WK 2016: Tony Martin snelt naar vierde wereldtitel tijdrijden

WK 2016: Tony Martin snelt naar vierde wereldtitel tijdrijden

foto: Sirotti

woensdag 12 oktober 2016 om 14:57

Tony Martin heeft voor de vierde keer in zijn carrière de wereldtitel tijdrijden gepakt. De 31-jarige Duitser verpulverde de concurrentie op het 40 kilometer lange parcours door de woestijn van Doha. Vasil Kiryienka pakte het zilver op 45 seconden. Jonathan Castroviejo eindigde op de derde plaats.

De eerste echte richttijd werd neergezet door de Ier Ryan Mullen. Jos van Emden reed lange tijd gelijk aan het schema van Mullen, maar moest uiteindelijk 23 seconden toegeven. Yves Lampaert reed drie tienden sneller dan onze landgenoot en zette zich virtueel op de tweede plek. Zij waren vroeg in het veld van start gegaan en dus was het lang wachten tot de favorieten zich lieten zien.

Eerste tussenpunt: Martin start sterk, Dumoulin geeft veel toe
Veel renners beten zich stuk op de tussentijden en de eindtijd van Mullen. Tony Martin was de eerste die onder zijn tijd dook aan het eerste tussenpunt na veertien kilometer. Rohan Dennis gaf daar tien tellen toe op Martin, Tom Dumoulin nestelde zich op plek acht op 21 seconden. Uittredend kampioen Vasil Kiryienka zat er nog het dichtst bij met een achterstand van slechts twee tellen.

Tweede tussenpunt: Panzerwagen dendert door
In het tweede deel, dat bestond uit een lange, rechte en brede snelweg richting The Pearl liep Der Panzerwagen nog verder uit op zijn concurrenten. Hij smeerde iedereen meer dan een halve minuut aan bij het tweede meetpunt. Dumoulin verloor hier al bijna een minuut op Martin en kon een medaille toen al vergeten. Degene die nog het dichtst bij Martin stond aan dat punt, was Kiryienka op 21 seconden.

Martin op gelijke hoogte met Cancellara
Maciej Bodnar was de eerste renner die Mullen van de hot seat stootte, maar dat was allemaal niets vergeleken met Martin, die vandaag van een andere planeet kwam, iedereen op een hoop reed en de vierde wereldtitel tijdrijden uit zijn loopbaan pakte. Hiermee evenaart hij de prestatie van Fabian Cancellara.

Vasil Kiryienka moest, een jaar na zijn wereldtitel, genoegen nemen met het zilver. Jonathan Castroviejo reed naar het brons. Topfavoriet Rohan Dennis kwam niet eens tot een medaille, hij strandde op de zesde plaats. Tom Dumoulin gaf ruim twee minuten toe en werd daarmee elfde. Jos van Emden was de beste landgenoot op een knappe achtste plek.

12-10-2016 World Championships Elite Cronometro; 2016, Etixx - Quick Step; 2016, Team Sky; 2016, Movistar; Martin, Tony; Kiryienka, Vasil; Castroviejo, Jonathan; Doha;

Dit artikel delen:

65 Reacties

marehoek 12 oktober 2016 om 15:42

Jos van Emden zei het goed Tom Dumoulin is ook maar een mens.
Trouwens van Emden heeft een goeie tijdrit gereden.
We mogen Tom Dumoulin bedanken voor het mooie jaar dat hij ons bezorgd heeft.
Nu lekker vakantie vieren om de batterij voor het nieuwe seizoen weer op te laden.

Pédaleur de charme 12 oktober 2016 om 15:46
Quote:
Super van Lampaert. Dat lijkt me het verschil tussen belgische en nederlandse renners: de belgische presteren ook als het echt moet

Lampaert rijdt over 40 km welgeteld 0,3 seconde sneller dan Van Emden. Dat lijkt me wat weinig om een heel betoog over de verschillen tussen Nederlanders en Belgen aan vast te knopen.

