Team Relay wordt getest op het WK veldrijden 2022

woensdag 22 september 2021 om 17:47
Team Relay wordt getest op het WK veldrijden 2022

foto: Cor Vos

De UCI introduceert op het aankomende WK veldrijden in de Verenigde Staten een nieuw onderdeel. Op het wereldkampioenschap in Fayetteville gaat namelijk voor het eerst een Team Relay verreden worden. Het gaat om een testevenement.

Een precies plan van deze Team Relay is nog niet bekend. Zo is niet duidelijk of het gaat om een gemengde aflossing met mannen en vrouwen, zoals bij de Mixed Team Relay ploegentijdrit. Ook is niet bekend of het gaat om een aflossing met verschillende categorieën, met crossers uit junioren-, beloften- en elite-categorie.

Het WK veldrijden 2022 in Fayetteville, Arkansas staat gepland voor 29 en 30 januari. De UCI laat weten dat het testevent na afloop geëvalueerd gaat worden. Daarna wordt bekeken of het onderdeel de potentie heeft om een vaste plek te krijgen in het programma van het WK veldrijden.

Snowbike
De UCI gaat ook de opties bekijken of er een UCI Snow Bike World Cup georganiseerd kan worden. Ook een wereldkampioenschap snowbike wordt in dat idee meegenomen. Het plan is om dat in het seizoen 2022-2023 te introduceren. Komende winter presenteert het managementcomité van de UCI de resultaten van een onderzoek naar de kansen.


Dit artikel delen:

22 Reacties

Murcia 22 september 2021 om 17:58

Niet doen, gaat alleen maar meer laten zien dat er slechts twee landen echt iets kunnen in de breedte. Relay bij de vrouwen zou zelfs verschrikkelijk zijn omdat Nederland met vier totaal verschillende teams moeiteloos op 1 zou belanden. Dat krachtsverschil is bizar en niet goed voor het aanzien van de sport.

Franco Ballerini 22 september 2021 om 18:10

Helemaal eens. Op individueel niveau zie ik trouwens wel dat de hegemonie van NL/B aangetast gaat worden. Ik zie Pidcock bij de heren en Blanka Vas bij de dames nog wel wereldkampioen worden.

$kedel 22 september 2021 om 18:00

Dit is om te beginnen totaal niet interessant met de nederlandse topvrouwen maar vooral het niveauverschil tussen de vrouwen en mannen maakt dit echt een raar evenement wmb.

Carlo12 22 september 2021 om 18:02

Vindt het een goed idee, waarom niet. Heb vandaag in ieder geval genoten van de Mix Relay op het WK.

Turtlehead 22 september 2021 om 18:07

Hoezo een teamwedstrijd bij veldrijden? Geen enkel voordeel te halen in ‘samen’. Past ook helemaal niet bij de sterke kanten van de sport. Dit is leuk als clownerie, maar niet als serieuze sport.
Bedenk dan een ‘sprintrace’/tijdrit, zoals in MTB, daar zie ik nog wel iets in.
Op landen-niveau al helemaal nutteloos uiteraard, of 7 Vlaamse regio’s moeten ieder een eigen team mogen afvaardigen.

Viktrodriguez 23 september 2021 om 07:30

Als iedere Vlaamse provincie een team mag sturen, dan is dat toch net zo eenzijdig als met een nationale Belgische ploeg.

Een snelle zoektocht leert dat van de laatste BK bij de senioren, bij zowel heren als dames, eerder dit jaar dat de beide top 2’s en de halve top 10 qua geboorteplaats uit de provincie Antwerpen komen. Dat was volgens mij niet veel anders bij de vorige generatie. En dan zouden ze ook nog de gebroeders VdP mogen inzetten, mochten die switchen.

lo squalo dello Stretto 23 september 2021 om 14:16

Een tijdrit werd vroeger bij de GvA-trofee (geen idee hoe het nu noemt) wel eens gedaan. Gewoon één rondje knallen zonder andere coureurs ed. Is denk ik vrij snel weer afgevoerd; het is natuurlijk veel epischer om een echt duel te zien in het veldrijden dan ze één voor één het rondje te zien afhaspelen

Deel Koeper 22 september 2021 om 18:12

Als je denkt dat de inspiratie op is, net dán komt de UCI weer met een geniale vernieuwing. Waar blijven ze ’t halen?

Misschien moeten ze het innoveren maar overlaten aan ploegen en/of organisatoren, bij de UCI heb ik het idee dat ze het wielrennen eigenlijk nauwelijks volgen, die hebben echt 0,0 feeling met de sport.

Verweggistan 22 september 2021 om 18:13

Kan toch als een estafette, van elk land een deelnemer bij de start die dan tegelijk vertrekken en dan bij de finish mag de vrouw vertrekken zodra de man binnen is. Of je moet iets doorgeven kan ook. En dan is de eerste die binnen komt ook de winnaar.

NajroKwintana 22 september 2021 om 18:42

In kampioenschappen in het mountainbiken wordt dit al gedaan, dus ik ga er vanuit dat het in het veldrijden hetzelfde gaat zijn. Er wordt met teams van 6 gewerkt (Elite, Belofte en Junior; man en vrouw) die elk om de beurt een ronde op het parcours afleggen. De volgorde mag zelf bepaald worden en de aflossing gebeurt door elkaar aan te tikken.

aardappeljager 22 september 2021 om 19:27

Ik ben wel voor een estafette met een stok zoals in de atletiek gebruikelijk is. Anders een flinke handaflossing in het veld. Lijkt me ook potentie hebben

Turtlehead 22 september 2021 om 22:30

Een flesje ketonen misschien? ‘Bidon final’?

Polleke 22 september 2021 om 18:17

Het WK tussen 3 landen (vriendelijke inschatting)… zou er nu echt niemand in zo’n vergadering zitten die zijn vingertje opsteekt ?

chasse patat 22 september 2021 om 18:24

Net zo vormgeven als in het langlaufen of biatlon. Of zoals in het zwembad bij de mixed relay. Vele sporten doen het al en de sporters vinden het vaak geweldig o te doen.

Franco Ballerini 22 september 2021 om 18:28

Het knuffelen na de goede afloop kan wel wat bevredigender zijn, dat dan weer wel…

aardappeljager 22 september 2021 om 19:28

@franco ga dan mixed volleyballen. Kun je elkaar na elk punt op de bibs tikken. Maakt niet eens uit of je het punt wint of niet

Gunther Leonhardt 22 september 2021 om 20:20

Zoals zoveel andere sportbonden probeert de UCI wanhopig de vrouwensport te bevorderen door ze zoveel mogelijk aan de mannensport te koppelen. Een uitstekend idee aangezien er geen hond geïnteresseerd is in de meeste vrouwensporten.

Deel Koeper 22 september 2021 om 22:34

Lijkt me bij het vrouwenwielrennen geen probleem, dat is commercieel nooit interessanter geweest dan nu. Je kan je hoogstens vragen stellen over het algemene niveau.

dit is mijn achterwiel 22 september 2021 om 22:27

Gemengde reacties hierboven. Ben het met meerdere kanten eens. Het kan wat toevoegen aan de sport, alleen hoe krijg je dit prestatie-wise van de grond…? Er zijn twee toplanden en daarachter eenlingen. Hoe moeten eenlingen een team gaan vormen? Ik denk dat het de sterke landen sterker maakt en niet de breedte creeert die de sport (mi) nodig heeft.

Brabander 22 september 2021 om 22:59

Eens met je. Bij het wegwielrennen vind ik het een leuke toegevoegde waarde hebben, maar bij de cyclocross?
Welke teams kun je überhaupt vormen? België met een hoop sterke mannen en wat mindere dames. Nederland met een hoop sterke dames en wat mindere mannen. En verder?

Viktrodriguez 23 september 2021 om 00:08

De variant op de weg ben ik voorstander van, ook omdat ploegentijdritten een echt onderdeel zijn van de kalender. In het veldrijden klinkt wat bezopen. Dat is bij uitstek een individuele sport en qua terrein ook wat minder geschikt.

lo squalo dello Stretto 23 september 2021 om 14:18

In de atletiek vind ik dit een mooie toevoeging; vrouwenatletiek staat ook gewoon op een vergelijkbaar niveau als de mannen (in de zin van hoe professioneel het er aan toegaat, hoeveel vrouwen er aan deze sport doen etc.). In het veldrijden heb je eigenlijk al maar 2 serieuze landen en in het wegwielrennen staat het bij de vrouwen ook echt nog in de kinderschoenen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair