WK 2016: Tony Martin snelt naar vierde wereldtitel tijdrijden

WK 2016: Tony Martin snelt naar vierde wereldtitel tijdrijden

foto: Sirotti

woensdag 12 oktober 2016 om 14:57

Tony Martin heeft voor de vierde keer in zijn carrière de wereldtitel tijdrijden gepakt. De 31-jarige Duitser verpulverde de concurrentie op het 40 kilometer lange parcours door de woestijn van Doha. Vasil Kiryienka pakte het zilver op 45 seconden. Jonathan Castroviejo eindigde op de derde plaats.

De eerste echte richttijd werd neergezet door de Ier Ryan Mullen. Jos van Emden reed lange tijd gelijk aan het schema van Mullen, maar moest uiteindelijk 23 seconden toegeven. Yves Lampaert reed drie tienden sneller dan onze landgenoot en zette zich virtueel op de tweede plek. Zij waren vroeg in het veld van start gegaan en dus was het lang wachten tot de favorieten zich lieten zien.

Eerste tussenpunt: Martin start sterk, Dumoulin geeft veel toe
Veel renners beten zich stuk op de tussentijden en de eindtijd van Mullen. Tony Martin was de eerste die onder zijn tijd dook aan het eerste tussenpunt na veertien kilometer. Rohan Dennis gaf daar tien tellen toe op Martin, Tom Dumoulin nestelde zich op plek acht op 21 seconden. Uittredend kampioen Vasil Kiryienka zat er nog het dichtst bij met een achterstand van slechts twee tellen.

Tweede tussenpunt: Panzerwagen dendert door
In het tweede deel, dat bestond uit een lange, rechte en brede snelweg richting The Pearl liep Der Panzerwagen nog verder uit op zijn concurrenten. Hij smeerde iedereen meer dan een halve minuut aan bij het tweede meetpunt. Dumoulin verloor hier al bijna een minuut op Martin en kon een medaille toen al vergeten. Degene die nog het dichtst bij Martin stond aan dat punt, was Kiryienka op 21 seconden.

Martin op gelijke hoogte met Cancellara
Maciej Bodnar was de eerste renner die Mullen van de hot seat stootte, maar dat was allemaal niets vergeleken met Martin, die vandaag van een andere planeet kwam, iedereen op een hoop reed en de vierde wereldtitel tijdrijden uit zijn loopbaan pakte. Hiermee evenaart hij de prestatie van Fabian Cancellara.

Vasil Kiryienka moest, een jaar na zijn wereldtitel, genoegen nemen met het zilver. Jonathan Castroviejo reed naar het brons. Topfavoriet Rohan Dennis kwam niet eens tot een medaille, hij strandde op de zesde plaats. Tom Dumoulin gaf ruim twee minuten toe en werd daarmee elfde. Jos van Emden was de beste landgenoot op een knappe achtste plek.

12-10-2016 World Championships Elite Cronometro; 2016, Etixx - Quick Step; 2016, Team Sky; 2016, Movistar; Martin, Tony; Kiryienka, Vasil; Castroviejo, Jonathan; Doha;

Dit artikel delen:

65 Reacties

Stablinksy 12 oktober 2016 om 15:12

@HerrVdV. Dumoulin heeft zijn doelen ‘Tour’ en ‘Olympische tijdrit’ niet gemist.

lt86 12 oktober 2016 om 15:13

Super van Martin!
Wat een prestatie ook van Lampaert!

raleigh 12 oktober 2016 om 15:13

…..onwerkelijk
…..ongehoord
…..onwaarschijnlijk
…..ongekend
…..ongelofelijk
……maar vooral ongeloofwaardig; zulke tijdsverschillen op 40 kilometer.

OscarV 12 oktober 2016 om 15:14

HerrVdV , rustig man, denk aan je hart…

Heb je verder de Giro, Tour en Vuelta gezien dit jaar? En wat dacht je van de dames wielrensters?

Bij Dumoulin was de pijp gewoon op, dat was duidelijk. Hij heeft zijn grote doel van dit jaar dan wel niet gehaald, wat een geweldig jaar was het toch zeg…

Laatste man 12 oktober 2016 om 15:14

Knap van Martin. Parcours op maat. Mullen fantastisch. Castroviejo eindelijk podium bij het WK!

Dumoulin teleurstellend. Seizoen is te lang en de focus is er na de OS niet meer geweest. Eneco Tour geen zin, WK eigenlijk geen zin. Rusten en volgend jaar nieuwe doelen stellen.

Lombarda 12 oktober 2016 om 15:14

Nederland heeft als enige land twee man bij de eerste elf! Sterk in de breedte, heet dat geloof ik.

123poetertjes 12 oktober 2016 om 15:15

Martin Toft Madsen. Ewoui zegt u?

Arema Pro Cycling Team 12 oktober 2016 om 15:16

Nu nog de wegritten en dan snel weer weg uit deze woestijn!

Lennimator 12 oktober 2016 om 15:16

Ik had Tony ook in de poll als winnaar getipt, maar dat ie zo huis zou houden… Diep respect. 53,7 gemiddeld of zoiets. Mooi interview ook.

Rik1994 12 oktober 2016 om 15:19

Dit is echt het saaiste wk ooit, niemand lijkt het ook te boeien. Het is gewoon zo jammer dat hiervoor gekozen is

berlusconi 12 oktober 2016 om 15:20

@HerrVdV
Dat valt op basis van dit seizoen toch wel mee? Nederland en België hebben beiden 2 WorldTour eendagskoersen gewonnen, waarvan ik persoonlijk LBL en San Sebastian groter vind dan die sprintkoers in Frankrijk en dat criterium in Canada. Qua klassementen in grote rondes doet Nederland het al jaren beter dan de Belgen en dat je de ploegentijdrit noemt slaat natuurlijk al helemaal nergens op. Daar reden namelijk maar 2 Belgen mee en daarnaast ook gewoon een Nederlander. Ook noem je het WK tijdrijden, waar nota bene een Nederlander een precies dezelfde tijd neerzet als de beste Belg.
Kom maar terug met dat geleuter als Boonen of Van Avermaet ook overtuigend de wegwedstrijd wint…

schipperaar 12 oktober 2016 om 15:24

@herrvvd
Wel eens meegemaakt dat hoe goed je ook bent een keer je dag niet hebt en dat 3% minder meteen 1,5km minder snel is. Tony had 3% meer vandaag, goed getimed.

HoofdIsVrij 12 oktober 2016 om 15:26

@Rik

Inderdaad opvallend hoe weinig dit WK leeft. Zondag ga ik denk ik ook gewoon veldrijden kijken en dan misschien af en toe naar het WK zappen, maar het echt volgen, mwa.

wimpy 12 oktober 2016 om 15:28

@ berlusconi: u bent de belangrijkste koers van het jaar vergeten met name de Olympische wegrit…

lt86 12 oktober 2016 om 15:29

@berlusconi Je gaat toch niet beweren dat het Nederlandse wielrennen verder staat dan het Belgische.

Lennimator 12 oktober 2016 om 15:31

@ Hervvd

fan van Herman Brusselmans?

berlusconi 12 oktober 2016 om 15:32

@wimpy
Ja natuurlijk, Van Avermaet is op dit moment een van de meest complete renners die er is. Natuurlijk wint die ongelofelijk veel. Maar om dan direct te zeggen dat Nederland er als land niks van bakt is natuurlijk ridicuul na zo´n jaar.

Dee 12 oktober 2016 om 15:32

@HerrVdv

Ik ben toch benieuwd hoe jij erbij komt dat de Nederlanders niet thuisgeven itt de Belgen.
Giro: winst in proloog, roze trui gedragen door twee Nederlanders
Tour: 2x etappewinst
Vuelta: etappewinst
Klassiekers: 2x winst door Nederlanders
OS: zilver op tijdrit mannen, 2x medaille voor de vrouwen waaronder goud.
WK: zilver voor een Nederlandse dame.

Prima dat je er zo over denkt, maar onderbouw het dan ook. Het erelijstje van de Nederlanders vind ik toch iets beter dan dat van de Belgen

Euh Olympische spelen gezien? Goud voor van der Breggen. Of tellen de dames niet mee?

lt86 12 oktober 2016 om 15:34

@berlusconi Voor Dumoulin is 11de op een WK er inderdaad niks van bakken.
Met zijn status verwacht je die altijd in de eerste 5.

schipperaar 12 oktober 2016 om 15:35

Altijd wel weer iemand die de strijdbijl moet opgraven tussen de lage landen, nog ff wachten op de hokkie overwinning, nl dames winnen praktisch alles trouwens.

tendam 12 oktober 2016 om 15:36

@herrvdv
Ik weet niet of je de Tour hebt gemist, dat is qua niveau en belang de koers van het jaar (dit jaar samen met de Spelen) en daarin werd Dumoulin in de tijdritten 1e en 2e. En op de Spelen werd hij ook 2e. Dus om hem nou in een rijtje met Lampaert en dat soort mannen te plaatsen gaat misschien wat ver…

Hij laat het bij z'n absolute doelen nog weleens afweten, maar daar is dit jaar toch niet echt sprake van. Dit WK komt voor hem gewoon te laat, terwijl een Tony Martin (die op de Spelen helemaal werd weggereden) blijkbaar nog tot op het bot gemotiveerd was.

Dat je vindt dat de Belgen het op de grote afspraken beter doen, tsja het is maar waar je belang aan hecht… 'wij' hebben niet echt eendagsrenners, behalve Terpstra. Terwijl eendagskoersen bij jullie juist alles zijn waar het om draait.

lt86 12 oktober 2016 om 15:36

@DEE, we zouden beter geen erelijstje maken van de Belgen denk ik zo…
Oja en het gaat hier niet over vrouwenwielrennen.

berlusconi 12 oktober 2016 om 15:36

@It86
Ik zeg toch ook nergens dat die jongen een goeie rit heeft gereden?
Alleen dat de 2e alinea van HerVdv nergens op slaat mbt het Nederlandse wielrennen dat op belangrijke momenten niet thuis geeft, zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen?

Spartacus 12 oktober 2016 om 15:37

Volgens mij gaat het hier om de winst van Tony Martin en niet over een beschouwing Nederland – België over afgelopen seizoen…

Don Hamstre 12 oktober 2016 om 15:41

Wel leuk dat Kyrienka opeens weer een resultaat neerzet, die jongen weet toch wel wat pieken is. Jammer genoeg voor hem rijdt er ook nog een Duitse tank rond vandaag.

edit redactie: niet doen

Headlines

Materiaalzone

Populair