Wout van Aert krijgt met Christophe Laporte Franse meesterknecht bij Jumbo-Visma

Wout van Aert krijgt met Christophe Laporte Franse meesterknecht bij Jumbo-Visma

Laporte zegeviert in de Ster van Bessèges eerder dit jaar - foto: Cor Vos

Door Nico Dick, Youri IJnsen & Raymond Kerckhoffs
dinsdag 1 juni 2021 om 13:40

Jumbo-Visma beschikt vanaf 2022 over de diensten van Christophe Laporte, die overkomt van Cofidis. De 28-jarige Fransman geldt als snelle man, maar hij is vooral gehaald om de klassieke kern rondom Wout van Aert te versterken. Laporte staat op het punt om een contract te tekenen bij de Nederlandse formatie, weet WielerFlits.

Sportief directeur Merijn Zeeman maakt er geen geheim van dat Jumbo-Visma dit jaar tijdens de transferperiode inzet op het versterken van de klassiekerkern. De Nederlandse ploeg wil twee renners aantrekken die van het niveau van Mike Teunissen zijn, in ondersteuning van kopman Wout van Aert. De eerste is dus inmiddels vastgelegd in de persoon van Christophe Laporte. Met de snelle Fransman weet Jumbo-Visma een van de grotere vissen te strikken die beschikbaar zijn op de markt voor de kasseienklassiekers.

Laporte liet zich het afgelopen voorjaar veelvuldig zien in (voor)finales van de Vlaamse klassiekers. Zo werd hij onder meer tweede in Dwars Door Vlaanderen achter Dylan van Baarle, elfde in de Ronde van Vlaanderen en dertiende in Omloop Het Nieuwsblad. De Fransman was daarmee een van de revelaties van dit voorjaar. Daarnaast is hij ook inzetbaar als sprinter. Onlangs won Laporte nog het Circuit de Wallonie en werd hij negende in de deels onverharde Tro-Bro Léon, de koers die hij in 2018 al eens won. Hij rijdt deze zomer ook de Tour de France.

De Fransman viert in december zijn 29ste verjaardag. Sinds 2014 is hij prof. Tijdens alle acht seizoen kwam-ie uit voor Cofidis. In het rode shirt boekte hij tot op heden negentien profzeges.

Laporte sprint naast Van Aert in de Ronde van Vlaanderen om plek vijf – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

140 Reacties

WernerFranke 1 juni 2021 om 14:16

Eerste Fransman sinds Hivert? Hopelijk dit keer een wat groter succes.

boehoe 1 juni 2021 om 23:35

Hivert. Van zijn belkin jaar is me niks bijgebleven.

Jean Dumas 1 juni 2021 om 14:17

Inderdaad uitstekende keuze van TJV, maar krijgt hij zo nog wel een plekje in de Tourploeg?

Murcia 1 juni 2021 om 14:21

Vooral Mike zal moeten vrezen voor zijn Tourplek, Laporte is minstens zo rap en klimt aanmerkelijk beter, dit is een vent die iemand als Primoz ook graag in de ploeg heeft.

Michelangelo 1 juni 2021 om 15:22

Veel zal afhangen van hoe dit jaar de TdF gaat verlopen. Nu zitten alle eitjes in het klassementsmandje.
Maar mocht Groenewegen zijn oude niveau terug weten te bereiken en Roglic opnieuw tekort komen, dan is de vraag in hoeverre in 2022 alles opnieuw op Tourwinst gezet gaat worden. Of dat ze dan weer kiezen voor 2 mandjes, met een topsprinter, een allround ploeg met een leadout man, 2 hardrijders, wegkapitein, 2 klimmers en 1 klassementsman. En natuurlijk is het afhankelijk van wie er komt en wie er gaat, maar als Groenewegen in vorm is dan lijkt hij vooralsnog de snelste snelle man bij TJV.

Chippen 1 juni 2021 om 16:13

lol @groenewegen

Le Blaireau FR 1 juni 2021 om 16:14

Groenewegen durfde in de Giro niemand aanraken. Dat in combinatie met mankelieke positionering en niet de beste stuurman maakt dat het nog eens moeilijk zou kunnen worden om terug te komen. Sowieso hoeft hij niet meer op de Tour te rekenen.
Benieuwd hoelang de amsterdamse beuker alias bowlingbal zijn branie (lees: grote mond) kan beheersen.
Daarbij is hij voor jumbo visma publicitair gezien behoorlijk aangeblakerd.
Hoe trots kan je nog zijn op zo iemand als Jakobsen zijn niveau niet meer haalt?

lapras ice 1 juni 2021 om 22:35

Lachwekkend hoe Michelangelo altijd Groenewegen naar voren schuift als het om ritzeges moet gaan en van Aert compleet negeert terwijl deze in alle facetten van het wielrennen beter is.

Michelangelo 1 juni 2021 om 22:50

Lachwekend hoe lapras ice denkt dat Wout van Aert een wielergod is die in elk facet van het wielrennen uitblinkt en daar beter in is dan welke andere renner ter wereld. Want hij is de beste sprinter, klimmer, tijdrijder, puncher, hardrijder, knecht, leadout man en veldrijder, allemaal verpakt in 1 persoon….

lapras ice 2 juni 2021 om 00:37

Begrijpend lezen is een beetje moeilijk voor je precies. Het ging om de vergelijking groenewegen- van aert en daarbij is van Aert in elk onderdeel beter of even goed (sprinten). Maar nu je het zelf zegt hij is inderdaad in elk onderdeel bij de wereldtop ;)

Baukema Tomoulin 1 juni 2021 om 14:21

Inderdaad een prima vis om binnen te hengelen. Zelfde type en kwaliteiten als Teunissen dus dan kan je daar mooi mee spelen in de klassiekers. Zijn ook alle 3 snel in de sprint natuurlijk

peervaneynthoven 1 juni 2021 om 14:28

Nog even over dat “knechten”. Wie zegt dat? Laporte is een renner die samen met van Aert in staat moet zijn/is om in de finale van een zware koers mee te zijn om voor een overwinning te gaan.Degene die dan de beste benen heeft wint. Maar vooral “elkaar uit kunnen spelen’ in de laatste fase van een zware koers is een enorm voordeel.Het wordt steeds belangrijker dat je als renner een koers kan ‘afmaken’ en niet per se een paar km voor de meet moet demareren omdat je sprint als een ‘strijkijzer’. Daarom is Laporte i.m.o een geweldige aankoop.

Murcia 1 juni 2021 om 14:33

Eens, ik denk dat er wel heldere afspraken worden gemaakt maar uiteindelijk gaat het erom dat niet het hele gewicht van de finale op de schouders van Wout alleen komt. Je hebt er een renner bij in de finale met een goed eindschot en in de koersen die Wout niet rijdt heb je meteen een extra speerpunt. Ook voor een kerel als Mike biedt dit grappig genoeg volgens mij meer kansen op winst.

Michelangelo 1 juni 2021 om 15:26

In de diepe finale is het niet meer aan de knechten, maar aan de (schaduw)kopmannen zelf. En met de afwezigheid van Teunissen stond Wout met name in die fase vaak alleen. Daarin was hij niet uniek (weinig ploegen hebben dan nog 2 of 3 man), maar gezien zijn vorige seizoen werd er wel als eerste naar hem gekeken als er iemand demarreerde.
Met een goede Teunissen of Laporte zit je daar waarschijnlijk niet alleen. En dan krijg je dus opties: van knechten voor Wout en alle gaten dichtrijden, tot het uitspelen van de schaduwkopman zelf. En dan is het goed dat zowel Teunissen als Laporte een sprintje kunnen winnen.

EricV 1 juni 2021 om 14:29

Heeft laporte weleens geknecht?

S. Morgenstern 1 juni 2021 om 14:33

Vorig jaar nog onderdeel van de trein van Viviani.

elrio 1 juni 2021 om 14:34

Hij was ook een tijd sprint aantrekker van Bouhanni

EricV 1 juni 2021 om 16:29

Oke bedankt

orlando dani 1 juni 2021 om 14:43

Een fransman in een Nederlandse ploeg, hopen maar dat hij zich thuis voelt.

Verweggistan 1 juni 2021 om 14:48

Opvallend, bij Cofidis lijkt mij de Tour toch een zekerheidje voor Laporte, nu is die kans nihil. Misschien dat die andere Senechal is, dan is Laporte niet meer de enige Fransman.

Johnny7 1 juni 2021 om 14:52

Dit is een hele luxe en dure knecht, dat is wat heel Belgie altijd wou voor hem dus nu niet meer zeuren. Goede aankoop zeg. Ook met oog op leeftijd Tony Martin al een soort vervanger?

Dario Koelkast 1 juni 2021 om 15:12

Ik zie eerder Hofstede als de vervanger voor der Tony in die rol, maar dit zijn wel erg grote schoenen om aan te trekken.

Chris 1 juni 2021 om 17:22

Affini klopt ook aan de deur voor de Tony rol.

Geert Kroezen 1 juni 2021 om 23:05

Affini is de Martin vervanger. Hofstede is klimmend nog veel beter, hoe die in de Vuelta reed was echt sterk. Is eerder een type Gesink.

nickdt 2 juni 2021 om 08:49

Affini is de Martin vervanger
Hofstede is de Martens vervanger
Bouwman de Gesink vervanger

FDJ 1 juni 2021 om 14:58

Prima aanwinst als het klopt. Knap gedaan door Jumbo Visma. Kan ook in de ploegentijdritten zijn mannetje eventueel staan. Won in kleinere koersen ook wel tijdritten. Lijkt me een prima aanwinst!

josi 1 juni 2021 om 15:14

Die had ik niet zien aankomen. Prima renner natuurlijk, en vergroot de mogelijkheden voor TJV in de kasseienklassiekers en in de wat lastigere sprints.

Dario Koelkast 1 juni 2021 om 15:14

Dit wordt wel een van de klassiekerploegen met de snelste renners: Van Aert, Laporte, Teunisse, Dekker, Roosen en Eenkhoorn zijn allemaal rap.

Deel Koeper 1 juni 2021 om 16:07

Asgreen, van der Poel, Sagan, Naesen, Pedersen, Stuyven, Pidcock, Senechal, Ballerini, Kristoff, Alaphilippe, Van Avermaet en co zijn ook allemaal één of andere vorm van snel.

Als je best snel aan de finish bent, zijn er in een groepje van 10 tegenwoordig alsnog 7 waarschijnlijk sneller in de doorsnee klassieker. Van het rijtje van Jumbo zou ik alleen vertrouwen op een sprint van Van Aert of Laporte, bij de rest zou ik al serieus twijfelen van zodra er een paar uit mijn rijtje bij staan.

Massimo Bataille 1 juni 2021 om 16:33

In theorie wel, maar ik moet Teunissen nog eerst eens zien sprinten voor de overwinning, is toch wel al tijdje geleden.
Dekker en Roosen halen de kopgroep niet bij een zware koers (bij uitbreiding ook Groenewegen natuurlijk).
Eenkhoorn is nu niet traag, maar echt snel (tegen de grote mannen) is hij nu toch ook niet. Moet ook nog groeien, er zit wel potentieel in.
Van Aert natuurlijk wel, Laporte is daarin wat wisselvalliger, soms B-sprinter soms echt goed.

Maar idd, van bovenstaand lijstje (andere reactie) zullen er altijd 'snellere' mannen aanwezig zijn voor de jumbo's en is het toch rekenen op Van Aert

rahimns 1 juni 2021 om 16:36

Werd 2e achter Bauhaus in Hongarije… werd maar net geklopt. Dus toch nog niet zo heel lang geleden.

Dikke vrouw 1 juni 2021 om 15:16

Top van Jumbo. Ik ben gelijk fan. Zet m op christophe!

Père Gilbert 1 juni 2021 om 15:28

Zeer benieuwd hoe een Laporte zal aarden in een Nederlands dominante managementstructuur. Zeker komende van een ploeg zoals Cofidis

Le Blaireau FR 1 juni 2021 om 15:49

Ik hang de vlag uit. Proficiat Plugge, dit is wat we wilden. Sterke beer, komt een bergje over (woont aan de côte d'azur) goed in slecht weer dacht ik ook en een hele rappe man om achter de hand te houden.

Etika 1 juni 2021 om 15:51

Een goeie primeur voor wielerflits, dit gaat internationaal. Hopelijk klopt de info ook.

Le Blaireau FR 1 juni 2021 om 16:40

wielerflits heeft een hélé goeie relatie met jumbo visma

the_roel 1 juni 2021 om 15:58

Weet iemand of Quinten Hermans einde contract is? Lijkt me een fantastische versterking. Iemand die WvA zou moeten kunnen ondersteunen, maar die ik op termijn ook zelf koersen zie winnen.

Nils96 1 juni 2021 om 21:25

De zoveelste net-niet-Belg.

lapras ice 1 juni 2021 om 22:37

Nils snap je reactie niet echt, net niet winnen is beter dan helemaal niets. rijdt heel mooie resultaten en is inderdaad ook interessante ondersteuning

DeepBlue 1 juni 2021 om 16:09

Zo op het oog een zeer goede aankoop al is het altijd even afwachten met Fransen in een andere ploeg / cultuur.

Ben benieuwd hoeveel marge er nog op die jongen zit want als TJV iets heeft bewezen is dat het renners individueel met een gedegen plan beter kan maken. Kan me niet voorstellen dat we de beste Laporte al hebben gezien bij de “kleine” ploeg Cofidis.

Als Jumbo echt de Franse markt op wilt en het team de klassieker ploeg wilt versterken misschien maar eens Turgis proberen los te weken bij Total? Heeft daar nog een jaar contract volgens mij maar dat stelt in het wielrennen ook weer niet zoveel voor is al meermaals gebleken.

Huubi 1 juni 2021 om 16:18

Olie Naesen lijkt me de meest.logische volgende: fie kan nog paar jaar knechten, ziet wel in dat ie zelf niet.meer kan winnen en ligt goed in NL.

Chris 1 juni 2021 om 17:05

Die lijkt mij niet samen in 1 ploeg te willen rijden met Dylan
https://youtu.be/dIJnwLyBR1k

S. Morgenstern 1 juni 2021 om 17:19

Oude koe. Naesen vindt Groenewegen een aardige gast, zo wist hij vorig jaar na Polen te vertellen.

boehoe 1 juni 2021 om 16:20

edit wf: laat trollgedrag achterwege

boehoe 1 juni 2021 om 18:26

Wat flauw zeg. 3 auteurs voor zo’ n kort stukje is toch best bijzonder? Wat daar nou trollgedrag aan? 3 auteurs is blijkbaar 3 keer zo lange tenen.

S. Morgenstern 1 juni 2021 om 18:42

De informatie uit het stuk, hoe kort ook, zal vergaard zijn door journalistiek werk van de namen boven het stuk. Dit is eigen nieuws, waar best wat werk achter schuil kan gaan. Helemaal niet ongebruikelijk dat zoiets door meerdere journalisten wordt gemaakt, ook al is het eindproduct een kort stukje tekst.

koos1 1 juni 2021 om 16:29

Dat is nog eens een opvallende transfer te noemen. Wel een toptransfer. Kan zeker in de klassiekers als schaduwkopman naast Van Aert rijden en kan in kleinere koersen met zijn sprint zelf voor overwinningen rijden.

tvm 1 juni 2021 om 16:34

Mensen die spreken van een goede transfer, wil ik niet horen klagen dat Ineos kopmannen bij andere ploegen wegkaapt.

Ik vind deze ontwikkeling jammer, een Franse kopman die voor een Franse ploeg meer dan genoeg kan rijden wat hij wil, kiest vermoedelijk voor het geld.

Murcia 1 juni 2021 om 16:43

Ik denk dat het grootste verschil zit in het aantal kopmannen/luxe luitenanten van andere ploegen dat INEOS koopt t.o.v. een TJV of Bora, INEOS haalt er nu elk jaar 4 of vijf dat is niet helemaal te vergelijken met de anderen vind ik. Voor wat betreft Laporte zelf zal zijn inschatting zijn dat hij bij een grotere ploeg terecht komt en dat zijn eigen kansen daar niet per se onder hoeven te lijden. Ook in een rol net onder Wout kan hij dichter bij winst komen dan bij Cofidis naar mijn mening. Juist het spelen met meerdere renners brengt zeges zoals Patrick al jaren weet.

Le Blaireau FR 1 juni 2021 om 16:45

Cofidis heeft veel geld. Ze betalen de kopmannen (liefst Franse) ongetwijfeld erg goed. Maar het is een ploeg die qua mentaliteit minimaal 10 jaar achterloopt.
Cofidis wil exposure in de voor het bedrijf Cofidis belangrijke regio's. Ze bleven lang Procontinentaal maar eens ze gezien hebben dat ze de wildcards voor de Tour en de Vuelta niet meer vaak gingen halen trok de sponsor heel makkelijk de knip voor een WT statuut.

Met Van Aert voorop vergroot Laporte alleen z'n kansen en voor de rest kan ie dezelfde wedstrijden rijden.

S. Morgenstern 1 juni 2021 om 16:45

Eens met het tweede, maar dat eerste is natuurlijk nog wel van een andere orde. Zowel qua hoeveelheid kopmannen die worden ‘weggekocht’ als het type koers waarvoor ze worden gehaald (Vlaamse koersen kennen wel meer trosjes kopmannen zonder dat het een verlammend treinvormende werking heeft op het koers beeld)

Gebruikersnaam 1 juni 2021 om 21:02

Als je iets wil bereiken (sportief dan, niet financieel), dan vertrek je bij Cofidis, want vrijwel niemand maakt progressie bij Cofidis, dat is al een decennium een ploeg zonder succesverhalen.

Daar ga je als oude renner heen om weg te deemsteren of vertrek je meteen als jonge renner van zodra je enige potentie vertoont. Een hele carrière Cofidis is gedoemd om te eindigen in een “wat als” verhaal vol verloren potentie.

Het is een vaste waarde met een trouwe sponsor (wat altijd leuk is), maar verder een nietszeggende ploeg zonder een eigen gezicht of een eigen visie, het is de vuilbak van het Franse wielrennen

harryjohan71 2 juni 2021 om 09:02

@tvm welke renners/kopmannen heeft JV dan de afgelopen 5 jaren weggekaapt bij andere World Tour ploegen? JV leidt voornamelijk renners op en is de ploeg die heel weinig toppers bij andere WT ploegen wegkaapt.

Dikke vrouw 1 juni 2021 om 17:03

Spreekt hij eigenlijk Nederlands? Of wat Engels?

Chris 1 juni 2021 om 17:10

Wout spreekt iedergeval Frans dus communicatie tussen hun zal geen probleem zijn. Communicatie binnen de ploeg lijkt wel een ding als hij geen Engels kan.

Romāns Vainšteins 1 juni 2021 om 20:13

Wielertaal is niet zo spannend en daarnaast lullen al die lui in het peloton wel wat anders erbij.

nickdt 1 juni 2021 om 17:11

Zo dan. Dat is een vette aankoop, wat een klapper.

Lees dat ie dezelfde manager als Van Aert heeft. Wellicht door van Aert zelf aangegeven/gevraagd aan de ploeg/Laporte of ze interesse hadden (Zoals Van Aert van Hooydonck er graag bij wilde).

mus van de maasstad 1 juni 2021 om 17:28

De vacature “kampioen stokbroden halen” is bij deze dus gevuld

Romāns Vainšteins 1 juni 2021 om 18:43

Spannende move. Ook lekker vanuit de onverwachte hoek volgens mij zagen zelfs de freaks op het forum deze nooit aankomen of hebben ze het ooit geopperd.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone