WK 2022: Voorbeschouwing Mixed Relay ploegentijdrit

woensdag 21 september 2022 om 06:30
WK 2022: Voorbeschouwing Mixed Relay ploegentijdrit

foto: Cor Vos

De individuele tijdritten van de WK in Wollongong zijn dinsdag achter de rug, maar dat betekent niet dat het rijden tegen de klok al voorbij is. Woensdag staat namelijk nog de Mixed Relay op het programma. Voor Nederland starten onder anderen Mathieu van der Poel, Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk. Rijden zij naar goud? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Het WK Mixed Relay ploegentijdrit is pas aan zijn derde editie toe, maar er wordt al veel langer in ploegverband gereden tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen. Dat gebeurde in 1962 voor het eerst, twee jaar nadat het onderdeel aan het programma van de Olympische Spelen was toegevoegd. Het hagelnieuwe WK-onderdeel werd in 1962 onder snikhete omstandigheden verreden op het Roncadella-circuit in Brescia, waar de Italiaanse ploeg voor hun tienduizend schreeuwende landgenoten de wereldtitel veroverde.

Italië, Nederland en België 
De Italianen waren niet alleen de eerste keer succesvol, zij mochten in totaal zeven keer het hoogste treetje van het podium beklimmen: vaker dan welk land dan ook. Nederland was driemaal de beste. In 1978 (in Nürburg) met Guus Bierings, Bert Oosterbosch, Bart van Est en Jan van Houwelingen, in 1982 (in Goodwood) met Maarten Ducrot, Gerard Schipper, Gerrit Solleveld en Frits van Bindsbergen en in 1986 (in Colorado Springs) met Tom Cordes, Gerrit de Vries, John Talen en Rob Harmeling.

Ook België staat op het palmares. In 1971, het jaar dat Eddy Merckx zijn tweede wereldtitel bij de profs veroverde, klopten Gustaaf Hermans, Gustaaf Van Cauter, Louis Verreydt en Ludo Van der Linden het Nederlandse kwartet met 37 seconden.

Quick-Step Floors in Innsbruck (2018) op weg naar de wereldtitel – foto: Cor Vos

Commerciële ploegen
De olympische jaren uitgezonderd werd het WK ploegentijdrit voor nationale ploegen tot aan 1994 verreden, tot het onderdeel wegviel met de introductie van de individuele tijdrit. Achttien jaar later, in 2012, keerde de ploegentijdrit terug op de WK-agenda, deze keer als wedstrijd voor commerciële ploegen.

Een zestal hardrijders van Omega Pharma-Quick Step (Tom Boonen, Niki Terpstra, Tony Martin, Peter Velits, Kristof Vandewalle en Sylvain Chavanel) eiste in Valkenburg de eerste zege voor zich op. De ploeg die tegenwoordig als Quick-Step-Alpha Vinyl rondtoert, zou het kampioenschap tijdrijden ook in 2013, 2016 en 2018 naar zich toetrekken. In de tussenliggende jaren wonnen BMC (twee keer) en Sunweb.

Goud voor Nederland op de Mixed Relay in 2019 – foto: Cor Vos

Mixed Relay
Na zeven edities werd de ploegentijdrit voor commerciële ploegen afgevoerd, om een jaar later te worden vervangen door een gemengde competitie: een nieuw idee van de UCI, waarbij mannen en vrouwen de krachten bundelen in de strijd om de medailles en de regenboogtrui. De eerste editie, in 2019, werd gewonnen door Nederland. Amy Pieters, Riejanne Markus, Lucinda Brand, Bauke Mollema, Koen Bouwman en Jos van Emden klokten in Harrogate de beste tijd.

Het jaar nadien was er sprake van een ingekort WK, zonder Mixed Relay. In 2021 ging Duitsland er met de zege vandoor.

Alle winnaars WK Mixed Relay
2021: flag-de Duitsland
2020: Niet verreden
2019: flag-nl Nederland


Vorig jaar

De wereldkampioenschappen vonden vorig jaar zoals bekend plaats in Vlaanderen. Tijdens de Mixed Relay reden de mannen eerst in 22,5 kilometer van Knokke-Heist naar Brugge, waarna de vrouwen een omloop van 22 kilometer rond Brugge afwerkten. Het deelnemersveld was opgedeeld in drie blokken. Van de eerste startgroep was Polen de snelste ploeg, maar hun tijd (54.12 minuut) was bij lange na niet genoeg om ook maar kans te maken op een ereplaats.

In de tweede groep was vooral het duel tussen Groot-Brittannië en Zwitserland interessant. De Zwitserse mannen waren nipt sneller, waarna de vrouwen de voorsprong wisten te vergroten. Een tijd van 51.26 minuut was de nieuwe richttijd voor de laatste landen: Duitsland, Denemarken, België, Italië en Nederland. Wat de mannen betrof, was Italië van die landen veruit het snelst. Filippo Ganna, Matteo Sobrero en Edoardo Affini klokten af na 24.18 (gemiddeld 55,5 km/h) en zetten de andere landen op flinke achterstand.

De sneltrein van Italië – foto: Cor Vos

Duitsland volgde halverwege op 19 seconden, Denemarken op 32 seconden en België op 33 seconden. De Nederlandse mannen – Bauke Mollema, Jos van Emden en Bauke Mollema – verloren 42 seconden, een achterstand die de vrouwen moesten rechttrekken. Ten opzichte van Italië lukte dat, en ook Denemarken en België werden nog voorbijgestoken, maar Duitsland inhalen lukte niet meer. De tien seconden die Riejanne Markus, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten goedmaakten op Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger waren niet genoeg.

De Duitse ploeg, waar ook Max Walscheid, Nikias Arndt en de afscheidnemende Tony Martin onderdeel van waren, gingen er zodoende met de zege vandoor. Nederland eindigde als tweede, Italië werd derde.

De winnende Duitse ploeg – foto: Cor Vos

Uitslag WK Mixed Relay 2021
1. flag-de Duitsland in 50m49s
2. flag-nl Nederland op 13s
3. flag-it Italië op 38s
4. flag-ch Zwitserland z.t.
5. flag-gb Groot-Brittannië op 55s


Parcours

Tijdens de Mixed Relay in Wollongong, rijden de mannen en de vrouwen beiden eenmaal het tijdritparcours dat de junioren en beloften eerder in de week hebben afgelegd. Dat betekent: een rondje van 14,1 kilometer lang, wat het totaal aantal kilometers op 28,2 brengt. Een stuk minder dan de 44,5 van vorig jaar. Het rondje is echter niet eenvoudig, want zowel de mannen als de vrouwen moeten in korte tijd 132 hoogtemeters overwinnen.

Een deel van die hoogtemeters is het gevolg van de beklimming van Dumfries Ave (0,7 km aan 6,7%), halverwege het rondje. Hier wordt ook twee keer een tussentijd opgenomen. Tussendoor is er uiteraard nog een meetpunt bij de finish van de mannen, die als eerste aan de bak mogen.

De start van de Mixed Relay is op Market Street, waar de mannen en vrouwen ook vertrokken voor hun individuele tijdrit. Het inmiddels bekende openingsdeel is vrij rechttoe-rechtaan, maar het eveneens vertrouwde middenstuk is bochtiger. Waar de mannen en vrouwen tijdens de individuele chronoproef vervolgens nog een extra lusje maakten, gaat het bij de Mixed Relay langs de kust rechtstreeks naar de finish op Marine Drive. Dit laatste deel bestaat voornamelijk uit lange rechte stukken, al zijn er een paar kronkels die het tempo eruit kunnen halen.

Woensdag 21 september, WK Mixed Relay 2022: Wollongong – Wollongong (28,2 km)

Start (eerste ploeg): flag-au 14.20 uur / flag-nlflag-be 06.20 uur
Finish (laatste ploeg): flag-au rond 17.00 uur / flag-nlflag-be rond 09.00 uur


Favorieten

Bij de vorige edities van het wereldkampioenschap Mixed Relay, in 2019 en 2021, was daar een Europees kampioenschap in deze discipline aan vooraf gegaan. Nu is dat niet het geval: het onderdeel keerde op de afgelopen EK niet terug. Wat is dan een goede referentie om de WK-favorieten aan te wijzen? Het WK van vorig jaar biedt enig vergelijkingsmateriaal, want de landen stellen in veel gevallen een vergelijkbaar team als toen op.

Samenstelling Duitsland

flag-de Miguel Heidemann
flag-de Jannik Steimle
flag-de Nikias Arndt
flag-de Liane Lippert
flag-de Mieke Kröger
flag-de Romy Kasper

Voor titelverdediger Duitsland is dat echter een ander verhaal. We mogen de regerend kampioen zeker niet onderschatten, maar topfavoriet zijn de Duitsers ditmaal zeker niet. In Australië komen ze duidelijk met een minder sterk team op de proppen dan in België. Tony Martin en Lisa Brennauer, beide grote motoren, zijn inmiddels gestopt, en Lisa Klein en Max Walscheid zijn er ook niet bij. Wat het totale plaatje betreft, lijken Nikias Arndt en Mieke Kröger niet vervangers van hetzelfde niveau gekregen te hebben.

Het pittige, explosieve tijdritparcours in Wollongong oogt als een speeltuin voor MVDP – foto: Cor Vos

Bij Nederland, de nummer twee van vorig jaar, zijn ook wat veranderingen, maar van verzwakking lijkt geen sprake. De vrouwensneltrein – Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, Riejanne Markus – is intact gebleven, terwijl Jos van Emden en Koen Bouwman bij de mannen waardige opvolgers hebben gekregen: Daan Hoole en Mathieu van der Poel.

Samenstelling Nederland

flag-nl Mathieu van der Poel
flag-nl Bauke Mollema
flag-nl Daan Hoole
flag-nl Annemiek van Vleuten
flag-nl Ellen van Rijk
flag-nl Riejanne Markus

Laatstgenoemde gebruikt de Mixed Relay als laatste prikkel richting de wegrit, maar zal met zijn klasse, explosiviteit en intervalkwaliteiten ongetwijfeld ook woensdag een belangrijke rol spelen. Bauke Mollema is altijd belangrijk: hij heeft niet voor niets een gouden en zilveren plak van de WK Mixed Relay thuisliggen. Het afgelopen jaar heeft hij – op 35-jarige leeftijd – bovendien een flinke stap gemaakt als tijdrijder. Al kwam dat er tijdens de individuele tijdrit in Wollongong niet helemaal uit.

Ganna stelde teleur in de ITT – foto: Cor Vos

Dan de nummer drie van de WK Mixed Relay 2021, Italië. Zij hebben ten opzichte van twaalf maanden geleden slechts één wijziging doorgevoerd. Terwijl vorig jaar de nog immer geblesseerde Marta Cavalli reed, is nu Vittoria Guazzini geselecteerd. De 21-jarige renster van FDJ-SUEZ-Futuroscope werd afgelopen zondag wereldkampioen tijdrijden bij de beloften vrouwen.

Samenstelling Italië

flag-it Edoardo Affini
flag-it Matteo Sobrero
flag-it Filippo Ganna
flag-it Elisa Longo Borghini
flag-it Elena Cecchini
flag-it Vittoria Guazzini

Wellicht geeft Guazzini het Italiaanse team de kwaliteitsinjectie die het nodig heeft. In Vlaanderen leverden Cavalli, Elena Cecchini en Elisa Longo Borghini namelijk flink in op de concurrentie, nadat Filippo Ganna, Edoardo Affini en Matteo Sobrero zich de sterkste mannen hadden getoond. Italië zou nu opnieuw sterk kunnen openen, maar dan moet Ganna wel betere benen hebben dan afgelopen zondag. De uittredend wereldkampioen kwam in de individuele tijdrit niet verder dan een zevende plek.

Zondag was het net niet voor Küng. Wordt het woensdag wel goud? – foto: Cor Vos

Zwitserland, dat vorig jaar vierde werd, brengt bij de mannen de nummer twee en vijf van de individuele tijdrit aan het vertrek: Stefan Küng en Stefan Bissegger. Marlen Reusser – afgelopen zondag goed voor brons – is de grote blikvanger bij de vrouwen. In augustus versloeg ze Ellen van Dijk op het Europees kampioenschap tijdrijden. Kortom: Mauro Schmid, Elise Chabbey en Nicole Koller zullen het niet gemakkelijk krijgen met zulke collega’s.

Samenstelling Zwitserland

flag-ch Mauro Schmid
flag-ch Stefan Küng
flag-ch Stefan Bissegger
flag-ch Elise Chabbey
flag-ch Marlen Reusser
flag-ch Nicole Koller

Samenstelling Frankrijk

flag-fr Eddy Le Huitoze
flag-fr Bruno Armirail
flag-fr Rémi Cavagna
flag-fr Aude Biannic
flag-fr Coralie Demay
flag-fr Juliette Labous

Zoals Bissegger en Küng elkaar vermoedelijk waard zullen zijn bij de Zwitsers, hebben Bruno Armirail en Rémi Cavagna een vergelijkbaar niveau bij de Fransen. Ze werden respectievelijk tiende en elfde in de individuele opdracht. Jonkie Eddy Le Huitouze (19) mag als tijdritkampioen van Frankrijk bij de beloften en nummer drie van het EK tijdrijden U23 laten zien wat hij kan tussen de grote mannen. Juliette Labous zal het vrouwendrietal met daarbij ook Aude Biannic en Coralie Demay bij de hand moeten nemen, zeker nu Audrey Cordon-Ragot – vierde op het EK – ontbreekt vanwege een beroerte.

De jonge Luke Plapp is een van de Australische motoren – foto: Cor Vos

Bij de Verenigde-Staten moet het vooral van de vrouwen komen. Met Kristen Faulkner en Leah Thomas hebben zij twee toppers in het tijdrijden, wat afgelopen zondag nog maar eens bewezen werd. Faulkner eindigde als zesde in de individuele tijdrit, Thomas als vijfde. Magnus Sheffield is op papier de belangrijkste pion bij de mannen. Zondag was hij op weg naar een uitstekende uitslag, maar kwam hij onfortuinlijk ten val.

Update: de Amerikanen hebben zich op het laatste moment, wegens de valpartij van Sheffield, teruggetrokken voor het evenement

Samenstelling Australië

flag-au Michael Matthews
flag-au Luke Plapp
flag-au Luke Durbridge
flag-au Georgia Baker
flag-au Alexandra Manly
flag-au Sarah Roy

In eigen land zullen de Australiërs tot op het bot gemotiveerd zijn om een knalprestatie af te leveren. Bovendien zorgt hun baancultuur ervoor dat je in een ploegentijdrit altijd rekening met hen moet houden. Australië moet het echter wel doen zonder Grace Brown, die zondag op slechts twaalf seconden van winnares Ellen van Dijk strandde. Georgia Baker, achtste in de individuele chronoproef, is er wel bij, net als hardrijders Alexandra Manly en Sarah Roy. Bij de mannen staan Michael Matthews, Luke Plapp en Luke Durbridge op de startlijst. Met die drie zou de ploeg geen slecht figuur slaan.

Verder houden we ook rekening met de Denen, gezien de aanwezigheid van Magnus Cort, Mikkel Honoré, Mikkel Bjerg, Julie Leth en Emma Norsgaard. Met een dergelijke ploeg doe je normaal gesproken gewoon mee om de prijzen.


Favorieten volgens WielerFlits
*** Zwitserland
** Nederland, Italië
* Frankrijk, Australië, Duitsland

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Starttijden

WK 2022: Programma en uitslagen (WielerFlits)


Weer en TV

Het wordt woensdag wisselvallig weer in Wollongong. ’s Ochtends is het nog relatief zonnig, maar ’s middags kan het beginnen te regenen. De kans op neerslag groeit richting de avond, meldt Weeronline. Tijdens de Mixed Relay is het zo’n 17 graden en waait het (windkracht 4) vanuit het noorden.

De Mixed Relay is vanaf 06.10 uur (Nederlandse tijd) live te zien op Eurosport 1 en de Eurosport Player/GCN+. Sporza (op Eén) is erbij vanaf 07.00 uur.


Dit artikel delen:

62 Reacties

Secondant 19 september 2022 om 08:11

Die foto met o.a. Van Emden en Bouwman in een regenboogtrui maakt mij blij. Vind dit toch eigenlijk wel een mooi onderdeel, jammer dat het maar 1x per jaar verreden wordt.

5
Mooie Sjors 19 september 2022 om 09:16

Stoppen met deze folklore.

-17
Maillot à Pois 19 september 2022 om 09:26

Je kunt vanalles vinden van dit onderdeel, maar folklore is het nu net niet, eerder integendeel. Folklore is volkskunst/volkssport, iets wat ontstaat vanuit het volk. Sjoelbakken of veldrijden, bijvoorbeeld. Dit is net een innovatie die van bovenaf wordt geïntroduceerd en wat het volk (nog) niet echt smaakt.

8
Mooie Sjors 19 september 2022 om 09:29

Noem het zoals je wil maar je devalueert er de term wereldtitel wel mee. Deze week zou moeten draaien om de absolute top in de wielersport en dit eventje past daar m.i. niet bij.

-12
Maillot à Pois 19 september 2022 om 10:11

Bwa, het groeit wel, zoals het ook in andere disciplines wat tijd nodig heeft gehad maar daar wel al uitgegroeid is tot vaste waarde, bv in het mountainbiken of de atletiek.
Meer en meer echte toppers nemen deel, en dan krijgt die wereldtitel wel waarde voor mij.

6
Brabander 19 september 2022 om 11:36

Omdat 'Mooie Sjors' het niets vindt moeten we hier dus mee stoppen? Zo werkt het niet in de grote mensenwereld hè. Accepteer het gewoon: dit is een blijvertje. Want velen vinden dit wel leuk.
Wat is dat toch met dat megalomane gedrag dat als iets je niet zint het maar gestopt moet worden? Ik heb ook een hekel aan Formule 1. Maar ik ga ook niet roepen dat dat maar moet verdwijnen.
En dan zoals Maillot a Pois al aangeeft, een innovatie 'folklore' noemen. Dan sla je helemaal de plank mis

9
Mooie Sjors 19 september 2022 om 11:51

Nou ja 'Brabander', ik ga het UCI-gebouw niet gaan bestormen hoor. Evenmin rij ik rond met een geknevelde Lappartient in mijn kofferbak. :D

Beter ware natuurlijk geweest: Naar mijn uiterst bescheiden mening denk ik te mogen poneren dat de Mixed relay ploegentijdrit… totale onzin is. ;)

En hoe weet je nou zo megalomaan zeker dat dit een blijvertje is? Ik zie namelijk weinig naties hier op een serieuze manier op inzetten? Het WK Ploegentijdrit had tenminste nog de steun van de ploegen en hun materiaalsponsoren, die hier een enorme prestige in zagen.

Wat de semantische discussie betreft: met 'folklore' bedoel ik dat dit een midweekzoethoudertje is voor het volk tijdens de WK-week. Meer amusement dan een echt WK als sportief hoogtepunt van het jaar. En natuurlijk ook een zogenaamd toonbeeld van meer inclusie. Kijk eens wat we doen voor de vrouwensport! Terwijl het vrouwenwielrennen m.i. helemaal niet geholpen is met dit soort concepten.

-8
Brabander 19 september 2022 om 12:07

@Mooie Sjors: maak je niet zo druk joh ;)
Als je het niks vindt dan kijk je toch niet? Ik lees hier ook vaak dat mensen alle sprintkoersen willen laten verdwijnen. Waarom? Kijk, voor zo’n Gooikse Pijl blijf ik ook niet thuis hoor. Maar ik heb er geen enkel probleem mee dat die koers verreden wordt. Ik heb soms weleens het idee dat bepaalde lieden hier de halve kalender willen laten verdwijnen

-1
Mooie Sjors 19 september 2022 om 12:14

Ik maak me ook helemaal niet druk hoor. :) Ik laat gewoon weten dat ik het onzin vind en een WK onwaardig.

Verder ben ik me bewust dat Lappartient & co niet zoiets hebben van: ‘Dis les gars, nu heeft Beau Georges op wielerflits.nl laten weten dat hij het allemaal maar niks vindt. Onmiddellijk ophouden met deze connerie dan maar?’ :D

-7
Brabander 19 september 2022 om 12:29

Okay dan. Je klinkt al een stuk genuanceerder nu :)
Maar ik vind die Mixed Relay juist wel een erg leuk onderdeel en een fijne toevoeging als zoethoudertje tussendoor. Waar ik wel voor thuis blijf. En zo heeft eenieder zijn voorkeuren. Of het daadwerkelijk een blijvertje is zal nog moeten blijken. Maar dat zien we vanzelf wel toch? ;)

0
Gebruikersnaam 19 september 2022 om 15:08

Een wereldkampioenentrui die je eigenlijk nooit kan dragen, omdat de sport naast het kampioenschap zelf eigenlijk nooit wordt beoefend en dus eigenlijk nauwelijks bestaat, mag op zijn minst ietwat artificieel genoemd worden.

Als het de wielerwereld echt zou aanspreken, dan zou het ondertussen wel eens vaker georganiseerd worden. De steeds groot wordende basis voor het gravelracen, dat is innovatie. Deze mixed-relay is een gimmick.

1
mocca 19 september 2022 om 15:19

Ik weet het niet hoor sjors, maar volgens mij staat hier toch wel de absolute top van het tijdrijden aan de start.
Of zijn, van dijk, van vleuten, ganna, kung geen wereldtop?

2
Mooie Sjors 19 september 2022 om 15:28

Ja paar mooie namen, maar voor een wé-reld-kampioenschap mag het toch iets meer zijn? Niet 2 of 3 landen met hun grote namen, maar zo goed als àlle landen graag.

En zoals Gebruikersnaam zegt: wanneer gaan ze in die trui kunnen rondrijden? Wat stelt die titel voor, het is een discipline die eigenlijk niet bestaat buiten die ene dag?

Ik vind het iets zoals de 300m sprint in het atletiek. Een keertje leuk als showevenement, maar ze maken er toch ook geen discipline van op het WK atletiek?

-4
Lalsacien 19 september 2022 om 16:22

@Mooie Sjors het is “dites les gars” …

3
Mooie Sjors 19 september 2022 om 16:34

Merci monsieur le professeur ;)

-5
Marcel de Gendt 19 september 2022 om 16:41

Ik denk dat we echt wel kunnen stellen dat dit iets “kunstmatigs” is, gezien het feit dat dit de enige wedstrijd per jaar is die op deze manier gehouden wordt.

Maar wielrennen is naast topsport ook gewoon entertainment. En ik heb afgelopen jaar op het WK echt wel genoten van deze discipline. Meer dan van pakweg De Scheldeprijs.

Dus gewoon lekker erin houden. Ook al vindt Mooie Sjors van niet.

4
Cornelius 19 september 2022 om 17:13

Vind ik ook, leuk om naar te kijken. Omdat er maar 2×3 renners per land aantreden, is het voor meerdere landen haalbaar mee te strijden voor de medailles. Aparte TTT voor mannen en vrouwen wordt veel lastiger. Een vrouwenploeg moet minimaal 5, maximaal 6 rensters tellen; dat is alleen voor Nederland en Italië haalbaar (de Nederlandse vrouwen gaan dat makkelijk winnen met Ellen, Annemiek, Riejanne en Shirin — de vier die moeten finishen om een tijd neer te zetten). Een mannenploeg met minimaal 7, maximaal 8 renners is ook niet voor alle landen weggelegd (België wint met overmacht).

5
Pietspeed 19 september 2022 om 22:33

Op zich een mooi en interessant onderdeel. Alleen de afstand van 28,2 km gaat nergens over voor een team van 6.

0
Cornelius 19 september 2022 om 22:53

@Pietspeed O jee, ik dacht dat mannen en vrouwen elk 28 km gingen rijden. Beetje kort voor de mannen, maar goede afstand voor de vrouwen. Nu zie ik pas dat die 28 km de totale lengte voor mannen en vrouwen samen is. Dat is inderdaad belachelijk weinig!

0
ssj 20 september 2022 om 14:52

Bij de ploegentijdrit met merkenteams deden er toch ook maar 2-3 ploegen serieus mee? Dat was toch de reden dat het is afgeschaft? Maar wel mee eens dat ik liever een merkenteams ploegentijdrit zie (zowel mannen als vrouwen) dan deze constructie.

-1
Romāns Vainšteins 20 september 2022 om 22:42

Ik vind het ook ‘gedoe’. Van mij mogen ze er mee doorgaan hoor maar als bondscoach zou ik er niet mijn belangrijke renners mee opzadelen.

0
jappe666 19 september 2022 om 12:00

Wel opvallend dat er bij Italië voorbehoud wordt aangetekend omwille van de prestatie van Ganna, terwijl dat bij Nederland niet wordt gedaan terwijl zowel Van Vleuten als Mollema ook wel met twijfels zullen starten.

Wat betreft de race zelf lijkt me de grote vraag of de Italiaanse mannen ver genoeg kunnen wegrijden om de Nederlandse dames op achterstand te houden. Zwitserland zie ik hoogstens meedoen voor plek 3, die gaan met hun dames teveel achterstand oplopen door het onderlinge kwaliteitsverschil denk ik.

Denemarken zie ik als outsider ook nog wel meestrijden voor top-5.

4
MichielH 19 september 2022 om 15:02

Over Mollema: "Al kwam dat er tijdens de individuele tijdrit in Wollongong niet helemaal uit."

Of is dat niet afdoende?

-1
ssj 20 september 2022 om 16:58

Nou ja, V Vleuten heeft in Spanje natuurlijk wel aangetoond dat ze in vorm is.

0
Cornelius 19 september 2022 om 12:21

De eerste editie in 2019 werd door de betere tijdrijders (m/v) bepaald niet serieus genomen, maar in 2021 kwamen Zwitserland, Nederland, Duitsland, België, Italië en de VSA met hun — op papier — sterkste opstelling aan de start. Wie vorig jaar gekeken heeft, weet hoe spannend zo'n gemengde estafette kan zijn: zowel de strijd om goud en zilver, als die om brons en blik, bleef tot de laatste kilometer open.

Dit jaar zal de bezetting minder sterk zijn dan in 2021, maar ik verwacht wel een spannend verloop. Extrapoleren op basis van de individuele tijdritten is niet zaligmakend, tijdrijden in ploeg blijft toch een apart ‘kunstje’, waar bv. Tony Martin een kei in was, net zoals Ellen van Dijk (goed te zien in de Vårgårda TTT, waar Leah Thomas al heel snel lek rijdt). Het zou mij niet verbazen als sommige tijdrijders, die individueel ‘ondermaats’ gepresteerd hebben, in de gemengde estafette hun goede benen terugvinden. Als Nederlander hoop ik natuurlijk dat dit vooral voor Daan, Bauke en Annemiek zal gelden, en iets minder voor o.a. Ganna. ;-)

0
Deel Koeper 19 september 2022 om 19:08

Het sterkst denkbare trio tijdrijders van België bestaat uit Wellens, Campenaerts en Lampaert?

1
Cornelius 19 september 2022 om 19:52

Je hebt gelijk, zowel bij de vrouwen als de mannen trad België niet met de sterkste opstelling aan; die horen in dat lijstje niet thuis.

Overigens won Lampaert in 2021 het BK terwijl Campenaerts 3e werd. Geen idee waarom Hermans gekozen (gedwongen?) werd.

0
Brabander 19 september 2022 om 12:31

Ik denk dat Zwitserland in de breedte wel onderdoet voor Nederland en Italië, die ik daarom toch als grotere favorieten zie.

-2
Cornelius 19 september 2022 om 12:41

Zelfs top- en kopvrouw Reusser heeft in vergelijking met het EK aan vorm ingeboet (lang seizoen, hard gewerkt voor SDW-ploeggenotes?). Die zal haar landgenotes niet zomaar op sleeptouw kunnen nemen.

2
jan jansen 19 september 2022 om 13:10

Remco is de beste
Hup Remco

-13
Mystery Rider 19 september 2022 om 14:40

Ja jongen, als de Belgische bondscoach nou even Lampaert, Remco en WvA opstelt dan hoeft de wedstrijd helemaal niet gereden te worden, die gaan zo hard dat de Belgische dames 2 minuten mogen verliezen!

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 20 september 2022 om 00:14

Met als bijkomend voordeel dat Wout en REV in zo’n niemendalletje wat chemie kunnen kweken. Tot dusver heb ik nog geen foto van de Belgische ploeg uit Australië voorbij zien komen waar ze samen op staan.

-1
Beer 20 september 2022 om 06:02

Beter opletten dan xistncxsx.

0
mackie 20 september 2022 om 10:37

Mystery Rider
Alleen is de kans vrij groot de dat Belgische dames ook daadwerkelijk 2 minuten verliezen op de Nederlandse dames.

2
Stablinsky 20 september 2022 om 21:09

@Dikbil – compleet off topic
Woon jij op de plek waar ooit Dorestad lag? Wijk bij Duurstede dacht ik.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 20 september 2022 om 21:26

In het buitengebied van die gemeente, ja. Niet in de stad zelf.

0
Hoste 19 september 2022 om 14:25

Ik vind het wel leuk, maar ik zou het nog leuker vinden als de mannen en vrouwen weer een aparte ttt hebben.
En dan met een renner of 5. Niet te veel renners zodat ‘kleinere’ landen ook kans blijven houden.
Bij de mannen zou je dit jaar wel een spannend wk kunnen houden. België, Zwitserland, Frankrijk, Italië en Groot Brittannië hadden een spectaculair spannend wedstrijdje van kunnen maken.

0
Mooie Sjors 19 september 2022 om 14:30

De grote kleppers passen nu al her en der voor wegrit of tijdrit, maar voor zoiets zijn ze wel aan te porren denk je?

-4
Quincy Adams (aka voorwiel) 19 september 2022 om 14:43

Eens Hoste,

Ik zou het graag zo zien:
– ttt vrouwen
– ttt mannen
– en een gemengde estafette, waarin 3 groepjes van telkens 1 vr en 1 man, elkaar aflossen.

0
Mystery Rider 19 september 2022 om 14:38

En wat denken jullie – New Caledonia, Samoa en Tahiti geen medaille kandidaten?

-2
Alfred Issendorf 19 september 2022 om 14:58

Ik zou Duitsland toch niet onderschatten.

0
Cornelius 19 september 2022 om 15:26

Bauernfeind en Kasper toch niet het niveau Brennauer en Klein?

-1
Alfred Issendorf 19 september 2022 om 17:03

Dat niet, hoewel Bauernfeind een prima ITT heeft gereden. Maar om ze nou helemaal geen sterren te geven… Ik zie ze wel top-5 rijden.

0
Cornelius 19 september 2022 om 18:09

Jawel, zou wel eens een strijd om 4/5 kunnen worden met de VSA (Thomas, Faulkner, Craddock, Sheffield), en mss ook nog Australië (zonder Brown).

-1
Jayster 19 september 2022 om 17:24

Ik geef Italië de meeste kans. De mannen schat ik een stuk hoger in dan Nederland en ik denk dat de vervanging van Cavalli door de in vorm zijnde Guazzini ervoor zorgt dat de Italiaanse vrouwen niet meer zoveel onderdoen voor de Nederlandse vrouwen als vorig jaar. Ik heb ook het idee dat de Italiaanse beleving bij dit onderdeel een stuk groter is dan bij Nederland. VS lijkt me een gevaarlijke outsider voor het podium. Twee sterke dames (Thomas en Faulkner) en een grote motor bij de mannen (Sheffield) naast een degelijke tijdrijder (Powless).

0
Cornelius 19 september 2022 om 18:26

Prachtig, vorig jaar, toen Balsamo als winnares van de wegrit de regenboogtrui op mocht halen, en haar ploeggenotes vóór het podium uit volle borst Fratelli d’Italia meezongen.

0
runner_123 19 september 2022 om 19:32

@redactie Marie Le Net start niet voor Frankrijk, laat ze weten via dr eigen insta.

0
Pietspeed 19 september 2022 om 22:29

Woensdag, gehaktdag. Pure programmavulling en een onderdeel dat met een afstand van 28,4 km ronduit een aanfluiting is en WK onwaardig. Nog geen 5 km hoeven de heren en dames op kop te beuken. Maak er dan het dubbele van of een dikke 40 km. Of geef het goud meteen aan Nederland.

-4
Cornelius 19 september 2022 om 23:38

Dames 24 km (3×8), heren 36 km (3×12), totaal 60 km. Moet makkelijk kunnen.

0
bidon colle 20 september 2022 om 07:10

Ik heb niks met deze nieuwe discipline van een gemengde ploegentijdrit als wedstrijd. Geef mij dan maar een ploegentijdrit van landen of merkenteams op een WK dat jammer genoeg is ter loor gegaan om dat het te kostelijk werd voor de merkenteams. Daar kan ik veel meer van genieten.

-2
Peetvader 20 september 2022 om 09:32

Die afstand…

14 kilometer met zijn drieën…

0
Fast Freddy 20 september 2022 om 10:12

Wordt nog knap lastig met hoge snelheden en hoogteverschillen. Als zwakkere renner chillen in het wiel is er niet bij.

0
Angelo Pauwels 20 september 2022 om 10:50

Vond de TTT toch mooier dan dit, waarom zijn ze er mee gestopt eigenlijk?

0
Cornelius 20 september 2022 om 12:24

De meeste commerciële ploegen wilden niet meer zo verder, na jarenlange ruzie met de UCI over o.a. World Tour-punten, reclamerendement en hoge kosten (vooral Richmond 2015 en Doha 2016).

0
Cornelius 20 september 2022 om 14:09

Nu de deelnemers eindelijk bekend zijn, gok ik:
1 : Italië
2/3 : Nederland/Zwitserland
4 : Duitsland

-1

bij de bookies is Nederland zwaar favoriet. Uitbetaling van 1.62 terwijl zwitserland x 4.5 uitbetaald en Italie x 5

-1
Cornelius 20 september 2022 om 18:24

Toch schat ik de Zwitserse en Italiaanse mannen hoger in dan de Nederlandse. Of de Nederlandse vrouwen dat verschil zomaar kunnen wegpoetsen is wat mij betreft lang geen zekerheidje.

2
Bonifatius 20 september 2022 om 19:25

Zou moeten kunnen hoor!

0
Mwielerfan 20 september 2022 om 22:08

Logisch dat ze vorig jaar verloren van Italië, met bauke mollema die twee kopbeurten moest doen

0
Cornelius 20 september 2022 om 22:26

Ze verloren van Duitsland! Die hadden ook drie uitstekende vrouwen: Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger. Italië werd derde.

0
SteelHorseCowboy 20 september 2022 om 22:46

Ik vind het een mooi onderdeel.

0
Berggeit1988 21 september 2022 om 06:29

Zwitserland bovenaan in de sterren lijkt me wel wat te veel van het goede. Ik wil jullie sterren opzet niet ter discussie stellen, maar ik denk inderdaad ook dat Italië en Nederland even gelijkwaardig zijn. Go, go, go Team NL

0

Headlines

Populair

Materiaalzone