Pédaleur de charme 12 oktober 2016 om 15:49

Dumoulin inderdaad niet best, maar dat zat er al een tijdje aan te komen. De grote verliezer is hier voor mij niet Dumoulin, maar Rohan Dennis.

lt86 12 oktober 2016 om 15:50

@non-believer Een puntje in het voordeel van Nederland…ze hebben met wielerflits een leuke wielersite :)

DeLuiaardVanLimburg 12 oktober 2016 om 16:02

On: enorm mooi om te zien dat der Tony de trui terug heeft, hoop op een mooi tweede deel van zijn carrière! Dijkstra kwam nog met het leuke feitje dat hij 9e was geweest op hetzelfde parcours dat bij de TTT gebruikt werd. Held.

Stablinksy 12 oktober 2016 om 16:14

Je kan een tijdrijder niet afrekenen op éen mindere wedstrijd. Een goeie dag komt niet op bestelling. Een tweede plek op de OS tijdrijden is volgens mij wel op de afspraak.

Fast Freddy 12 oktober 2016 om 16:15

Nu klaar met de non-discussie?? Dank u.
On: wie zich tijdens de OS afvroeg wat Martin aan het doen was heeft nu ook een antwoord; andere piek in het seizoen, hetgeen niet vreemd is gezien de klimkilometers in Rio. Voor Kiryienka geldt hetzelfde eigenlijk.

MrKennedy85 12 oktober 2016 om 16:40

En ja hoor, het draait hier weer uit op een kansloze NL vs. België discussie. En ook nog eens één die nergens over gaat. Begint allemaal met iemand die meent dat er verschil zit op het mentale vlak. Als je dat beweerd moet je dat ook doortrekken naar andere sporten en niet alleen naar wielrennen. En dan kan ik je vertellen dat NL doorgaans toch aardig wat meer topsportcultuur heeft dan de zuiderburen getuige de historie op sportgebied.

Ik ben het niet met je eens dat NL al jaren ondermaats presteert op WK’s en belangrijke momenten. Dat geldt mijns inziens echt alleen voor de WK wegwedstrijd. Doorgaans zijn het zware parcoursen geweest die niet echt voor ons gemaakt zijn. Deze editie zou ons uitstekend moeten liggen dus nu kan dat excuus niet gemaakt worden. Loopt het zondag dus niet dan vind ik dat je pas echt mag beginnen conclusies te maken.

Grappig trouwens dat iemand Groenewegen in een betoog waarom het ook zondag weer kansloos is. Dat is namelijk volgens mij nou juist bij uitstek een renner die zich uitstekend zelf op kan laden en die zich op een onhollandse manier kan focussen op een doel/sprint als deze. Vaak zijn we namelijk te braaf en afwachtend.

aoyen 12 oktober 2016 om 16:46

Belgen kunnen beter wielrennen dan wij, jeetje dat is toch al jaren bekend. Als je dat niet ziet moet je lekker een andere sport gaan kijken waar je wel kan kokketeren met fantastische Oranje prestaties zoals korfbal ofzo.

Neemt niet weg dat iemand uit Nederland af en toe een lekkere uitslag kan rijden. Zo wint Groenewegen aankomende zondag de wereldtitel en staat Boonen naast hem op het podium.

Martin van den Bosch 12 oktober 2016 om 16:55
Quote:
Volgens mij gaat het hier om de winst van Tony Martin en niet over een beschouwing Nederland – België over afgelopen seizoen…

Daar sluit ik me bij aan.

Vanaf hier graag verder ontopic over het WK Tijdrijden

schipperaar 12 oktober 2016 om 16:56

edit redactie: ontopic svp

den OPQS 12 oktober 2016 om 17:03

wel een leuke reactie van campenaerts bij sporza

Jowinho 12 oktober 2016 om 17:37

Die was dus sneller dan Astana in de ploegentijdrit.

markd 12 oktober 2016 om 19:08

Tijdrijden is nu eenmaal training, training, training tot in de duizendste macht en dan kapotgaan en dan beoordeeld worden door een handvol kenners

vanuit de kantlijn 12 oktober 2016 om 20:09

Mooie zege voor Martin!!!! die heeft zich mooi herpakt!!!! Na de TTT was hij mijn favoriet voor de zege. Toch weer apart om te zien dat de 2 “oude meesters” Cancellara en Martin met de titels gaan lopen….

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair