WK veldrijden 2023 in Hoogerheide: Voorbeschouwing Mixed Relay – Ouderwets Nederlands vs. België?

WK veldrijden 2023 in Hoogerheide: Voorbeschouwing Mixed Relay – Ouderwets Nederlands vs. België?

foto: Cor Vos

vrijdag 3 februari 2023 om 11:00

Al de hele week kijken wieler- en veldritliefhebbers uit naar het WK veldrijden. Zaterdag en zondag wordt écht gestreden om de knikkers, maar vrijdag begint het WK in Hoogerheide officieel met de Mixed Relay. Per land doen zes renners en rensters uit allerlei categorieën mee. Krijgen we een strijd tussen Nederland en België? Of gaat een derde land met het goud er vandoor? WielerFlits blikt vooruit.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Historie

De Team Relay is een relatief nieuw onderdeel op het WK veldrijden. Na de aankondiging van de introductie, in september 2021, vond vorig jaar in Fayetteville de estafette als test plaats. De wedstrijd is overgewaaid uit het mountainbiken en ook tijdens het wegwielrennen kennen we het onderdeel als gemixte ploegentijdrit. Italië won verrassend en Nederland, vooraf ingeschat als topfavoriet, besloot niet mee te doen in de VS.

Het podium van het eerste WK veldrijden Mixed Relay – foto: Cor Vos

In de zomer van 2022 werd besloten dat de Mixed Relay een blijvertje zou worden op het jaarlijkse WK. Voor de UCI was het experiment in de Verenigde Staten geslaagd. Daarop besloot het Management Committee van de internationale wielerunie om de wedstrijd op te nemen in het programma van toekomstige edities van het wereldkampioenschap. De Mixed Relay is een opwarmertje voor het WK-weekend, want is – als enige wedstrijd – gepland op de vrijdagmiddag.

Laatste winnaars WK veldrijden Mixed Relay
2022: flag-it Italië


Vorig jaar

Het testevent tijdens het WK veldrijden in Fayetteville werd gewonnen door Italië. De Azzurri rekenden in de laatste ronde af met de ploeg van de Verenigde Staten. Het was Davide Toneatti die zijn land de winst bezorgde door in de laatste ronde af te rekenen met de Amerikaan Scott Funston. De Belgische ploeg legde beslag op de derde plaats. Nederland paste voor het testevent.

Verder was er weinig animo voor de Mixed Relay. Mede door de verre reis naar de Verenigde Staten en de toenmalige corona-situatie deden slechts zeven teams mee. Naast België, Italië en Tsjechië waren dat twee selecties van Canada en Team USA. De UCI zag het probleem aankomen en paste de regels op het laatste moment aan: de teams bestonden voor deze ene keer uit slechts vier renners in plaats van zes.

WK veldrijden 2022 in Fayetteville
Uitslag Mixed Relay

1. flag-it Italië in 31m00s
2. flag-us Verenigde Staten (A) op 7s
3. flag-be België op 16s
4. flag-ca Canada (A) op 46s
5. flag-us Verenigde Staten (B) op 48s
Wedstrijdverslag


Regels

Een land moet voor de Team Relay zes renners afvaardigen. Een team bestaat uit drie mannen en drie vrouwen. De UCI stelt enkele regels aan de selectie die wordt opgesteld. Bijvoorbeeld dat crossers die opgesteld worden, ook individueel moeten meedoen aan het WK veldrijden. Verder moet het zestal bestaan uit:

  • 1 elite of 1 belofte (mannen)
  • 1 belofte of 1 junior (mannen)
  • 1 junior (mannen)
  • 1 elite of 1 belofte (vrouwen)
  • 1 belofte of 1 junior (vrouwen)
  • 1 junior (vrouwen)

Elke renner rijdt één ronde over het parcours en zal daarna bij de finish, in de zogenoemde wisselzone, zijn landgenoot aflossen door diegene aan te tikken. De startvolgorde mag een land zelf bepalen. Na zes rondes is het winnende land op de Team Relay bekend.

Renners wachten in de start- en finishzone op hun aflossing – foto: Cor Vos


Parcours

Het dik drie kilometer lange WK-parcours is niet helemaal een kopie van de GP Adrie van der Poel van vorig jaar. In een uitgebreid interview met parcoursbouwer Adrie van der Poel legde hij al de wijzigingen uit.

Er zijn enkele verschillen op te merken. Tot aan de eerste materiaalpost is er, behoudens een fietsbrug na de startstrook, weinig veranderd. Daarna wel, geeft Van der Poel senior aan.

“We maken nu een extra lus voor het bos langs. Dat heeft te maken met de ondergrond, omdat het de laatste tijd veel geregend heeft… Daarnaast rijden ze dit keer niet meer door de onderste wei aan de bovenkant van het middenterrein”, aldus Adrie.

Lees ook:
Dit is het gewijzigde parcours van het WK veldrijden 2023 in Hoogerheide

Ook de balkjes liggen er net even anders bij. “De balken lagen voordien voor de VIP-tent, maar die leggen we nu in het rechte stuk voor het podium voor mindervaliden en parallel aan de schuine kant na de trappen. We wilden er 100% zeker van zijn dat de ondergrond bij de balken geen modder wordt”, zegt hij.

Vorig jaar was dat wel het geval met een aantal valpartijen tot gevolg. “Nu liggen die dus zo’n 500 meter voor de finish, gevolgd door de trappen en dan de schuine kant, voor de hellende laatste rechte lijn naar de eindstreep.”

De deelnemers aan de Mixed Relay hebben een voordeel ten opzichte van hun concurrenten in het weekend, want zij hebben dus al een keer een rondje volle bak over het parcours gereden. Let dus op renners en rensters als Laurens Sweeck, Fem van Empel, Silvia Persico, Zoe Bäckstedt, Ryan Kamp, Joran Wyseure en Tibor del Grosso


Programma en info

Lees ook:
WK veldrijden 2023 in Hoogerheide: Programma, uitslagen en medaillespiegel

Locatie
Scheldeweg, Hoogerheide

Bereikbaarheid voor het publiek en renners kan vanaf meerdere kanten. Wie met de auto komt, pakt altijd afslag 30 naar Hoogerheide-Ossendrecht-Putte op ofwel de A4, ofwel de A58. Meer informatie over de aanrijroutes vind je hier.

Tickets
Voor de Mixed Relay op vrijdag is geen kaartje nodig. Toegang is gratis! Voor zaterdag en zondag moet je wel een ticket hebben. Tickets zijn er in de voorverkoop voor verschillende dagen en prijzen. Combitickets voor heel het weekend kosten 46 euro. Aan de deur in Hoogerheide kost een combiticket 50 euro. Vooraf bestellen kan hier.

Praktische informatie
Website organisatie
Deelnemers via inschrijvingslijst
Website UCI, met live rondetijden

Technische gids WK veldrijden 2023

Twitter organisatie
#WKHoogerheide2023

Twitter UCI
#Hoogerheide2023


Favorieten WK veldrijden 2023 – Mixed Relay

De Mixed Relay in Hoogerheide – die begint om 12.30 uur – belooft een spektakelstuk te worden, want er doen de nodige grote namen mee. Het is bovendien de eerste editie met zes renners per land, dus wordt vooral de breedte van de nationale selecties getest. De volgorde waarin de renners en rensters starten zal ook voor de nodige spanning zorgen. Zet je je beste crossers als eerste in, of juist als laatste? Het zal voor veel verschuivingen zorgen in het wedstrijdbeeld.

Fem van Empel voert TeamNL aan – foto: Cor Vos

Natuurlijk zijn bij een landenwedstrijd in het veldrijden alle ogen gericht op de Lage Landen. Thuisland Nederland stuurt een ijzersterke selectie het veld in. Fem van Empel is de kopvrouw van het zestal. Zij is niet voor niets de topfavoriete voor goud bij de elite vrouwen. Ook Lauren Molengraaf (junioren vrouwen), Guus van den Eijnden (junioren mannen), Leonie Bentveld (beloften vrouwen) en Tibor del Grosso (beloften mannen) zijn favorieten of podiumkandidaten in hun categorie.

Alleen Ryan Kamp zou je een vreemde eend in de bijt kunnen noemen, aangezien hij niet direct een kandidaat is voor eremetaal in zijn categorie: de elite mannen. Leuke statistiek nog, Kamp is met zijn 22 jaar de oudste renner van de Nederlandse ploeg…

De kans is groot dat we in Hoogerheide een ouderwets duel tussen Nederland en België krijgen om het goud. Bondscoach Sven Vanthourenhout kiest voor wereldbekerwinnaar Laurens Sweeck als kopman en Marion Norbert-Riberolle als kopvrouw. Joran Wyseure, een van de favorieten voor een medaille in de U23-categorie, zal als belofte van start gaan. Xaydee Van Sinaey (junioren vrouwen), Julie Brouwers (beloften vrouwen) en Antoine Jamin (junioren mannen) maken het zestal compleet.

Laurens Sweeck doet mee namens België – foto: Cor Vos

Maar er liggen meerdere kapers op de kust voor de medailles. Zo komt Groot-Brittannië met een talentvolle selectie aan het vertrek. Belofte Zoe Bäckstedt zal de kar moeten trekken, samen met Thomas Mein (elite mannen) en Joseph Blackmore (beloften mannen). Daarnaast doen Cat Ferguson (junioren vrouwen), Oliver Akers (junioren mannen) en Anna Kay (elite vrouwen) mee.

Wat te denken van de titelverdedigers uit Italië? Belofte Davide Toneatti bezorgde de Azzurri vorig jaar goud door een snelle slotronde en staat nu weer aan de start. Met Silvia Persico en Filippo Fontana heeft hij twee sterke kompanen die uitkomen bij de elites. Het zestal wordt gecompleteerd door Federica Venturelli (junioren vrouwen), Asia Zontone (beloften vrouwen) en Tommaso Cafueri (junioren mannen).

Zorgt Zoe Bäckstedt mede voor Brits succes? – foto: Cor Vos

Kijken we verder naar de Europese kanshebbers, dan is Frankrijk een gevaarlijke outsider. Hélène Clauzel eindigde niet voor niets net buiten de top-10 van de Wereldbeker en Joshua Dubau behoort tot de beste Franse elites. Daarnaast kan Les Bleus rekenen op de uiterst talentvolle belofte Line Burquier en junior Léo Bisiaux, die in Namen nog Europees kampioen U19 werd. Célia Gery (junioren vrouwen) en Rémi Lelandais (beloften mannen) vervolledigen het team.

De Verenigde Staten zal het vooral moeten hebben van Clara Honsinger, Curtis White en Madigan Munro, maar de kans dat Team USA net als vorig jaar op het podium staat, is klein. Het zestal van Canada rekent vooral op de zusjes Isabella en Ava Holmgren, die allebei tot de subtop van de junioren vrouwen behoren. Maghalie Rochette is de derde vrouw in het Canadese team. Tsjechië kan verrassen met de sterke belofte Kristyna Zemanová en de ervaren Michael Boros in de selectie, maar wij zien de Tsjechen, net als Polen en Zweden, niet als kanshebbers op een medaille.


Favorieten volgens WielerFlits
*** Nederland
** België, Groot-Brittannië
* Italië, Frankrijk, Verenigde Staten

Deelnemers via inschrijvingslijst


Weer en TV

Het weekend lijkt volgens Weeronline grotendeels droog te verlopen. Op vrijdag om 12.30 uur, als de Mixed Relay verreden wordt, is het weer niet veel anders. Grauw en grijs, dat wel. En temperaturen tussen de 8 en 10 graden Celsius. Door de stevige westenwind (windkracht 3 à 4) zal het wat kouder aanvoelen in Hoogerheide.

Het WK veldrijden is op allerlei manieren en kanalen te bekijken, maar de Mixed Relay niet. Zo zullen de NOS en Sporza het event niet live uitzenden op tv en online. Ook bij Eurosport staat de estafette voorlopig niet in de tv-gids, maar mogelijk wordt een (online) uitzending daar nog wel aan toegevoegd. Wil je het wel volgen? Lees en chat dan mee tijdens het liveblog van WielerFlits, waar je geen enkele update hoeft te missen!

Dit artikel delen:

23 Reacties

Ardoisier 1 februari 2023 om 13:06

Vond het vorig jaar geslaagd. Enigszins verrassend, vond het spannender dan gedacht. En leuk dat je zelf als team de volgorde mag bepalen.

3
Oblomov 1 februari 2023 om 14:07

Wat ik wel slecht vond vorig jaar, is dat door het ontbreken van een vaste startvolgorde de wedstrijd totaal verkeerd in beeld kwam. Je zat driekwart van de wedstrijd te kijken naar Tsjechen die de facto één na laatste of zoiets lagen, maar door hun startvolgorde aan kop reden. Ondertussen was van het rondje van de persoon die de wedstrijd voor Italië won, Persico, slechts een enkele flits te zien.

Maar gelukkig hoeven we ons daarover dit jaar blijkbaar geen zorgen te maken, met dank aan de NOS.

0
Gebruikersnaam 1 februari 2023 om 08:29
Quote:
De kans is groot dat we in Hoogerheide een ouderwets duel tussen Nederland en België krijgen om het goud.

Die kans lijkt me bijzonder klein. Niet dat België kansloos is voor zilver, maar dat het iets gaat worden dat ook maar in de buurt komt van een duel, is toch zeer onwaarschijnlijk.

Van Empel rijdt Norbert-Riberolle op een hoop, Bentveld doet hetzelfde met Brouwers en Jamin komt niet in de buur van van Eijnden (België heeft 3/4
juniores die dat beter zouden kunnen, maar die zijn niet geselecteerd). Dan heb je Van Sinaey die ook gaat verliezen op Molengraaf, maar dat misschien nog enigszins kan beperken.

Bij Wyseure/Del Grosso zou ’t nog spannend kunnen zijn wie die dag de bovenhand haalt. Alleen van Sweeck mag je verwachten die aanzienlijk kan uitlopen op een Kamp, maar die kan nooit het verlies van 4 anderen gaan compenseren

1
JohnDeere 1 februari 2023 om 08:58

Jamin kan wel rap starten en aangezien het maar één ronde is, weet ik niet of van Eijnden rapper zal zijn. Ten opzichte van Norbert-Riberolle en Brouwers is het klasseverschil er wel degelijk.

0
Wheely 1 februari 2023 om 09:06

Benieuwd voor welke startvolgorde ze gaan kiezen. Het is inderdaad steeds maar 1 ronde dus bv een Kamp zou daar een Sweeck wel in het vizier moeten kunnen houden mits ze bij elkaar in de buurt starten.

0
Solkanar 3 februari 2023 om 10:42

Je moet eigenlijk redeneren in tijdsverlies: wie verliest op één ronde het meeste tijd! Dan kom je uit bij de junioren en beloften vrouwen waar het verschil echt groot is. Dat zag je vorig jaar ook.
Sweeck zal Kamp wel op een paar seconden rijden (al zie ik hem niet over de balken springen) maar Bentveld en Van Empel zullen veel meer seconden pakken op de Belgische meisjes. Del Grosso en Wyseure zullen in mekaars tijd zitten. De junioren meisjes ken ik niet echt maar ook daar zie ik België niet veel tijd terugpakken. Ik zie niet hoe Nederland met zijn sterke vrouwen op alle niveaus dit hier kan verliezen.

0
Het Luipaard van Lent 1 februari 2023 om 11:23

Leuk event, vorig jaar verrassend leuke koers met veel gekke wendingen. Nederland wel topfavoriet.

1
Cochise 2 februari 2023 om 09:50

Ik geloof nooit dat België de eerste uitdager wordt van Nederland, laat staan in de buurt komt. Net zoals in de mixed relay op de weg is het verschil bij de vrouwen (waar de onderlinge verschillen significanter zijn) veel te groot om te compenseren bij de mannen.

1
Aerts 1 februari 2023 om 08:08

Raar onderdeel. Waarom uit elke categorie 1 iemand. Nu hebben sommige dus al vrijdag een serieuze inspanning moeten leven, terwijl andere een ‘ideale’ voorbereiding hebben.

Doe dan gewoon 2 vrouwen en 2 mannen per team. 1 categorie voor elite/belofte en 1 categorie junioren.
Kan je vrijdag ook lekker 2 races kijken en elk land (en individu) kan dan zelf bepalen hoe belangrijk ze het vinden.

0
Wheely 1 februari 2023 om 08:51

Je hoeft geen elite te sturen als je dat niet wil.

0
Het Luipaard van Lent 1 februari 2023 om 11:22

Het is ook geen serieuze inspanning. 1 rondje volle bak is niet heel boeiend voor dit soort renners, ze zullen tijdens de verkenning wel 1 of 2 rondjes minder rijden ter compensatie.

1
Ardoisier 2 februari 2023 om 21:30

“De NOS, Sporza en Eurosport hebben helaas geen live-uitzendingen gepland.”

Dat is toch wel bijzonder vreemd. Een WK wedstrijd die niet wordt uitgezonden!? Dus alleen publiek dat er live bij is kan het volgen? Zelfs Eurosport op de Player (Eurosport Live tegenwoordig) niet. En ook geen regionale zender….

Dan wordt de laatste keer dat ze dit organiseren lijkt me (helaas)…

0
Limal 3 februari 2023 om 09:31

Er moet natuurlijk wel iemand de beelden willen schieten… In dit geval is de NOS verantwoordelijk lijkt me, maar willen die er waarschijnlijk geen geld in steken. Moest Sporza verantwoordelijk geweest zijn voor de captatie dan had het vast uitgezonden geworden, zowel bij henzelf als op Eurosport/GCN/Discovery.

1
Maillot à Pois 3 februari 2023 om 09:37

Van de andere wedstrijden brengt de UCI zelf een livestream op hun youtube kanaal – je zou toch denken dat zij voor de financiering zouden moeten kunnen en willen inspringen….

1
Limal 3 februari 2023 om 10:30

Zal er wellicht van afhangen hoe alles contractueel geregeld is tussen de verschillende partners? (UCI, organisatie, de NOS/externe 'captatiepartners', betalende afnemers zoals Sporza en Eurosport…) Zelfs als het financieel mogelijk zou zijn voor de UCI om een dag extra te bekostigen, dan moet het om logistische redenen ook vroeg genoeg gepland zijn – een dag eerder de camera's, bekabeling en het mediacentrum klaarhebben, beschikbaarheid van alle personeel nodig om captatie en regie te verzorgen, etc. Ik wil maar zeggen, er komt heel wat bij kijken en het kan geen eenzijdige last-minute beslissing van de UCI zijn om toch nog een livestream aan te bieden.

Ik vind het in ieder geval spijtig dat het niet live bekeken kan worden. Wat mij betreft een tekortschieten van de organisatie en de UCI, hoewel anderen dan weer blij zijn dat ze er niet *moeten* naar kijken ;-)

1
Polleke 3 februari 2023 om 09:18

Als je het per se door onze strot wil duwen moet je het wel minstens op tv krijgen… nu lijkt het nóg meer op een schaamlapje…

0
Maillot à Pois 3 februari 2023 om 09:45

Als je het zelfs niet eens kan zien als je het wil, is ‘door de strot duwen’ wel een rare uitdrukking – niet bepaald moeilijk om het te negeren en er dus geen last van te hebben

2
user27203 3 februari 2023 om 12:40

Ja, kan je dit weer nergens bekijken is echt schande anno 2023 en geen een tv zender die dit laat zien, bedankt hoor.

0
Beekman 3 februari 2023 om 10:09

Ook niet ergens te volgen via een of andere live stream?

-1
JohnDeere 1 februari 2023 om 09:00

Dit evenement mag van mij meteen terug verdwijnen net als de mixed relay op de weg.

-6
De Zeboe van de Zoncolan 1 februari 2023 om 10:42

Je kunt het ook gewoon negeren, dan is het net alsof het geschrapt is.

5
Gebruikersnaam 1 februari 2023 om 13:47

Een sport die is uitgevonden om er een (wereld)kampioen in te kunnen kronen en verder echt nooit wordt beoefend, is gewoon een farce. Op de weg is 't nog bespotteljker, daar had je tenminste de ploegentijdrit die nog enige relevantie/prestige had en ook wordt afgevoerd voor deze onzin.

Als ze willen dat we dit serieus nemen, dan moeten ze 't vaker tijdens het seizoen organiseren, anders gewoon afvoeren. Uiteraard mag de koers innoveren en nieuwe dingen proberen, maar dan wel iets beters dan deze artificiële, geforceerd inclusieve onzin.

-2
Oblomov 1 februari 2023 om 13:56

Is bij het mountainbiken al jarenlang een succes. Goed voor de teamspirit. Is ook de meest realistische kans voor de UCI om extra medailles te regelen (weg en mtb) bij de Olympische Spelen.

Wen er dus maar aan…

6

Headlines

Populair

Materiaalzone