Italianen winnen Team Relay-testevent op WK veldrijden

vrijdag 28 januari 2022 om 20:05
Italianen winnen Team Relay-testevent op WK veldrijden

foto: Cor Vos

Italië heeft op het WK veldrijden in Fayetteville het Team Relay-testevenement gewonnen. Davide Toneatti bezorgde zijn thuisland de winst door in de laatste ronde af te rekenen met de Amerikaan Scott Funston. De Belgische ploeg legde beslag op de derde plaats.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

In september maakte de UCI bekend dat het veldrijden een eigen Team Relay kreeg, in navolging van het mountainbiken. Het nieuwe onderdeel moest als testevenement tijdens het WK veldrijden in Fayetteville zijn intrede doen. Oorspronkelijk zou de cross met landen van zes renners worden verreden, maar dat werd teruggebracht naar vier omdat diverse sporters vanwege het coronavirus of quarantaine niet naar de Verenigde Staten konden afreizen. In totaal verschenen zeven ploegen aan de start: België, Tsjechië en Italië, en Canada en de Verenigde Staten met een A- en B-ploeg.

Matyás Fiala (rechts) brengt Michael Boroš in de wedstrijd – foto: Cor Vos

Alle ploegen begonnen met een man aan de wedstrijd met gemengde teams. De Italiaanse belofte Samuele Leone ging hard van start en dook als eerste het veld in. Ook Eric Brunner (USA-A) was goed vertrokken. Aan het begin van de koers bleef alles samen, maar op de lange klim maakte Daan Soete het verschil. De Belg nam meteen een forse voorsprong en zorgde voor de allereerste aflossing van deze Team Relay: met een tikje gaf hij belofte Kiona Crabbé het vertreksein. België begon met acht tellen voorsprong aan de tweede ronde.

Michael Boroš helpt Tsjechië naar de kop
In die tweede omloop reden mannen en vrouwen plots door elkaar. De voorsprong van Crabbé verdween als sneeuw door de zon omdat Tsjechië Michael Boroš in de baan had gestuurd. De ervaren elite-renner ging hard en pakte snel veel voorsprong. De pechduivel sloeg echter toe en Crabbé kon samen met de Italiaanse Silvia Persico van voren terugkeren. Crabbé kon het tempo van Persico niet volgen en moest de Italiaanse laten gaan. Boroš herstelde zich ondertussen knap en nam nog voor het einde van de tweede ronde de koppositie weer over.

Kiona Crabbé was de tweede Belgische in de wedstrijd – foto: Cor Vos

Boroš gaf met zes seconden voorsprong het stokje over aan zijn landgenote en belofte Kristýna Zemanova, terwijl Persico U23-renster Lucia Bramati het veld in bracht. In de derde ronde rukte Clara Honsinger (USA-A) sterk op en aan het begin van de laatste ronde lagen Tsjechië, de A-ploeg van de Verenigde Staten en Italië op een zakdoek. Katerina Nash was niet opgewassen tegen Scott Funston (USA-A) en de Italiaan Davide Toneatti, die mochten gaan rijden om de zege in deze nieuwkomer op het WK-programma.

Op de lange klim probeerde Funston het verschil te maken, maar Toneatti weigerde te kraken. Het was uiteindelijk de Italiaan die de langste adem had en de Team Relay bezegelde.

flag-wc WK veldrijden 2022 in Fayetteville
Uitslag Team Relay
1. flag-it Italië – 31m00s
2. flag-us USA-A – op 7s
3. flag-be België – op 16s
4. flag-ca Canada-A – op 46s
5. flag-us USA-B – op 48s
6. flag-cz Tsjechië – op 1m10s
7. flag-ca Canada-B – op 1m56s

Dit artikel delen:

49 Reacties

De Cabybara van de Conradkade 28 januari 2022 om 20:08

Erg leuk om te zien, zeker met die verschillende volgordes.

Voor mij een blijvertje.

0
Franco Ballerini 28 januari 2022 om 20:11

Ja, leuker dan verwacht en een mooie bronzen plak voor de Belgen. Tevredenheid alom in Vlaanderen.

0
harryjohan71 28 januari 2022 om 20:12

Maar goed dat er niet meer landen meededen, anders hadden ze ook nog naast het podium gestaan. Het is natuurlijk wel B niveau wat in de relay rijdt

0
Erik33 28 januari 2022 om 20:53

Alicia Franck toch wel verassend zwak.

0
Oblomov 28 januari 2022 om 21:21

Inderdaad. Verloor een halve minuut op Persico.

Dat is wel het lullige van dit format t.o.v. de mixed relay op de weg, dat je echt kunt zien welke individuen gefaald hebben. terwijl je op de weg hooguit de mannen of de vrouwen als groep de schuld kunt geven.

0
Staf V 29 januari 2022 om 00:51

Daarom ook dat de echte toppers er nooit voor te vinden zullen zijn, ge ziet ook dat ge niet perse goede renners moet hebben maar individuen die een ronde volle bak kunnen gaan, ook op dit parcours dat hoge snelheid behoeft heb je een ander soort renners nodig.
Een ‘snelle starter in de cross’ is niet echt een renner die een ronde volle bak kan gaan maar die in de cross de eerste ronde vooraan wil zitten tegenover de andere die na een uur vooraan willen eindigen.

0
Merlinappa 28 januari 2022 om 20:09

Stiekem toch gewoon een leuk nieuw onderdeel. Onvoorspelbaar, spannend, telkens wisselende posities. Mij spanningsboog was groter dan bij veel traditionele crossen.

En verdiende winnaars natuurlijk! De Belgen falen en De Tsjechen hebben pech, wel leuk die verschillende tactieken.

0
Yinek 28 januari 2022 om 20:14

Leuk evenement! Mag elk jaar terugkomen!

0
Koers 28 januari 2022 om 20:15

Wat een jonkies die Italianen. Die kunnen nog jaren mee, hopelijk in het veldrijden.

0
Dikke Vrouw 28 januari 2022 om 20:17

Dit was reuzespannend!

0
Wheely 28 januari 2022 om 20:17

Geslaagd experimentje wat mij betreft!

0
Cyclejo Schwanen 28 januari 2022 om 20:17

Leuke race. Parcours niet echt WK veldrijden waardig, lijkt bijna op een wegrace.

0
Limal 28 januari 2022 om 20:18

Ik vond het ook leuk om kijken, ondanks dat het parcours (bij deze weersomstandigheden) werkelijk niets voorstelt. De grote verschillen werden bij de vrouwen gemaakt – wanneer Nederland start zijn ze dus bijna onklopbaar. Ik ben wel bang dat de absolute toppers nooit mee gaan willen doen; niet vanwege de inspanning, maar uit vrees voor valpartijen/blessures net voor de 'echte' WK-wedstrijden.

0
Oblomov 28 januari 2022 om 21:09

Bij het mountainbiken doen ze gewoon mee hoor. Niet elk jaar, maar alle grote namen hebben wel een keer gewonnen…

0
Limal 28 januari 2022 om 21:48

MTB’ers zijn dan ook een pak minder conservatief dan veldrijders ;-) Maar ik hoop dat het ook in de cross gaandeweg aanslaat bij de toppers – zou een leuke aanvulling zijn op het gebruikelijke programma en mettertijd zal er ook meer prestige aan verbonden worden. Op het vorige WK MTB lag de relay trouwens op woensdag en de ‘echte’ xc races in het weekend; waarschijnlijk dat het bij het veldrijden ook best in die richting evolueert.

0
Craig Vanderswag 28 januari 2022 om 20:18

Wat een afgang voor de Belgische wielerbond is dit zeg. Dit bevestigt nog maar eens dat ze er enkel in slagen om in de categorie elite mannen te scoren.
Zeer pijnlijk dit.

0
NiM 28 januari 2022 om 20:41

Ja want hun sterkste delegatie stond hier aan de start

0
Erik33 28 januari 2022 om 20:55

Zeer pijnlijk voor onze Zuiderburen in dit veld, auw.

0
Beer 28 januari 2022 om 21:00

Bwa, gelukkig niet zo triest als de Nederlandse flop die niet eens een team aan de start krijgt. Stevige afgang voor één van de heersende crosslanden.

0
Cochise 28 januari 2022 om 21:01

Net als bij de tegenstanders.

Het is net deze visie die ervoor zorgt dat België dit volgende jaren ook niet zomaar wint. Na de mixed relay op het WK werd er in de nabespreking ook gezegd dat ze zonder Van Aert en Evenepoel reden. Maar daar ligt het probleem niet.
De 5 seconden die Iserbyt hier misschien sneller had gereden dan Soete hadden geen verschil gemaakt tegenover de 45 seconden die de vrouwen samen verloren.
Dus de kritiek op de gebrekkige basis bij de vrouwelijke tak van de wielersport in België vind ik meer dan terecht. En dat is uiteraard niet de “schuld” van die twee vrouwen die vandaag alles gegeven hebben.

0
Staf V 29 januari 2022 om 00:58

Een gezegde van een oud collega ‘ de slechtste deelnemer is nog altijd stukken beter dan de grootste roeper naast de draad’.
voor wie het schoentje past …..

0
notriple 29 januari 2022 om 11:44

@Ach Beer toch. De reden was toch bekend waarom die”ollanders” met een kleine eliteselectie aan de start staan. Toch logisch??

0
Beer 29 januari 2022 om 14:52

@notriple: te gierig? ;-)

0
Turtlehead 28 januari 2022 om 20:40

Met alle respect voor wie het ‘leuk’ vond: dit is het WK van iets wat een mondiale topsport pretendeert te willen zijn/worden.
Wat een farce.

0
De Cabybara van de Conradkade 28 januari 2022 om 20:40

Test event.

Tijdens het OS wegrit test event waren er 4 West-Europese nationaliteiten in de top 10. Wat zegt dat over het wegwielrennen?

0
kleomantre 29 januari 2022 om 15:49

De zetel van de onwetende is een heerlijk domein.

0
Rutgerj81 28 januari 2022 om 20:40

Mooi. De Belgen hadden deze al als overwinning afgevinkt. Wat een aanfluiting en arrogantie.

0
Laura 28 januari 2022 om 21:05

Juist door de onbekende rijders erbij te zetten is het voor de kijker een verrassing wie er naar voren komt
Parcours daarin tegen is drama

0
Murcia 28 januari 2022 om 21:18

Ik vond het niks, als een test weinig geslaagd doordat naast het gebrekkige animo om deel te nemen ook het parcours meer weg heeft van een BMX baan en dus het hoge snelheid met weinig afwisseling kent. België verliest door de zeer matige Crabbé de kans op goud die ze zonder de aanwezigheid van Oranje eigenlijk hadden moeten pakken.

0
Oblomov 28 januari 2022 om 21:46

Aan Crabbé lag het niet, die was twee seconden sneller dan Bramati. Franck verloor een halve minuut t.o.v. Persico.

0
Murcia 28 januari 2022 om 21:57

Niet geheel mee eens, Franck was matig maar Crabbé moet op zijn minst er in slagen om meer dan twee seconden te winnen op de twee jaar jongere Italiaanse vind ik. Bramati is geen supertalent als Backstedt en dan moet een belofte uit België wel meer kunnen dan dit. In het geheel werd overigens duidelijk dat net als op de weg de mixed teams wedstrijden worden beslist door het niveau van de vrouwen. Daar is het verschil zo enorm dat de medailles door hen worden verdeeld.

0
adelaarvanantwerpen 28 januari 2022 om 22:10

@Oblomov

Ik zou de wedstrijd toch nog eens opnieuw herbekijken want het was Crabbe die 30 seconden verloop op Persico. Crabbe reed als tweede van de België net zoals Persico bij de italianen.

0
Murcia 28 januari 2022 om 22:30

@adelaar
Terecht punt, ik blijk ook de twee Italiaanse dames door elkaar te hebben gehaald waarvoor mijn excuses.

0
Limal 28 januari 2022 om 22:31

Ik ben het toch niet echt met je eens, Murcia. Hieronder enkele rondetijden samengegroept ifv de leeftijden:

Persico (1997) 7:56 vs. Franck (1994) 8:26 vs. Honsinger (1997) 8:10
Bramati (2003) 8:33 vs. Crabbé (2001) 8:31 vs. Clouse (2001) 8:21

Mijn analyse: Persico was outstanding, Bramati (dochter van) deed het voor haar prille leeftijd erg goed, Franck slechts een fractie sneller dan Crabbé maar nu ook niet beschamend ver achter Honsinger, en Clouse voor mij verrassend goed.

Het tweede deel van het parcours was straffe tegenwind en voor iedereen was het een oefening die ze niet gewoon zijn – moeilijk in te delen dus. Al bij al zou ik er, op de supprematie van Persico na, dan ook niet al te veel uit concluderen.

0
Oblomov 28 januari 2022 om 22:39

@adelaarvanantwerpen

Om te kijken wie er gefaald heeft, vergelijk je categorie met categorie.

Crabbé en Bramati zijn beloften, Franck en Persico zijn elite. Crabbé heeft het in haar categorie gewoon behoorlijk gedaan. Sneller dan Bramati en Zemanova en maar twee seconden langzamer dan een groter talent als Munro. Clouse stak er bij de beloftevrouwen bovenuit. Franck was de op één na langzaamste van alle elite-vrouwen (en zelfs dat scheelde maar één seconde).

Ik snap wel dat iedereen verwachtte dat Crabbé de zwakke schakel zou zijn, maar dat is gewoon niet hoe het is uitgepakt. Op TV zag het er slecht uit, maar dat is omdat de categorieën zo idioot door elkaar heen reden.

Het rapport van België is Soete goed, Crabbé naar behoren, Van de Putte enigszins teleurstellend en Franck slecht.

0
adelaarvanantwerpen 28 januari 2022 om 23:23

@oblomov

Op die manier kan ik u helemaal volgen. Ik dacht alleen dat jij zij door elkaar had gehaald. Franck inderdaad heel teleurstellend. Zeker omdat zij als goede klimmer normaal wel in staat moet zijn om een niet explosieve renster als Honsinger te kunnen volgen

0
Dikke Man 29 januari 2022 om 00:08

Ik vind het een leuk parcours; snel, afwisselend, mooie omgeving, zeker crosswaardig! Beter dan de 13 in een dozijn Vlaamse akker waar de renners vooral rennen met de fiets op de schouder als ossen ploegend door de modder met af en toe twee suffe plankjes. Voor de concervatieveling komen die parcoursen geheid weer terug de komende jaren.

0
Maillot à Pois 29 januari 2022 om 00:23

@oblomov
Vandeputte is uiteindelijk 11 seconden langzamer dan Soete, maar er hadden wellicht nog wel enkele seconden afgekund als hij echt tot op de streep vol door was gegaan.
Franck dan toch wel het meest teleurstellend, maar misschien ligt één rondje haar gewoon niet zo.

En Italië erg knap gedaan, zeker als je in rekening brengt dat ze geen elite man aan de start brachten. Die twee beloften blijven allebei op 12 seconden van Soete en Persico met voorsprong de snelste bij de vrouwen.

0
Dikke Vrouw 28 januari 2022 om 21:30

Het is wel een heuse vliegmeeting! Ik geef dan ook de hoogste kans aan het meest wegrenner pidcock

0
Thijs E 28 januari 2022 om 22:27

Prima test, was leuk om te zien, dit mogen ze nog eens een paar jaar doen.

0
Theo Bovengemiddelkamp 28 januari 2022 om 23:24

Ik had het ook niet verwacht, maar ik vond het ook leuk om te zien. Zo’n rondje all out en die wisselende posities is leuk om naar te kijken.

Op zich heb ik al veel WK’s met mindere parkoersen gezien (Zwitserland, Denemarken). Het is geen typisch laaglanden parkoers, maar ik denk dat qua spanning op dit parkoers pas laat de beslissing gaat vallen.

0
vanSpringel 29 januari 2022 om 00:17

Eimdelijk eens een keer een echt ‘veldrij’ parcours. over een veld, en niet door de blubber of een prefab zanbak.

0
Limal 29 januari 2022 om 09:38

Je bedoelt een kunstmatig aangelegd terrein dat bedekt is met afgestorven, stoffige plaggen? Geef mij dan maar een natuurlijk veld waar er na wat rondrijden in de vochtige laaglandse winter automatisch modder aan te pas komt…

0
sooike 29 januari 2022 om 09:24

Belachelijk om een test-event te organiseren tijdens een WK, B-garnituur mag zich uitleven. Als kijksport overigens niet onaardig.

0
Michelangelo 29 januari 2022 om 10:11

Ik heb het helaas niet gezien, maar het lijkt me bijna een andere tak van sport. Eén rondje keihard vlammen, een maximale inspanning van 7 minuten, en niet van een uur. Een beetje 1500 meter lopen vs een halve marathon.

Wel vind ik die gemengde estafettenummers bijna in alle sporten mooi om te zien. Of het nu gaat om zwemmen of atletiek, het staat eigenlijk altijd garant voor spektakel.

Jammer dat Nederland haar kat gestuurd heeft… wat mij betreft hadden ze als top veldritland gewoon hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

0
Dave Dubbeldammer 29 januari 2022 om 10:30

Helemaal eens, het heeft zeker een meerwaarde.
Het ‘mixed’ karakter helpt ook mee aan de ontwikkeling van de gendergelijkheid. Het zal andere landen er misschien toe aanzetten om ook in het damesveldrijden te investeren. Momenteel doet maar 1 land dat.

0
Dave Dubbeldammer 29 januari 2022 om 10:13

Waarom deed er geen Nederlands team mee?

0
Napoleon 29 januari 2022 om 11:44

Het leuke van zo’n evenement is wel dat er een soort natuurlijke nivellering in komt. De grote landen met de grote kanshebbers in de individuele cross zien dit als bijnummer, terwijl het voor kleinere landen de beste kans op een medaille is, en er hun beste renners op gaan stellen.

0
Pelsluis 29 januari 2022 om 14:21

De Sporza voorbeschouwing noemde hun team ‘nagenoeg zegezeker’. Erg Hollands maar dan: veel te optimistisch!! Had wel idee dat Vandeputte te snel de moed opgaf. Ivm eigen race?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone