Christophe Laporte heeft nu ook een klassieker te pakken: “Eindelijk die droom verwezenlijkt”

maandag 27 maart 2023 om 07:30
Christophe Laporte heeft nu ook een klassieker te pakken: “Eindelijk die droom verwezenlijkt”
Interview

Weer is het raak voor Jumbo-Visma. Een aanval van ruim vijftig kilometer werd in Gent-Wevelgem bezegeld met een-tweetje voor Christophe Laporte en Wout van Aert. Samen bolden ze over de finish, waarbij Van Aert zijn ploegmaat de overwinning gunde. Daarmee werd een grote droom van Laporte verwezenlijkt: een klassieker winnen. “Met z’n tweeën hebben we alles gegeven tot aan de finish”, zei de Fransman op de persconferentie na afloop.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine
Met Gent-Wevelgem heb je nu ook een klassieker te pakken. Snakte je er naar om zelf ook een grote koers te winnen?
“Het is een droom voor mij die uitkomt. Ik kan nu zeggen dat ik Gent-Wevelgem gewonnen heb en daarmee ook een grote klassieker. Na twee tweede plaatsen vorig jaar (E3 Saxo Classic en Gent-Wevelgem, red.) heb ik eindelijk die droom verwezenlijkt.”

In de finale zagen we jullie verschillende keren praten. Wat werd er besproken?
“Op tien kilometer van de finish vroeg Wout me of ik wilde winnen. Ik denk dat hij het antwoord wel wist.

Drie dagen geleden had ik het met Wout nog over de E3 Saxo Classic van vorig jaar (waar ze ook eerste en tweede werden). We zeiden dat wat we daar hadden gedaan, uitzonderlijk was en dat het waarschijnlijk niet nog een keer zou gebeuren… Dat bleek dus niet te kloppen. In de voorlaatste kilometer zeiden we tegen elkaar dat we het opnieuw geflikt hebben. Het is zeker iets uitzonderlijks. Deze overwinning is voor mijn familie: mijn vrouw en mijn twee zoontjes.”

Wat was vandaag het plan van de ploeg?
“Het plan was om te versnellen bij de tweede passage over de Kemmelberg en dat hebben we gedaan. Met z’n tweeën hebben we alles gegeven tot aan de finish. Een avontuur van meer dan vijftig kilometer. Dat was erg lang, zeker omdat ik alles heb moeten geven om bij Wout te blijven.”

“Wout was vandaag veel sterker dan ik, dus ik heb deze overwinning echt wel aan hem te danken. Wij zijn nu iets meer dan twee jaar ploeggenoten en ik denk dat we beiden al geweldige dingen hebben bereikt. Ik zou vandaag net zo blij geweest zijn mocht hij als eerste over de finish zijn gekomen.”

Hebben jullie nog overwogen te sprinten voor de overwinning?
“Als we een sprint doen, had ik met zekerheid niet gewonnen haha. Ik zat totaal kapot. Onderweg grapte hij nog dat we er ook om konden sprinten. Ik zei: ik niet! De manier hoe we nu over de finish zijn gekomen, was beter voor mij.”

Je bent pas de vierde Fransman die deze koers weet te winnen na Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Philippe Gaumont. Wat betekent dat voor jou?
“Heel mooie namen om nu tussen te staan. Daar ben ik best wel trots op. Net als op het team, als je ziet wat we vandaag opnieuw verwezenlijkt hebben. Daarvoor wil ik een heel grote dankjewel zeggen tegen Wout.”

Het lijkt allemaal zo makkelijk te gaan bij Jumbo-Visma. Wat is het geheim?
“Zo lijkt het misschien op televisie, maar het is iedere keer weer lastig. Zeker vandaag. Het was ontzettend zwaar door het slechte weer.”

Wat leert jullie deze wedstrijd voor volgende week?
“Om eerlijk te zijn niet zo heel veel. De Ronde van Vlaanderen is een totaal andere wedstrijd. Hopelijk zullen de weersomstandigheden wat beter zijn.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

“Wat leert jullie deze wedstrijd voor volgende week?”
“Om eerlijk te zijn niet zo heel veel.”

Het enige juiste antwoord natuurlijk.

4
Panamaman29 26 maart 2023 om 20:52

In ieder geval niets dat we niet wisten. Als MVDP en pogi er niet zijn kan niemand Wout volgen als hij vol doortrekt. Philipsen blijkt toch nog steeds nét geen klassiekkerrenner te zijn. En JV is de sterkste kasseienklassiekerploeg.

0
fudd 26 maart 2023 om 22:17

“ Wij zijn nu iets meer dan twee jaar ploeggenoten”… eh?

0
Pietspeed 26 maart 2023 om 22:26

Heel simpel, Laporte wilde de badkamer niet hebben.

0
Cochise 26 maart 2023 om 20:04

Moet je tegenwoordig al fier zijn om in een rijtje te komen met schurk Gaumont?

-1
Abraham Olano 26 maart 2023 om 21:03

Het was natuurlijk een markante figuur uit het oude wielrennen met nogal wat tragiek. De opmerking zal waarschijnlijk vooral de twee andere Fransmannen betreffen ;-)

1
ratajan 26 maart 2023 om 22:20

Omerta doorbroken, inmiddels overleden, genoeg reden om niet het woord schurk te gebruiken. Hij heeft al geboet.

1
Cochise 27 maart 2023 om 18:53

Gohja, omerta doorbroken, nadat het de 3e keer zwart op wit stond dat hij had gebruikt. Ook geen greintje aandacht voor de eigen verantwoordelijkheid in dat boek.
Los daarvan vind ik hem een schurk voor de manier waarop hij naast de koers andere jonge gasten meetrok in de drank, drugs en andere verdovende en verslavende middelen. Ik durf te geloven dat Vandenbroucke op z’n minst nog zou geleefd hebben zonder dit sujet.

0
Romāns Vainšteins 27 maart 2023 om 18:59

Gaumont was gewoon die ene gast binnen je lowlandsgezelschap die geen enkel optreden zag vanwege maffen en de hele nacht stond te trippen in de 24-uurs tent. Ik denk dat junk beter past dan schurk.

0
DonQuijote 27 maart 2023 om 13:00

“Ik kan nu zeggen dat ik Gent-Wevelgem gewonnen heb ”

Nou hij heeft hem gekregen.
Soms verbaas ik me erover dat het wielrennen zo is geworden dat goeie renners, á la Lluís Léon Sánchez en Laporte, knechten worden. Er zijn er nog veel meer.
Dat soort renners kan ook grote wedstrijden winnen als het gunstig uitpakt, maar ze laten zich betalen voor een knechtenrol en hij mág winnen. Dat is toch geen winnen?!
Ik weet niet of ik nou echt juichend als overwinnaar over de streep zou willen komen als ik de wedstrijd cadeau krijg.

-1
Romāns Vainšteins 27 maart 2023 om 13:13

Vorig jaar was hij op eigen kracht al 2e en reed hij ook met van Aert naar de streep in E3. Laporte misstaat niet als winnaar en dat weet ie zelf ook prima.

2
KopOverKop 27 maart 2023 om 14:30

Er zijn genoeg dagen dat zo'n sterke renner als Laporte zich kompleet de ballen uit de broek rijd om de kopman te laten winnen. Zou op sommige dagen de kopman dit voor hem doen kan hij het ook afmaken maar de rollen zijn omgekeerd.
Ofwel zeker gewoon verdiend om dan weer eens te winnen.

Bedoel, Wout mag toch ook wel eens winnen wanneer hij Rogla weer eens goed heeft geholpen.

Just kidding.

0
DonQuijote 27 maart 2023 om 17:18

Hij misstaat niet maar echt gewonnen heeft hij gister niet. Het was een cadeautje.
Wie kan daar nou trots op zijn.

0
Romāns Vainšteins 27 maart 2023 om 19:03

In zijn plek zou ik die zege prima weten te rijmen met al 2 e stekken in diezelfde koers en de E3 vorig jaar. Heeft ook iedereen minus de hulk er van af gereden in bar weer, zat ook al mee in de anticipatie daarvoor ook nog.

Als ze er nou wel om hadden gespurt en van Aert had het a la Kopecky verknald? Dan wel terechte winnaar?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone