Wout van Aert is dé ideale kopman om filosofie Patrick Lefevere te kopiëren

Wout van Aert is dé ideale kopman om filosofie Patrick Lefevere te kopiëren

foto: Cor Vos

dinsdag 28 maart 2023 om 09:00
Analyse

Het Latijnse credo ‘Vincere Insieme’ was het handelsmerk van de Mapei-wielerploeg van Patrick Lefevere. Liefst 650 overwinningen boekte de Italiaanse ploeg, waarbij het motto was dat iedereen voor elkaar door het vuur ging. Voor Jumbo-Visma is niet alleen het rijke verleden maar zeker ook de filosofie van Mapei een belangrijke inspiratiebron.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Onder de hashtag #samenwinnen probeert Jumbo-Visma niet alleen qua slogan in de voetsporen van het machtige Mapei te treden, de laatste jaren doen ze het ook met daden. Voor de derde keer in 384 dagen wist de geel-zwarte brigade een dusdanige situatie in een belangrijke WorldTour-wedstrijd te creëren dat de zege in onderling overleg verdeeld kon worden.

In de eerste rit van Parijs-Nice kreeg Christophe Laporte vorig jaar de overwinning (en de eerste gele trui) geschonken van zijn kopmannen Wout van Aert en Primoz Roglic nadat ze met z’n drieën op de laatste heuvel iedereen achter zich lieten. Twee weken later voerden Van Aert en Laporte een meesterstuk op in de E3 SaxoBank Classic en zegevierde de onbetwiste leider.

In Gent-Wevelgem 2023 mocht Wout van Aert de beslissing nemen en hanteerde hij ditmaal de wetten van heers en verdeel zoals alleen de grote kampioenen dit doen. Door op een zelfbewuste manier de koers aan zijn meesterknecht Laporte te schenken.

Lees ook:
Van Aert gunt ’teamspeler’ Laporte zege in Wevelgem: “Een gemakkelijke beslissing”

Maar, is het nog wel van deze tijd om een klassieker van de orde van Gent-Wevelgem zo weg te geven? Die vraag werd natuurlijk ook voorbij de finish in de Kortrijkstraat in Wevelgem gesteld. De ploegleiding van Jumbo-Visma deed precies wat je als teamleiding hoort te doen: je bemoeit je niet met de verdeling. Dat is aan de renners.

Na de laatste klim van de Kemmelberg was het duidelijk dat kopman Van Aert ook de sterkste van het Jumbo-tweetal was. En dus liet de ploegleiding volkomen terecht de keuze aan Van Aert over.

foto: Cor Vos

Gent-Wevelgem weggeven is zeker voor een Belg niet eenvoudig. Hou er ook nog eens rekening mee dat in het wielermaffe Vlaanderen de wereld soms te klein is wanneer een landgenoot een klassieke zege letterlijk aan een buitenlandse ploegmaat schenkt.

Sinds de E3 van afgelopen vrijdag weten we dat Van Aert ‘just niks moet. Toch heeft hij vooral zichzelf dit voorjaar in een positie geplaatst waarin alleen de zege in een van de twee Monumenten, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, zijn voorjaar doet slagen. Daarom is het ook uitermate verstandig dat hij nu in Wevelgem laat zien dat hij ook zijn ploegmaten alles gunt.

Niet alleen Laporte zal zich nu onvoorwaardelijk wegcijferen voor Van Aert in ‘Vlaanderens Mooiste’ en de ‘Hel van het Noorden’, maar ook de andere beschermde renners (Dylan van Baarle, Tiesj Benoot en Nathan van Hooydonck) hebben nu gezien hoe groots hun Belgische kopman zich opstelt. Het samen winnen zal de komende twee zondagen meer dan ooit ‘Allen voor één’ worden.

