Winnaar Vuelta a San Juan vier jaar geschorst

dinsdag 11 december 2018 om 08:36
Winnaar Vuelta a San Juan vier jaar geschorst

De Argentijnse wielrenner Gonzalo Najar is door de UCI voor vier jaar verbannen. In de Vuelta a San Juan (2.1) werd de 25-jarige winnaar van die ronde betrapt op het gebruik van het verboden middel CERA.

De organisatie meldde in eerste instantie al op zijn twitteraccount dat een van de renners positief zou zijn. De tweet werd verwijderd, met de opmerking dat het account gehackt zou zijn. Later bleek dat de winnaar van de ronde tijdens de eerste etappe CERA in zijn bloed had. Najar was niet de enige van zijn ploeg, Sindicato Empleados Públicos of San Juan, die tijdens de thuisronde werd betrapt. Ook Gaston Emiliano Javier werd betrapt op doping. Hij heeft zich vergrepen aan anabole steroïden.

De ploeg krijgt hiervoor ook een schorsing, die ingaat op 15 januari en van kracht is tot 1 maart. De disciplinaire commissie van de UCI stelde deze data vast met het oog op de wedstrijdkalender van de ploeg, zodat de straf ook daadwerkelijk effectief is. Zo wordt bijvoorbeeld een nieuwe deelname aan de Vuelta a San Juan misgelopen. Najar mag op zijn vroegst op 2 mei 2022 terugkeren in koers. Ook de Braziliaan André de Souza Almeida is voor eenzelfde periode geschorst.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Mac-S 11 december 2018 om 08:51

O ja, kleine ploegjes zonder geld worden wel effectief geschorst en Burgos krijgt een symbolische tik op de vingers. Dan hoeven we niet te vragen wat er zou gebeuren als het een WT-ploeg zou betreffen: helemaal niets.

Leukefans 11 december 2018 om 10:53

Dat was ook mijn eerste gedachte, als het om ‘kleine’ renners of ploegen gaat lijkt het plots wel gemakkelijker om zware straffen op te leggen en een zogenaamd signaal te geven.
Van mij volstaat een schorsing van twee jaar (of was het niet de eerste overtreding?), maar vooral, wees toch consequent!

john 11 december 2018 om 11:42

Nou het voorbeeld dat een WT ploeg /renner niet gestraft werd was afgelopen zomer ,met Puffie de Puffer uit het Kingdom Engeland

Mathieu Moller 11 december 2018 om 09:20

Gaat de winst nu dan naar Oscar Sevilla of blijft Najar wel winnaar?

Verweggistan 11 december 2018 om 11:48

Volgens mij is Najar geschrapt, maar wordt de nummer 2 niet doorgeschoven.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.