maar die ligt tot 2023 vast. Veel Belgische renners van de tweede en derde lijn zitten verder bij hem zoals Campenaerts, topveldrijders als Aerts en Sweeck en jongens als Debusschere. Lijkt mij echt stug dat daar de tweede man voor het kasseienwerk bijzit.
    1 juni 2021 16:38
    Vocsnor 2.0 zou wel een hele mooie toevoeging zijn voor de klassiekerkern.
1 juni 2021 14:11
Lekkere versterking dit zeg!! Dit geeft Wout zeker meer opties in de koers, mooi :D
1 juni 2021 14:13
Vreemde transfer. Laporte was absolute kopman bij Cofidis en werd elk jaar beter. En nu moet hij elke koers starten om te knechten voor Van Aert. Indien het zo gaat werken dan is het mooi voor TJV en Van Aert, maar een spijtige zaak voor Laporte en de neutrale kijker.

Met het vertrek van Laporte (en Viviani vermoedelijk) krijgt Cofidis plots wel een stevig bakje kapitaal om toe te slaan op de transfermarkt. Sénéchal zal vermoedelijk wel terugkeren, maar ik zie nu ook wel mogelijkheden voor het kliekje van Sagan. Cofidis is World Tour en met De Rosa/Damiani is er toch een soort Italiaanse connectie voor Sagan. Het is alleszins niet te hopen dat ze met Nibali afkomen als grootverdiener van de ploeg.
    1 juni 2021 14:20
    Knechten?? Wie zegt dat? Een renner die samen met van Aert in staat moet zijn/is om in de finale van een zware koers mee te zijn om voor een overwinning te gaan.Degene die dan de beste benen heeft wint. Maar vooral "elkaar uit kunnen spelen' in de laatste fase van een zware koers.
    1 juni 2021 15:20
    Bij Cofidis gaat hij als kopman in de grote koersen steeds een net-niet renner blijven. Misschien is hij het beu om in 10 koersen telkens op een mooie ereplaats te eindigen maar nooit op het hoogste trapje te staan en eindigt hij liever 9 keer (in dienst) ver buiten de top 10 om dan wel in die 10e koers eindelijk een grote zege binnen te halen.

    Verder ook geen concurrentie voor Groenewegen, want die ligt er toch af op een hoge verkeersdrempel en van die sprints moet Laporte het dan weer hebben.
    1 juni 2021 18:28
    Misschien kan hij financieel een mooie klapper maken. Of wanneer tjv als wolfpack gaat rijden kan het natuurlijk ook niet ongunstig zijn voor zijn kansen. Dan moet er nog wel een dikke vis bij. Bij voorkeur eens een Nederlander.
    2 juni 2021 07:39
    @boehoe die is er al, Mike Teunissen. Hij is alleen wat vergeten door veel mensen omdat hij dit voorjaar geblesseerd was.
    2 juni 2021 08:12
    Die moet toch nog wel een stapje zetten om te bewijzen dat hij in de klassiekers mee kan doen om de winst. 7e in roubaix een keer maar in de ronde toch nooit echt de finale gereden.
1 juni 2021 14:14
Zou kunnen dat Jumbo ook richting Frankrijk wil gaan, maar Laporte is daarnaast vooral een fantastische aanwinst. Uitstekend renner met veel winstpotentieel in zware wedtrijden door o.a. zijn sprintvermogen. Zowel complementair als supplementair aan Wout van Aert. @Murcia Inderdaad het is JV menens.
1 juni 2021 14:14
Sodepleuris dat is wel maar dan een knecht, die gaat zelf ook wel koersen kunnen winnen.
    1 juni 2021 16:06
    Ronde van Luxemburg en Eurométropole Tour. Verder zijn er nog genoeg wedstrijden in een jaar die Van Aert niet rijdt. En als hij in de achtervolgende groep in de klassiekers zit en WVA zit in de kopgroep dan verhoogt dit net zijn kansen tov die bij Cofidis.
1 juni 2021 14:16
Netjes, goede renner!

Reacties zijn gesloten.