Duidelijk is dat Van Aert de ideale teamplayer bij Jumbo-Visma is. Zijn aandeel in het totale succes van de ploeg is groter dan de buitenwereld in de gaten heeft. Van Aert is een kopman die er ook op gericht is om de renners om hem heen beter te laten presteren. Hij is slim genoeg om te weten dat hij altijd de grootste winnaar is wanneer iedereen in het teambelang denkt.

foto: Cor Vos

Van Aert’s kracht is dat hij zeker niet egoïstisch is. Denk aan het vele werk dat hij afgelopen zomer voor Jonas Vingegaard verrichte.  Zijn aandeel in de Tour de France-zege was ongekend groot. Door zich op zekere dagen totaal weg te cijferen voor de Deense klassementsrenner liet hij zeker twee à drie eigen ritzeges liggen. Al kreeg hij op de voorlaatste dag wel de overwinning in de tijdrit van de Deen cadeau.

Het ‘Vincere Insieme’ demonstreerde Mapei in de jaren negentig het mooist in Parijs-Roubaix 1996. In de kleuren van Mapei-GB draaiden Johan Museeuw, Gianluca Bortolami en Andrea Tafi met z’n drietjes het Vélodrome van Roubaix op. Met de kopman voorop reden de drie ploegmaten allen met de handen omhoog over de streep. Zelden was er zo’n oppermacht in ‘Le Nord’ getoond.

Volgens Lefevere kwam de gedachte van het samen winnen in 1993 in het team toen hij nieuwkomer Johan Museeuw in de Ronde van de Middellandse Zee meteen de sprint liet aantrekken voor Mario Cipollini. Het resultaat: twee ritzeges van de Italiaan. Maar in de volgende wedstrijd Parijs-Nice was het Cipollini die de sprint inleidde voor Museeuw die vervolgens ook succesvol was.

Wanneer de kopmannen het gevoel van samen winnen in een ploeg weten te creëren, dan weet je ook dat de renners van de tweede lijn boven zichzelf kunnen én willen uitstijgen. De staf van Jumbo-Visma verdient dan ook het compliment dat het de belangrijkste ego’s binnen hun sterrenensemble zodanig weet te boetseren dat ze voor elkaar door het vuur gaan en iedereen binnen de ploeg iets gunnen.

Lees ook:
Christophe Laporte heeft nu ook een klassieker te pakken: “Eindelijk die droom verwezenlijkt”

Een voorwaarde om die teamgeest neer te zetten is dat je kopmannen hebt die bewijzen dat ze grote koersen kunnen winnen. Vervolgens moet de staf een hiërarchie neerzetten waarin ieders rolverdeling en wat van hem verwacht wordt duidelijk is.

En koers nooit zonder een duidelijk aanvalsplan. Geef precies aan waar je een wedstrijd in handen wilt nemen. Een strategie die bij Jumbo-Visma nu al heel duidelijk in Omloop Het Nieuwsblad (Van Baarle), Kuurne-Brussel-Kuurne (Benoot) en Gent-Wevelgem (Laporte) zijn vruchten heeft afgeworpen. Tot slot moet je altijd aan de volgende wedstrijd denken.

foto: Cor Vos

Wat dat betreft koerste Wout van Aert tussen Ieper en Wevelgem zichtbaar met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in zijn achterhoofd. In de E3 en Gent-Wevelgem heeft hij het collectief voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix nog beter neergezet. Net als in de Tour de France van vorig jaar waar Primoz Roglic en Jonas Vingegaard wisten dat ze het niet op een man-tegen-man-strijd met Tadej Pogacar moesten laten komen, maar dat ze hun opponent met het collectief moesten vloeren.

Datzelfde geldt in de komende twee Monumenten ook. Van Aert zal zijn team moeten gebruiken om de strijd tegen Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar in zijn voordeel te beslechten. Zijn manschappen heeft hij op een koude en natte zondag in maart al voor zich gewonnen.

Dit artikel delen:

43 Reacties

Martino87 26 maart 2023 om 20:08

Volgens mij is van Aert de ideale kopman voor elke filosofie.

20
jooprioolpijp 26 maart 2023 om 20:46

Zekers, zelfs voor die van de Movies: zinloos acher een ex teamgenoot die met heibel is vertrokken aan rijden …

0
Kartouche 26 maart 2023 om 20:15

Een artikel dat ik met veel plezier heb gelezen. Een goede leider zorgt dat de mensen om hem heen beter gaan presteren. Als het collectief beter presteert dan zal de leider daar de vruchten van plukken. Wout lijkt me iemand die zich heel goed voelt in een team waar harmonie heerst. En een echte leider draagt dat uit in woorden en daden.

13
ronddraaien 26 maart 2023 om 20:32

We hebben vandaag vooral geleerd dat de op twee na belangrijkste kasseiklassieker, niet belangrijk genoeg is voor een aantal kleppers om aan de start te staan. En voor de grootste klepper die wel aan de start stond, niet belangrijk genoeg om te winnen.

12
Chippen 26 maart 2023 om 23:10

denk dat vrijdag al bewees dat dit niet de op 2 na belangrijkste kasseiklassieker is

3
ghostwriter 26 maart 2023 om 23:50

@ronddraaien
Ik denk dat die twee dingen hand in hand gaan. Als Van Aert hier Vd Poel had moeten verslaan om te kunnen winnen was hij waarschijnlijk ook minder geneigd om de overwinning weg te geven.

6
Gonzalez_de_Galdeano 26 maart 2023 om 20:34

Leuk en aardig, maar als Pogi of Mathieu volgende week zondag gas geven op de oude kwaremont zit geen van zijn helpers er meer bij en zal het aan Wout alleen zijn.

10
Mooie Sjors 26 maart 2023 om 20:41

Dan moeten ze er dus voor zorgen dat ze ervoor al weg zijn…

0
Panamaman29 26 maart 2023 om 20:48

… en zullen Trentin/ Wellens en SKA er dus voor moeten zorgen dat zijn dan óók mee zijn.

1
Lars Maden 26 maart 2023 om 21:00

Om daarna voorbij te worden gereden alsof ze stilstaan.

-1
Mooie Sjors 26 maart 2023 om 21:07

Met het verschil natuurlijk dat ze bij TJV meer pionnen zouden moeten hebben om mee te spelen.

0
Gebruikersnaam 26 maart 2023 om 23:12
Quote:
… en zullen Trentin/ Wellens en SKA er dus voor moeten zorgen dat zijn dan óók mee zijn.

Maar als Laporte vooraan dan gaat sleuren, rijdt hij Trentin/Wellens/SKA er waarschijnlijk vlotjes af. Vrij moeilijk om in te schatten waar Van Baarle zich momenteel fysiek bevindt.

0
Kopinkas 27 maart 2023 om 07:38

SKA (die hoog op mijn favorietenlijstje voor Wevelgem stond) en Wellens verrassend afzijdig trouwens gisteren. Veredeld trainingsritje voor de Ronde?

0
Kopinkas 27 maart 2023 om 07:41

RK jumping on the bandwagon again…

2
Klootje Kriekeljon 27 maart 2023 om 11:36

Opportunisme ten top altijd.

0
Grote Plateau 27 maart 2023 om 20:59

hahaha EENS!!

0
Wim Kruithof 27 maart 2023 om 09:13

Prima onderbouwde analyse en kan me er volledig in vinden. Jumbo – Visma slaagt erin om heel grote renners aan zich te binden, omdat er geloof is dat er ook voor de overigen winst in het verschiet ligt. Het feit dat Roglic de Giro als hoofddoel heeft gesteld en niet de Tour, terwijl hij toch richting de herfst van zijn carrière gaat, toont dit ook. Buiten Vingegaard en van Aert wordt in de breedte de zegekar vergroot…

Laporte heeft in dienst van van Aert grotere successen geboekt dan als kopman voorheen, elders. En dat is wonderolie in de motor van discipline en teamverband.

2
ti-raleigh 27 maart 2023 om 09:40

Die ‘filosofie’ is al zo oud als de weg naar Rome. Precies 40 jaar geleden mocht Leo van Vliet ook Gent-Wevelgem winnen van Jan Raas. Peter Post hanteerde deze filosofie dus ook al. En ze zal ongetwijfeld daarvoor ook al gebruikt zijn.

2
debarreman 27 maart 2023 om 09:44

Blijkbaar een zeer succesvol recept.

1
Kopinkas 27 maart 2023 om 11:39

Klopt! Maar je vertelt er niet bij dat Raas zelf drie dagen voordien zelf de Ronde van Vlaanderen had gewonnen (G-W viel toen nog tussen de Ronde en Roubaix). Ook al dankzij perfect uitgespeeld ploegenspel met Ludo Peeters (die zelf nog eens tweede werd ook). Met voorsprong de beste klassieke ploeg ter wereld toen.

0
Theo H 27 maart 2023 om 12:27

Volledig gelijk ti-raleigh. Dat #samenwinnen is gewoon een simplistisch marketingsausje over een heel eenvoudig concept dat al lang voor Mapei bestond. Maar blijkbaar geldt de slogan panem et circenses ook nog steeds. JV's marketing machine bespeelt het volk door de media in brede zin (eigen socials, maar ook twitteraars en dmv 'scoops' voor sommige journalisten) gunstig gezind te maken. Zou divide et impera ook nog altijd gelden?

Respect voor de manier waarop JV haar voorsprong op gebied van voeding/materiaal heeft verkregen en ook lijkt te behouden, maar dat gedweep met teamgeest en andere veel minder relevante factoren is echt te makkelijk.

-1
sandycasar 26 maart 2023 om 20:06

Eigenlijk voor de vierde keer, met de rode trui voor Gesink in de vuelta.

1
Dikke Vrouw 26 maart 2023 om 20:32

# samen winnen !

1
Comments 27 maart 2023 om 08:01

De credits jacht is al weer begonnen

0
Pietspeed 27 maart 2023 om 12:48

Één voor allen, allen voor één.

0
SpeedyLegs 27 maart 2023 om 12:54

Dus WvA staat onder invloed van PL? Gaan we dan nog een transfer meemaken van WvA naar de ploeg olv PL? Gaat hij daar de haperingen verhelpen?

0
Tripodboom 27 maart 2023 om 14:35

Van Aert moet natuurlijk niets. Ik word zo moe van al dat moeten. Ik moet duurzaam, ik moet zonnepanelen, ik moet van het gas, ik moet de natuur redden, ik moet de CO2 uitstoot minderen. Ik MOET niets. En gelukkig moet van Aert ook niets.

0
Wieler-Joke 27 maart 2023 om 14:49

In de rvv moeten ze denk ik al op 80 km van de meet gaan aanvallen met laporte, benoot en van baarle zodat de explosiviteit wat uit pogacar en vdp hun benen stroomt, als het aankomt op wat brommeren schat ik wva zelfs beter ik dan die andere twee. Waarom ook niet zelf al gaan vanaf net voor de hotond, van de moment dat ze hem 10 seconden geven zien ze hem niet meer terug. Ik verwacht echter dat vdp dan meteen op het wiel springt dus dat lijkt mij geen realistisch scenario. Het wordt een interessante editie waarin ik vdp en pogacar toch net iets meer kans geef.

0
Grote Plateau 27 maart 2023 om 15:31

Nou nee, Jumbo heeft hét 'ideale' budget om een brede klassiekerkern met Van Baarle, Laporte, Benoot, Van Hooydonck en Van Aert bijeen te kopen/ in de pas te laten lopen.

0
Cycling 27 maart 2023 om 23:23

@Grote Plateau QS heeft ook dure renners voor het klassieke werk. Ze presteren alleen niet, maar ga nu niet doen of Asgreen, Merlier, Jakobsen, Alaphilippe, Lampaert, Ballerini en Senechal geen hoog salaris hebben. Deze renners presteren alleen onvoldoende in de klassiekers. De overige renners die voor JV de klassiekers rijden zijn relatief goedkoop maar presteren wel beter dan de renners van QS. Zoals eerder aangegeven de salarissen van de renners van QS in de klassiekers zijn echt niet hoger dan die van QS. In GW zeker niet. Oftewel het is echt niet alleen een budget kwestie Zoals Lefevere steeds wil doen geloven. Bij JV rijden ook Affini, Van Emden, Tosh van de Sande, Hofstede, Tim van Dijke, Mick van Dijke en Olav Kooij in de klassiekers.

0
Grote Plateau 27 maart 2023 om 21:00

weet niet wat er lelijker is, dat geelzwart of die helm

bij Alpecin Fenix had het niet echt opgevallen

-1
VespavanBern 26 maart 2023 om 21:18

Wat is het toch maf dat het woord ‘filosofie’ keer op keer onjuist gebruikt wordt, zo ook nu weer. ‘Filosofie’ komt van de Griekse woorden ‘filo’ (houden van) en ‘sophia’ (wijsheid). Vandaar ook het woord ‘wijsbegeerte’; er wordt gestreefd naar wijsheid. Dat heeft niks te maken met simpelweg ‘een visie’ op iets, bijvoorbeeld hoe Patrick Lefevere het wielrennen ziet, zoals het hier gebruikt wordt.

-2
gratemans 27 maart 2023 om 00:16

Dat is helemaal niet maf. Taal is aan evolutie onderhevig en woorden kunnen in de loop van tijd meerdere (of bredere) betekenissen krijgen.
De Van Dale kent het woord ‘filosofie’ al twee betekenissen toe:
1 de wetenschap van de begrippen, opgevat als basis van alle andere wetenschappen; = wijsbegeerte
2 (meervoud: filosofieën) denkwijze, opvatting

Get with the times zou ik in goed Nederlands willen zeggen.

12
Kopinkas 27 maart 2023 om 07:40

Kunnen inschatten hoe de term hier toch correct gebruikt wordt, is dan wel geen filosofie, maar wel een vorm van wijsheid die ik liefheb ;-)

2
KopOverKop 27 maart 2023 om 17:50

Schijtlollig, Vespa heeft het feitelijk bij het juiste eind. Een vocabulaire is uitgebreid omdat het breed dwz mbt de verschillende betekenissen dan wel nuances toegepast kan worden.

Argumentatie over evolutie van een taal die juist iets anders behelst dan dit aspect in taal moet overkomen als wijs en verstandig maar is eerder een rookgordijn om dergelijke onkunde te verhullen.

1
Klein Verzet 27 maart 2023 om 10:50

Volgens mij is Wout van Aert te groot om vergeleken te worden met die miezerige Lefevere. Bovendien vind ik dat “credo” veel te veel stinken naar wesp en witbrood.

-2
zietemgaan 27 maart 2023 om 15:43

Misschien toch maar eens naar de canvas docu kijken? Je kan er nog wat van bijleren. Grappig hoe je op WF sensitivity-lezers hebt, die dan als gestoken reageren op alles wat Patrick Lefevre betreft? BTW: in een democratie moet je trws de schuld van iemand aantonen en niet omgekeerd (voor zij die graag met beschuldigingen rondstrooien)

0
Geert88 26 maart 2023 om 22:16

Als Van Aert / Jumbo niet wint in RvV of PR, dan zullen ze toch niet tevreden zijn over het voorjaar. Buiten GW zijn de overige drie toch mindere wedstrijden.

-4
dukeman 26 maart 2023 om 23:19

Heeft Wout zich niet nog meer druk op de hals gehaald na vandaag? Zomaar klassieke overwinningen wegschenken, dan mag je echt wel de oppergaai halen in een monument. We gaan het zien.

1
Geel Zwarte Bril 27 maart 2023 om 08:42

E3 minder klassieker noemen dan GW. Dan snap je het ook niet.

1
Kopinkas 27 maart 2023 om 12:19

@GeelZwarte
56 km minder klassieker om precies te zijn ;-)

0
Geert88 27 maart 2023 om 22:42

@Geel Zwarte Bril

0
Geert88 27 maart 2023 om 22:43

Een wedstrijd van 204 km vind ik geen echte klassieker, daar is wat mij betreft de afstand te kort voor.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone