WK 2016: Tony Martin snelt naar vierde wereldtitel tijdrijden

WK 2016: Tony Martin snelt naar vierde wereldtitel tijdrijden

foto: Sirotti

woensdag 12 oktober 2016 om 14:57

Tony Martin heeft voor de vierde keer in zijn carrière de wereldtitel tijdrijden gepakt. De 31-jarige Duitser verpulverde de concurrentie op het 40 kilometer lange parcours door de woestijn van Doha. Vasil Kiryienka pakte het zilver op 45 seconden. Jonathan Castroviejo eindigde op de derde plaats.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De eerste echte richttijd werd neergezet door de Ier Ryan Mullen. Jos van Emden reed lange tijd gelijk aan het schema van Mullen, maar moest uiteindelijk 23 seconden toegeven. Yves Lampaert reed drie tienden sneller dan onze landgenoot en zette zich virtueel op de tweede plek. Zij waren vroeg in het veld van start gegaan en dus was het lang wachten tot de favorieten zich lieten zien.

Eerste tussenpunt: Martin start sterk, Dumoulin geeft veel toe
Veel renners beten zich stuk op de tussentijden en de eindtijd van Mullen. Tony Martin was de eerste die onder zijn tijd dook aan het eerste tussenpunt na veertien kilometer. Rohan Dennis gaf daar tien tellen toe op Martin, Tom Dumoulin nestelde zich op plek acht op 21 seconden. Uittredend kampioen Vasil Kiryienka zat er nog het dichtst bij met een achterstand van slechts twee tellen.

Tweede tussenpunt: Panzerwagen dendert door
In het tweede deel, dat bestond uit een lange, rechte en brede snelweg richting The Pearl liep Der Panzerwagen nog verder uit op zijn concurrenten. Hij smeerde iedereen meer dan een halve minuut aan bij het tweede meetpunt. Dumoulin verloor hier al bijna een minuut op Martin en kon een medaille toen al vergeten. Degene die nog het dichtst bij Martin stond aan dat punt, was Kiryienka op 21 seconden.

Martin op gelijke hoogte met Cancellara
Maciej Bodnar was de eerste renner die Mullen van de hot seat stootte, maar dat was allemaal niets vergeleken met Martin, die vandaag van een andere planeet kwam, iedereen op een hoop reed en de vierde wereldtitel tijdrijden uit zijn loopbaan pakte. Hiermee evenaart hij de prestatie van Fabian Cancellara.

Vasil Kiryienka moest, een jaar na zijn wereldtitel, genoegen nemen met het zilver. Jonathan Castroviejo reed naar het brons. Topfavoriet Rohan Dennis kwam niet eens tot een medaille, hij strandde op de zesde plaats. Tom Dumoulin gaf ruim twee minuten toe en werd daarmee elfde. Jos van Emden was de beste landgenoot op een knappe achtste plek.

12-10-2016 World Championships Elite Cronometro; 2016, Etixx - Quick Step; 2016, Team Sky; 2016, Movistar; Martin, Tony; Kiryienka, Vasil; Castroviejo, Jonathan; Doha;

Dit artikel delen:

65 Reacties

ProfrondeZevenbergen 12 oktober 2016 om 15:00

Dumoulin niet eens in de top 10. Die heeft zijn doelen dit jaar duidelijk niet behaald.
Gelukkig deed hij het in de Giro en de Tour niet onaardig. Pakken wat je pakken kunt, is het devies!

0
Timothy12 12 oktober 2016 om 15:00

Groot applaus voor der Panzerwagen en Ryan Mullen

0
Scotty 12 oktober 2016 om 15:00

Knap. Veruit de beste. Etixx heeft de boel op orde.

0
SolerEritrean 12 oktober 2016 om 15:00

Tony held

0
aoyen 12 oktober 2016 om 15:00

Knap hoor, en Etixx maakt zondag ook nog best een aardige kans op een derde wereldtitel met Gaviria en Boonen.

0
achtpuntzes 12 oktober 2016 om 15:00

wat een fantastische winnaar in een geweldige ambiance!

0
Front-runner 12 oktober 2016 om 15:00

Tom duidelijk gepiekt naar de Tour en de OS. Najaar was niet best, de voortekenen waren er al in de ToB en de Eneco Tour.
Reden te meer om in de winter hard te gaan trainen.
Tony Martin: wat een tijdrit! Teruggaan naar zijn oude positie heeft duidelijk het gewenste effect. Zo’n vlak parcours helpt hem natuurlijk ook enorm.

0
Amigo de Birillo 12 oktober 2016 om 15:01

Martin met kop en schouders. Een Dumoulin in vorm was ook niet aan deze tijd gekomen denk ik.

0
Chaba 12 oktober 2016 om 15:02

Tony Martin veel sterker dan ik had verwacht. Tom helaas niet goed. Mullen toch verrassend. Leuk voor Castroviejo weer podium. van Emden toch problemen met langere afstanden.

0
Wheely 12 oktober 2016 om 15:03

Wat een overmacht van Martin! Sterk!

0
Chaba 12 oktober 2016 om 15:03

Katusha zal ook wel tevreden zijn. :)

0
Front-runner 12 oktober 2016 om 15:04

@ProfrondeZevenbergen
Zijn ultieme doel was de OS winnen, dat is hem helaas door omstandigheden niet gelukt. Maar toch , zilver is ook een medaille.
Daarnaast heeft hij gewonnen in de Giro, de roze trui gedragen in eigen land, een epische bergrit gewonnen in de Tour, met overmacht de eerste tijdrit gewonnen in de Tour, tweede geworden in de klimtijdrit.
Dat noem ik gewoon een enorm sterk seizoen. Jammer dat we niet weten hoe het was afgelopen als hij niet was gevallen in Frankrijk.

0
Niklas 12 oktober 2016 om 15:04

Kom op, zeg: Jos van Emden reed een heel goede tijdrit. Door die focus op zogenaamde favorieten mis ik in het commentaar van de NOS en toch ook hierboven de waardering voor een meer dan keurige plaats voor Van Emden.

0
Goturead 12 oktober 2016 om 15:05

Totaal geen verassende uitslag op Mullen na.
Dumoulin zoals verwacht niet goed genoeg, totaal geen schande na z'n lang seizoen.
Hopen dat de wegwedstrijden wat meer spektakel opleveren want tot nu toe het saaiste WK van de laatste 15 jaar

0
oborobo 12 oktober 2016 om 15:06

Er was wel weinig publiek!!

0
HerrVdV 12 oktober 2016 om 15:06

Super, wat een fenomeen.
En ai ai, Dumoulin. Wat is nu de uitleg? Geen zin in het WK? Sorry, maar hij geeft eigenlijk nooit thuis als het écht moet. En ik zit al te wachten op de excusens die hier verzonnen gaan worden door diegenen die hem dé tijdrijder van het moment noemen. Sorry, dat is hij heel duidelijk niet, en nooit geweest, en gaat hij misschien ook wel nooit worden, kijk naar Mullen, Dennis, Lampaert… Dat zijn geen oude bokken die binnen een paar jaar aftakelen…

Super van Lampaert. Dat lijkt me het verschil tussen belgische en nederlandse renners: de belgische presteren ook als het echt moet.. klassiekers, olympische spelen, wk ploegentijdrijden, wk tijdrijden,… De belgen, en de belgische nationale en commerciële ploeg geven altijd thuis, zeker op wk’s. Dat kan van de nederlandse ploeg niet gezegd worden, wanneer hebben die nog eens een wk echt goed gereden? Is dat een kwestie van bondscoach, stressbestendigheid…? Waarschijnlijk weten de ‘kenners’ het hier wel. Diegenen die Dumoulin als wereldkampioen uitriepen dit jaar, of die Groenewegen als wereldkampioen uitroepen…

0
Wheely 12 oktober 2016 om 15:07

@8.6
Die ambiance doet helemaal niets af aan de prestatie wat mij betreft.

0
grootverzet 12 oktober 2016 om 15:07

Verhoudingen zijn in oktober duidelijk anders dan in het begin en midden van het seizoen.

0
Lombarda 12 oktober 2016 om 15:08

Een straf staaltje huishouden van Martin.
Dumoulin voelt zich niet thuis in die woestijn, denk ik. (En terecht.)
Van die Pakistaan had ik toch meer verwacht.

0
kelderfan 12 oktober 2016 om 15:08

Tony Martin met recht de Panzerwagen. Jos van Emden toch wel goed met een 8e. plek.

0
schipperaar 12 oktober 2016 om 15:09

@pzb
Niet in vorm rijdt ie nog altijd top 5, zal best meer spelen al zoekt ie zelden naar een excuus. Heb de indruk dat de zaak Wiggins hem geen goed gedaan hebben.

0
Dee 12 oktober 2016 om 15:11

Tony martin heeft met overmacht gewonnen. Zeer verdiend.
Dumoulin valt voor mij tegen. Ik had hem niet op het podium verwacht, maar toch wel in de top 10.
Van Emden goed gereden. Eindigt hier als 8e op een lange tijdrit. Heel netjes

0
achtpuntzes 12 oktober 2016 om 15:11

@ oborobo:
toch nog een man of 10, waaronder Nederlanders (ik zag tenminste een Nederlandse vlag daar). iemand van de plaatselijke bevolking heb ik echter niet kunnen spotten.

0
Kwibus 12 oktober 2016 om 15:11

Geen verassing. Martin isniet meer in zn beste jaren wua TT, maar dit parcours was perfect voor hem natuurlijk.

0
ghostwriter 12 oktober 2016 om 15:11

Van Emden heeft ook dit jaar weer een stap gezet in zijn ontwikkeling als tijdrijder. Dumoulin is wanneer hij in vorm is een wereldtopper maar met Van Emden en Kelderman heeft Nederland er twee subtoppers bij. Jammer dat de TTT op het WK geen landenwedstrijd is want ik denk dat Nederland dan misschien wel dé grote favoriet zou zijn. Met in ieder geval Van Emden, Dumoulin en Kelderman aangevuld met drie wielrenners uit een lijstje met daarop Terpstra, Boom, Gesink, Keizer, Van Baarle en Roosen.

@HerrVdV
Inderdaad, Dumoulin gaf vooral niet thuis in de eerste etappe van de Giro en de negende en dertiende etappe van de Tour. En ook op de Olympische Spelen was hij nergens te bekennen…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone