Wout van Aert: “Ik zat helemaal dood”

zaterdag 3 maart 2018 om 19:45
Wout van Aert:  “Ik zat helemaal dood”

foto: Sirotti

Vorige week maakte Wout van Aert indruk door met de besten omhoog te klimmen op de Muur van Geraardsbergen in de Omloop het Nieuwsblad. Vandaag deed hij dat opnieuw door derde te worden in de Strade Bianche: “Ik zat helemaal dood,” vertelt de drievoudig wereldkampioen veldrijden aan Het Nieuwsblad.

Met deze prestatie verbaasde Van Aert ook zichzelf: “Dit is een geweldige start van mijn eerste voorjaar. Ik had niet verwacht het nu al zo goed te doen. Al ga ik nu eerst genieten van deze podiumplaats. Voor de rest zullen we wel zien. Op zich heb ik mijn doel al bereikt. De volgende koersen zijn bonus en om van te leren”

Toch had de veldrijder zomaar nog een treetje hoger kunnen staan. Het zag er namelijk lang naar uit dat Van Aert samen met Romain Bardet om de zege zou gaan strijden: “In het laatste deel van de koers heb ik echt afgezien. Ik ging al ver van de finish aan met Bardet, maar in de laatste 15 kilometer had ik geen suikers meer. Ik zat helemaal dood en dus dacht ik enkel nog aan het podium. Daar ben ik echt blij mee.”

In de laatste kilometer werd duidelijk hoe stuk Van Aert daadwerkelijk zat, toen hij even af moest stappen:

Dit artikel delen:

61 Reacties

Agos-Vidalos 3 maart 2018 om 20:01

Ik ben niet zo bekend met het veldrijden of anders van Aert als wielrenner/persoon. Heb met verbazing vele reacties gelezen over en weer omtrent deze jongeman. Maar vandaag heeft hij mijn respect afgedwongen! Daarnaast ook een dikke pluim voor de winnaar, Bardet en de Tier.

Kwibus 3 maart 2018 om 20:02

Wow…

tylerhamilton 3 maart 2018 om 20:05

Respect..

Jan Blokland 3 maart 2018 om 20:07

De prestatie van Van Aert geeft wel aan dat het niveau van het veldrijden niet zo slecht is dan men doet vermoeden. Alhoewel dat een klein wereldje is moet je het veldrijden niet onderschatten. Dat bewijst Van Aert toch wel met zijn prestaties. Het geeft ook aan wat Van der Poel heeft neergezet dit jaar in het veldrijden. Ook die werd gisteren al weer 3e in zijn eerste moutenbike wedstrijd. Die mannen hebben echt een topconditie.

schipperaar 3 maart 2018 om 20:17

En grote motoren gebruiken meer brandstof bij vol vermogen, hartig eten zou meer brengen in die kou dan zo’n smerig gelletje, leek op 20/25 km nog de meest fitte.

delgado 3 maart 2018 om 20:24

Wat een fenomeen is dit. Een heel diepe buiging, Wout.

Hieruit blijkt (maar weer) dat Van Aert eigenlijk van nature een wegcoureur is die stiekem ook best goed kan veldrijden. Niet voor niks is hij op zijn best in de crossen op het pure vermogen.

Het plaatst ook de mentaliteit van Aerts, Sweeck etc. in perspectief dat ze blij zijn met een derde plek. Dan hoorde je wel eens dat ze niet genoeg trainden of te snel tevreden zijn. Nee, die mannen beseften dat ze tegen uitzonderlijke klasbakken aan het rijden waren.

zipp404 3 maart 2018 om 20:25

Echt genoten van de Wout! Was als enige van de ”drie favorieten” bij de voorste.

jorryt 3 maart 2018 om 20:29

Had dit nimmer nooit verwacht van hem.
Ontzettend sterk gereden, zeer veel respect.

lnnrt 3 maart 2018 om 20:29

Wow die beelden, echt pieren dood, respect!

teunster 3 maart 2018 om 20:40

Delgado ik denk juist omschreven: een wegcoureur die kan crossen. :)
Vandaag zette WvA de rest (natuurlijk behalve Benoot en Bardet) eigenlijk een beetje voor lul.
Zal leuk zijn om dat verder te volgen. Want: is hij echt zo goed of was de rest zo slecht? Of ligt de waarheid wat meer in het midden? Ik neig er nu zelf naar dat hij echt zo goed is en uitzonderlijk kan worden.
Bedenk me nu wat een geluk het is dat Benoot er met de winst ervandoor ging voor de heren profs. Ze werden anders naar huis gereden door een uitgemergelde fransoos en een veldrijder die niet eens op zn fiets kon blijven. Zou pijnlijke tv geweest zijn. Klasseprestatie dus van de top 3 en huiswerk voor de ‘toppers’.

Arsene-Millocheau 3 maart 2018 om 20:47

edit wf: let op je taalgebruik

yo-eddy 3 maart 2018 om 20:48

Top prestatie, enige waar hij aan moet gaan wennen is dat, als hij echt een grote wordt, op de weg dan iedereen in je wiel gaat hangen (Zie Sagan, Boonen, Cancelara etc) …. vandaar dat ik de, in mijn ogen, eerlijkere strijd in het veld en op de MTB leuker vind om te zien. Net als overigens dit soort koersen (Strade, PR) , tijdritten en bergetappes

Diegosi 3 maart 2018 om 20:55

Ik ben nederland en altijd tegen van Aert met het veldrijden (poel moet winnen :P). Maar wat vind ik deze man een ontzettende baas, op de weg mijn man.

schipperaar 3 maart 2018 om 21:07

@delgado
Ook de wegcoureurs stonden niet stil afgelopen winter maar in de modder brengt veel meer weerstand(dixit Nys) teweeg, Wout zat het mooiste en stilste op zijn fiets waar anderen waggelden.
Blijkt alweer dat 2/3 uur interval vermogen meer opbrengt dan 290km in de maat rijden.
Siena was 20km te ver voor Wout en als veldrijder misschien vanaf begin iets teveel met zijn krachten gesmeten, nog iets te onstuimig misschien maar kleurde wel de koers, nogmaals sjapoo.

Samlambeej 3 maart 2018 om 21:18

@delgado kijk eens naar Woutje Van Aert van 2013-14.

@jan blokland
Wat als VDP met hetzelfde wegprogramma door het cross-seizoen zou gegaan zijn? 32?
Dacht het niet.

VDB44 3 maart 2018 om 21:21

Dat woekeren met de krachten was net zo mooi vandaag, heeft ook niks te verliezen natuurlijk. Na afloop van de Omloop zat hij wat met een dubbel gevoel zei hij vandaag, omdat hij zich daar bewust zo koest had gehouden en dat achteraf gezien mss. niet echt nodig was, gezien de uitkomst vd race en zijn persoonlijk gevoel die dag. Daarom vandaag wel volop voor aanvallend koersen gekozen en zie …

Bikeage 3 maart 2018 om 21:26

Respect voor Van Aert vandaag! Hele dag de koers gemaakt en erg knap dat hij voor de grote kleppers eindigt. En dan die beelden in Siena waar ie van de fiets valt en er nauwelijks meer opkomt. Petje af!

skylimit 3 maart 2018 om 21:41

Ik verbaas mij een beetje over de reacties van heel veel “wielerkenners” dat ze dit niet verwacht hadden van Van Aert. Dit soort parkoersen en weersomstandigheden spelen hem als
veldrijder in de kaart. Hij heeft een grote motor, ik zie hem dit in Parijs-Roubaix ook doen.

LutsenkoFan 3 maart 2018 om 21:46

Ik vond hem in de omloop nog niet top. (Hij deed niet iets bijzonders behalve dat hij in het wiel mee omhoog ging op de muur). Nu reed hij echter collectief op kop en gaat samen met Bardet op pad.

Had ik persoonlijk niet verwacht, zelfs top 10 had ik hem een kleine kans op gegeven. Klasbak!!!

assen 3 maart 2018 om 21:48

@skylimit
Een plaats bij de eerste 10 van WvA had ik goed voor mogelijkheid gehouden, maar met dit weer is deze prestatie ook niet raar. Maar dat je verwacht dat ie het bij PR ook zo goed gaat doen, dan vind ik opvallend. Wedstrijden langer dan 200 km, is echt andere koek. En je ziet juist ook hier, dat het nog net te lang is voor WvA. Je zag/ziet ook bij Boom, dat > 200 km geen eitje is. Dus nee, ik zie WvA niet bij de beste 5 eindigen in PR.

MvdP wel, overigens. Die heeft meer uithoudingsvermogen, met zijn ellenlange trainingen. Maar goed, dat zullen we voorlopig niet weten, want hij rijdt (helaas!) niet PR

grootverzet 3 maart 2018 om 21:58

De tijd zal leren wat dit waard gaat zijn voor de toekomst. Vandaag zonder druk en verwachtingen gereden. De groten meer met elkaar bezig en waarschijnlijk nog niet in topvorm. Zo gelijk je naam maken is voor menig jonge wielrenner meteen ook de doodsteek gebleken. Straks heeft hij de druk van de natie op zijn schouders. Misschien is papa VDP toch wel de slimste straks met het voorzichtig brengen van Mathieu.

ronddraaien 3 maart 2018 om 22:03

@grootverzet
“voorzichtig brengen”
Mathieu VDP beslist volgens mij zelf en ik heb niet echt het gevoel dat hij “gebracht” wordt, in tegendeel. Hij gaat minder en minder op de weg rijden.

VDB44 3 maart 2018 om 22:13

@grootverzet: Benoot werd ook de hemel ingeprezen met z'n 5de plek in de RVV bij z'n debuut … en kijk vandaag. En die zever van 'de groten' mag ook stoppen, de groten waren vandaag Benoot, Bardet en Van Aert, de rest is gewoon op waarde geklopt. Geen taktisch spel dat de koers bepaalde, gewoon loodzware koers en niet goed genoeg. Menig topper heeft voor de wedstrijd duidelijk gezegd dat dit een eerste doel was. De enige die de druk (van de pers) slim counterde voor de wedstrijd was trouwens Van Aert, geen grote uitspraken, gewoon fietsen en visitekaartje afgeven. En de druk en de hype zal nu inderdaad nog toenemen in de pers, en dat is gevaarlijk, maar zolang hij er verstandig mee blijft omgaan zoals hij nu doet, dan komt dat wel goed, lijkt me een stevig karakter die dat wel een plaats kan geven en relativeren, net zoals Benoot dat deed na die RVV.

Wheely 3 maart 2018 om 22:21

De Belgen mogen in hun handjes knijpen met klasbakken als Van Aert, Wellens en Benoot. Laten echt mooie dingen zien!

VDB44 3 maart 2018 om 22:26

Trouwens toppers niet in vorm? Binnen 2 weken is het MSR, redelijk groot doel voor al die toppers lijkt mij, dus zo slecht zullen ze wel niet voorbereid zijn. Van Aert wist nog maar 2 weken geleden dat hij hier mocht starten, dus qua voorbereiding kan je bezwaarlijk van een voordeel spreken. Voor deze eerste koersen van belang zei men ‘wat kan Van Aert beginnen na een zwaar crossseizoen tegen toppers op de weg met specifieke voorbereiding, hij mag al blij zijn als hij de finish haalt’ nu na een topprestatie zijn de toppers ineens in het nadeel, want zogezegd niet in vorm, ja zo kan ik ook overal een uitleg aan geven :-)

Headlines

Populair

Materiaalzone