Wout van Aert: “De koers van mijn leven? Dat is journalistenpraat”

Wout van Aert: “De koers van mijn leven? Dat is journalistenpraat”

foto: Cor Vos

zondag 26 september 2021 om 08:30
Interview

Wout van Aert sprak een laatste keer de media toe vanuit Hotel Van der Valk in Mechelen, de uitvalsbasis van Team Belgium voor de WK-wegritten. De Belgische kopman oogde ontspannen, ondanks alle focus op hem. Zelfs over de tactiek van de ploeg, deed hij absoluut niet geheimzinnig…

Een 20-tal journalisten van de geschreven pers en een viertal cameraploegen. Vooral Belgen en Nederlanders. Het Rubens-zaaltje in het Van der Valk was niet eens helemaal volgelopen. Dat had wellicht ook te maken met de overlapping: een half uur verderop waren de junioren immers al hun WK aan het rijden. Maar eigenlijk maakte het voor Van Aert ook allemaal niet uit. Welke vragen hij ook kreeg voorgeschoteld, hij bleef de rust zelve, af en toe met een vleugje humor.

Van Aert heeft op zijn 27ste zowat alles meegemaakt wat media-verplichtingen betreft. Hij leerde het jaren geleden in de cross, waar hij samen met Mathieu van der Poel al op zijn 18de in de belangstelling stond. Hoeveel keer heeft hij niet moeten uitleggen waarom hij ‘weer’ tweede was geworden? Tot vervelens toe. Maar het heeft hem wel voor een deel gevormd. We zagen Van Aert door de jaren heen groeien in zijn rol. De nukkigheid waarmee hij vroeger al eens een vraag beantwoordde, merk je vandaag nog zelden.

Speciaal
“Dat dit WK dé koers van mijn leven wordt? Ach, dat is journalistenpraat. De beleving zal uniek zijn, maar er zullen nog wel kansen komen om wereldkampioen te worden”, vertelt hij. “Ik zadel mezelf heus niet op met de stress dat het zondag moét gebeuren. Natuurlijk zou wereldkampioen worden voor eigen volk bijzonder speciaal zijn. Maar Tokio was ook speciaal, want de Spelen vinden maar om de vier jaar plaats. Dat had dan ook de koers van mijn leven kunnen zijn.”

“En die Tourrit met aankomst op de Champs Elysées, dat kon ook de koers van mijn leven zijn. Want hoeveel keer kan je in één en dezelfde Tour een bergetappe, een tijdrit en een massasprint winnen? Nee, daarmee gaan jullie mij geen extra stress aanpraten.” De rust en zelfverzekerdheid waarmee Van Aert de pers te woord staat, die straalt hij dezer dagen ook uit naar zijn ploegmaats. Ook zij zien hem blinken in zijn vel.

En geen Belg die er zondag aan zal denken om voor eigen succes te gaan. Ook dat heeft Van Aert – deels met dank aan het werk achter de schermen van bondscoach Sven Vanthourenhout – netjes voor elkaar. Nee, ook Remco Evenepoel niet. Pols lukraak een van de zeven ploegmaats naar hun doel zondag, je krijgt steevast hetzelfde antwoord: “Wout aan de wereldtitel helpen.”

“Fijn om vast te stellen”, vertelt de kopman daarover. “De neuzen wijzen inderdaad allemaal in dezelfde richting. Wielrennen is een teamsport. Je hebt een ploeg nodig die achter de kopman staat. Dat is dit WK sowieso het geval. Iedereen kent zijn rol, iedereen wist die al toen hij geselecteerd werd. Dat is Sven zijn verdienste. Dat ze ook nog eens conditioneel top zijn, zorgt ervoor dat ik met heel veel vertrouwen van start kan.”

“Ik geloof Remco”
Voor alle duidelijkheid, ook Van Aert zelf laat niets aan verbeelding over wat dat kopmanschap betreft. “Dat Remco Evenepoel in Tokio niet de beste beurt heeft gemaakt als ploegmaat? Die bladzijde is omgeslagen. Sven heeft daarover met Remco gepraat. De voorbije dagen heeft Remco zelf al meermaals verteld dat hij zich uit de naad wil rijden voor mij. Ik geloof hem. Hij is ook een meerwaarde in de ploeg, een sterk wapen. Als we hem vooruit sturen, moet de rest in de verdediging. Maar als we hem vooruit sturen, is dat in functie van mij”, voegt Van Aert er fijntjes aan toe. “Om mij uiteindelijk in winnende positie te krijgen.”

“Kijk, de bedoeling is om mij zo ver mogelijk te krijgen zonder dat ik energie heb moeten verspillen. Dat ik me zo lang mogelijk kan sparen. Een scenario zoals in Tokio moeten we vermijden. Daarom zal ik ook zelf niet te veel initiatief nemen als het niet opportuun is. Ik wil ook niet het risico lopen snel geïsoleerd te geraken. Ik ga liever de finale in met nog een of twee landgenoten bij mij.”

Op verkenning met de ploegmaats  – foto: Cor Vos © 2021

Dat dat kan leiden tot een sprint met een uitgebreide groep, lijkt hem niet meteen te deren. “Als ik wereldkampioen wil worden, zou het niet goed zijn te denken dat ik niet met die of die andere renner op pad wil. Ik durf tegen iedereen te sprinten. Caleb Ewan? Dat kan een hele lastige klant worden. Laten we hopen dat die de opeenvolging van hellingen niet overleeft. Maar als hij Milaan-San Remo-benen heeft…”

“Mathieu van der Poel? Ook met hem durf ik naar de meet, maar dan weet ik uiteraard dat ik nog geen gewonnen spel heb. Ik ben de sprint van de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar niet vergeten. Maar ik mag vooral ook geen schrik hebben van een sprint. Het is een van mijn wapens.” Van Aert dropt nog een paar namen. “Pidcock is altijd goed als hij ergens op focust. Mohoric is een te duchten concurrent. Samen met Van der Poel en Ewan dus. En als je het over blokken hebt, noem ik Denemarken, Frankrijk en Italië als de sterkste teams naast België.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

Panache 24 september 2021 om 14:15

Mooie uitspraak Wout. De pers wil graag van het heden het grootse, mooiste, zwaarste, best-bezette en meer van tot soort superlatieven evenement maken. Het is een wk als alle anderen en een importantie die gelijk is aan de afgelopen 5 en de toekomstige 5 wk’s. Heel mooi dat deze knaap zich niet gek laat maken.

joowii 24 september 2021 om 15:46

Zo is dat. En met zijn mogelijkheden ligt er zowat elk jaar een WK op maat.

thorsen 24 september 2021 om 16:39

Goh ja, maar als hij wint op dit parcours wat voor hem gemaakt is, in zijn eigen land…dan kun je wellicht toch echt wel spreken van de koers van je leven. Ik snap dat hij dit wilt ontwijken, maar dat vind ik toch ook wel iets te makkelijk.

Derierre de la course 24 september 2021 om 18:30

Ja bijzonder eigenlijk, elke eendagskoers is voor hem oo maat.

Tony 24 september 2021 om 19:58

Dat is de kracht van Wout.

Geert TrotseBelg 25 september 2021 om 07:39

Toch is dit een bijzondere uitgave, de honderdste verjaardag, en in het Homeland van het wielrennen. En vooral een enig publiek dat juicht voor winnaars, Belg of niet. Wat een verschil met bvb het Nederlandse publiek bij de laatste F1 wedstrijd in ons land.

Reiger 25 september 2021 om 08:42

@Geert Hopelijk blijft het publiek tot en met zondag zo sportief. Ik ben iig de WK’s veldrijden nog niet vergeten waar Mathieu met bier, spuug, zand, middelvingers en gescheld werd begeleid tijdens zijn race. En ik heb het vage idee dat dat geen Nederlanders waren..

lars de kan 24 september 2021 om 15:08

Klopt als een bus @Panache

Martijn Arensman 24 september 2021 om 17:49

Zoals de tekst is opgeschreven bevestigd Wout de miserie vwb Remco die voor eigen rekening reed in Tokio :-)

Pietspeed 24 september 2021 om 23:53

“Dat Remco Evenepoel in Tokio niet de beste beurt heeft gemaakt als ploegmaat? Die bladzijde is omgeslagen. Sven heeft daarover met Remco gepraat..

Dat zegt Van Aert idd slim… maar klapt wel uit de school. Hij had ook kunnen zeggen dat dat een kwestie was tussen Sven en Remco.

KnightBiker 24 september 2021 om 18:13

Alleen als hij hem wint is het de koers van zijn leven: zo in België is hoe dan ook uniek en hij gaat de historie in. (Als dat al niet het geval was) Maar, het is goed dat hij zich niet gek laat maken door dit gegeven.

Mike Gosens 24 september 2021 om 18:37

Wijze praat van Wout.

Ook al zijn er meerdere scenario’s waarin hij kan winnen, het beste scenario is m.i. een groepssprint. Ik denk dat de Belgen het beste de koers gesloten houden.

Het gevaarlijkste scenario een duel van eenlingen in een elitegroepje van een man of 7, zeker als er daar enkele vervelende dwarsverbanden in liggen (denk in helmen en fietsen)

poeskescherens 24 september 2021 om 19:27

Door deze intense druk (van buiten) kan hij alleen maar de koers verliezen. Er zijn zo ontzettend veel kanshebbers deze keer dat de kans dat hij wint niet zo heel groot is.

SpeedyLegs 24 september 2021 om 20:14

Ja ja, RE vooruitsturen om WvA aan de zege te helpen. En als de ontsnappers niet bijgehaald worden, omdat juist de meesterknecht met de kopgroep mee is? Dan maar de kaart RE uitspelen?!
Als je iemand juist niet vooruit moet meesturen dan is het wel RE. Wel hem laten zorgen dat er geen ontsnappingen slagen.
WvA is een sympathieke gast, soms te.

Pietspeed 24 september 2021 om 21:08

Wout is een intelligente gast. Uiteraard weet hij dat. Als Wout voor de media zegt dat hij mbt de ITT niet te snel moet starten, zegt hij dat bijvoorbeeld echt niet voor zichzelf. Dat is alleen maar een statement geweest naar de concurrentie (Ganna) : gaat hij nu wel of niet snel van start?

Romāns Vainšteins 24 september 2021 om 20:34

Na de koersen van vandaag wordt het scenario dubbel kopmanschap alleen maar groter en lijkt het vooral later in de koers te zijn dat REVKET een uitval ondernemen moet, dit kan van Aert nog het beste voorkomen met zelf schiften.

Wheely 24 september 2021 om 20:54

Als REVKET vertrekt zou VDP wel stom zijn om niet mee te springen. Reken maar dat er ook een Deen en een Italiaan meeschuiven. Ah zondag wordt lachuh.

Pietspeed 24 september 2021 om 20:59

MVDP zal idd in het wiel springen van de kleine Merckx. Maar dan volgt van Aert weer. Het koersverloop is enigszins te voorspellen maar never ever een zekerheidje.

Pietspeed 24 september 2021 om 20:55

Als Evenepoel in een positie komt dat hij WK kan worden, zal hij dat niet laten liggen. Hij zal dan echt niet in de remmen knijpen en zeggen, wacht even : ‘alleen Wout mag het worden’. Zou naïef zijn dat te denken. Uiteraard, alles afhankelijk van het koersverloop.

tramontana 24 september 2021 om 21:33

Een koers van 270km. Ik zie tussen km190 en km220 renners wegspringen, maar geloof nooit dat die het 50km uithouden, tenzij die renners WvA, Ala, Sagan,… heten, maw de kopmannen. In het peloton zijn er echt niet zoveel renners die na 220km nog een demarrage kunnen plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair